İçeriğe atla

Oslobođenje

Oslobođenje
TürGünlük gazete
FormatBerliner
SahibiÇoğunluk hissesi Saraybosna Tütün Fabrikası ve Sarajevska Pivara
EditörVildana Selimbegović
Kuruluş tarihi30 Ağustos 1943
Siyasi görüşüSol, liberal
DilBoşnakça
Genel merkezDžemala Bijedića 185, 71000 Saraybosna
Resmî sitehttp://www.oslobodjenje.ba/

Oslobođenje (Türkçe: Kurtuluş Telaffuz: Oslobodyenye), Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna merkezli popüler bir günlük gazetedir.

Tarih

Oslobođenje, Nazi karşıtı bir gazete olarak 30 Ağustos 1943 tarihinde Ugljevik yakınlarındaki Tırnova'da kuruldu. Gazetenin 1992'deki Bosna Savaşı ve Saraybosna Kuşatması'nın ilk aylarında 1979'da inşa edilen 20 katlı ana binası, Sırplar tarafından bombalama sonucu yıkıldı. Buna rağmen gazete çalışanları binanın bodrum katındaki bir sığınakta yayın hayatına devam etti. Savaş öncesinde yirmi dört sayfa olarak basılan ve yetmiş bin olan gazetenin tirajı, savaş sırasında ancak iki bine ulaşabilirken, yedi-sekiz sayfa olarak basıldı. Savaş sırasında Boşnaklar, Bosnalı Sırplar ve Bosnalı Hırvatlar'dan oluşan bir ekip, gazeteyi bir gün hariç her gün yayımladılar. Savaşta gazetenin beş çalışanı hayatını kaybederken, 25 çalışan da yaralandı.[1] Gazete, 1993 yılında Sovyet bilim insanı ve 1975 Nobel Barış Ödülü sahibi Andrei Sakharov'un adına verilen Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü'ne layık görüldü.[2] Aynı yıl Oslobođenje'nin editörleri Kemal Kurspahić ve Gordana Knezević, Dünya Basın Eleştirmenleri tarafından "cesaret, azim ve gazetecilik ilkelerine bağlılıklarıyla", Yılın Uluslararası Editörleri seçildi.

Oslobođenje'nin savaş sırasında yayın yaptığı bina

2006 yılında gazete, Saraybosna Tütün Fabrikası ve Sarajevska Pivara tarafından satın alındı.

Ödülleri

  • Yılın Gazetesi (1989, Yugoslavya)
  • Yılın Gazetesi Ödülü (1992, BBC ve Granada TV - Büyük Britanya)
  • Özgürlük Ödülü (1993, Dagens nyheter-Stockholm ve Politiken Copenhagen)
  • Oscar Romero Ödülü (1993, The Rothko Chapel - Houston, Teksas)
  • Nieman Foundation's gazetecilikte vicdan ve dürüstlük Louis M. Lyons Ödülü (1993, Harvard Üniversitesi - ABD)
  • Gazetecilikte Başarı Ödülü (1993, Inter Press Service - Roma)
  • Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü (Avrupa Parlamentosu - Strasbourg, Fransa)[3]

Kaynakça

  1. ^ "AJR "From the Battleground To the Suburbs"". 16 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2010. 
  2. ^ ""The Sakharov Prize for Freedom of Thought"". 7 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2010. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Temmuz 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Zaman</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete (1986-2016)

Zaman, 1986-2016 yılları arasında Türkiye'de yayımlanan günlük ulusal gazete.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Emir Kusturica</span> Yönetmen

Emir Kusturica, Sırp yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Savaşı</span> Bosna Hersekte 3 yıl sürmüş askeri bir çatışma

Bosna Savaşı, 1992 ile 1995 yılları arasında Bosna-Hersek'te meydana gelen uluslararası bir silahlı çatışmaydı. Savaşın, genellikle daha önceki bir dizi şiddet olayını takiben 6 Nisan 1992'de başladığı kabul edilir. Savaş, 14 Aralık 1995'te Dayton Anlaşması'nın imzalanmasıyla sona erdi. Ana savaşan taraflar, sırasıyla Hırvatistan ve Sırbistan tarafından yönetilen ve sağlanan proto-devletler olan Bosna-Hersek Cumhuriyeti, Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti ve Sırp Cumhuriyeti güçleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Dayton Anlaşması</span> 1995te Bosna Savaşını sona erdiren barış antlaşması

Bosna Hersek'te Barış için Genel Çerçeve Anlaşması, bilinen adıyla Dayton Anlaşması veya Dayton Anlaşmaları ABD'nin Ohio eyaletindeki Dayton kenti yakınlarındaki Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'nde 21 Kasım 1995 tarihinde anlaşmaya varılan ve 14 Aralık 1995 tarihinde Paris'te Bosna-Hersek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Slobodan Milošević ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tuđman tarafından resmen imzalanan barış anlaşmasıdır. Bu anlaşmalar, çok daha büyük Yugoslav Savaşları'nın bir parçası olan ve üç buçuk yıl süren Bosna Savaşı'na son verdi.

