İçeriğe atla

Ortaköy Mezarlığı

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Beşiktaş, İstanbul ilinin bir ilçesidir. Adını İstanbul'un en eski semtlerinden biri olan Beşiktaş semtinden alır. 8,4 km uzunluğunda sahili olduğu İstanbul Boğazı'nın Rumeli yakasında yer alan ilçe batıda Şişli ve Kâğıthane, güneybatıda Beyoğlu, kuzeyde Sarıyer ilçeleriyle komşudur. Yüzölçümü 18 km², nüfusu ise 2019 ADNKS verilerine göre 182.649'dur.

Ortaköy, aşağıdaki anlamlara gelebilir.

<span class="mw-page-title-main">Tatyos Efendi</span> Ermeni asıllı Osmanlı keman sanatçısı ve besteci (1855-1913)

Tateos Ekserciyan, , Osmanlı Ermenisi müzisyen ve bestekar.

<span class="mw-page-title-main">Ortaköy, Beşiktaş</span> Beşiktaş, İstanbul, Türkiyede mahalle

Ortaköy, Boğaziçi'nin Avrupa yakasında, Beşiktaş ilçesine bağlı mahalle ve semt. Ortaköy ve Mecidiye mahallelerinden oluşan Ortaköy semti, sahile açılan vadi boyunca yamaçlara kurulmuş bir yerleşmedir. Kuruçeşme, Ulus, Levazım, Balmumcu ve Yıldız mahalleriyle çevrili olan semtin kuzey sınırı Defterdarburnu'dur. Ortaköy Camii semtin sembolüdür.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'daki sinagoglar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İstanbul'daki sinagoglar, ilk olarak Bizans döneminde şehre gelen Musevilerin dinî gereksinimleri için kurdukları ibadethanelerdir. Kayıtlarda, İstanbul'da ilk sinagoğun MS 318 yılında, bakırcılıkla uğraşan Musevilerin yoğun olarak yaşadığı Halkopratia semtinde inşa edildiği geçmektedir. Bu sinagog, II. Theodosius döneminde kiliseye çevrilse de, şehrin çeşitli noktalarında sinagoglar her dönemde varlığını sürdürmüştür. İstanbul'un 1453 yılında Türkler tarafından ele geçirilmesinin ardından da, Museviler İstanbul'daki varlıklarını sürdürmüşlerdir. Osmanlı İmparatorluğu'nun 1492 yılında İspanya'dan sürgün edilen Musevilere sığınma hakkı vermesiyle, Osmanlı topraklarındaki Musevi nüfusu büyük oranda artmıştır. Türkiye'de cumhuriyet ilan edildikten sonra, ülkenin dört bir yanındaki pek çok Musevi, İstanbul'a yerleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ortaköy, Şarkışla</span> Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir köy

Ortaköy, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Ortaköy, Divriği</span>

Ortaköy, Sivas ilinin Divriği ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Ortaköy, Kastamonu</span> Kastamonu ili, Merkez ilçesine bağlı bir köy

Ortaköy, Kastamonu ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çorum Müzesi</span>

Çorum Müzesi, Çorum il merkezinde bulunan bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Müzede Alacahöyük, Boğazköy, Hattuşaş, Pazarlı ve Kuşsaray gibi arkeolojik kazı merkezlerinden çıkarılan buluntular sergilenmektedir. Çorum Müzesi ilk olarak 13 Ekim 1968 tarihinde, günümüzde kullanılmayan ilk binasında hizmete girmiştir. 1968 yılından itibaren 33 yıl hizmet veren müze binası, arkeolojik kazılardan elde edilen eserlerin yoğunluğu nedeniyle ihtiyaca cevap veremez duruma gelmiştir. Bunun üzerine yapımı 1908 yılında başlayıp 1914 yılında tamamlanan ve yapıldığı günden itibaren hastane, Ziraat Mektebi, Makine Meslek Yüksek Okulu olarak hizmet veren bina, Çorum Müzesi'nin yeni binası olarak kullanılmak üzere 1986 yılında tahsis edilmiştir. 1988 yılında yangın geçiren bina, 1989 yılında müze olarak kullanılmak üzere restore edilmeye başlanmıştır. Restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile Çorum Müzesi; 11.03.2003 tarihinde, bu tarihî binada ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zincirlikuyu</span>

