İçeriğe atla

Ortak Güvenlik Alanı

Mavi binaların arasındaki Ortak Güvenlik Alanı'nda nöbet tutan Güney Kore askerleri.

Ortak Güvenlik Alanı (İngilizceJoint Security Area (JSA)), Kore Tarafsız Bölgesi'nin (DMZ) Kuzey ve Güney Kore kuvvetlerinin karşı karşıya geldiği tek kısmıdır.[1] Ortak Güvenlik Alanı, iki Kore tarafından diplomatik angajmanlar için kullanılıyordu ve Mart 1991'e kadar Kuzey Kore ile Birleşmiş Milletler Komutanlığı (UNC) arasındaki askeri müzakerelerin de yapıldığı yerdi.

Ortak Güvenlik Alanı, orijinal Panmunjom köyünün yaklaşık 800 metre güneyinde yer almaktadır ve Birleşmiş Milletler Komutanlığı tarafından yönetilmektedir. Bu yakınlıktan dolayı Ortak Güvenlik Alanı ve Panmunjom terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılmaktadır.[2]

Ortak Güvenlik Alanı, 1953'teki kuruluşundan bu yana çok sayıda olaya ve olaya sahne oldu; bunlardan ilki, düşmanlıkların sona ermesinin ardından savaş esirlerinin Dönüşü Olmayan Köprü üzerinden ülkelerine geri gönderilmesiydi.

Kaynakça

  1. ^ "Korea Truce Village At Peace". Spacewar.com. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2023. 
  2. ^ hermesauto (9 Ocak 2018). "7 things to know about Panmunjom, the truce village where time stands still". The Straits Times (İngilizce). 13 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2023. 

Ek okuma

  • Grey, Jeffrey. The Commonwealth Armies and the Korean War: An Alliance Study. Manchester University Press, 1990.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Savaşı</span> 1950–1953 yılları arasında Kore Yarımadasında yapılan savaş

Kore Savaşı, 1950-1953 yılları arasında yapılan, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaştır. Soğuk Savaş'ın ilk sıcak çatışması olmuştur. Savaş, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin'in müdahalesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştır. Kore Savaşı sonunda Kore'nin bölünmüşlüğü korunmuş ve bugüne kadar gelen birçok sorun miras kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Tugayı</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir tugayı

Türk Tugayı, Kore Savaşı sırasında 1950'den 1953'e kadar Birleşmiş Milletler Ordusunun komutası altında savaşmış olan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir tugayı. Amerika Birleşik Devletleri 25. Piyade Tümeni'ne bağlı olan Türk Tugayı birçok operasyonda savaştı ve Kunu-ri Muharebesinden sonra Kore ile ABD tarafından Birlik Takdirnameleriyle ödüllendirildi. Türk Tugayı muharebe hüneri, inatçı savunması, göreve bağlılığı ve cesaretiyle ün kazandı.

Kore Sineması Kuzey Kore ve Güney Kore film endüstrisini kapsamaktadır. Geçtiğimiz yüzyıl boyunca Kore hayatının tüm yönlerinde olduğu gibi film endüstrisi de çoğunlukla politik olayların insafına bırakılmıştır. Günümüzde her iki ülkenin de güçlü film endüstrileri vardır ancak Güney Kore filmleri daha geniş bir uluslararası yayım imkânına kavuşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Türkiye ilişkileri</span>

Çin-Türkiye ilişkileri, Çin ile Türkiye arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri içerir. Çin Komünist Partisi'nin Çin İç Savaşı'nı kazanması ve Çin Halk Cumhuriyeti devletinin 1 Ekim 1949 tarihinde kurulmasından sonra bile Türkiye, İç Savaş'ı kaybetmenin sonucu olarak Tayvan adasına çekilmeye zorunda kalmış Çin Cumhuriyeti devletini "Çin" ülkesinin tek meşru temsilcisi olarak tanımaya devam etti, ancak 4 Ağustos 1971 tarihinde Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti'yle diplomatik ilişkiler kurup "Tek Çin politikası"na uyarınca Çin Cumhuriyeti'yle olan resmî ilişkilerini askıya aldı ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin Tayvan dahil tüm Çin toprakları üzerindeki egemenliğini tanıdı. Buna rağmen, Türkiye, Çin Cumhuriyeti'yle (Tayvan) yine gayrıresmî, hükümet dışı seviyede ilişkiler sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Panmunjom</span> Kuzey Hwanghae, Kuzey Korede bir Yer

