İçeriğe atla

Osman Can

Prof. Dr.
Osman Can
Türkiye Büyük Millet Meclisi
25. Dönem Milletvekili
Görev süresi
23 Haziran 2015 - 1 Ekim 2015
Seçim bölgesiHaziran 2015İstanbul (I)
Kişisel bilgiler
Doğum 15 Şubat 1968 (56 yaşında)
Iğdır, Türkiye
Partisi Adalet ve Kalkınma Partisi
Evlilik(ler)
Gülnur Can
(e. 0000; b. 2014)

Aras Can (e. 2015)
Bitirdiği okul Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Köln Üniversitesi
Resmî site http://osmancan.com

Osman Can (d. 15 Şubat 1968, Iğdır), Türk yazar, akademisyen, eski Anayasa Mahkemesi raportörü ve milletvekili. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Anayasa Hukuku alanında ders vermektedir.

Yaşamı

Ortaöğrenimini Ankara'da tamamladı. 1992 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.

Almanya'da Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesinde "Türk ve Alman Hukukunda Cumhurbaşkanının Hukuksal Konumu" konulu tez ile 1997 yılında yüksek lisans; yine aynı üniversitede "Düşünceyi Açıklama Özgürlüğünün Anayasal Sınırları" konulu tez ile 2000 yılında doktora eğitimini tamamladı. Doktora tezi Almanya'da kitap olarak basıldı.

“Demokratikleşme Serüveninde Anayasa ve Siyasi Partilerin Kapatılması” adlı çalışmasının ardından 16 Ekim 2006 tarihinde anayasa hukuku doçenti unvanını aldı. Çeşitli üniversitelerde "anayasa hukuku", "devlet teorileri", "anayasa yargısı", "temel hak ve özgürlükler" alanlarında dersler verdi. 2002'de Türk-Alman Kamu Hukukçuları Forumu'nu oluşturdu ve halen Türkiye koordinatörlüğünü yürütmektedir. 2 Temmuz 2002 tarihi itibarıyla Anayasa Mahkemesi raportörlüğüne atandı. Bu görevinden 1 Ekim 2010 itibarıyla ayrılarak akademik hayata geri döndü. Temmuz 2011'den itibaren Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde anayasa hukuku öğretim üyesi olarak görev yapmaya başladı. Osman Can, ayrıca "Venedik Komisyonu" üyesidir.

2010 Türkiye anayasa değişikliği referandumu hakkında "Çöpe atılması gereken bu anayasada en ufak değişikliğin dahi alkışlanması gerekir" sözleriyle değişiklikler lehinde görüş bildirmiştir.[1]

26 Eylül 2012'de Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine yapılan görüşmenin ardından üyelik işlemleri tamamlanarak AK Parti'ye katıldı.[2][3]

30 Eylül 2012'de yapılan 4'üncü olağan kongrede AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu asil üyeliğine seçildi.

Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde İstanbul milletvekili olarak meclise girdi.

Osman Can, avukat Aras Can ile evlidir.

Kaynakça

  1. ^ "Can: "Yetmez ama Evet" Diyerek Mevzi Kazanacağız". bianet.org. 9 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Necdet Sezer</span> 10. Türkiye cumhurbaşkanı (2000–2007)

Ahmet Necdet Sezer, Türk hukukçu ve devlet görevlisi. Türkiye'nin 14. Anayasa Mahkemesi başkanı ve 10. cumhurbaşkanıdır. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hem cumhurbaşkanlığı görevini hem de bir yüksek yargı organının başkanlığını yapmış tek kişidir.

Osman Mümtaz Soysal, 1961 Anayasası'nın imza sahiplerinden biri olarak isim yapan hukukçu, akademisyen ve siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi</span> Türkiyedeki en yüksek yargısal devlet organı

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye'de anayasal denetimi yürüten en yüksek yargı organıdır. Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler ve bireysel başvuruları karara bağlar. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Görevleri, Türkiye Anayasası'nın 148. ve 153. maddeleri arasında belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tarık Zafer Tunaya</span> Türk hukukçu, akademisyen ve yazar

Tarık Zafer Tunaya,, Türk anayasa hukukçusu.

