İçeriğe atla

Oslo tramvayı

Oslo tramvayı (Norveççe: Oslotrikken), Norveç'in başkenti Oslo'da toplam 131.4 km'lik hat uzunluğuna sahip bir tramvay sistemidir. 6 hattan oluşan sistemde 99 durak bulunmaktadır. Günlük yolcu sayısı 110.000 kişidir. Oslo tramvayları, Kollektivtransportproduksjon adlı kuruluşun bir alt kuruluşu olan Oslo Sporvognsdrift tarafından işletilmektedir. Sistem standart elektrik hatlarıyla çalışmaktadır ve 750 voltla işlemektedir. Depo, çalışma ortamı ve merkezi Oslo'nun Grefsen bölgesinde bulunmaktadır. Bu bölg aynı zamanda 13. ve 17. hatların terminalleridir. 18. ve 19. hatlarının yanında da bir depo bulunmaktadır.

Tarihçe

Oslo'da ilk tramvay 1875'te kentin batı yakasında bulunan Homansbyen ile şehir merkezindeki Grønland bölgeleri arasında faaliyete geçmiştir. İlk tramvaylar atla çekiliyordu. İlk genişletme çalışması 1878 yılında yapıldı ve hat kentin kuzeyindeki Grünerløkka'ya kadar uzatıldı.

Elektrikli tramvay 1894 yılında Briskeby ve Majorstuen arasında hizmete girdi. Bu hat ilk Homansbyen hattının güneyinde kalıyordu. 1900 yılına gelindiğinde ise bütün tramvaylar elektrikli hatlarla güncellendi. Uzunca bir süre Oslo'da tramvay hatlarını işleten, biri "Grønntrikken" (Tr. Yeşiltramvay - yeşil ve sarı renklerde) ve "Blåtrikken" (Tr. Mavitramvay - mavi renkte) olmak üzere iki farklı şirket vardı. 1924'te iki şirket birleştirildi. Norveççedeki trikk (tramvay) sözcüğü İngilizcedeki electric sözcüğünden türetilmiştir. 1910'lar, 1920'ler ve 1930'larda hat genişlemeye devam etti. En göze çarpan genişleme, Oslo Fjordu'nun doğusunda tepelerde hizmet veren Ekebergbanen hattı oldu. Bu hat bağımsız bir şirket tarafından işletildi. 1917'de işletmeye sokulan hat Sæter'e kadar uzanıyordu, 1941 yılında ise Ljabru'e kadar uzatıldı. Tramvay hattı, 1939 yılında açılan kuzebatı Sinsen hattıyla en geniş halini aldı.

Oslo'da tarihi elektrikli tramvay

I. Dünya Savaşı'ndan sonra hat dizelle çalışan otobüslerle değşitirilmeye başlandı. 1947 yılında hattın bölge bölge kapatılmasına karar verildi ve 1960 yılında kent konseyi bütün tramvay hattının kaldırılmasına karar verdi. Hatların bazıları metro ağı olan T-bane ile yer altına alınmıştı bile. Otobüslerin esnekliği yerel politikacılara daha cazip geldi. Ancak 1977 yılında kent konseyi tramvay hatlarını kaldırma kararlarından vazgeçtiler. Yaşlanan eski tramvayları yenileriyle değiştirmeye karar veren konsey, 1982 yılında teslim edilen ilk modern tramvay olan SL79 ile modernleşme harekâtına başladı.

Tramvay hattı 1990'larda bir miktar genişletildi. 1955 yılında şehrin en önemli merkezlerinden Aker Brygge üzerinden bir hat inşa edildi, 1999 yılında da kentin kuzeybatısında yer alan Ullevål bölgesine bir hat yapıldı. Bu hat aynı zamanda Oslo Üniversitesi kampüsünü ve yeni Rikshospitalet hastanesini de kapsar hale getirildi. Ardından bir kez daha hattın yenilenmesine girişildi ve İtalyan SL95 vagonlarıyla hat yenilendi. 2002 yılı yine tramvay için zor bir yıl oldu. Oslo Sporveier nakit sıkıntısı çekiyordu ve konsey tramvay hattının önemli bir kısmını kapatıp, yerine otobüs hatları koymaya karar verdi. Ancak gelen yoğun tepkiler sonucu, bu karardan vazgeçildi. Ancak en kuzeydeki Kjelsås hattının kapatılmasına karar verildi. 2003 yılında, o güne kadar Oslo Sporveier'in işlettiği tramvay hatları, bağımsız bir şirket olan Oslotrikken'e verildi. Ancak Oslotrikken adındaki "Oslo" önekinin kaldırılmasına karar verildi ve şirketin resmi adı Trikken olarak tescillendi. 2004 yılında, kapandıktan tam 2 yıl sonra Kjelsås hattı tekrar açıldı.

