İçeriğe atla

Osman Gürbüz

Osman Gürbüz, (d. 1962; Kemah, Erzincan) Adı 16 yaşından itibaren birçok faili meçhul olayına, gasp ve cinayete karışmıştır. []

Dokuz çocuklu bir ailenin çocuğu en küçük çocuğudur. 1992'den beri birlikte yaşadığı imam nikahlı eşi Nurcan Nurali'den Kürşat adında bir oğlu vardır.[1] Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından emekli Albay Fikri Karadağ’ın başkanlığını yaptığı Kuvva-i Milliye Derneği’ne bir dönem üye olduğu biliniyor. Daha sonra Karadağ tarafından dernekten uzaklaştırılan Gürbüz’ün Mersin’de 2005 yılında düzenlenen Bayrak mitinginde çekilmiş görüntüleri bulunduğu söylenmektedir. Hakkında, JİTEM adına çalıştığı, DHKP-C itirafçısı olduğu yönünde birçok iddia ortaya atılmıştır.[2]

1978’de adam yaralama suçuyla ilk kez cezaeviyle tanıştı. Tahliye edildikten sonra bir hayat kadınının bileziğini gasp etmekten sekiz yıl hapis yattı. 1990 yılında ağabeyini öldürdü, 1991’de kardeşini ve eski eşini yaraladı. Firari iken 1994’te Ankara’da bir gece kulübünü taradı. Aynı yıl adı bir polis memurunun öldürülmesi olayına da karışmıştır. 1997 yılında emekli Tuğgeneral Habil Küçük’e sahibi olduğu şirkete düzenlenen polis baskınında yakalandı.[1][2]

Ergenekon

1 Temmuz 2008 tarihinde Ergenekon soruşturmasının 6. dalga operasyonunda tutuklandı. Ergenekon davasının ilk iddianamesinde Danıştay Saldırısı nedeniyle müebbet hapse mahkûm olan Osman Yıldırım, Gazi Mahallesi olaylarının emrini Veli Küçük’ün verdiğini söylediği kahvehanenin taranması ile 13 kişinin öldürülmesi olayını Veli Küçük ile beraber hareket eden Osman Gürbüz'ün gerçekleştirdiği öne sürmüştür.[3]

Osman Yıldırım ayrıca 2002 yılı Aralık ayının başında Osmanbey’de bulunan yazıhanelerinden birinde Veli Küçük, İbrahim Genç, Esen Türkyılmaz, Muzaffer Tekin ve Osman Gürbüz’ün olduğu toplantıda, Gürbüz’ün kendisine para karşılığı Necip Hablemitoğlu’nu öldürmeyi teklif ettiğini ancak kendisinin kabul etmediğini söylemiştir. Hablemitoğlu bu olaydan birkaç hafta sonra evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucunda öldürülmüştür. Yıldırım'ın ifadesine göre olaydan altı-yedi ay sonra Osman Gürbüz kendisine "Hablemitoğlu'nun parasını masalarda bitirdik" sözünü söylemiştir.[4][5]

Kaynakça

  1. ^ a b Eymür, Mehmet (8 Mart 2000). "Portre: Osman Gürbüz". Anadolu Türk İnterneti. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2009. 
  2. ^ a b Şardan, Tolga (24 Temmuz 2008). "Dosyadaki üç esrarengiz isim". Milliyet. 5 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2009. 
  3. ^ "Ergenekon iddianamesi". Milliyet. 25 Temmuz 2008. s. 254. 18 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2009. 
  4. ^ "Ergenekon iddianamesi". Milliyet. 25 Temmuz 2008. s. 579. 18 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2009. 
  5. ^ "İddianameye göre Ergenekon'un eylemleri". NTVMSNBC. 27 Temmuz 2008. 6 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2008. “2002 yılında Veli Küçük, Muzaffer Tekin ve Osman Gürbüz ile toplantı yaptık. Osman Gürbüz bana 1 milyon dolar karşılığı Necip Hablemitoğlu’nu öldürmeyi teklif etti. Ben kabul etmeyince Veli Küçük, ‘Osman bu iş yine sana kaldı’ dedi. 6-7 ay sonra Osman Gürbüz’ü gördüğümde ‘Hablemitoğlu’nun parasını masalarda bitirdik’ dedi.” 

