Ortak eğitim
Ortak eğitim, teorik eğitim ile pratik eğitim metodunu birleştiren ve bu sayede kuramsal bilginin yanı sıra iş deneyimi de olan bireyler yetiştirmeyi öngören bir eğitim stratejisidir. Ortak eğitim metodunun uygulandığı yüksek öğretim kurumlarında öğrenciler genellikle akademik yılın bir döneminde çeşitli kurumlarda veya şirketlerde ücretli olarak çalışarak meslekleriyle ilgili deneyim kazanırlar. Bir başka deyişle program sayesinde öğrenciler eğitim aldığı disiplinle ilgili bir alanda çalışma fırsatı bulmakta ve kendisini iş dünyasına henüz eğitim aldığı esnada hazırlama şansı elde etmektedir.
Ortak eğitim modelinin uygulanma gerekçelerinden bir diğeri ise inovasyon yapabilme faaliyetlerini başlatabilmek ve geliştirebilmek için gereken unsurların başında üniversite ile sanayinin işbirliğinin sağlanması konusunun geliyor olmasıdır. Program sayesinde iki taraf arasındaki bu iletişim öğrenciler henüz lisans düzeyinde iken sağlanmaktadır. Böylelikle ortak eğitim modeli, öğrencilerin henüz lisans eğitimlerini devam ettirdiği dönemde onları meslekî faaliyetlerin içine çekmektedir. Ortak eğitim modelinin en başarılı örnekleri Co-op Education adı altında ABD, Kanada, İngiltere ve Almanya gibi ileri ve sanayileşmiş ülkelerde uygulanmaktadır. Bu ülkeler ortak eğitim programlarını kendi sanayi ve kültürel özellikleri çerçevesinde gerçekleştirmektedirler.[1]
Tarihi
Ortak eğitim ilk defa 1906 yılında Herman Schenider tarafından Cincinnati Üniversitesinde uygulanmak üzere tasarlanmış, daha sonra 1909'da Northeastern Üniversitesi tarafından geliştirilerek uygulamaya konmuştur.[2] Ortak eğitim programı Türkiye'de ilk defa 1997 yılında ODTÜ'de 20 mühendislik öğrencisi için denenmiş fakat bu program maaşsız bir eğitim programı olarak kalmış ve öğrencilerin mezuniyetini geciktirdiği için bir yıl sonra yürürlükten kaldırılmıştır.[3] Türkiye'de kapsamlı bir şekilde 2005 yılında sadece[3] TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde uygulamaya konulan bir programdır.
Kuruluşlar
Dünyada ortak eğitim modeliyle eğitim yapan yüksek öğretim kurumlarını ve şirketleri bir araya getirmek, programın geleceği ve yürütülmesi konusunda fikir teatisi yapılması ve dünya çapında bu alanda konferanslar düzenlenmesi için kurulmuş Dünya ortak eğitim birliği adlı bir kuruluş bulunmaktadır. Bu kuruluş Dünya ortak eğitim konseyi ve meclisi adıyla 1983 yılında ortak eğitim modelini dünya çapında teşvik etmek amacıyla kurulmuştur.[4]
Staj ile ortak eğitimin farkları
- Staj çoğunlukla öğrenci ile işveren arasındaki anlaşmaya dayanırken ortak eğitim çoğunlukla üniversite ile işveren kurum arasındaki işbirliğinin bir sonucudur.[5]
- Staj programları genellikle bir dönemlik kısa programlar halindedir. Buna karşın Ortak eğitim çoğunlukla birkaç dönemlik eğitim programını içerir.[6]
- Stajlarda stajyerin maaş alıp almaması genellikle işverenin inisiyatifindedir. Buna karşın ortak eğitim programlarında öğrenciler yaptıkları iş karşılığında ücret alırlar.[6]
- Stajlar, işverenin sunduğu koşullara göre kimi zaman part-time olabilmektedir. Ancak ortak eğitim programlarında çalışma saatleri işveren kurumun diğer personeli için geçerli olan uygulama ile aynıdır.
- Stajlarda genellikle maaş olmadığından veya çok az olduğundan öğrenciye verilen sorumluluk da azdır, buna karşın ortak eğitim programlarında öğrenci en az asgari ücret aldığından buna bağlı olarak da çalıştığı kuruma karşı daha fazla sorumluluk sahibidir.[5]
- Staj programları öğrenciler için düzenlenirken, bazı ortak eğitim programları mezunlar için de düzenlenmektedir.[5]
- Ortak eğitim programları genellikle dönem boyunca daha yoğun bir eğitim programı içerirler.[5]
Ortak Eğitim Programını Uygulayan Eğitim Kurumları
Ortak eğitim programını uygulayan bazı eğitim kurumları şunlardır:
- Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Atılım Üniversitesi[7]
- Bahçeşehir Üniversitesi[8]
- TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi[9]
- Drexel Üniversitesi
- Northeastern Üniversitesi
- Georgia Teknoloji Enstitüsü
- Waterloo Üniversitesi
- Wilfrid Laurier Üniversitesi[10]
- Florida Teknoloji Enstitüsü
- Kettering Üniversitesi
- Süleyman Şah Üniversitesi[11]
- Steinbeis Yönetim ve Teknoloji Merkezi
- Wentworth Teknoloji Enstitüsü
- Süleyman Demirel Üniversitesi Teknoloji Fakültesi[12]
Ayrıca bakınız
- Staj
- Türkiye'de Mesleki Eğitim Stajı
Dış bağlantılar
- World Association for Cooperative Education - Dünya Ortak Eğitim Birliği web sayfası (İngilizce) 13 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Kaynakça
- ^ "Ortak Eğitim Modeli". ufukotesi.com. Kasım 2008. 5 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2012.
- ^ "Ortak Eğitim Modeli" (PDF). etu.edu.tr. Erişim tarihi: 24 Ocak 2012.[]
- ^ a b "COOPERATIVE EDUCATION IN TURKEY: A CASE STUDY AT TOBB ETU" (PDF). waceinc.org. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2012.
- ^ "HISTORY of WACE". waceinc.org. 27 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2012.
- ^ a b c d "Co-Op vs. Internship: What's the Difference?? (İngilizce)". Campus To Career. 5 Ekim 2010. 9 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2012.
- ^ a b "Frequently asked questions about co-ops and internships(İngilizce)". Smith Career Center. 27 Temmuz 2010. 29 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2012.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2020.
- ^ "Co-Op Nedir". bahcesehir.edu.tr. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2013.
- ^ "Ortak Eğitim" (PDF). etu.edu.tr. 22 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2012.
- ^ "Co-op MBA - Laurier - Business & Economics". www.wlu.ca. 2 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2012.
- ^ "Ortak Eğitim Programları". ssu.edu.tr. 13 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2013.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2016.