2003 yılından beri tramvay yolcu sayısında kayda değer bir artış olmasına karşın, işleyen tramvay sayındaki artış sadece %22.7 oldu. Araç eksikliği hattın daha fazla genişletilmesi önündeki en büyük engel olarak kabul ediliyor. Yeni tramvayların alımı düşünülüyor olsa da genişlemenin yapılması için yıllara ihtiyaç olduğu söyleniyor.[1]

Hat Ağı

Oslo Tramvay Haritası

Oslo Tramvayındaki hatların çoğu şehir merkezi bölgesinde hizmet vermektedir ve tüm hatlar mutlaka kent merkezine uğruyorlar. 2005 yılı itibarıyla, her gün 10 dakkalık aralarla hizmet veren 6 hat bulunmaktadır. Gece saatleri ve hafta sonlarında sefer aralığı 20 dakikaya çıkabilmektedir. Hattın toplam uzunluğu 131.5 km'dir. Hatların çoğu 2 ya da daha fazla şeritten oluşmaktadır.

Önemli hatlar:

  • Ekeberg Hattı (Ekebergbanen). En güneydeki hat. Oslo Fjordu'nu takip ediyor ve Ljabru'de sonlanıyor.
  • Lilleaker Hattı, aynı zamanda bir hafif metro ağıdır. En batıdaki hattır.

Hatlar

Hatlar renklerle belirtilmiştir, aynı renkler hat haritasında ve varış istasyonlarında da belirtilmiştir. Sadece SL-79 hattında renk kullanımı kalkmıştır ve bunun yerine dijital ekranlarda hat bilgileri yer almaktadır. Hat 11 ve 13 aynı rengi paylaşıyorlar; aynı durum hat 18 ve 19 için de geçerli. 2005 yılına kadar mavi renkli 10 numaralı hat ve kırmızı renkli, 15 numaralı 15 numaralı hat da bulunmaktaydı.

Numara. Servis
11Majorstuen–Homansbyen–Torshov–Storo–Disen–(Kjelsås)
12Majorstuen–Frogner–Aker Brygge–Jernbanetorget–Torshov–Storo–Disen–Kjelsås
13(Jar)-Lilleaker–Skøyen–Nationaltheateret–Jernbanetorget–Torshov–Storo–Grefsen
17Rikshospitalet–Ullevål–Stortorvet–Carl Berners Plass–Sinsen–Grefsen
18Rikshospitalet–Ullevål–Stortorvet–Jernbanetorget–Holtet–(Ljabru)
19Majorstuen–Briskeby–Nationaltheateret–Jernbanetorget–Holtet–Ljabru

Kaynakça

  1. ^ Halvorsen, Bjørn Egil (19 Ocak 2009). "Flere busser med få passasjerer" (Norveççe). Aftenposten. 22 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İETT</span> İstanbulda toplu taşımacılıktan sorumlu belediye kuruluşu.

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri veya resmî kısaltmasıyla İETT, İstanbul'da İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı toplu taşıma hizmeti veren kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Nostaljik tramvay</span>

Nostaljik tramvay, şehir içi yolcu taşımacılığının yanı sıra, tarihi, kültürel ve turistik amaçlı işletilen raylı sistem. Genellikle kâr amacı gütmeyen tarihi raylı sistemlerin ana amacı geçmişte ulaşımın nasıl olduğuna dair bir tarih bilinci oluşturmaktır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'da toplu taşıma</span> Toplu taşıma ağı

İstanbul'da toplu taşıma, 5712 km²'lik bir alana yayılmış 15 milyondan fazla nüfusa hizmet veren banliyö treni, metro, tramvay, nostaljik tramvay, füniküler, teleferik, otobüs ağı, metrobüs, vapur ve deniz otobüsü gibi çeşitli hizmetlerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">T4 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul Tramvayı hattı

T4 Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Topkapı son istasyonu ise Mescid-i Selam olan ve 22 istasyondan oluşan 15,3 km uzunluğundaki tramvay hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">T1 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul Tramvayı hattı

T1 Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Kabataş son istasyonu ise Bağcılar olan ve 31 istasyondan oluşan 19,3 km uzunluğundaki tramvay hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">T3 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul nostaljik tramvayı hattı

T3 Nostaljik Ring Tramvay Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kadıköy İDO – Moda Caddesi – Kadıköy İDO güzergâhında ring olarak hizmet veren ve 11 istasyondan oluşan 2,6 km uzunluğundaki nostaljik tramvay hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">T2 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul nostaljik tramvayı hattı

T2 Nostaljik Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, şehrin en merkezî noktalarından biri olan İstiklal Caddesi'nde, ilk istasyonu Taksim son istasyonu ise Tünel olan ve 5 istasyondan oluşan 1,64 km uzunluğundaki nostaljik tramvay hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tramvay</span> raylar üzerinde hareket eden elektrikli toplu taşıma aracı

Tramvay, genel olarak yerleşim yerleri içerisinde insan taşımacılığında kullanılan, kara yolunda tekerlekleri raylar üzerinde hareket eden toplu ulaşım aracıdır. Trenlerin aksine raylar sokaklara döşenebilir ve diğer taşıtlar bu yollardan geçebilirler. Tramvay hattı tramvay veya hafif raylı sistemlerde kullanılır. Tramvay hattı, aracın çeşitli çalışma ortamlarına uyum sağlamak için farklı ray profili'ne sahip olabilir. Çoğu tramvaylar elektrik gücüyle çalışır. At veya petrol ile çalışan tramvaylar da vardır. Tramvayların çift katlı tramvay, tramvay-tren, lastik tekerlekli tramvay, alçak tabanlı tramvay gibi türleri bulunmakdadır.

