İçeriğe atla

Osamu Shimomura

Shimomura Osamu
Basın konferansı 6 Aralık 2008
Doğum下村 脩 (Shimomura Osamu)
27 Ağustos 1928(1928-08-27)
Fukuchiyama Kyoto, Japonya
Ölüm19 Ekim 2018 (90 yaşında)
Nagazaki, Japonya
MilliyetJapon
VatandaşlıkJapon
EğitimNagasaki Üniversitesi
Nagoya Üniversitesi
Boy1,82 m (6 ft 0 in)
Ödüller Nobel kimya ödülü (2008)
Kariyeri
DalıKimya
Çalıştığı kurumlarPrinceton Üniversitesi
Boston Üniversitesi
Marine Biyoloji Laboratuvarları

Osamu Shimomura (27 Ağustos 1928, Kyoto - 19 Ekim 2018), 2008 yılında Nobel Kimya Ödülünü Martin Chalfie ve Roger Y. Tsien ile paylaşmaya layık görülmüş Japon kimyager.[1]

Hayatı

27 Ağustos 1928'de Kyoto, Fukuchiyama'da dünyaya gelmiştir. Çocukluk yıllarında babası Japon ordusunda hizmet etmekteydi. Nagazaki'ye atom bombası saldırısı gerçekleştirildiğinde, otobiyografisinde belirtildiğine göre Nagazaki yakınlarında ikamet etmekteydi.[2] Savaşın sona ermesinden sonra 1948 yılında Nagazaki'de eczacılık okumaya başlamıştır. 1955 yılında Nagoya Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlamış ve 1960 yılında yine aynı üniversitede organik kimya alanında doktora diplomasını almıştır.[3] Aynı yıl içerisinde doktorasını bitirdikten sonra Princeton Üniversitesi'nde 1982 yılına kadar biyoloji bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmıştır.[4] 1982 yılından Emeritus Profesör olarak emekli olduğu 2001 yılına kadar Massachusetts'te bulunan Marine Biological Laboratory (MBL)'de çalışmıştır.[5] Bir süre de Boston Üniversitesi tıp fakültesinde çalışmıştır.[6][7]

Bilimsel Katkıları

Jellyfish

Princeton Üniversitesi'nde Jellyfish üzerine araştırmalar yapmış ve bu balıklarda doğal olarak bulunan GFP proteini üzerine yaptığı çalışmalar sonrasında Nobel kimya ödülü kazanmıştır.[8]

GFP

Yeşil floresans proteini kendi başına görünür dalga boyu chromophore oluşturan protein grubudur.[9] Floresans proteinleri belirli genlere ve proteinlere etiketlendirilebilinirler. Işık mikroskobu kullanılarak bu etiketlendirilmiş proteinlerin ya da ilgili genlerin ne zaman ya da nerede faal hale geçtikleri takip edilebilinir dolayısıyla biyoteknoloji ve gen teknolojileri alanında önem teşkil etmektedirler.[10]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "press". nobelprize.org. 23 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2012. 
  2. ^ "shimomura". nobelprize.org. 2 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2012. 
  3. ^ "news-events". nagoya-u.ac. 5 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2012. 
  4. ^ "news". princeton.edu. 2 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2012. 
  5. ^ "lab_shimomura". hermes.mbl.edu. 23 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2012. 
  6. ^ "about". bumc.bu.edu. 2 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2012. 
  7. ^ "Osamu-Shimomura". britannica.com. 26 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2012. 
  8. ^ "GFP-1". conncoll.edu. 30 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2012. 
  9. ^ "Fluorescent_proteins". scholarpedia.org. 26 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2012. 
  10. ^ "tsien_bio". hhmi.org. 18 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Denizanası</span> Beyni bulunmayan deniz canlısı

Denizanası veya medüz, Scyphozoa ve Cubozoa sınıflarında bulunan, serbestçe yüzen ve beyni, kalbi ve testisleri bulunmayan bir deniz canlısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Curl</span> Amerikalı kimyager (1933 – 2022)

Robert Floyd Curl, Jr. Rice Üniversitesi'nden Amerikalı kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Irwin Rose</span> Amerikalı biyolog (1926 – 2015)

Irwin A. Rose, Amerikalı biyolog. 2004 yılında "Ubikuitin-aracılı protein yıkımının keşfi" nedeniyle, Aaron Ciechanover ve Avram Hershko ile birlikte, Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avram Hershko</span>

Avram Hershko İsrailli hekim ve biyokimyacı.

<span class="mw-page-title-main">John Cornforth</span> Avustralyalı-İngiliz kimyager (1917 – 2013)

Sir John Warcup 'Kappa' Cornforth, AC, CBE, FRS, Avustralyalı kimyager. 1975 yılında, "enzim-katalize reaksiyonların stereokimyası üzerine çalışmaları için", Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Gençlik yıllarından itibaren sağırdır.

