İçeriğe atla

Oscar von Sydow

Oscar von Sydow
İsveç Başbakanı
Görev süresi
23 Şubat 1921 - 13 Ekim 1921
(232 gün)
Hükümdar V. Gustaf
Yerine geldiğiGerhard Louis De Geer
Yerine gelenHjalmar Branting
Kişisel bilgiler
Doğum Oscar Fredrik von Sydow
12 Temmuz 1873(1873-07-12)
Kalmar, Småland, İsveç
Ölüm 19 Ağustos 1936 (63 yaşında)
Drottningholm, Lovön, Stockholm, İsveç
Partisi Bağımsız
Bitirdiği okul Uppsala Üniversitesi

Oscar Fredrik von Sydow (d. 12 Temmuz 1873 – ö. 19 Ağustos 1936) 23 Şubat - 13 Ekim 1921 tarihleri arasında İsveç Başbakanı olarak görev yapmış İsveçli politikacı.[1]

1921'de Başbakan Louis De Geer'in ani istifasından sonra, İsveç Kralı, seçimler yaklaşırken yeni bir hükûmet kurmak isteyen bir aday bulmakta güçlük çekti. Hjalmar Branting'in iki kez Başbakan olmasını talep etmesinin ardından reddedilen atama, Oscar von Sydow'a doğru gitti. Von Sydow, güçsüz bir hükûmete liderlik etmeyeceği ve İsveç Sosyal Demokrat Partisinin önemli finans ve savunma konularında kendisine destek vaadinde bulunması için bir ültimatom verdi. Bu anlaşmalara rağmen, yeni hükûmet tarafından yapılan tüm önergeler muhalifler tarafından reddedildi. Von Sydow'un Başbakan olarak kalıcı mirası, İsveç'te ölüm cezasını kaldıran tasarıyı sunmak içindir.

Von Sydow, 1934'ten 1936'daki ölümüne kadar Bölge Mareşaliydi (riksmarskalk).

Kaynakça

  1. ^ "Sweden" (İsveççe). World Statesmen. 5 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2014. 
Siyasi görevi
Önce gelen:
Gerhard Louis De Geer
İsveç Başbakanı
1921
Sonra gelen:
Hjalmar Branting

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ingrid Bergman</span> İsveçli oyuncu (1915–1982)

Ingrid Bergman, İsveçli sinema ve tiyatro oyuncusudur.

Ernst Von Aster, Alman filozof.

<span class="mw-page-title-main">Max von Sydow</span> İsveçli oyuncu (1929-2020)

Max Carl Adolf von Sydow, hayatının son dönemlerinde Fransa'ya taşınan ve Fransız vatandaşı olan İsveçli aktördür. Avrupa ve Amerikan sinema, televizyon ve tiyatroda 70 yıllık bir kariyeri vardı, 150'den fazla filmde ve çok sayıda televizyon dizisinde birden çok dilde rol aldı. Fransız vatandaşı oldu ve hayatının son on yıllarını Fransa'da yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">V. Gustav</span>

Gustav V, İsveç Kralı II. Oscar ile Norveç Kraliçesi Sofia of Nassau en büyük oğullarıdır. 1907 yılında tahta çıktı ve 1950 yılında vefat edene kadar tahtta kaldı.

Hükûmet başkanı veya hükûmetin başı, egemen bir devletin, federasyonel bir devletin veya özerk bir bölgenin yürütme organında en yüksek veya ikinci en yüksek yetkili kişidir. Genellikle bir kabineyi, bakanları veya sekreterleri yöneten ve yönetim departmanlarını yönlendiren bir grup olarak da kabine toplantılarına başkanlık eder. Diplomasi alanında, "hükümet başkanı" terimi, "devlet başkanı"ndan ayrılır, ancak bazı ülkelerde, örneğin Amerika Birleşik Devletleri'nde veya Türkiye'de aynı kişi olabilir.

<i>Akbabanın Üç Günü</i>

Akbabanın Üç Günü 1975 ABD yapımı politik gerilim filmidir. Özgün adı Three Days of the Condor dur.

<span class="mw-page-title-main">İsveç Sosyal Demokrat Partisi</span> İsveçte merkez sol siyasî parti

İsveç Sosyal Demokrat Partisi, resmî adıyla İsveç Sosyal Demokrat İşçi Partisi veya yaygın olarak kullanılan adıyla Sosyal Demokratlar, İsveç'te 1889'da kurulmuş, sosyal demokrat bir siyasi partidir. İsveç'in en eski ve güncel üye sayısı olarak en büyük siyasî partisidir.

<span class="mw-page-title-main">Başbakan</span> hükûmetin başı, kabinenin başkanı

Başbakan, bir ülkedeki yürütme organı kurulun (hükûmetin) başkanına verilen ad. Her ülkede başbakan olmaz. Başbakanlar görevlerine seçimle gelir. Belçika, Danimarka, Japonya, Hollanda, Norveç, Malezya, İspanya, İsveç, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık gibi anayasal monarşi ile yönetilen ülkelerde olabileceği gibi Finlandiya, Fransa, Almanya, Hindistan, İtalya, İrlanda, Portekiz, Karadağ, Hırvatistan, Bulgaristan, Romanya, Sırbistan gibi cumhuriyetlerde de olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Louis De Geer</span> İsveçin ilk başbakanı

Louis Gerhard De Geer, İsveçli politikacı ve yazar. De Geer, İsveç'in ilk başbakanı olarak tarihe adını yazdırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hjalmar Branting</span> 16. İsveç başbakanı

Hjalmar Branting İsveçli devlet adamı ve Sosyal demokrasinin öncülerinden. 1921 yılında Norveçli diplomat Christian Lous Lange ile Nobel Barış Ödülü'nü paylaşmaya hak kazanmıştır. Üç kez başbakanlık yapmıştır.

