İçeriğe atla

Osborne 1

Osborne 1

Osborne 1 dünyanın ilk ticari ve başarılı taşınabilir bilgisayarıdır. Geliştirilmesini Adam Osborne tasarımını ise Lee Felsenstein yapmıştır. 3 Nisan 1981'de tanıtılmıştır. Tanıtıldıktan sonra büyük ilgi görmüş, yaklaşık 11000 adet satmış ve firmasına yaklaşık 20 milyon Dolar gelir getirmiştir. Osborne 1'in kutusundan hem kendi işletim sistemini hem de kendisi için üretilmiş bazı ofis yazılımlarını açıklayan yaklaşık 500 sayfalık bir kullanım kılavuzu da çıkmatadır Ağırlığı 10.7 kg'dir ve fiyatı ise 1795$'dır.[1] Günümüzdeki tüm dizüstü ve taşınabilir bilgisayarların atasıdır. Osborne 1'den önce de taşınabilir bilgisayarlar yapılmışsa da bu ürünler prototip aşamasından çıkamamışlardır.

Donanım

Ekran boyutu 5 inç ve piksel temelli olmayıp 52 karakter X 24 satırdır. İşlemcisi Intel 8080'de denk 8-bit Zilog Z80 4 MHz'dir. 64 KB RAM'i vardır. Depolama birimi olaraksa sabit disk yerine iki adet 5.25 inçlik disket kullanır. Paralel ve Seri yazıcı portları ile birlikte modem portu da vardır. İlk üretilen versiyonunda dahili batarya yoktur ancak daha sonra eklenmiştir yaklaşık 1 saat dayanmaktadır. Klavyesi ise 69 tuş içermektedir.

Yazılım

İşletim sistemi o zamanlar oldukça popüler ve aynı zamanda DOS'in atası olan CP/M'in 2.2 sürümüdür. BIOS'u ise 4 KB'lik EPROM'da bulunmaktadır. Osborne 1 için daha çok WordStar, SuperCalc ve dBase II gibi ofis yazılımları üretilmiş olmakla beraber yazı temelli olamasına rağmen Colossal Cave Adventure ve Deadline adında iki adet oyun da üretilmiştir. Aşağıda Osborne 1 için üretimiş tüm yazılımların bir tablosunu bulabilirsiniz.

Program Adı Sürümü Üretici Firması Program Tipi Çıkış Tarihi Part Numarası Yükleme Diski Sayısı
MBasic MicrosoftProgramlama Dili 301002-02D 1
Colossal Cave Oyun
Deadline Infocom Oyun 2
dBase II Ashton-Tate Veritabanı
dBase II Tutor Ashton Tate Veritabanı Eğitimi 6
Nominal Ledger 2.7 PeachTree Software Ofis Yazılımı 1983 2X09200-04 2
Purchase Ledger 2.7 PeachTree Software Ofis Yazılımı 1983 2X09200-04 2
Sales Ledger 2.7 PeachTree Software Ofis Yazılımı 1983 2X09200-04 2
SuperCalc Sorcim Çalışma Tablosu 1981 301002-03 1
Wordstar 2.26 MicroPro Sözcük İşlemcisi 1

Popüler Kültürde

Osborne 1 1984 yapımı The Philadelphia Experiment adlı bir filmde bir masanın üzerinde durmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Fallows, James (July 1982). "Living With a Computer". Atlantic Magazine. Retrieved 21 May 2010.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar bilimi</span> belirli evren kurallarına dayalı, sistematik çalışan ve elementlerin ya da ağların birbirleriyle olan ilişkisi

Bilgisayar bilimi, bilgisayarların tasarımı ve kullanımı için temel oluşturan teori, deney ve mühendislik çalışmasıdır. Hesaplamaya ve uygulamalarına bilimsel ve pratik bir yaklaşımdır. Bilgisayar bilimi; edinim, temsil, işleme, depolama, iletişim ve erişimin altında yatan yönteme dayalı prosedürlerin veya algoritmaların fizibilitesi, yapısı, ifadesi ve mekanizasyonunun sistematik çalışmasıdır. Bilgisayar biliminin alternatif, daha özlü tanımı "büyük, orta veya küçük ölçekli algoritmik işlemleri otomatikleştirme çalışması" olarak nitelendirilebilir. Bir bilgisayar bilimcisi, hesaplama teorisi ve hesaplama sistemlerinin tasarımı konusunda uzmanlaşmıştır.

