İçeriğe atla

Orthanc

Orthanc Kulesi, Saruman'ın devasa kulesidir.[1] Orta Dünya üzerindeki en görkemli kuledir.[2] Büyücü Saruman, bütün işlerini burada halleder ve geri kalan zamanını Isengard'ın yanında bulunan Fangorn Ormanı'nda geçirirdi. En sonunda kulesinde kalmıştır. Sauron, çok eskiden Saruman'ı yenemeyeceğini anlamıştır. Saruman'ın Palantir'i kullanma isteği sayesinde Saruman'ı kontrolüne almıştır. Orthanc'ın tepesinde günlerce onun ruhuyla savaşmıştır. Sonunda Saruman'ın aklını tek yüzüğe bağlayarak onu kandırır. Gandalf, Saruman'a fikir danışayım diye gelirken, Saruman onu kulesine hapseder. Böylece macera başlar.

Orthanc İkinci Çağ'ın sonunda Gondor halkı tarafından dört adet çok yüzlü sütunun bir araya getirilip birleştirildikten sonra bilinmeyen yollarla sertleştirilerek inşa edilmiştir. Hiçbir silah tarafından zarar görmemektedir. Entler elleriyle sert taşları parçalara ayırabildikleri halde onlar bile kuleye zarar verememişlerdir. Orthanc 150 metre yüksekliğindedir ve tepesinde dört sivri ucu vardır. Tek girişi yüksek bir merdivenin sonundadır ve hemen üstünde küçük bir pencere ve balkon vardır.

Orthanc Güney Krallığının Palantir'lerinden birine ev sahipliği yapmaktaydı ve özel bir bekçi tarafından korunmaktaydı. Vekilharçlık döneminin başlarında kule kilitlenmiştir ve anahtarı Minas Tirith'e götürülmüştür. Isengard üçüncü çağda (2710) Dunlending'lerin eline geçtiği zaman kuleye girmek mümkün olmamıştır.

Beren, Gondor'un Vekilharç'ı Isengard'ı Büyücü Saruman'a verdiği zaman, Orthanc'ın anahtarını da ona vermiştir. Saruman kuleyi, yüzüğü aradığı sıralarda ve daha sonra Rohan'a saldırırken kuleyi üssü olarak kullanmıştır. Saruman'ın yenilgisinden sonra Rohan Kralı Theoden, Gandalf ve Aragorn'la karşı karşıya kaldıkları sırada, Saruman'ın uşağı Grima Solucandil onları öldürmek niyetiyle palantiri onların üzerine fırlatmıştır. Saruman daha sonra Orthanc'a kilitlenmiştir ve nöbetçi olarak da başına Ağaçsakal bırakılmıştır. Ancak kısa bir süre sonra kaçmayı başarmıştır. Çünkü Ağaçsakalın zayıf bir noktası vardır, hiçbir canlıyı hapis görmeye dayanamamaktadır. Saruman bu zayıf noktayı kullanırken kelimeler üzerindeki gücünü kullanmıştır.

Dördüncü çağda Orthanc Kral Elessar tarafından araştırılmıştır ve Isildiur'a ait pek çok yadigar bulunmuştur. Bunların arasında orijinal Elendilmir ve Arnor'un Yıldızı vardır ki, bu da Saruman'ın Isildur'un kalıntılarını bulduğunu (ve muhtemelen yok ettiğini) kanıtlamaktadır. Aragorn ayrıca bir müchevher kutusu bulmuştur ki bu da muhtemelen yüzüğü saklamak amacıyla yapılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ Kocher, Paul H. (1980). A reader's guide to The Silmarillion. Boston: Houghton Mifflin. ISBN 0-395-28950-5. 
  2. ^ Bates, Brian (2002). The real Middle-Earth: magic and mystery in the Dark Ages. Londra: Sidgwick & Jackson. ISBN 0-283-07353-5. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sauron</span> J.R.R. Tolkienin evreninde kötü bir karakter

Sauron veya orijinal ismiyle Mairon, J. R. R. Tolkien'in hayalî Orta Dünya evreninde Melkor'un Hizmetkarı ya da "Yüzüklerin Efendisi" olarak anılan kötü bir Maia.

<span class="mw-page-title-main">Gandalf</span> J. R. R. Tolkien tarafından yaratılan kurgusal karakter

Gandalf, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninin önemli bir kesitini anlattığı Yüzüklerin Efendisi adlı fantastik üçlemesindeki önemli karakterlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Isildur</span> J.R.R. Tolkienin kurgusal karakteri

Isildur, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakterdir. Yüce Kral Elendil'in büyük oğlu. Gondor ile Arnor'un ikinci kralıdır. İsmi "Ay' a Adanmış" anlamına gelir. 234 Sene yaşadı.

