İçeriğe atla

Oruç Paşa Hamamı

Koordinatlar: 41°20′47″K 26°29′27″D / 41.34639°K 26.49083°D / 41.34639; 26.49083
Oruç Paşa Hamamı
Harita
Genel bilgiler
TürHamam
Mimari tarzOsmanlı mimarisi
KonumDimetoka, Yunanistan
Koordinatlar41°20′47″K 26°29′27″D / 41.34639°K 26.49083°D / 41.34639; 26.49083
YaptıranOruç Paşa
Tamamlanma1398 veya 1399
Hamamın bugünkü durumu.

Oruç Paşa Hamamı (Yunanca: Χαμάμ του Ορούτς Πασά), Fısıltılar Hamamı veya Aşk Hamamı[1], Yunanistan'ın kuzeyindeki Dimetoka'da, Erythropotamos nehrinin kıyısında bulunan 1398-1399 yıllarına tarihlenen bir Osmanlı hamamıdır.[2]

Restorasyon çalışmaları planlanmıştır ancak günümüzde her yerini kaplayan bitkilerden dolayı oldukça harap bir durumdadır.

Tarih

Hollandalı Osmanlıbilimci tarihçi Machiel Kiel'e göre hamam, Dimetoka'nın Sultan I. Murad tarafından 1361'deki fethinden on yıllar sonra, 1398/1399 tarihinde inşa edilmiş olması nedeniyle Yunanistan'daki en eski Osmanlı hamamları arasındadır.[2]

Hamam yirminci yüzyılın başlarına kadar faaliyet göstermiştir[3] ve günümüzde Avrupa'da ayakta kalan en eski Osmanlı hamamıdır.[4][5] 14 Mart 2011'de Yunanistan, Bulgaristan ve Avrupa Birliği arasında bu anıtın ve Bulgaristan'ın Svilengrad kentindeki bir hamamın tanıtımı için bir anlaşma imzalanmıştır.[6][7]

Mimari

Kare planlı, kubbeli sıcaklık bölümünün çevrelediği daha küçük sıcaklık odaları ile hamam Yunanistan'da inşa edilen hamamlar arasında oldukça sık rastlanan olan bir plan tipinde inşa edilmiştir.[8] Duvar işçiliği, düzensiz tuğla ve taş katmanlarıyla farklılık göstermektedir.[9] Revaklı kubbe tonozu tuğlalarla kaplanmıştır ve Türk üçgenlerine dayanmaktadır.[10]

Hamamın kuzeybatı yönündeki girişinden 5.10 x 5 m ölçülerinde bir giyinme odasına geçilmektedir. Hamamın "ılıklık" ve "sıcaklık" olmak üzere iki bölümü vardı. Evliya Çelebi'ye göre, "sıcaklık" bölümünden gelen seslerin "ılıklık" bölümünden de duyulabilmesi için duvarlarda kil kanallar bulunuyordu. Bu nedenle hamam "Fısıltılar Hamamı" adını almıştı.[2] Bu özel akustiği sayesinde bu hamamda aşıklar tutkularını paylaştığı, Bâbıâli'nin de sürgündeki paşaların sırlarını öğrendiği düşünülmektedir.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynaklar

  1. ^ "Διδυμότειχο". ΕΟΤ - visitgreece.gr. 3 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2012. 
  2. ^ a b c Κανετάκη, Ελένη (2004). Οθωμανικά Λουτρά στον Ελλαδικό Χώρο. Αθήνα: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. ss. 130. ISBN 960-8369-04-5. 
  3. ^ a b Αθανάσιος Ι. Γουρίδης (2008). Διδυμότειχο μία άγνωστη πρωτεύουσα. Δήμος Διδυμότειχου. ss. 107-108. ISBN 978-960-86488-1-4. 
  4. ^ "Διδυμότειχο: Η πόλη μας / Ιστορικά στοιχεία". Ιστοσελίδα Δήμου Διδυμότειχου. 7 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2012. 
  5. ^ Ελένη Κανετάκη (20 Mayıs 2001). "Τα Οθωμανικά Λουτρά στην Ελλάδα" (PDF). Εφημερίδα Καθημερινή - Ένθετο Εφτά Ημέρες. s. 16. 31 Ocak 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2012. 
  6. ^ "JOVAPROB / Joint valorisation and promotion of the old baths in the trans border area". European Territorial Cooperation - Greece Bulgaria 2007-2013. 31 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2012. 
  7. ^ "Έγκριση έκδοσης Χρηματικού Εντάλματος Προπληρωμής και ορισμός υπολόγου για μεταφορά πιστώσεων από το Δήμο Διδυμοτείχου στο Δήμο Svilengrad Βουλγαρίας για το έργο "Joint valorization and promotion of the old baths in the trans border area" (JOVAPROB) (2)". Διαύγεια - Εθνικό Τυπογραφείο. 11 Temmuz 2012. 28 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2012. 
  8. ^ Kanetaki 2004, ss. 92-93.
  9. ^ Kanetaki 2004, s. 94.
  10. ^ Kanetaki 2004, ss. 95-97.