Panmunjom, Kuzey Hwanghae eyaletinde bulunan, Kore Savaşı'nı duraklatan, "Panmunjom Ateşkes Antlaşması"nın imzalandığı Kuzey ve Güney Kore arasındaki fiili sınır köyü. Askeri Çizimi hattı üzerinde ateşkes imzalanan bina halen durmakta ve buna tarafsız bölgenin ortasından geçmektedir. Soğuk Savaş'ın son izlerinin biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kore Tarafsız Bölgesi</span> Kore Yarımadası boyunca 250 km uzanan, askerden arındırılmış sınır bölgesi

Kore Tarafsız Bölgesi, Kuzey Kore ile Güney Kore sınırında yer alan ve Kore Yarımadası'nı ikiye bölen 250 km uzunlukta ve 4 km genişlikte sınır bölgesidir. Bölge Kore Savaşı'nın ardından 1953 yılında Kuzey Kore, Çin ve Birleşmiş Milletler arasında bir anlaşma ile kurulmuştur. Kore Tarafsız Bölgesi Dünya'nın en sıkı korunan sınırlarından biri olup geçiş yalnızca özel bir izinle belli sınır istasyonları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Panmunjom Ateşkes Antlaşması</span>

Panmunjom Ateşkes Antlaşması, 27 Temmuz 1953 tarihinde Birleşmiş Milletler ile Kuzey Kore ve Çin arasında yapılan ve Kore Savaşı'nı sona erdiren ateşkes antlaşmasıdır. Antlaşma Birleşmiş Milletler Komutanlığı'nı temsilen Amerika Birleşik Devletleri Ordusu Korgenerali William Harrison, Jr. ile Kore Halk Ordusu'nu temsilen General Nam Il tarafından imzalanmıştır. Antlaşma "son barışçıl bir çözüm sağlanıncaya kadar, Kore'deki düşmanlıkların ve silahlı eylemlerinin durdurulmasını sağlamak" amacıyla yapılmış olup henüz nihai barışçı bir çözüm gerçekleşmemiştir. Bu ateşkes ile birlikte 38. kuzey enleminde iki ülke arasında fiili sınır olan Kore Tarafsız Bölgesi kuruldu ve savaş esirleri ülkelerine geri gönderildiler.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore-Kuzey Kore ilişkileri</span>

Kuzey Kore-Güney Kore ilişkileri, Kore Yarımadası'ndaki iki devlet arasındaki diplomatik ilişkilerdir. Eskiden 1910'da Japonya tarafından ilhak edilen tek bir ulus olan iki ulus, 1945'te II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana bölünmüş ve 1950-1953 arasında bir ateşkes anlaşmasıyla sonuçlanan ancak barış anlaşması olmadan Kore Savaşı'na girmiştir. Kuzey Kore, Kim hanedanı tarafından yönetilen tek partili totaliter bir devlettir. Güney Kore, 1987'de doğrudan seçimlerin yapıldığı demokratikleşmeye kadar bir dizi askeri diktatörlük tarafından yönetiliyordu. Her iki ülke de tüm Kore yarımadasını ve uzaktaki adaları talep ediyor. Her iki ülke de 1991'de Birleşmiş Milletlere katıldı ve çoğu ülke tarafından tanınıyorlar. 1970'lerden bu yana, her iki ülke de askeri gerilimi azaltmak için gayri resmi diplomatik diyaloglar düzenlemektedir. 2000 yılında Başkan Kim Dae-jung, yarımadanın bölünmesinden 55 yıl sonra Kuzey Kore'yi ziyaret eden ilk Güney Kore Başkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Kore bayrağı</span>

Birleşik Kore bayrağı, Kuzey Kore ve Güney Kore'nin tek bir takım olarak yer aldığı spor müsabakaları ve karşılaşmalarında, Kore'nin tamamını temsil etmek üzere tasarlanmış bayraktır. 2006 yılında güncellenen versiyonunda, beyaz renkli arka fona sahip olan bayrağın ortasında mavi silueti ile Kore Yarımadası, güneydeki en büyük ada Jesu Adası, Japonya ile Güney Kore arasında yer alan Liancourt Kayalıkları ve Ulleungdo adası birlikte yer almaktadır. Bayrağın her iki ülkede de resmî bir statüsü bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Kuzey Kore ilişkileri</span> Çin ve Kuzey Kore arasındaki diplomatik ilişkiler

Çin-Kuzey Kore ilişkileri, Kuzey Kore'nin nükleer programı nedeniyle son yıllarda bazen gergin olmasına rağmen genel olarak dostane olmuştur. Yakın bir ilişkileri vardır ve Çin genellikle Kuzey Kore'nin en yakın müttefiki olarak kabul edilir. Çin ve Kuzey Kore'nin karşılıklı yardım ve işbirliği anlaşması vardır, bu şu anda her iki ülkenin herhangi bir ulusla sahip olduğu tek savunma anlaşmasıdır. Çin'in Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bir büyükelçiliği ve Chongjin'de bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Çin'deki Kuzey Kore büyükelçiliği Pekin'in Chaoyang Bölgesi'nde, bir başkonsolosluk ise Şenyang'da bulunuyor.

