İçeriğe atla

Osman Ata Ataç

Dr. Osman Ata Ataç
Doğum24 Ekim 1947
İzmit
Meslekİşletmeci, yazar
MilliyetTürkiye Türk

Osman Ata Ataç, Birleşmiş Milletler bünyesindeki Uluslararası Ticaret Merkezi'nde İşletme Yönetimi Geliştirme Bölümü ve Dış Ticaret Teşvik Kurumlarını Güçlendirme Bölümü kurucusu, işletmeci, yazar. ODTÜ İşletme, Ohio University, University of Massachusetts, Harvard Extension School ve Arthur D. Little Academy'de akademik çalışmalarda bulundu.

Akademik kariyeri

Dr. Ataç 1969 yılında ODTÜ İşletmecilik Bölümü'nden lisans derecesini aldı. 1971 yılında, ODTÜ Matematik Bölümü'nden yüksek lisans derecesini aldı. Doktora derecesini North Carolina Üniversitesi'nden pazarlama dalında alan Dr. Ataç yurda dönerek 1975-1983 yılları arasında ODTÜ İşletmecilik Bölümü'nde görev yaptı. 1979 - 1981 yılları arasında, eşzamanlı olarak bir holdingde genel koordinatörlük yaptı. Dr. Ataç, akademik çalışmalarına 1983-1989 yıllları arasında Ohio University, University of Massachusetts, Harvard University Extension School ve Arthur D. Little Academy'de devam etti.

Birleşmiş Milletler'deki çalışmaları

1989 yılında Birleşmiş Milletler bünyesindeki Uluslararası Ticaret Merkezi'nin, Filipinler'in Manila kentindeki merkezine Asya ve Pasifik sorumlusu olarak atandı. 1989-1995 yılları arasında İran'dan Batı Samoa'ya kadar birçok ülkede işletme eğitimi veren kuruluşların ve kalkınma bankalarının geliştirilmesi konularında çalıştı. 1992'de Asya ve Pasifik Dış Ticaret Eğitim Kuruluşları Derneği'ni (ATIFTAP) kurdu ve 1995'e kadar genel sekreterliğini yaptı. 1996'da ITC'nin Cenevre'deki merkezine başdanışman olarak atanan Dr. Ataç burada, 2003 yılında İşletme Yönetimi Geliştirme Bölümü Kurucu Başkanlığı'na, 2007 yılında da Dış Ticaret Teşvik Kurumlarını Güçlendirme Bölümü Kurucu Başkanlığı'na getirildi. Dr. Ataç, işletmecilik, dış ticaret ve kurumsallaşma konularında sayısız konferans tebliğleri ve eğitim kitapları yazdı ve yirmi iki ülkede bu konularda eğitim verdi. Bu yapıtlar arasında Dr. Ataç'ın yazdığı The Business Management Grid adlı kitabından alınan ve entegre bir işletmecilik modeli olan The Business Management System (BMS) altı dile çevrildi. BMS temelli el kitapları ve yazılımları kısa sürede Güney Amerika'dan Filipinlere kadar işletmecilik ve dış ticaret konularında çalışan eğitici ve danışmanların beğenisini kazandı. BMS, Uluslararası Ticaret Merkezi'nin bu konulardaki eğitim programlarının da temel doktrini oldu. Dr. Ataç, 2008 yılında kâr amacı gütmeyen kamu hizmeti sunucusu örgütlerin etkinlik ve etkililiklerini ölçmeye olanak sağlayan ve konuda bir ilk olan entegre Trade Support Institutions Operating System (TSIOS) sistemini geliştirdi. Uluslararası Ticaret Merkezi'nden 2009 yılında emekli olan Dr. Ataç, hâlâ bazı ülkelere TSIOS konusunda danışmanlık yapmaktadır.

Yazıları ve yayımlanmış eserleri

Hâlâ Dünya Gazetesi'nde haftalık köşe yazıları yazan Dr. Ataç'ın işletmecilik alanındaki eserleri altı dile çevrilerek yayımlanmıştır. Konudaki başlıca eserleri aşağıdaki gibidir:

  • The Business Management System: A framework for international competitiveness
  • BMG: Business management grid
  • DICONEX: Diagnostic consulting expert system
  • Yöneterek Yönetilerek Yaşamak, Efil

Dr. Ataç'ın işletmecilik konusundaki kitaplarının yanı sıra 2018 yılından sonra yayınlanan Türkiye Cumhuriyeti'nin kurtuluş ve kuruluşuna dair iki kitabı bulunmaktadır:

  • Karmaşa ve Bir Düzen:Türkiye Cumhuriyeti İş Bankası Kültür Yayınları
  • Cesaret:Türkler, Efil Yayınevi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orta Doğu Teknik Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), 15 Kasım 1956 tarihinde, zamanın Türkiye Başbakanı Adnan Menderes, Karayolları Genel Müdürü Vecdi Diker ve bir grup akademisyen tarafından Ankara'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Mersin'de bulunan Deniz Bilimleri Enstitüsü ve KKTC'de bulunan ODTÜ KKK dışında bütün binaları aynı kampüstedir. Bugüne kadar 120 binin üzerinde mezun veren üniversitenin eğitim dili İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Haliç Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Haliç Üniversitesi, 1998 yılında Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