Aragorn, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakter.

<span class="mw-page-title-main">Saruman</span> J. R. R. Tolkien tarafından yaratılan Orta Dünya evrenindeki kurgusal karakter

Ak Saruman 3. Çağ’da, Orta Dünya’ya Valar’ın Temsilcisi olarak gelen ilk sihirbaz, diğer bir adla Istari’dir. Ak Divan’ın başıdır. Sindarin’deki adı, “Yetenekli İnsan” manasına gelen, Curunír’dir.

<span class="mw-page-title-main">Éomer</span> Rohan asilzadesi ve Rohirrim kumandanı

Éomer, Tolkien evreninde hayali kahraman.

<span class="mw-page-title-main">Meriadoc Brandybuck</span>

Meriadoc Brandybuck, Shire'lı bir hobbittir. Üçüncü Çağın 2982. yılında doğan Meriadoc Brandybuck, Erdiyarı'nın efendisi Saradoc Brandybuck'ın oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Peregrin Took</span>

Peregrin Took, J. R. R. Tolkien`in kurgusal evrenindeki karakter, Pippin ismiyle de bilinmektedir, Shire'lı bir hobbittir. Üçüncü Çağın 2990. yılında doğan Peregrin Took, Shire Şerifinin oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Rohan</span> Orta Dünya evreninde bir ülke

Rohan, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir ülke. Orta Dünya kıtasındadır. Başlarda Gondor'un sınırları içerisinde kalan Ak Dağlar'ın kuzeyinde bulunan Calenardhon bölgesi Üçüncü Çağ'ın 2510 yılında Vekilharç Cirion tarafından Kuzeyli Eorl ve halkına armağan edildi. Kuzeyin engin diyarından adamlarına önderlik ederek Gondor'un yardımına gelen Eorl, halkı ile birlikte kendilerine hediye edilmiş topraklara yerleşti. Eski Gondor ile yeni Rohan arasındaki yıllar sürecek müttefikliğin yemini bu olayla birlikte edildi.

<i>İki Kule</i>

Oxford Dilbilim Profesörü John Ronald Reuel Tolkien'in yazdığı Yüzüklerin Efendisi adlı fantastik edebiyat üçlemesinin ikinci kitabıdır.

Boz Radagast, J.R.R. Tolkien'in fantastik epik kitapları Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit'te sözü edilen beş büyücüden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Isengard</span>

Isengard, J. R. R. Tolkien evreninde hayali yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Palantír</span>

Palantir, J. R. R. Tolkien'in Orta Dünya evrenindeki kurgusal cisim.

Théoden, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakter, Rohan ülkesinin 17. kralı.

Borukent Savaşı, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde, Saruman komutasındaki Isengard ordusu ile Théoden komutasındaki Rohirrim ordusu arasında yaşanan bir savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Éowyn</span> Rohan asilzadesi

Eowyn, J. R. R. Tolkien'in Orta Dünya evreninde bir Rohanlı asilzâdedir. Eski Rohan Kralı Thengel oğlu Theoden'in kızkardeşi Theodwyn'in ve -kocası eski Rohan orduları komutanı- Eomund'un kızıdır. Yüzük Savaşı sırasındaki Rohan orduları komutanı ve Rohan'ın üç numaralı yöneticisi Eomund oğlu Eomer'in kız kardeşidir.

Ağaçsakal veya Sindarin dilinde Fangorn, kurgusal karakter olarak J. R. R. Tolkien'in kitabında bulunan bir enttir.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreniyle ilgili yazmış olduğu hikâyelerde birçok yer ismi geçmektedir. Bu hayalî mekanlardan bazıları, olayların merkezinde yer alırken, yine bazı mekanlar vardır ki bunlara ayrıntılı olarak değinilmemiştir. Orta Dünya kıtasında yer alan, görece ikinci planda kalan bu yerlerden bazıları aşağıda listelenmektedir.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde Fırtınabaşı, Orta Dünya'nın Eriador bölgesinde önemli bir tepedir. Amon Sûl, Fırtına Tepeleri'nin en güneydeki ve en yüksek noktasıdır. Yüzüklerin Efendisi'nde belirtildiği gibi, bu yerin Orta Dünya tarihinde çok önemli bir konumu vardır. Bu kale, Arthedain krallığının çok önemli bir kalesi ve yedi palantirden birisinin korunduğu yerdi. Fırtınabaşı, birkaç savaşa da ev sahipliği yapmıştır.

Miğfer Dibi ya da özgün adı ile Helm's Deep, J. R. R. Tolkien'in yazmış olduğu Lord of the Rings evreninde bulunan bir kaledir.