<span class="mw-page-title-main">T2 (İzmir Tramvayı)</span> İzmir Tramvayı hattı

T2 Tramvay Hattı veya Konak Tramvayı, İzmir'de hizmet veren 12,8 kilometre (8,0 mi) uzunluğundaki 19 istasyonlu tramvay hattıdır. 24 Mart 2018'de hizmete giren hattın ilk istasyonu Fahrettin Altay, son istasyonu ise Halkapınar'dır. Hat üzerindeki yolculuk yaklaşık 41 dakika sürmektedir. Tramvay hattında 21 araç hizmet vermektedir. 21 aracın hizmet verdiği T2 hattında günlük yaklaşık 92.000 yolcu taşınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir tramvay hatları</span> İzmir, Türkiyedeki tramvay ağları

İzmir tramvay hatları, Türkiye'nin üçüncü büyük şehri İzmir'deki toplu ulaşım araçlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Akçaray</span> İzmit tramvayı

Akçaray, Kocaeli'nin merkez ilçelerinden biri olan İzmit'te hizmet veren tramvay hattıdır. Kocaeli'nin ilk tramvay hattı olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep Tramvayı</span> Gaziantep, Türkiyede tramvay sistemi

Gaziantep Tramvayı, Türkiye'nin Gaziantep ilinde bulunan ve GAZİULAŞ tarafından işletilen tramvay ağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Wenche Myhre</span>

Wenche Synnøve Myhre, Norveçli şarkıcıdır. 1960'lardan beri Norveççe, Danca, Almanca ve İsveççe dillerinde hit şarkılar seslendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Tramvayı</span> İzmir, Türkiyede tramvay sistemi

İzmir Tramvayı, İzmir'de hizmet veren tramvay ağıdır. Sahibi İzmir Büyükşehir Belediyesi, işletmecisi ise İzmir Metro A.Ş.'dir. Tramvay ağı, 11 Nisan 2017'de hizmete giren T1 Tramvay Hattı, 24 Mart 2018'de hizmete giren T2 Tramvay Hattı ve 27 Ocak 2024'te hizmete giren T3 Ring Tramvay Hattı'ndan oluşmaktadır. İzmir Tramvayı'nın toplam uzunluğu 33,6 km (20,9 mi) ve toplam istasyon sayısı 47'dir.

İzmir, Batı Anadolu için önemli bir ulaşım merkezidir. İzmir'in kapsamlı bir otobüs sistemi, gelişmekte olan bir metro ve banliyö demiryolu sistemi ve büyük bir kentsel feribot ağı bulunmaktadır. Ayrıca kenti Çeşme ve Aydın'a bağlayan otoyolları ve kentin çevresini halka gibi saran bir Çevre Yolu bulunmaktadır. Kentteki toplu taşıma hizmeti, tamamı İzmir Büyüşehir Belediyesi'nin sahip olduğu dört ayrı kamu kuruluşu tarafından yürütülmektedir.

T2: Kent Meydanı-Terminal, Bursa'daki tramvay hatlarından biridir. Hatta 11 istasyon bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Tramvayı</span> İstanbul, Türkiyedeki tramvay ağı

İstanbul Tramvayı, İstanbul'da hizmet veren modern tramvay ağıdır. Sistem, Avrupa Yakası'nda hizmet veren T1 Tramvay Hattı, T4 Tramvay Hattı ve T5 Tramvay Hattı'ndan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul nostaljik tramvayı</span> İstanbul, Türkiyedeki nostaljik tramvay ağı

İstanbul nostaljik tramvayı, İstanbul'da hizmet veren nostaljik tramvay ağıdır. Sistem, Avrupa Yakası'nda hizmet veren T2 Nostaljik Tramvay Hattı ve Anadolu Yakası'nda hizmet veren T3 Nostaljik Ring Tramvay Hattı'ndan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fahrettin Altay (İzmir Tramvayı)</span> İzmir tramvayı istasyonu

Fahrettin Altay Tramvay İstasyonu, İzmir Tramvayı'nın T2 Tramvay Hattı'nda yer alan ve 24 Mart 2018'de hizmete giren hemzemin tramvay istasyonudur. Konak'ın Mehmet Ali Akman Mahallesi ile Balçova'nın Bahçelerarası Mahallesi arasında Şehit Binbaşı Ali Resmi Tufan Caddesi üzerinde yer almaktadır.

T3 Ring Tramvay Hattı, T3 İç (Mavi) Hattı veya Çiğli Tramvayı, İzmir'de hizmet veren 12 kilometre (7,5 mi) uzunluğundaki 14 istasyonlu tramvay hattıdır. 27 Ocak 2024'te hizmete giren hat, T1 (Alaybey – Kâtip Çelebi Üniversitesi Tramvay Hattı hattı ile entegre çalışmaktadır.