Bibliyografya

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

31 Ocak, Miladi takvime göre yılın 31. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 334 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Tokat (şehir)</span> Tokat ilinin merkezi olan şehir

Tokat, Tokat ilinin merkezi olan şehirdir. Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Tokat, kuzeyinde Samsun, kuzeydoğusunda Ordu, güney ve güneydoğusunda Sivas, güneybatısında Yozgat, batısında Amasya ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Girit</span> Yunanistanın en büyük, Akdenizin 5. büyük adası

Girit, Yunanistan'ın en büyük, Akdeniz'in beşinci büyük adasıdır. Ege Denizi'nin güneyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Atina</span> Yunanistanın başkenti

Atina, Yunanistan'ın başkenti ve yaklaşık 4 milyon kişilik nüfusuyla en büyük, Avrupa Birliği'nin yedinci büyük şehri. Attika'ya hakim bir konumda olan Atina, aynı zamanda bu idari birimin yönetim merkezidir. 3.400 yıllık yazılı tarihi ve MÖ 7. ile 11. arasındaki binyıllara uzanan insan varlığıyla dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Şehir adını Antik Yunan bilgelik tanrıçasından almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Selanik</span> Kuzey Yunanistanda şehir

Selanik, metropol alanında bir milyondan fazla nüfusu ile Yunanistan'ın en büyük ikinci şehri ve Makedonya coğrafi bölgesinin, Orta Makedonya idari bölgesinin ve Makedonya ve Trakya Merkezi Olmayan İdaresi'nin başkentidir. Yunancada η Συμπρωτεύούσα, kelimenin tam anlamıyla "ortak başkent" olarak da bilinir. Συμβασιλεύουσα veya Konstantinopolis ile birlikte Bizans İmparatorluğu'na "birlikte hükmeden" şehir olarak tarihsel statüsüne atıfta bulunulur.

<span class="mw-page-title-main">Bizans İmparatorluğu</span> Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğunun devamı şeklinde var olmuş devlet (395–1453)

Doğu Roma İmparatorluğu veya Bizans İmparatorluğu ya da kısaca Bizans, Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğu'nun devamı şeklinde var olan ve başkenti Konstantinopolis olan ülke. 5. yüzyılda Batı Roma İmparatorluğu'nun dağılışı ve çöküşü sürecinden sonra ayakta kalan imparatorluk, 1453'te Osmanlı'ya yenik düşünceye kadar yaklaşık bin yıl boyunca var olmaya devam etmiştir. Var olduğu sürenin başı ve ortalarını kapsayan çoğunda, Avrupa'da ekonomik, kültürel ve askerî bakımdan en güçlü ülkeydi. "Bizans İmparatorluğu" ve "Doğu Roma İmparatorluğu" terimleri ülkenin yıkılışından sonraki tarihçiler tarafından yaratılmış olup imparatorluk vatandaşları kendi ülkelerine Roma İmparatorluğu, veya Romania ; kendilerineyse "Romalılar" demekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Lityum</span> sembolü Li atom numarası 3 olan kimyasal element