Bilişim, bilişim bilimi ya da bilgisayar bilimi, bilgi ve hesaplamanın kuramsal temellerini ve bunların bilgisayar sistemlerinde uygulanabilmeleri sağlayan pratik teknikleri araştıran bir yapısal bilim dalıdır. Bilişimciler ya da bilgisayar bilimcileri bilgi oluşturan, tanımlayan ve dönüştüren algoritmik süreçler icat edip, kompleks sistemleri tasarlamak ve modellemek için uygun soyutlamalar formüle ederler. Bilişim Dünya'da hızla gelişmeye devam eden önemli bir teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Commodore 64</span> 1982de tanıtılan 8 bit ev bilgisayarı

Commodore 64, tüm zamanların en çok satan kişisel bilgisayar modeli. Ocak 1982'de Commodore Business Machines tarafından ilk olarak tanıtıldı. İsmindeki 64, 64 kilobyte'lık RAM'inden gelmektedir. Genellikle C64 olarak ifade edilir ve bazen Commodore şirket logosuna benzetmek için C=64 olarak yazılır. CBM 64 ya da VIC-64 olarak da bilinir. Ağustos 1982'de 595$ fiyat ile piyasaya sunuldu. Fiyatı 1983'ün sonlarında 200$'a kadar indirildi. 64 KB RAM belleğiyle, ses ve görüntü performansıyla o zamanların IBM uyumlu bilgisayarlarına göre daha üstün bir sistem sunuyordu. Commodore 64'ün yaşam süresi boyunca toplamda yaklaşık olarak 17 milyon cihaz satıldı.

<span class="mw-page-title-main">Unix</span>

UNIX türevi işletim sistemleri çok işlemcili çok pahalı makinelerden tek işlemcili, basit ve çok ucuz ev bilgisayarlarına kadar pek çok cihaz üzerinde çalışabilen esnek ve sağlamlığı çok değişik koşullarda test edilmiş sistemlerdir. Fakat özellikle kararlı yapısı ve çok kullanıcılı-çok görevli yapısıyla çok işlemcili sunucularda adeta standart haline gelmiştir ve özellikle akademik dünyada iş istasyonları üzerinde çok yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. UNIX, Interdata 7/32, VAX ve Motorola 68000 arasında hızla yayıldı.

<span class="mw-page-title-main">Richard Stallman</span> ABDli özgür yazılım aktivisti

Richard Matthew Stallman, Amerikalı özgür yazılım aktivisti, sistem uzmanı ve yazılım geliştiricisi. GNU Projesi ve Özgür Yazılım Vakfı'nın kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Macintosh</span> dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara yönelik geliştirilen işletim sistemi

Macintosh, kısaca Mac olarak bilinen ve adını McIntosh Amerikan 1949 ses firmasından alan patent sorunu yaşamamak için Macintosh olarak yazılan, kişisel bilgisayar üreten Apple Computer Inc.'in bir ürünüdür. Ürün yelpazesi 1984 yılında başlamış ve piyasada fare ve grafik arayüz kullanan ilk başarılı bilgisayar serilerinden biri olmuştur. Bu başarıdan dolayı, 1986 yılından itibaren şirketin Lisa, Apple II, Apple III gibi yelpazeleri sonlandırılıp tüm bilgisayarları Macintosh serisi altında toplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sabit disk sürücüsü</span> veri depo cihazı

Sabit disk ya da Hard disk kısaca HDD ya da Türkçesi ile sabit disk sürücüsü veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır. Önceleri büyük boyutları ve yüksek fiyatları nedeni ile sadece bilgisayar merkezlerinde kullanılan sabit diskler, cep telefonları ve sayısal fotoğraf makineleri içine sığabilecek kadar küçülen boyutları ile günlük hayatımıza girmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Hewlett-Packard</span> amerika merkezli teknoloji şirketi

Hewlett-Packard Company ya da kısaca HP, merkezi ABD'de Palo Alto, Kaliforniya'da bulunan çok büyük bir uluslararası şirkettir. Bilgi işlem, baskı sistemleri ve sayısal görüntüleme donanımları üreticisidir. Ayrıca yazılım ve hizmet sağlayıcısıdır. Şirket dünya çapında hükûmet, sağlık ve eğitim sektörlerindeki müşteriler dahil tüketiciler, küçük ve büyük işletmeler için geniş teknoloji ürünlerle beraber çeşitli yazılım ve bilişim teknolojisi hizmetleri sunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Apple</span> Çok uluslu Amerikan teknoloji şirketi

Apple Inc. ya da eski adıyla Apple Computer Inc., merkezi Cupertino'da bulunan; tüketici elektroniği, bilgisayar yazılımı ve kişisel bilgisayar tasarlayan, geliştiren ve satan Amerikan çok uluslu şirket. En bilinen donanım ürünleri Mac serisi bilgisayarlar, iPod müzik çalar, iPhone akıllı telefon, iPad tablet bilgisayar ve Apple Watch adlı akıllı saattir. Yazılımları arasında ise macOS ve iOS işletim sistemleri, iTunes medya tarayıcısı, Safari internet tarayıcısı ile iLife ve iWork paketleri yer almaktadır. Şirket 1 Nisan 1976 yılında kurulmuş ve 3 Ocak 1977'de Apple Computer, Inc. adıyla anonim şirket haline gelmiştir. İsminde yer alan "Computer" (Bilgisayar) kelimesi 9 Ocak 2007'de iPhone tanıtımıyla birlikte tüketici elektroniğine yönelimlerini yansıtması amacıyla kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kişisel bilgisayar</span>