<span class="mw-page-title-main">John E. Walker</span>

John Ernest Walker 1997 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmış İngiliz kimyager. Günümüzde Cambridge'de, eski adı Dunn İnsan Nütrisyon Ünitesi olan, Mitokondrial Biyoloji Birimi'nde direktör olarak çalışmaktadır.

Johann Deisenhofer Alman biyokimyacı. 1988 yılında, Hartmut Michel ve Robert Huber ile birlikte, "bir fotosentetik reaksiyon merkezinin üç boyutlu yapısını belirledikleri için" Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Huber</span>

Robert Huber, Alman biyokimyacı. 1988 yılında, Johann Deisenhofer ve Hartmut Michel ile birlikte, Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hartmut Michel</span>

Hartmut Michel, Alman biyokimyacı. 1988 yılında, Johann Deisenhofer ve Robert Huber ile birlikte, "bir fotosentetik reaksiyon merkezinin üç boyutlu yapısını belirledikleri için" Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Toshihide Maskawa</span>

Toshihide Maskawa ö. 23 Temmuz 2021, Kyoto, Japonya 2008'de CP ihlali üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen, "atomaltı fizikte doğada en az 3 kuark ailesinin varlığını öngören spontane kırık simetrinin kökeninin keşfi" ile Nobel Fizik Ödülü nün dörtte biriyle ödüllendirilen Japon Kuramsal fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Martin Perl</span>

Martin Lewis Perl, keşfini gerçekleştirdiği Tau leptonu ile 1995 yılında Nobel Fizik Ödülünü kazanmış olan Amerikalı fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Martin Chalfie</span>

Martin Chalfie Amerikalı bir bilim insanıdır. Aynı zamanda biyolojik bilimler bölüm başkanıdır ve Kolombiya Üniversitesi'nde Biyolojik bilimler Profesörü olarak çalışmaktadır. 2008 Nobel Kimya ödülü'nü Osamu Shimomura ve Roger Y. Tsien ile paylaştı. Harvard Üniversitesi'nden Nörobiyoloji dalında bir doktorası bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Roger Tsien</span> Amerikalı biyokimyager (1952 – 2016)

Roger Yonchien Tsien, Amerikalı kimyager. 2008 yılında, Osamu Shimomura ve Martin Chalfie ile birlikte Nobel kimya ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Richard Schrock</span> Amerikalı kimyager

Richard Royce Schrock Amerikan kimyager. organik kimya alanında göstermiş olduğu başarılar neticesinde 2005 yılında Robert H. Grubbs ve Yves Chauvin ile birlikte Nobel Kimya Ödülünü almaya hak kazanmıştır.

Peter Agre Minnesota doğumlu hekim ve 2003 Nobel Kimya Ödülü sahibi Amerikalı bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Ryōji Noyori</span> Japon kimyager

Ryōji Noyori, Japon kimyager. İlk chiral katalizörün geliştirilmesine yönelik çalışmaları neticesinde 2001 yılında Nobel Kimya Ödülünü K. Barry Sharpless ve William S. Knowles ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Edwin McMillan</span> Amerikalı fizikçi (1907 – 1991)

Edwin McMillan Nobel Kimya ödülü sahibi Amerikalı nükleer fizikçi. 93. element neptünyum'u keşfinden dolayı Glenn T. Seaborg ile birlikte 1951 yılında Nobel ödülü ile onurlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Otto Fischer</span>

Ernst Otto Fischer Alman teorik kimyager ve akademisyen. Metal ve organik maddelerin bileşiklerininin tanımlanmasında bulduğu tümüyle yeni yöntemden dolayı 1973 yılında Nobel kimya ödülü almaya hak kazanmış ve Geoffrey Wilkinson'la bu ödülü paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Geoffrey Wilkinson</span>

Geoffrey Wilkinson İngiliz kimyager ve Ernst Otto Fischer ile birlikte 1973 Nobel kimya ödülü sahibi akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil floresan protein</span>

Yeşil floresan protein (GFP), mavi ila ultraviyole aralığında ışığa maruz kaldığında parlak yeşil floresan sergileyen 238 amino asitten oluşan bir proteindir. Yeşil renkte parlayan benzer proteinler birçok deniz organizmasında bulunur, ancak GFP etiketi geleneksel olarak bu özel proteine atıfta bulunur. Bu protein ilk olarak denizanası Aequorea victoria'dan izole edilmiştir ve bazen -hassasiyet gerektiğinde- avGFP olarak adlandırılır.