Lityum, sembolü Li atom numarası 3 olan kimyasal elementtir. Periyodik tabloda 1. grupta alkali metal olarak bulunur ve yoğunluğu en düşük olan metaldir. Lityum, yüksek reaktifliğinden dolayı doğada saf hâlde bulunmaz. Yumuşak ve gümüşümsü beyaz metaldir. Havada bulunan oksijenle reaksiyona giren lityum, lityum oksit (Li2O) oluşturur. Bu oksitlenme reaksiyonunu engellemek için yağ içinde saklanır. Hava ve su tarafından hızlı bir şekilde oksitlenip kararır ve lekelenir. Lityum metali doldurulabilir pillerde (örnek olarak cep telefonu ve kamera pili) ve ağırlığa yüksek direniş göstermesi sebebiyle alaşım olarak hava taşıtlarında kullanılır. Li+ iyonunun nörolojik etkilerinden dolayı, lityumlu bileşikler farmakolojik olarak sakinleştiricilerde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Üsküp</span> Kuzey Makedonyanın başkenti

Üsküp, Kuzey Makedonya'nın başkenti ve en büyük kentidir. Ülkenin politik, kültürel, ekonomik ve akademik merkezi olan kent, ortasından geçen Vardar Nehri tarafından ikiye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Afrodisias</span> Aydındaki antik kent

Afrodisias veya Afrodisyas, Tanrıça Afrodit'e adanmış birçok eski çağ kentinin ortak adı. Afrodisyas adlı kentlerin en ünlüsü, Anadolu'nun güneybatısında, eski Karia bölgesinde, günümüzde Aydın ilinin Karacasu ilçesine bağlı Geyre mahallesinin bulunduğu yerde bulunan Antik Yunan kentidir. Arkeolojik kazılar başladıktan sonra Geyre taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kurtuluş Savaşı Batı Cephesi</span> Türk Kurtuluş Savaşının bir cephesi

Türk Kurtuluş Savaşı Batı Cephesi, Yunan ordusunun 15 Mayıs 1919'da İzmir'e çıkmasıyla başlayıp aynı kentin 9 Eylül 1922'de Türkiye'nin TBMM Hükûmeti ordusu tarafından geri alınmasıyla biten savaş veya Türk Kurtuluş Savaşı'nın cephelerinden birine verilen ad. Aynı zamanda askerî tarih açısından savaş sırasında Batı Anadolu'da Yunan ordusunun genel taarruzuna karşı 25 Haziran 1920'de kurulup 1923'te kaldırılan askerî birimlerden birine verilen ad.

Osmanlı donanması, Osmanlı Devleti'nin askerî deniz gücü. XIV. yüzyılda kuruldu. Osmanlı Devleti, 1323 yılında Karamürsel'i fethederek denize ulaştı, Kara Mürsel komutasında ilk donanma oluşturuldu ve Kocaeli'nde yapılan savaşlarda denizden destek sağlandı. 1327 yılında Karamürsel'de ilk Osmanlı tersanesi kuruldu ve böylece deniz gücünün kurumsallaşma çalışmaları başladı. Osmanlı donanmasında hiyerarşik sisteme geçildi, ilk Derya Beyi, Kara Mürsel Bey oldu. 1337 yılında Kocaeli ele geçirildi; böylece 1353 yılında gerçekleşecek olan Rumeli'ye geçişin önü açıldı. Bundan sonra donanmanın merkezi sırasıyla İzmit, Gelibolu ve son olarak da İstanbul oldu.

<span class="mw-page-title-main">Samsun</span> Samsun ilinin merkezi olan şehir

Samsun, Samsun ilinin merkezi olan şehirdir. Karadeniz Bölgesi'ndeki Orta Karadeniz Bölümü'nde, Türkiye coğrafyasının en kuzeyinde merkezî bir noktada yer alır. Karadeniz Bölgesi'nin eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomi açılarından en gelişmiş şehri olan Samsun kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">1509 Konstantinopolis depremi</span> 514 yıl önce İstanbulda meydana gelen bir deprem

