İçeriğe atla

Ortak Seyahat Alanı

Ortak Seyahat Alanı
Açık sınır bölgesi
Ortak Seyahat Alanı
Ortak Seyahat Alanı
Alana dahil ülkelerBirleşik Krallık Birleşik Krallık
İrlanda İrlanda
Man Adası Man Adası
Guernsey Guernsey
Jersey Jersey
Yüzölçümü
 • Toplam315134 km²
Nüfus
 (2018)
 • Toplam71 milyon

Ortak Seyahat Alanı (CTA; İngilizce: Common Travel Area), İrlanda, Birleşik Krallık, Manş Adaları ve Man Adası'nın sahip olduğu serbest dolaşım hakkını içeren açık sınır bölgesidir. Ancak, Britanya Denizaşırı Toprakları bu alana dahil değildir. Yasal ve bağlayıcı anlaşmalar uyarınca Ortak Seyahat Alanının iç sınırları asgari düzeyde kontrole tabidir ve belirli istisnalar dışında kimlik belgelerine sahip olan Birleşik Krallık ve İrlanda vatandaşlarının kullanımına tahsis edilmiştir.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ "Common Travel Area between Ireland and the United Kingdom". Citizens Information Board. 3 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2011. 
  2. ^ "British and Irish citizens do not have to produce ID or Passport, Minister for Justice, Dail Debates, Tuesday, 27 November 2012". 12 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık</span> Kuzeybatı Avrupadaki devlet

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı veya yaygın adıyla Birleşik Krallık, Avrupa anakarasının kuzeybatı kıyılarında, Kuzeybatı Avrupa'da egemen bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">İskoçya</span> Birleşik Krallıkın parçası olan Batı Avrupa ülkesi

İskoçya, Birleşik Krallık'a bağlı dört ülkeden biri. İskoçya anakarası, Büyük Britanya adasının kuzeydeki üçte birlik kısmını kaplar. Güneydoğusunda İngiltere ile 154 km uzunluğunda bir sınırı vardır. Kuzeyi ve batısı Atlas Okyanusu ile, kuzeydoğusu Kuzey Denizi ile ve güneyi İrlanda Denizi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey İrlanda</span> Birleşik Krallıkın parçası olan Batı Avrupa ülkesi

Kuzey İrlanda, İrlanda Adası'nda İrlanda'nın kuzeyinde yer alan Birleşik Krallık'a bağlı özerk ülke.

<span class="mw-page-title-main">İngiliz pasaportu</span> Büyük Britanya vatandaşlarına yurt dışında seyahatleri için verilen belge

İngiliz pasaportu ya da Britanya pasaportu, Büyük Britanya vatandaşlarına yurt dışında seyahatleri için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan pasaportu</span>

Sırp pasaportu her yaşta Sırp vatandaşlarına Sırbistan tarafından yayınlanan uluslararası seyahat belgesidir.

Nauru pasaportu Nauru vatandaşlarına verilen uluslararası bir seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tuvalu pasaportu</span>

Tuvalu pasaportu Tuvalu'lu vatandaşlara verilen uluslararası bir seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği vize politikası</span> Schengen Bölgesine girmek için gerekli izinlere ilişkin genel bakış

Avrupa Birliği vize politikası, yirmi yedi Avrupa Birliği üyesi ülke Schengen Alanı'nın parçasıdır ve tekdüze bir vize politikasına sahiptirler. Buna ek olarak, Avrupa Birliği dışındaki dört ülke Avrupa Birliği ile yapmış oldukları anlaşma ile Schengen Alanı'nın parçası olan aynı tip vize politikasını benimsemektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Kiribati pasaportu</span>

Kiribati pasaportu, Kiribati vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Libya'nın vize politikası</span>

Vizeden muaf olan ülkelerden birinden gelinmediği sürece Libya ziyaretçileri Libya dış temsilciliklerinden birinden veya internet üzerinden vize almaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kanada'nın vize politikası</span>

Dünyadaki vizeden muaf 51 ülkelerden birinin vatandaşı olunmadığı sürece Kanada'ya girmek isteyen bir yabancı uyruklu vatandaş geçici ikamet vizesi alması gerekmektedir. Her yıl, 35 milyondan fazla kişi Kanada'yı ziyaret etmektedir. Kanada, Nisan 2015 tarihine kadar vizeden muaf ülkelerin vatandaşlarına elektronik seyahat izni programını tanıtmayı planlıyor.