Doğu Akdeniz Üniversitesi ya da kısaca DAÜ, 1979 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan bir Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak faaliyete geçen bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Dokuz Eylül Üniversitesi</span> İzmirde kurulu devlet üniversitesi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), İzmir'de bulunan bir devlet üniversitesi. Türkiye’nin önde gelen köklü yükseköğretim kurumlarından biridir. 20 Temmuz 1982 tarihinde kuruldu. Üniversitede 10 enstitü, 18 fakülte, 2 yüksekokul, 1 konservatuvar, 6 meslek yüksekokulu, 2'si uygulama ve araştırma hastanesi olmak üzere 49 uygulama ve araştırma merkezi vardır. Üniversite 2023 yılı “Sürdürülebilirlik” listesinde Türkiye'deki devlet üniversiteleri sıralamasında 4'üncü olurken; genel sıralamada dünyada 451-500 aralığında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

Cemal Taluğ, Prof.Dr., Ziraat yüksek mühendisi, Akademisyen, Ankara Üniversitesi eski rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Mühendislik yönetimi</span>

Mühendislik Yönetimi, mühendislik ilkelerinin iş dünyasına ve örgütsel pratiklere uygulanmasıyla ilgili çok disiplinli bir alandır.

<span class="mw-page-title-main">Yeditepe Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Yeditepe Üniversitesi, İstanbul'da yer alan bir vakıf üniversitesi.

Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 1911'de Kondüktör Mekteb-i Alisi adıyla, Paris'teki "Ecol de Conducteur'ün müfredat programı esas alınarak Bayındırlık Bakanlığı'na bağlı bir okul kurulmuş ve okula öğrenci kaydına 22 Ağustos 1911'de başlanmıştır. 1922'de okulun adı Nafia Fen Mektebi'ne dönüştürülmüştür. 1937 tarihinde Nafia Fen Mektebi lağvedilerek yerine Teknik Okul kurulmuş, Yıldız Sarayı müştemilatından, bugün de kullanılmakta olan binalar tahsis edilmiş ve buraya taşınılmıştır. 1992 tarihinde üniversitenin adı Yıldız Teknik Üniversitesi olarak değiştirilmiştir. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1992 yılında kurucu Dekan Prof. Dr. Murat Demircioğlu'nun önderliğinde Çukursaray binasında faaliyetine başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Reutlingen Avrupa İşletme Okulu</span>

ESB Business School Reutlingen Üniversitesi’nin işletme okuludur/fakültesidir. Birçoğu çift dereceli eğitim sistemine dayalı olan Uluslararası İşletme ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinde lisans, Master ve MBA programları sunmaktadır. ESB Business School Almanya’nın en önemli işletme okullarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bayburt Üniversitesi</span> Bayburtta kurulu devlet üniversitesi

Bayburt Üniversitesi, TBMM'nin çıkardığı kanunla 31 Mayıs 2008 tarih ve 26892 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış kanuna göre Bayburt'ta kurulan Türk devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi</span> Karamanda kurulu devlet üniversitesi

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Karaman'da yer alan bir yüksek eğitim kurumudur. 28 Mayıs 2007 tarihinde dönemin cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanarak faaliyete başlayan 17 üniversiteden biridir. Üniversite, daha önce Selçuk Üniversitesi'ne bağlı bir yüksekokuldu.

Wittenborg Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, merkezi Apeldoorn'da bulunan dinamik, çift akreditasyonlu bir işletme okuludur. Wittenborg 1987 yılında kurulmuştur. Hollanda'da %100 İngilizce konuşulan birkaç yükseköğretim kurumundan biridir ve 1500'den fazla öğrencisi ve personeli 100'den fazla milleti temsil etmektedir, bu da onu Hollanda'daki en uluslararası uygulamalı bilimler üniversitesi / işletme okulu yapmaktadır. Okul aynı zamanda Amsterdam'da Girişimcilik ve Teknoloji odaklı canlı bir eğitim merkezine sahiptir.

Toros Üniversitesi, 2009 yılında Mersin'de Mersin Eğitim Vakfı tarafından kurulmuş olan bir Vakıf Üniversitesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu vakıf üniversitesi

Avrasya Üniversitesi, Trabzon'da yerleşik; Maçka İmar, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfı tarafından kurulmuş kamu tüzel kişiliğine haiz bir vakıf üniversitesi'dir. Yükseköğretim Kurulu'na 2010 yılında yapılan başvuruyu takiben mevzuatta öngörülen süreçler tamamlanmış ve TBMM Genel Kurulunda kanunla Avrasya Üniversitesi'nin kurulması kabul edilmiştir. Kanunun 28.01.2011 tarihli Resmî Gazetede 27829 sayı numarasıyla yayımlanmasıyla Avrasya Üniversitesi tüzel kişiliğini kazanmıştır. Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kültür Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Kültür Üniversitesi, 9 Temmuz 1997'de Bakırköy, İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi</span> Adanada kurulu devlet üniversitesi

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ), 2011 yılında Adana'da kurulan bir devlet üniversitesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin 31 Mart 2011 tarihinde çıkardığı 6218 Sayılı Kanun'la kurulmuştur. ATÜ akademik olarak; 1 enstitü, 7 fakülte ve 1 yüksekokuldan oluşmaktadır.

Gökçeada Meslek Yüksekokulu. Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde yerleşik meslek yüksekokuludur. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Nişantaşı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, Nişantaşı Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kurulup, 16/05/2012 tarih ve 6307 sayılı kuruluş kararıyla 31/05/2012 tarih ve 28309 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla kamu tüzel kişiliğini kazanan bir Vakıf Üniversitesi olarak 2012-2013 Eğitim - Öğretim yılında faaliyete başlamak üzere yükseköğretimindeki yerini almıştır.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi'ne bağlı olarak 2001 yılında kurulan fakülte. Fakültede İngilizce ve Türkçe eğitim yapan bölümler olup, öğrenim süresi 4 yıldır. Fakültenin dekanı Prof. Dr. Ahmet Kara'dır.