<i>İyi Niyetler</i> 1992 tarihli film

İyi Niyetler, 1992 yapımı senaryosunu Ingmar Bergman'ın yazdığı ve yönetmenliğini Bille August'un yaptığı İsveç yapımı dram ve yarı oto-biyografik film.

<span class="mw-page-title-main">Oscar Torp</span> Norveç başbakanı (1893-1958; hd. 1951-1955)

1936 yılında Oslo'yu temsilen Norveç Parlamentosu'na seçildi ancak 1948 yılına kadar Mecliste bir koltuk alamadı. Daha sonra Mecliste İşçi Partisinin lideri oldu. Einar Gerhardsen başbakanlıktan istifa ettiğinde, 1951 yılında Norveç başbakanı oldu; Torp, Storting'in (parlamento) Başkanı olunca hareket 1955 yılında tersine dönmüştür. Ölümüne kadar bu görevde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Rickard Sandler</span> 20. İsveç başbakanı

Rickard Johannes Sandler, İsveç Sosyal Demokrat Partili politikacı. İsveç hükûmetinde 10 Mart 1920'den 30 Haziran 1920'ye kadar Portföysüz olarak Bakan olarak görev yaptı. 1 Temmuz 1920'den 27 Ekim 1920'ye kadar Maliye Bakanı, 13 Ekim 1921'den 19 Nisan 1923'e kadar Portföysüz Bakan, 14 Ekim 1924 - 24 Ocak 1925 arasında Ticaret Bakanı, 24 Ocak 1925'ten 7 Haziran 1926'ya kadar Başbakan ve 24 Eylül 1932'den 19 Haziran 1936'ya kadar ve yine 28 Eylül 1936'dan 13 Aralık 1939'e kadar Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Sandler, parti başkanlığını yürüten tek İsveç Sosyal Demokrat Başbakanıdır. Ayrıca 41 yaşında İsveç'in en genç ikinci Başbakanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yannis Rallis</span> Yunanistan başbakanı (1878-1946; hd. 1943-1944)

Yannis Rallis, Yunanistan'ın Mihver kuvvetleri tarafından II. Dünya Savaşı sırasında işgal edilmesi sırasında Yunanistan'ın üçüncü ve son başbakandı ve 7 Nisan 1943'ten 12 Ekim 1944'e kadar görev yaparak, Atina'da Alman kontrolündeki Yunan kukla hükûmetinde Konstantinos Logotetopulos'u takiben görevli idi.

<span class="mw-page-title-main">İsveç başbakanı</span> İsveçin hükûmet başkanı

İsveç başbakanı, İsveç'in hükûmet başkanıdır. Makam 1876 yılında kurulmuş olup bu tarihten İsveç'te kraldan ayrı bir hükûmet başkanına sahip değildi.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan başbakanı</span> Kazakistanın hükûmet başkanı

Kazakistan başbakanı, Kazakistan Cumhuriyeti hükûmetinin başı ve Kazakistan cumhurbaşkanından sonra ülkedeki en yüksek ikinci siyasi makamdır. Başbakan, kabine başkanlığını yürütür ve Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosunun görevini yerine getirmesine yardımcı olur.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ başbakanı</span> Karadağın hükûmet başkanı

Karadağ başbakanı veya resmi olarak Karadağ hükûmet başkanı Karadağ hükûmetinin başkanıdır. Başbakanın rolü, hükûmetin çalışmalarını yönlendirmek ve önerilen bakanların bir listesini içeren hükûmet programını Parlamentoya sunmaktır. Başbakanın istifası, hükûmetin düşmesine neden olur.

<span class="mw-page-title-main">İsveç başbakanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

1876'da başbakanlık makamının oluşturulmasından önce İsveç'te, geleneksel olarak tüm yürütme yetkisini elinde bulunduran devlet başkanı olan monark'tan farklı bir hükûmet başkanı yoktu. Asırlık Riksdag of the Estates'in yerini alan 1866 tarihli iki meclisli Riksdag'ın mimarı Louis De Geer, 1876'da İsveç'in ilk başbakanı oldu. 2022 itibarıyla, İsveç başbakanı Ilımlı Birlik Partisi lideri Ulf Kristersson'dur. Aşağıdaki liste, 1876'dan bu yana İsveç başbakanlarının her birinin görev süreleri hakkında istatistikler içermektedir.

Moğolistan başbakanı, Asya ülkesi Moğolistan'da 1912 yılından bu yana hükûmetin başında bulunan kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Malta başbakanı</span> Maltanın hükûmet başkanı

Malta başbakanı, Malta'nın en yüksek yetkilisi olan hükûmet başkanıdır.