İçeriğe atla

Osman Hamdi Bey Müzesi

Koordinatlar: 40°46′10″K 29°25′36″D / 40.76944°K 29.42667°D / 40.76944; 29.42667
Osman Hamdi Bey Müzesi
Harita
Açılış1987
Koordinatlar40°46′10″K 29°25′36″D / 40.76944°K 29.42667°D / 40.76944; 29.42667
TürGaleri-müze

Osman Hamdi Bey Evi Müzesi, Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki Eskihisar mahallesinde, Osman Hamdi Bey'in yaşamının son yıllarında özellikle yaz aylarını geçirdiği iki katlı evinde 1987'den beri hizmet veren müze.

Eskihisar merkezinin batısında, sahile paralel bir tepededir. Osman Hamdi Bey'in kişisel eşyaları, aile resimleri ve kendisinin resim çalışmalarının bire bir ölçekli geniş bir koleksiyonuna sahiptir. Üst kattaki odalardan birisinde Osman Hamdi Beyin resim çalışmalarından "Çiçek Düzenleyen Kız"' tablosunun yapıldığı (ressamın modeliyle birlikte çalıştığı) anın üç boyutlu modellerle canlandırıldığı bir sunum yer alır.

Kurtuluş Savaşı sırasında İsmet Paşa bu yapıda birkaç gün konaklamış; 1933 yılında ise Atatürk köşkte kalmıştır. Kamulaştırılıp müzeye çevrilen yapı 1987'de Türkiye'nin 138. müzesi olarak[1] ziyarete açıldı.

Çiçek Düzenleyen Kız tablosunun canlandırılması

Tarihçe

Osman Hamdi Bey, dönemin gözde sayfiye yerleri arasında yer alan Eskihisar'da gençlik yıllarında bir arazi satın almış ve 1884 yılında planını kendi çizdiği bir köşk yaptırmıştır. 1884 yılından itibaren hemen hemen bütün yazlarını Eskihisar'da geçiren sanatçı, köşk ve eklenti binalarına resimhane ve kayıkhane yaptırmış; köşkün giriş katının ahşap kapılarının tablalarına 1901-1903 yıllarında çiçek resimleri yapmıştır. Kapılardaki çiçek resimleri, tabloları kadar değerli kabul edilir.[2]

I. Dünya Savaşı sırasında köşk, karargâh komutanının emrine verildi. Kurtuluş Savaşı sırasında İsmet Paşa bu yapıda birkaç gün konakladı; Atatürk ise 1933 yılında köşkte kaldı.1945'te çıkan bir yangın ile ahşap üst kat yandı.

Köşk, 1966 yılında müştemilat ve korusu ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca tescil edilip kamulaştırıldı. 1985'te başlayan onarım çalışmalarının ardından 1987'de müze olarak hizmet vermeye başladı. 2006'ya kadar Kocaeli Müzesi Müdürlüğü'ne bağlı olan müze, 2006'da Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığına geçti ve bir galeri-müze olarak düzenlendi; daha sonra Gebze Belediyesi'ne tahsis edildi. Bahçedeki resimhanenin bir bölümü amatör ressamların çalışabileceği atölye olarak halka sunuldu.

Müze, 2021 yılında yeniden Kocaeli İl Kültür Turizm Müdürlüğü'ne tahsis edilmiştir.[3] Restorasyon ve teşhir-tanzim uygulamaları tamamlanana kadar ziyarete kapalıdır.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Filoğlu, Lale. "Türk müzeciliğinin kurucusu Osman Hamdi Bey adına bir müze" (PDF). Taha Toros Arşivi. 15 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi (Eskihisar)". 2021 Habitat İnsan Yerleşimleri, Çevre, Eğitim ve Sağlık Derneği Sitesi. 28 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2021. 
  3. ^ Can, Muhammet Emin. "Osman Hamdi Bey Müzesi yeniden bakanlığa devredildi". Ozgurkocaeli.com.tr 7 Nisan 2021. 15 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gebze</span> Kocaelinin ilçesi

Gebze, Kocaeli'nin bir ilçesidir. Marmara Bölgesi'nin önemli sanayi merkezlerinden biridir.

Hünkâr Köşkü Müzesi, Bursa'da Uludağ'ın eteklerindeki Temenyeri'de bulunan tarihî yapıda 2003 yılında ziyarete açılan bir müze.

<span class="mw-page-title-main">Pembe Köşk (İsmet İnönü Evi)</span> İnönü evi, müze

Pembe Köşk, Ankara'da, Türkiye Cumhuriyeti 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün 48 yılını geçirdiği köşk.