1509 Konstantiniyye depremi veya 1509 Büyük İstanbul depremi, 10 Eylül 1509 tarihinde merkez üssü Marmara Denizi'nin kuzeydoğusu olan, 7.2 Ms büyüklüğünde meydana gelen deprem. Tarihsel kayıtlara göre deprem sonucunda Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti Konstantiniyye'de 4 bin ila 13 bin arasında kişi hayatını kaybetti, 10 binden fazla kişi yaralandı, yaklaşık 1070 hane yıkıldı ve binlerce yapı ağır hasar aldı. Ayrıca depremin ardından oluşan ve yüksekliği bazı yerlerde 6 metreye varan tsunami dalgaları şehrin surlarını aşarak güzergahı üzerindeki semtlere ağır hasar verdi. En büyük yıkımın İstanbul'da olduğu depremin etkisi Bolu'dan Edirne'ye kadar hissedildi. Oluşturduğu ağır hasar sebebiyle halk arasında "Küçük Kıyamet" (Kıyamet-i Suğra) olarak adlandırılan deprem, son 500 yıl içinde Marmara bölgesinde gerçekleşmiş olan en büyük ve en yıkıcı depremlerden birisi olarak kayıtlara geçti.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Muharebesi</span> Osmanlı Devleti ile Timurlu İmparatorluğu arasında 1402 yılında yaşanan meydan muharebesi

Ankara Muharebesi, farklı kaynaklara göre 20 veya 28 Temmuz 1402'de Ankara'nın kuzeydoğusundaki Çubuk Ovası'nda, Osmanlı Devleti ile Timur İmparatorluğu arasında gerçekleşen muharebedir. Timur İmparatorluğu'nun kesin zaferiyle sonuçlanan muharebe sonrasında, Osmanlı Padişahı I. Bayezid Timurlulara esir düşmüş ve devlet, Fetret Devri olarak bilinen 11 yıllık hükümdarsız bir döneme girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon</span> Trabzon ilinin merkezi olan şehir

Trabzon, Trabzon ilinin merkezi olan şehridir. Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan ilin Karadeniz'e kıyısı bulunur. Günümüzde Karadeniz Bölgesi'nin Samsun'dan sonra ikinci büyük kentidir. 12 Kasım 2012 tarihinde kabul edilen büyükşehir yasa tasarısı ile büyükşehir belediyesi olmuş ve merkez ilçe kaldırılarak Ortahisar ilçesi kurulmuştur. Trabzon iki il ile birlikte de "şehzadeler şehri" olarak anılır. Evliya Çelebi Trabzon için şöyle demiş: "Bu şehre küçük İstanbul denilse yeridir. İrem bağları gibi süslü bir şehirdir burası.'' Fatih Sultan Mehmed ise Trabzon'u kuşattığı vakit şöyle söylemiştir: ''Trabzon fethedilmeden İstanbul fethedilmiş sayılmaz.''

<span class="mw-page-title-main">Oruç Paşa Türbesi</span>

Oruç Paşa Türbesi, yerel adıyla Pyrostia veya Tripod, Yunanistan'ın kuzeydoğusundaki Dimetoka kasabasındaki Oruç Paşa'ya ait on beşinci yüzyıla tarihlenen türbedir.

<span class="mw-page-title-main">Feridun Ahmed Bey Hamamı</span> Dimetoka, Yunanistandaki tarihi bir Türk hamamı

Feridun Ahmed Bey Hamamı, Yunanistan'ın kuzeyindeki Dimetoka kentinin meydanında Çelebi Sultan Mehmed Camii'nin kuzeyinde yer alan 1571/1572 tarihli bir Osmanlı hamamıdır. Günümüzde harap durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Evrenos Bey Hanı</span>

Evrenos Bey Hanı, Trajanopolis Hanı, veya Kara Ilıca'daki Han, Kuzey Yunanistan'da bulunan ve Balkanlardaki en eski Osmanlı eserlerinden olan bir kervansaraydır. 1370–1390 yılları arasında Gazi Ahmet Evrenos Bey tarafından Trajanopolis Kaplıcaları'nın yanında inşa ettirilmiştir. Dedeağaç'ın on iki kilometre kuzeydoğusunda yer alan Evrenos Bey Hanı, 38.8 metreye 13 metre uzunluğunda dikdörtgen planlı bir yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bey Hamamı</span> Selanik, Yunanistandaki bir Osmanlı hamamı

Bey Hamamı, Cennet Hamamı, veya Sultan II. Murad Hamamı, Yunanistan'ın kuzeyindeki Selanik kentinde Panagia Chalkeon Kilisesi'nin doğusunda, Egnatia Caddesi üzerinde bulunan bir Osmanlı dönemi hamamıdır.