Kırgızistan Cumhuriyeti Hükûmeti belirli ülkelerin vatandaşlarına vize almak zorunda kalmadan turizm veya iş amaçlı seyahatlerde Kırgızistan'a ziyareti sağlamaktadır. Şubat 2014 tarihinde Dışişleri Bakanlığı, 44 ülke vatandaşlarına vizesiz rejimi ortadan kaldıran bir kanun teklifi verdi. Bu ülke vatandaşları 2012 yılında vizesiz listesine eklenmiştir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Venezuela ziyaretçileri Venezela diplomatik temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Tüm ziyaretçilerin en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekmektedir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Sırbistan ziyaretçileri Sırp diplomatik temsilciliklerinden vize almak zorundadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nin vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden veya Vize Muafiyet Programı ülkelerden birinden gelinmediği sürece Amerika Birleşik Devletleri'ne gelen ziyaretçiler Amerika Birleşik Devletleri'nin dış temsiliciliklerinden vize almaları gerekmektedir. Aynı kurallar Porto Riko ve Amerika Birleşik Devletleri Virjin Adaları için de geçerlidir.

Birleşik Krallık vize politikasını Birleşik Krallık hükûmeti belirler. Aynı vize politikası Guernsey, Jersey ve Man Adası için de geçerlidir. Vizeden muaf olmadıkça ziyaretçilerin vize alması gerekmektedir. Birleşik Krallık, Avrupa Birliği üyesi olduğu dönemde de Schengen sınır-serbest bölgesi dışında bulunmaktaydı ve İrlanda ile Ortak Seyahat Alanı korumakla beraber kendi vize politikası bulunmaktaydı. Britanya denizaşırı toprakları da genellikle kendi vize politikalarını uygulamaktadırlar.

Seyşel Adaları'nı ziyaret eden tüm yabancı uyruklu kişilere vizesiz giriş hakkı tanınır. Geçerli bir pasaport, dönüş veya ileri bilet, konaklama kanıtı ve yeterli fona sahip olmalıdırlar. Ziyaretçinin İzni ücretsiz olarak verilir ve başlangıçta üç aya kadar geçerlidir, ancak üç aya kadar olan bir ücret karşılığında, toplam süresi on iki ayı geçmeyecek şekilde uzatılabilir.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda'nın vize politikası</span> İrlandaya giriş için gerekli izinlere ilişkin vize rejimi

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece İrlanda ziyaretçileri, İrlanda'nın diplomatik temsciliklerinden vize almaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlığı</span> Amerikadaki insanlar

Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlığı belirli haklar, görevler ve faydalar içeren bir statüdür. Vatandaşlık, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşama ve çalışma hakkı ve federal yardım alma hakkı gibi bir sonraki haklar grubunun temelini oluşturduğu için "hak sahibi olma hakkı" olarak anlaşılmaktadır. İki temel vatandaşlık yolu vardır: Amerika Birleşik Devletleri'nde doğmaya bağlı vatandaşlık, burada bir kişinin Amerika Birleşik Devletleri sınırları içinde doğmuş olması koşuluyla vatandaş olduğu varsayılır ya da doğum sırasında var olan diğer koşullar, ve Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı olma, bir göçmenin vatandaşlık başvurusunda bulunduğu ve kabul edildiği bir süreçtir. Vatandaşlığa giden bu iki yol, Anayasa'nın 1868 tarihli On dördüncü Değişiklik, Vatandaşlık Klozu belgesinde şu şekilde belirtilmiştir:

Amerika Birleşik Devletleri'nde doğan ya da vatandaşlığa tabi olan ve onun yargı yetkisine bağlı olan herkes, ikamet ettiği yerde o eyaletin ve Birleşik Devletlerin vatandaşıdır."(14. Değişiklik)

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi</span>

Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi veya ETIAS, Avrupa Birliği üyesi olan İrlanda hariç olmak üzere, Avrupa Birliği'ne veya Schengen Bölgesi'ne seyahat eden vizeden muaf ziyaretçiler için Avrupa Birliği'nin elektronik yetkilendirme sistemidir.