<span class="mw-page-title-main">Muammer Aksoy</span> Türk hukukçu, siyasetçi, köşe yazarı ve entelektüel

Mustafa Muammer Aksoy, Türk hukukçu, siyaset adamı ve yazar.

Mehmet Zafer Üskül, Türk siyasetçidir. Anayasa hukuku profesörü olan Üskül, 1982 Anayasası yerine sivil bir anayasa hazırlanmasına yönelik çalışmalarıyla adını duyurmuş, 2007 Genel Seçimleri'nde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Mersin milletvekili seçilmiş ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı seçilmiştir.

Bedii Süheyl Batum, Türk hukuk profesörü ve siyasetçi. Cumhuriyet Halk Partisi'nden TBMM 24. Dönem Eskişehir milletvekili'dir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de başörtüsü yasağı</span> Türkiyede 12 Eylül Darbesinden sonra kamu kurumlarında türbanın yasaklanması

Türkiye'de başörtüsü yasağı veya kılık kıyafeti düzenleyen kararlar, başta üniversite öğrencilerine yönelik olmak üzere bütün kamu ve bazı özel kurumlarda kadın çalışanlara uygulanan başörtü yasağı ile bu yasağın sosyal ve siyasal etkileri etrafında yaşanan tartışmalar. Siyasal İslam'ın simgesi olduğu iddia edilen başörtüsünü kamusal alanda yasakladığı iddia edilen mahkeme kararları bu sorunun ön ayağını oluşturmaktadır.

Ekrem Buğra Ekinci Türk akademisyen. Hukuk tarihi alanında çalışmaları bulunmaktadır. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde ders vermekte ve Türkiye gazetesinde köşe yazısı yazmaktadır.

Sacit Adalı, Türk hukukçu ve emekli Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Ayşe Işıl Karakaş</span>

Ayşe Işıl Karakaş veya Ayşe Işıl Ergüvenç, eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıcı ve akademisyendi. Karakaş'ın akademik çalışmaları insan hakları, bireysel özgürlükler ve Avrupa hukuku üzerine yoğunlaşmaktaydı.

Erdal Tercan, eski Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi üyesidir. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası tutuklandı ve cezaevine gönderildi. FETÖ üyeliğinden 10 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası aldı.

Tolga Şirin, Türk avukat ve akademisyen. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Anayasa Hukuku dersleri vermekte ve T24 gazetesinde köşe yazıları yazmaktadır.

Serdar Özgüldür, Türk asker ve hukukçu. Eski Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı. Eski Anayasa Mahkemesi üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Mithat Sancar</span> Türk siyasetçi

Mithat Sancar, Arap asıllı Türk siyasetçi, milletvekili, Hukuk profesörü, akademisyen ve yazardır. Siyaset bilimi, insan hakları ve devlet kuramı konularındaki uzmanlığıyla bilinir. 23 Şubat 2020'de Halkların Demokratik Partisi eş genel başkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Şentop</span> 29. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Mustafa Şentop, Türk hukukçu, siyasetçi ve 24, 25, 26. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul, 27. Dönem AK Parti Tekirdağ milletvekili. İlk defa 2011 Türkiye genel seçimlerinde TBMM'ye giren Şentop, 2012-2015 yılları arasında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

Yusuf Şevki Hakyemez Türk akademisyen ve hukukçu. Anayasa Mahkemesi üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Tufan Erhürman</span> 12. KKTC başbakanı

Tufan Erhürman, Kıbrıslı Türk siyasetçi, akademisyen, hukukçu ve diplomat. Kamu hukuku alanında akademisyenlik yaptı. 2008-2010 yılları arasında Kıbrıs Sorunu müzakerelerinde yer aldı. 1999-2004 yıllarında Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığında görev alıp Türkiye'de ombudsman makamının tesis edilmesinde rol oynadı. 2013 yılından beri milletvekili, 13 Kasım 2016 tarihinden beri Cumhuriyetçi Türk Partisi genel başkanıdır. 2 Şubat 2018 tarihinde KKTC Başbakanı oldu. 2020 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimi'ne Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin adayı olarak katılmıştır.

Cahit Özkan Türk siyasetçi ve avukat.

Ömer Çınar, Türk hukukçu ve akademisyen. Anayasa Mahkemesi üyesi.