Kişisel bilgisayar veya PC, şahsi kullanımına yönelik özel olarak tasarlanmış, herhangi bir uzman veya operatörün yardımı olmadan kişilerin kendi başlarına kullanabileceği bilgisayar türü. Masaüstü bilgisayarlar, dizüstü (laptop) bilgisayarlar ve tablet bilgisayarlar, PC'lere örnek olarak verilebilir. Kişisel bilgisayarlar evde, büroda veya mobil olarak kullanılabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Apple I</span> Apple tarafından üretilmiş bilgisayar

Apple I, ilk kişisel bilgisayarlar arasında bilinir. Apple I, Apple'ın ilk ürünü, Nisan 1976'da Homebrew Computer Club Palo Alto, Kaliforniya'da gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Osborne Executive</span>

Osborne Executive oldukça başarılı olan Osborne 1'in devam modelidir. 1983 yılında piyasaya sürülmüştür. Osborne 1'den farklı olarak 124 KB RAM'e, 7 inç ekrana ve CP/M 3.0 işletim sistemine sahiptir. Fiyatı ise 1795$'lık Osborne 1'den oldukça pahalı olup 2495$'dır.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation</span> Sony Computer Entertainment tarafından geliştirilen ve pazarlanan video oyun konsolu serisi

PlayStation, Sony Computer Entertainment tarafından geliştirilen video oyun konsolu serisi markası. İlk olarak 3 Aralık 1994 tarihinde, Japonya'da tanıtılan marka kapsamında beşinci, altıncı ve yedinci nesil video oyun konsolları üretildi. Günümüzde PlayStation markası altında beş ev konsolu, iki taşınabilir konsol, bir medya merkezi, çevrimiçi servis, telefon ile birlikte çeşitli oyun kumandası ve dergiler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım</span> hem kullanımı özgür olan hem de açık kaynak kodlu olan yazılım

Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım, kullanıcılara yazılımı ve kaynak kodunu herhangi bir amaç için kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri veren bir lisans kapsamında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır.

Zararlı yazılım, kötü amaçlı yazılım veya malware, bilgisayar ve mobil cihazların işlevlerini bozmak, kritik bilgileri toplamak, özel bilgisayar sistemlerine erişim sağlamak ve istenmeyen reklamları göstermek amacı ile kullanılan yazılımdır. 1990 yılında Yisrael Radai tarafından malware ismi konulmadan önce, bu tür yazılımlara bilgisayar virüsü adı veriliyordu. Kötü amaçlı yazılımların ilk türü, parazit (asalak) yazılım parçalarını yürütülebilir, çalışan içeriklere eklemekle ilgileniyordu. Bu yazılım parçaları, mevcut çalışan uygulamayı, sistem üstünde çalışan programları ve hatta bilgisayar sistemlerinin ayağa kaldırılmasında önemli rol oynayan önyükleme (boot) kodlarını etkileyen makine kodları olabilir. Kötü amaçlı yazılımlar, kullanıcıların gereksinimlerine karşı bir davranış sergiler ve sistemin yetersizliğinden kaynaklanan bir sorun yüzünden istemsiz, rastgele bir şekilde verecek yazılım parçaları içermez.

Bu liste, farklı işletim sistemlerinden Linux işletim sistemine geçen kişi, kurum ve kuruluşları içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ev bilgisayarı</span> bir tür mikro bilgisayar

Ev bilgisayarı, 1977 yılında pazara giren ve 1980'lerde yaygınlaşan uygun fiyatlı ve küçük boyutlu kişisel bilgisayar türüdür. Yıllarca şekil ve donanım olarak gelişen ev bilgisayarları günümüzde bir monitör ile iç içe tek bir sistem hâline gelmiştir. Tüketicilere, ilk kez teknik olmayan tek bir kullanıcının kullanımına yönelik, uygun fiyatlı ve erişilebilir bilgisayarlar olarak pazarlandılar. Bununla birlikte, bir ev bilgisayarı genellikle dönemin iş bilgisayarlarından daha iyi grafiklere ve sese sahipti. En yaygın kullanımları video oyunlarıydı ancak düzenli olarak kelime işlem ve programlama için de kullanılıyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X 10.0</span>

Mac OS X 10.0 veya Mac OS X Cheetah Apple tarafından üretilmiş ve piyasaya çıkarılmış ilk nesil Mac OS X bilgisayar ve sunucu işletim sistemidir. Sürüme takma isim olarak kedigillerin bir türü olan Çita ismi verildi. 129 dolar fiyat ile 24 Mart 2001'de piyasaya sürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Amstrad CPC</span>

Amstrad CPC, Amstrad tarafından üretilen bir 8-bitlik ev bilgisayarıdır. 1984 yılında piyasaya sürülmüş olup 1980'lerin ortalarında Commodore 64 ve Sinclair ZX Spectrum'un egemen olduğu ev bilgisayarı pazarında rekabet etmek için tasarlandı.

<span class="mw-page-title-main">Adam Osborne</span> Amerikalı yazar ve yazılımcı (1939 – 2003)

Adam Osborne, ticari olarak başarılı ilk taşınabilir bilgisayar olan Osborne 1'i yapması ile tanınan İngiliz-Amerikalı yazar, yayıncı ve bilgisayar tasarımcısıdır.