İçeriğe atla

Osman Atasoy

Osman Atasoy
Doğum22 Temmuz 1957 (67 yaşında)
VatandaşlıkTürkiye
Eğitimİstanbul Üniversitesi
MeslekDenizci

Osman Atasoy (d. 22 Temmuz 1957, İstanbul), Türk denizci.

1992-1997 yılları arasında "Uzaklar" adlı teknesi ile Dünya'yı dolaşan Türk denizcidir.

Yaşamı

1957'de İstanbul'da dünyaya geldi. Galatasaray ve Fenerbahçe Spor Kulüplerinde kürek ve yelken yaptı. Poyraz adlı altı metrelik yelkenli sandalıyla Marmara ve Ege'yi dolaştı. İstanbul Üniversitesi'nde sosyoloji öğrenimi gördü. 1992'de eşi Zuhal Atasoy ile beraber 8,5 metrelik yelkenlisi "Uzaklar" ile İzmir’in Sığacık koyu'ndan yola çıkan Osman Atasoy 40 bin deniz mili yol katettiği deniz seyahatini 1997’de tamamlayarak Türkiye'ye döndü. Yolculuk sırasında, 1995'te Yeni Zelanda’da kızı Deniz dünyaya geldi. Uzaklar, Dünya'yı dolaşan ikinci Türk bayraklı tekne ve en küçük Türk teknesi olmuştur.

Osman Atasoy, seyahatten sonra çeşitli TV kanallarında çalıştı. Dünya seyahatinin anılarını "Uzaklar-Atasoylar’ın Dünya Seyahati" adlı kitapta topladı.[1][2][3]

İlk eşi Zuhal Atasoy ile evliliği 2004 yılında sona eren Osman Atasoy, Ekim 2008'de Sibel Karasu ile birlikte yapımını Deniz Ticaret Odası’nın üstlendiği "Uzaklar 2" adlı yeni bir yelkenli ile Horn Burnu'nu geçmek üzere yeni bir seyahate çıktı. Bu seferi uzatarak Antarktika kıtasına da giden Osman Atasoy Türkiye'ye döndükten sonra Antarktika'da bir Türk bilim üssü kurulması için girişimlerde bulundu. "Uzaklar 2" Antarktika kıtasına giden ilk Türk bayraklı tekne oldu.

Atasoy, ilk dünya seyahatini gerçekleştirdiği "Uzaklar" adlı yelkenlisini Beşiktaş, İstanbul'daki Deniz Müzesi'ne bağışladı ancak tekne daha sonra Rahmi Koç Müzesi'ne verildi.

Dünya Seyahati sırasında Atasoyların izlediği rota aşağıdaki gibidir:

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sadun Boro</span> Türk denizci ve gezgin

Sadun Boro Dünyanın çevresini 1965-1968 yılları arasında eşi Oda ve Kısmet adlı yelkenli teknesiyle dolaşan ilk Türk denizcidir.

<span class="mw-page-title-main">Tanıl Tuncel</span>

Ömer Tanıl Tuncel,, yelkenli teknesiyle Dünya turu yapan ikinci Türk denizcisi.

Prof. Dr. Eralp Akkoyunlu, Türk bilgisayar mühendisi, akademisyen ve dünyayı dolaşan beşinci Türk denizcidir.

Zuhal Atasoy, dünyayı yelkenli ile dolaşan ilk Türk kadın.

İsmail Karakurt, Şair ve edebiyat öğretmeni.

Hayriye Ünal Türk yazar.

Duha Koca Oğlu Deli Dumrul veya kısaca Deli Dumrul, Dede Korkut Kitabı'nın bölümlerinden birini oluşturan öykü. Destansı bir varlık olan Dumrul, köprüsünden geçenlerden de geçmeyenlerden para aldığı hikâyesi ile ünlenmiştir.

Ayla Kutlu, Türk yazardır.

Ekrem İnözü' Türk denizcisidir. 2005 yılında hayat arkadasi Ann ile birlikte tekneyle dünya turuna çıkan Ekrem İnözü, dünya turunu en hızlı tamamlayan Türk denizci olmuştur.

Sedat Nuri Kayış gazeteci, yazar ve eski RTÜK başkanıdır.

Vedat Çorlu yayıncı ve çevirmendir.

Özkan Gülkaynak, Türk Denizci.

Cumhur Orancı, Türk çevirmen, yazar.

Zahir Güvemli, Türk yazar.

Nursel Duruel, Türk yazardır.

Cezmi Yurtsever, Türk tarihçi ve yazar.

Can Kozanoğlu, Türk sosyolog, yazar ve gazeteci.

Güngör Gençay, Türk şair, çocuk edebiyatı yazarı.

Atasoy bir isim olup şu kişilerde bulunur:

<span class="mw-page-title-main">Kısmet (gemi)</span>

Kısmet, dünyanın çevresini teknesiyle dolaşan ilk Türk denizcisi Sadun Boro ve eşi Oda Boro'nun 1963 yapımı 10,30 metre boyunda ve keç armalı yelkenli teknesinin adıdır.