İlgili Araştırma Makaleleri

Derin devlet, Anayasa'da belirlenmiş devlet yapısı dışında oluşturulan devlet yapısını ifade eden siyasi terim.

<span class="mw-page-title-main">Necip Hablemitoğlu</span> Türk tarihçi ve yazar

Necip Hablemitoğlu, Türk tarihçi ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">JİTEM</span> Türk askeri istihbarat birimi

JİTEM ya da Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı'nın onayı olmadan ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan görüş alınmadan Jandarma Genel Komutanlığı'nın kendi inisiyatifiyle kurulan ve terörle mücadele kapsamında faaliyet yürüten bir oluşumdur.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Yücel Özbilgin</span>

Mustafa Yücel Özbilgin, Danıştay Saldırısı'nda görev başında hayatını kaybeden Türk hukukçu ve mülki idare amiridir.

Danıştay Saldırısı, 17 Mayıs 2006 tarihinde Danıştay 2. dairesine Alparslan Arslan adlı saldırganın gerçekleştirdiği silahlı eylemdir. Saldırı sonrasında, Danıştay İkinci Daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin ölmüş, aralarında daire başkanı Mustafa Birden'in de yer aldığı dört üye ise yaralanmıştır. Arslan, saldırı sonrasında kaçmaya çalışırken Danıştay'da görevli polis memurları tarafından yakalanmıştır.

<i>Köstebek</i> (kitap) Necip Hablemitoğlu eseri

Köstebek, Necip Hablemitoğlu'nun Gülen Hareketi'nin yapılanmasını, hedeflerini, söylemlerini ve eylemlerini konu alan kitabıdır.

<span class="mw-page-title-main">Özdemir Sabancı</span> Türk iş insanı

Özdemir Sabancı, Türk iş insanı.

Veli Küçük Türk asker.

Zirve Yayınevi Katliamı, 18 Nisan 2007'de, Malatya'daki Zirve Yayınevi'ne yapılan baskında biri Alman ikisi Türk üç Hristiyan'ın boğazları kesilerek öldürülmesi olayı.

Ergenekon, 2000'li yıllarda Türkiye'de faaliyet gösterdiği ileri sürülen gizli silahlı örgüttür. Türk yargısı tarafından terörizm ile suçlanmış, suçlamalar ve dava 21 Nisan 2016'da Yargıtay kararı ile usul ve esas yönünden bozulmuştur.

Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven, Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki hükûmeti devirmek için 2004 yılında planlandığı iddia edilen darbe girişimleridir. Bu planlardan ilk üçü 2007 Mart ayında Nokta dergisinin eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'e ait olduğu iddia ettiği günlükleri yayınlamasıyla diğeri de 7 Temmuz 2008 tarihinde Taraf gazetesinin manşetten verdiği haberde 1 Temmuz'da gözaltına alınan Atatürkçü Düşünce Derneği başkanı emekli orgeneral Şener Eruygur'a ait bazı belgeleri kamuoyuyla paylaşması sonucu ortaya çıkmıştı. Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlüklere göre 2003 ve 2004 yıllarında dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına tarafından darbe planları hazırlanmış fakat Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün engellemesiyle bu girişimler sonuçsuz kalmıştır. 2008 yılında Şener Eruygur'un Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanması sonrasında hazırlanan iddianamede bu darbe planlarının Ergenekon örgütünün faaliyeti olduğu savunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Özden Örnek</span> Türk asker

Özden Örnek Türk asker. Eski Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı.

Halil İbrahim Fırtına Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

Kemal Kerinçsiz, Türk avukat.

Bu maddede Ergenekon soruşturmalarının kronolojisi listelenmektedir.

Tuncay Güney, Türk casus, gazeteci, televizyoncu, New York Institute isimli web sitesinin genel yayın yönetmeni. JİTEM, Ergenekon,Gülen cemaati ve İşçi Partisi'nin içine sızdığı ve burada edindiği bilgileri Mehmet Eymür'e ulaştırdığı iddia edilmektedir.

Osman Yıldırım, Danıştay saldırısı ve Ergenekon davası sanığı.

Habip Ümit Sayın, Türk tıp doktoru. İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü'nde öğretim üyeliği yapmaktaydı.

Ergenekon davaları veya Ergenekon kumpası, iddia olunan Ergenekon örgütü kapsamında açılan davalardır.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Ziya Arpacık</span>

Yusuf Ziya Arpacık, Türk yazar ve askerî gönüllü.