Birleşmiş Milletler (BM), II. Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye dahil olmak üzere 51 ülke ile birlikte kurulmuştur. Türkiye örgütün kurucu üyesi olmasının yanı sıra örgütteki en aktif üyelerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Baengnyeongdo</span>

Baengnyeongdo, Güney Kore'nin kuzeybatısında bulunan bir adadır. Ada, Sarı Deniz'de Kuzey Sınır Hattı yakınında yer almaktadır. Ada, idari olarak Incheon kentine bağlı Ongjin ilçesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Güney Kore ilişkileri</span>

Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ile Kore Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 1992 yılında resmen kuruldu. Bundan önce, ÇHC, yalnızca Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni, Güney Kore ise yalnızca Çin Cumhuriyeti'ni (Tayvan) tanırdı. Güney Kore, Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkiler kurmuş en son Asya ülkesidir. Son senelerde Çin ile Güney Kore, farklı alanlarda aralarındaki stratejik ve kooperatif ortaklıklarını arttırmaya ve üst düzey bir ilişki kurmaya çaba göstermiştir. Bilhassa ticaret, turizm ve çok kültürlülük, bu iki ülke arasındaki kooperatif ortaklığı güçlendirmekteki en önemli etkenleri teşkil etmiştir. Buna rağmen, tarihî, siyasî ve kültürel anlaşmazlıklar, Güney Kore ile Çin arasındaki ilişkiyi şekillendirmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Korean Air Lines YS-11'in kaçırılması</span>

Korean Air Lines YS-11 kaçırılması olayı 11 Aralık 1969'da meydana geldi. Güney Kore, Gangwon, Gangneung'daki Gangneung Hava Üssü'nden Seul'deki Gimpo Uluslararası Havalimanı'na iç hat uçuşu yapan bir Kore Hava Yolları NAMC YS-11 uçağı, saat 12:25'te Kuzey Koreli ajan olan Cho Ch'ang-hŭi tarafından kaçırıldı. Uçak, dört mürettebat ve 46 yolcu taşıyordu ; Yolculardan 39'u iki ay sonra iade edildi, ancak mürettebat ve yedi yolcu Kuzey Kore'de kaldı. Olay, Güney'de Kuzey Kore'nin Güney Korelileri kaçırmalarına örnek olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Barış Evi</span>

Koreler Arası Barış Evi veya Barış Evi), Kuzey ve Güney Kore arasındaki barış görüşmeleri için bir mekandır. Bina, bölgeyi ikiye bölen Askeri Sınır Çizgisinin güney tarafında, Ortak Güvenlik Bölgesi'nde yer almaktadır. Kore Savaşı'ndan önce Panmunjom adlı köy ev sahiplerinden oluşuyordu.

Nisan 2018'de Koreler arası zirve 27 Nisan 2018'de Ortak Güvenlik Bölgesi'nin Güney Kore tarafında, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Başkan Kim Jong-un arasında gerçekleşti. Kore İşçi Partisi ve Kuzey Kore'nin Yüce Lideri, Koreler arası üçüncü zirveye katılmış olup, on bir yıl sonra bir ilki ɡerçekleştirdi. Aynı zamanda, 1953'te Kore Savaşı'nın sona ermesinden bu yana ilk kez bir Kuzey Kore lideri Güney topraklarına girdi; Başkan Moon da kısa bir süre Kuzey'in topraklarına geçti.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Komutanlığı</span>

Birleşmiş Milletler Komutanlığı, Kore Savaşı sırasında ve sonrasında Kore Cumhuriyeti'ni desteklemek amacıyla kurulmuş çok uluslu askerî güçtür. Bu, tarihteki ilk uluslararası birleşik komuta ve Birleşmiş Milletler Antlaşması uyarınca kolektif güvenliğe yönelik ilk girişimdi.

<span class="mw-page-title-main">Dönüşü Olmayan Köprü</span>

Dönüşü Olmayan Köprü, Ortak Güvenlik Alanı'nda yer alan Kuzey Kore ve Güney Kore arasında askerden arındırılmış bölgede bulunan bir köprüdür.