<i>Tan</i> (gazete, 1935) 1935-1945 arasında İstanbulda yayımlanan günlük gazete

Tan, 1926-1935 yılları arasında Milliyet ve 1935-1945 yılları arasında Tan adıyla Türkiye'nin İstanbul ilinde yayımlanan, sloganı "Günlük Siyasi Halk Gazetesi" olan sol eğilimli günlük gazete.

<span class="mw-page-title-main">Saharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü</span>

Saharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü, her yıl 10 Aralık tarihine yakın bir zamanda verilen insan hakları ödülü. Sovyet bilim insanı ve 1975 Nobel Barış Ödülü sahibi Andrey Saharov'un adını taşıyan ödül 1988'de Avrupa Parlamentosu tarafından hayatını insan hakları ve özgürlüklerini savunmaya adayan kişilere verilmek için kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek tarihi</span> Bosna-Hersek ülkesinin tarihi

Bosna-Hersek tarihi Bosna-Hersek'in tarih öncesi zamanlardan günümüze uzanan tarihini kapsar.

<i>Taraf</i> (gazete) günlük gazete (2007–2016)

Taraf, "Düşünmek taraf olmaktır" sloganıyla 15 Kasım 2007'de Türkiye çapında yayın yaşamına başlayan ulusal günlük gazetedir. Merkezi İstanbul'un Anadolu Yakası'ndaki Kadıköy ilçesinde bulunmaktaydı. Sahibi "Alkım Gazetecilik A. Ş." idi.

<span class="mw-page-title-main">Rasim Delić</span>

Rasim Deliç. Boşnak asker. Yugoslav ordusunda dağılma öncesi görev yaptıktan sonra, parçalanma sırasında 8 Haziran 1993'te Bosna Ordusu'nun başına geçti. Sırplara karşı Saraybosna, Tuzla ve daha pek çok şehri savundu, başarı kazandı. Rütbeyi resmi olarak alamasa da fahri mareşal olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Markale katliamları</span>

Markale Katliamı, Saraybosna'da bulunan Markale Pazarında Bosna Savaşı döneminde Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından düzenlenen katliamlardır. Sırp komutan Stanislav Galić bu katliamdan ötürü müebbet hapis cezasına çarptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Srebrenitsa ve Jepa'nın düşmesi</span> Bosna Savaşında bir kuşatma

Srebrenica'nın düşmesi, 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı 'nın en dramatik olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nikola Špirić</span> Sırp siyasetçi

Nikola Špirić, Bosnalı Sırp siyasetçi. 2007-2012 yılları arasında Bosna-Hersek Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmedalija Mak Dizdar</span> Yugoslav ve Bosnalı şair

Mehmedalija Mak Dizdar, Bosnalı şairdir. Dizdar, 1917 yılında Boşnak ailenin oğlu olarak doğmuştur. 1936 yılında Saraybosna'ya taşınmıştır. Burada lise eğitimini almıştır.

Sırp Cumhuriyeti Ordusu, kendi kendini Sırp ayrılıkçı cumhuriyeti ilan eden Sırp Cumhuriyeti'nin (SC) ordusuydu. 1992'den 1995'e kadar Bosna Savaşı sırasında aktif olarak, Bosna-Hersek'i oluşturan iki taraftan biri olan SC'nin silahlı kuvvetleri olarak varlığını sürdürdü ve 2005 yılında Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri'ne entegre edildi. VRS kuvvetleri, Koridor 92 Operasyonu, Vrbas '92 Operasyonu, Bura Operasyonu ve Örümcek Operasyonu dahil olmak üzere bir dizi harekâta katıldı; Saraybosna kuşatması'na ve Srebrenica Katliamı'na da karıştılar.

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna Kuşatması</span>

Saraybosna Kuşatması, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın önce Yugoslav Halk Ordusu sonra Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından 5 Nisan 1992'den 29 Şubat 1996'ya kadar 1.425 gün boyunca kuşatma altında tutulması olayıdır. Modern savaş tarihinin en uzun kuşatmasıdır. Kuşatma, Stalingrad Muharebesi'nden üç kat, Leningrad Kuşatması'ndan ise bir buçuk yıl fazla sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Jovan Divjak</span> Boşnak general

Jovan Divjak (Sırpça ;Јован Дивјак, Bosna Savaşı sırasında 1994 yılına kadar Bosna ordusunun ana kurmay Komutan Yardımcısı olarak görev yapan bir Bosnalı ordu generaliydi.

<span class="mw-page-title-main">Dmitri Muratov</span> Rus gazeteci ve televizyon sunucusu

Dmitri Andreyeviç Muratov, Rus gazeteci, Novaya Gazeta gazetesinin kurucusu ve genel yayın yönetmenidir. 2021 Nobel Barış Ödülü'nü, "demokrasinin ve kalıcı barışın ön koşulu olan ifade özgürlüğünü koruma çabaları" nedeniyle Maria Ressa ile birlikte aldı.

<span class="mw-page-title-main">Mica Todorović</span>

Mica Todorović, Bosna Hersek Güzel Sanatçılar Derneği'nin kurucu üyesi olan Bosnalı bir ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Muharem Bazdulj</span>

Muharem Bazdulj Boşnak yazar ve gazetecidir. Tarihi kurgu eseri Byron and the Beauty, John K Cox tarafından İngilizceye çevrildi.