İçeriğe atla

Oskar Mann

Oskar Mann
Doğum18 Eylül 1867(1867-09-18)
Berlin
Ölüm5 Aralık 1917 (50 yaşında)
MilliyetAlman
MeslekDilbilimci

Oskar Mann (18 Eylül 1867 - 5 Aralık 1917), İran dillerinde uzman Alman dilbilimcidir.

Hayatı

Oskar Mann, 1867 yılında Berlin'de doğdu. 1886'da okul bitirme sınavını geçtiği Berlin'deki Friedrich-Wilhelms-Gymnasium'a katıldı. Daha sonra Berlin ve Heidelberg'de Sanskritçe, Arapça, Aramice ve karşılaştırmalı dilbilim okudu. Doğu Dilleri Semineri'nde Hindustani ve Farsça okudu.[1] 1890'da Strasbourg Üniversitesi'nden doktorasını aldı.[2] 1904'te profesör unvanı verildi.[3] Oskar Mann daha sonra 1917'deki zamansız ölümüne kadar Berlin'deki Kraliyet Kütüphanesi'nde kütüphaneci olarak çalıştı. Bu faaliyet, İran dillerini incelemek için İran ve Asya Türkiye gezileri ve bunları değerlendirmek için kendisine izin verildiği bir dönemde kesintiye uğradı. 1901'den 1903'e kadar Mann, İran'ı kuzeybatıdaki Būšehr'den geçti. Hājīābād'daki Pehlevi yazıtlarını ve Malāmīr'daki Elam kabartmalarını fotoğrafladı ve şekillendirdi. Kermānšāh-Bīsotūn-Harsīn ve Qalʿa-ye Yazdegerd bölgelerinin arkeolojik anıtlarını ve Urmiye Gölü çevresindeki yerleri inceledi ve belgeledi.[4] 1919'da Alman dil bilimci Karl Hadank, Oskar Mann'ın geniş kapsamlı araştırmları üzerinde çalışmaya ve bazı kısımlarını yayınlamaya başladı., ancak görevi tamamlayamadı. Hadank ve Mann'ın birbiriyle yakından bağlantılı mülkleri, Berlin Eyalet Kütüphanesi'nde ve Berlin-Brandenburg Bilimler Akademisi arşivindedir. Bunlar, 2009 yılından itibaren Alman Araştırma Vakfı tarafından finanse edilen bir projede bilimsel olarak geliştirildi ve Alman doğu çalışmalarının tarihi hakkında önemli kaynakları temsil ediyorlar.[5]

Kaynakça

  1. ^ Wissenschaftliche Zeitschrift: gesellschafts- und sprachwissenschaftliche Reihe. Band 23. Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg, 1974, S. 70.
  2. ^ Vita In Oskar Mann: Das Muǰmil et-târikh-i baʻdnâdirîje des Ibn Muḥammed Emîn Abu'l-Ḥasan aus Gulistâne. Brill, Leiden 1891 (online 14 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.).
  3. ^ Herrmann A. L. Degener: Wer ist’s? Unsere Zeitgenossen. 4. Auflage. Berlin/Leipzig 1909, S. 339 (eingesehen über WBIS
  4. ^ Germany ii. Archeological excavations and studies 17 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Encyclopaedia Iranica.
  5. ^ Erschließung der Nachlässe der Orientalisten Oskar Mann und Karl Hadank

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zazaca</span> Zazalar tarafından Türkiyenin doğu ve güneydoğusunda konuşulan bir dil

Zazaca, Hint-Avrupa dil ailesinin İran dilleri grubunda bulunan Kuzeybatı İran koluna bağlı bir dildir. Zazalar tarafından Türkiye'nin doğusunda Bingöl, Elâzığ, Erzincan, Erzurum, Sivas ve Tunceli; güneydoğusunda Diyarbakır, Adıyaman, Şanlıurfa ile Muş'un Varto ilçesi ve Bitlis'in batısında Mutki ilçesi civarındaki köylerde yoğunlukla konuşulur. Zazacaya gramer, genetik, dil bilimi ve söz varlığı açısından en yakın diller Hazar Denizi kıyılarında konuşulan Talışça, Tatça, Gilekçe, Simnanca, Sengserce ve Mazenderancadır.