<span class="mw-page-title-main">Osman Hamdi Bey</span> Türk ressam, arkeolog ve müzeci

Osman Hamdi Bey, Türk arkeolog, müzeci, ressam ve Kadıköy'ün ilk belediye başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Çankaya Köşkü</span> Türkiye cumhurbaşkanlarının resmî konutu ve çalışma yeri (1923–2014)

Çankaya Köşkü, Türkiye'nin başkenti Ankara'da 1923-2014 yılları arasında Cumhurbaşkanlarının ikamet ettiği komplekstir. 2014 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı resmî konutunun Cumhurbaşkanlığı Sarayı olmasıyla, Başbakanlar tarafından kullanılmaya başlandı. 2017 anayasa değişikliği referandumunun ardından yapılan 2018 genel seçimleri ile birlikte köşk, başbakanlık makamının kaldırılmasıyla kurulan Cumhurbaşkanı Yardımcısı makamı tarafından kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Arkeoloji Müzeleri</span> Türkiyedeki ilk müze

İstanbul Arkeoloji Müzesi, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasındadır. Türkiye'nin müze olarak inşa edilen en eski binasıdır. 19. yüzyılın ortalarında Maarif Nazırı Mehmed Esad Safvet Paşa tarafından Müze-i Hümâyûn adıyla 1869 yılında kurulmuştur ve 13 Haziran 1891'de ana binanın inşaatı tamamlanıp ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Av Köşkü Saray Müzesi</span> Kocaelinin İzmit ilçesinde bulunan müze

Abdülaziz Av Köşkü ya da başka bir adıyla Kasr-ı Hümayun, İzmit'te bulunan barok ve ampir üslupta bir köşktür. Son şeklini Abdülaziz devrinde alan yapı, Osmanlı Devleti'nde İstanbul dışında yapılan tek küçük saray olarak bilinir. Mimarı Garabet Amira Balyan'dır. Günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Müzesi</span> II. TBMM Binası (1924–1960)

Cumhuriyet Müzesi veya II. TBMM Binası, TBMM'nin 1924-1960 yılları arasında faaliyetlerinin gerçekleştirildiği Ankara'nın Altındağ ilçesindeki tarihî yapı.

<i>Kaplumbağa Terbiyecisi</i> Osman Hamdi Beyin bir eseri

Kaplumbağa Terbiyecisi, Osman Hamdi Bey'in 1906 ve 1907 yıllarında iki farklı versiyonunu çizdiği tablosudur. Osmanlı Ressamlar Cemiyeti tarafından çıkartılan gazetenin on yedinci sayısında tablonun adı Kaplumbağalar ve Adam olarak geçer, ancak tabloya daha sonra yaygın olarak bilinen Kaplumbağa Terbiyecisi adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eskihisar, Gebze</span> Gebze, Kocaeli, Türkiyede mahalle

Eskihisar, Kocaeli ilinin Gebze ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon Müzesi</span>

Trabzon Müzesi olarak düzenlenen konak, Zeytinlik Caddesi'nde 1900'lü yılların başlarında (1898-1913) Banker Kostaki Teophylaktos tarafından konut olarak yaptırılmıştır. Konağın mimarlarının ismi tespit edilememiştir. Ancak mimarlarının İtalyan olduğu belirlenen yapıda kullanılan birçok malzemenin İtalya'dan getirildiği bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sakıp Sabancı Müzesi</span> Türkiyede bir müze

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, zengin bir hat ve resim koleksiyonunu bünyesinde barındıran ve düzenlediği geçici sergilerle birçok ünlü sanatçının eserlerine ev sahipliği yapan bir sanat müzesidir. 2002 yılında ziyarete açılan müze, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da bulunan Atlı Köşk'te hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şebinkarahisar Atatürk Evi Müzesi</span>

Şebinkarahisar Atatürk Evi Müzesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün 11 Ekim 1924’te Şebinkarahisar’ı ziyareti esnasında bir gece kaldığı geleneksel Şebinkarahisar evlerindendir. Yapım tarihi kesin bilinmemekle beraber 19. yüzyılın sonunda veya 20. yüzyılın hemen başında yapıldığı tahmin edilmektedir. Evin gerçek sahibi Tüfekçizade Mustafa Ertem’dir.

<i>İki Müzisyen Kız</i>

İki Müzisyen Kız, Osman Hamdi Bey'in 1880 yılında tamamladığı tablosudur.

<span class="mw-page-title-main">Çoban Mustafa Paşa Külliyesi</span> Acem İsa tarafından yapılmış, sonradan Mimar Sinan tarafından onarılmıştır

Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, 16. yüzyılda Kocaeli'nin Gebze ilçe merkezinde, Bağdat Caddesi, Şeftali Sokak'ta yer alan, kesin olmamakla birlikte Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş bir Osmanlı külliyesidir.

<i>Gebzede Çoban Mustafa Paşa Külliyesi</i>

Gebze'de Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, Osman Hamdi Bey'in çizdiği tablodur. Eserin yapım tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte 1880'li yıllarda yaptığı sanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Atatürk Müzesi</span>

Bursa Atatürk Müzesi, 1895'te yapımı tamamlanan tarihî bir köşktür.

<i>Beyaz Vazoda Çiçekler</i> Osman Hamdi Bey tablosu

Beyaz Vazoda Çiçekler, Osman Hamdi Bey'in 1876'da tamamladığı tablosudur.

<span class="mw-page-title-main">Kocaeli'de kültür</span>

Kocaeli'nde Kültür, Kocaeli şehrinde gerçekleşen kültür etkinliklerini ve kültür kurumlarını ifade eder.

<i>Şehzade Türbesinde Derviş</i> (tablo)

Şehzade Türbesinde Derviş, Osman Hamdi Bey'in 1908 tarihli tablosu.