<span class="mw-page-title-main">Erich Kästner</span> Alman yazar (1899-1974)

Emil Erich Kästner Alman yazar.

<span class="mw-page-title-main">Goranice</span> Bir Batı İran dili

Goranice, bir Kuzeybatı İran dilidir. İran dillerinin kuzeybatı grubundan olup Zaza-Gorani Dilleri alt grubunda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Anna Seghers</span> Alman yazar

Anna Seghers, Alman yazar.

<span class="mw-page-title-main">Klaus Mann</span> Alman yazar (1906 – 1949)

Klaus Heinrich Thomas Mann, Alman yazar.

<span class="mw-page-title-main">Franz Bopp</span> Alman dilbilimci

Franz Bopp F. Bopp Alman dilbilimcisi ve Hint – Avrupa dil ailesinin Hint –İran grubuna bağlı Sanskritçeyi araştıran bilim insanıdır. Karşılaştırmalı Hint – Germen Dil biliminin kurucusu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Georg Jellinek</span> Alman kamu hukuku avukatı (1851-1911)

Georg Jellinek, Alman kamu hukuku avukatı. Avusturya kökenli olduğu ve Avusturya'da kamu hukuku için örnek bir isim olduğu iddia edilir.

Wolfgang Fritz Volbach, Alman sanat tarihçisi ve arkeolog.

<span class="mw-page-title-main">Karl Heinrich Koch</span> Alman botanikçi

Karl Heinrich Emil Koch Alman botanikçi. Türkiye'nin kuzeydoğusu başta olmak üzere Kafkasya bölgesindeki botanik keşifleriyle bilinmektedir. Ayrıca, Almanya'daki ilk profesyonel bahçıvan olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Carl Ludwig Willdenow</span>

Carl Ludwig Willdenow Alman botanikçi, eczacı ve taksonomisti. Bitkilerin coğrafi dağılımını inceleyen bilim dalı olan fitocoğrafyanın kurucularından biri olarak kabul edilir. Bitki bilim mahlası Willd.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Oskar Bolza</span> Alman matematikçi (1857-1942)

Oskar Bolza, Felix Klein'in öğrencisi olan Alman matematikçi. Pfalz, Bad Bergzabern'de -o zamanlar Bavyera'nın bir bölgesi- doğdu. Karl Weierstrass'tan 1879 yılında aldığı derslerden etkilenerek varyasyonlar hesabı konusunda araştırmalar yaptı ve bununla tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Edward Payson Evans</span>

Edward Payson Evans, Amerikalı bilim insanı ve dilbilimci.

<span class="mw-page-title-main">I. Karl (Württemberg kralı)</span>

I. Karl, 25 Haziran 1864'ten 1891 yılına kadar Württemberg kralıydı.

Karl Hadank, İran dillerinde uzman Alman dilbilimcidir.

Bernhard Fisch, Alman yazar.

<span class="mw-page-title-main">Paul Singer (siyasetçi)</span> siyasetçi (1844-1911)

Paul Singer, Alman Marksist siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Dieter Mann</span>

Dieter Mann, Alman aktör, yönetmen, akademisyen ve radyocu.

Carl Friedrich Warnstorf, Sphagnum çalışmalarında uzmanlaşmış Alman eğitimci ve briyolog. Bitki bilim mahlası Warnst.'dır.

Karl Eckstein veya Karl Georg Wilhelm Eckstein, Lepidoptera konusunda uzmanlaşmış bir Alman entomolog.

<span class="mw-page-title-main">Osman Reşer</span> Alman şarkiyatçı

Osman Yaşar Reşer, Alman şarkiyatçı.