Zincirlikuyu İstanbul'da Şişli ilçesinin Beşiktaş ilçesi ile olan sınırında, Esentepe ile Levent arasında kalan, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü bağlantı yolu, Büyükdere Caddesi ve Barbaros Bulvarı'nın kesiştiği bölgede yer alan semt. Büyükdere Caddesi ile Barbaros Bulvarı'nın kesişme noktası Zincirlikuyu Kavşağı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'daki Musevi mezarlıkları</span>

İstanbul'daki Musevi mezarlıkları, şehirde sayıları 20 bini bulan Musevi cemaatinin kullanımına tahsis edilmiş gömü alanlarıdır. İstanbul'da 2010 yılı itibarıyla Musevi cemaatine ayrılan 8 gömü alanı vardır. Bunlar:

Neve Şalom Sinagogu Vakfı, Türkiye'de faaliyet gösteren cemaat vakfı. Merkezi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Karaköy semtinde bulunmaktadır. Vakfa bağlı 5 sinagog, 6 mezarlık vardır. Vakfın yönetimindeki sinagoglar şunlardır:

Ortaköy Musevi Mezarlığı, İstanbul'da bulunan bir mezarlıktır. Beşiktaş ilçesinin Mecidiye mahallesi sınırları içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pangaltı</span>

Pangaltı, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Şişli ilçesinde bir semt. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idarî olarak Halaskargazi, Bozkurt ve Cumhuriyet mahallelerinin kestiği alana yayıldığı söylenebilir. Şişli merkezin ana aksını oluşturan Halâskârgazi Caddesi üzerinde; Osmanbey ve Harbiye semtleri arasında bulunur.

Ankara Ortaköy Mezarlığı, Ankara'nın Mamak ilçesinin Ortaköy mahallesinde bulunan bir mezarlıktır. 2014 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır. Toplam 1 milyon 660 bin metrekarelik bir alana sahiptir. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nce, döşemeden ısıtma ve mekanik havalandırma sistemine sahip, bin kişinin namaz kılabildiği bir cami inşa edildi. Cami dışında, 5 bin kişinin namaz kılabileceği, kar, yağmur ve güneşe karşı üzeri özel çadır sistemiyle kapatılan korunaklı bir alan mevcuttur. Cami altında 3 adet bayanlar, 3 adet baylar için gasilhane, 90 cenaze kapasiteli morg ünitesi, imam odaları, tabut depoları, personel odaları, cenaze levazımatçısı, çiçekçi, bekleme salonu, engellilerin de rahat abdest alabildiği yerler vardır. Ayrıca cemaatin araçlarını rahatlıkla park edeceği otopark yerleri mevcuttur. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin uygulamaya koyduğu "Mezarlık Bilgi Sistemi" (MEBİS) aracılığıyla, interaktif kiosk olarak adlandırılan bir elektronik metot kullanılarak istenilen mezara ait bilgiler görüntülenebilmektedir.

Ortaköy Tarihi Camii, eskiden Aziz Dimitri Kilisesi, İstanbul ili Silivri ilçesi Ortaköy Merkez Mahallesinde bulunmaktadır. Ne zaman inşa edildiği net olarak bilinmemekle birlikte camide bulunan kitabelerden 1796-1831 yılları aralığında bölgede yaşayan Rumlar tarafından Aziz Dimitrios Kilisesi olarak inşa edildiği anlaşılmaktadır. Yaklaşık 90 yıl kilise olarak faaliyet gösteren yapı, 1924 yılındaki mübadele ile Rumeliden gelen Türklerin Ortaköy'e yerleşmesiyle ortaya çıkan cami ihtiyacı nedeniyle camiye çevrilmiştir. Üzerine eklenen ahşap bir minare ile yeni cami yapılıncaya kadar yaklaşık 40 küsur yıl cami olarak kullanılan yapı, daha sonra karakol ve okul gibi çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. Sonraları kendi kaderine bırakılan cami, bakımsızlıktan kısmen yıkılmıştır. 2008 yılında Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla caminin restore edilerek tekrar faaliyete geçirilmesine karar verilmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları 2012 yılında tamamlanmış ve cami Ramazan ayında yeniden ibadete açılmıştır.

Ulus Mezarlığı, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde Etiler-Ulus semtleri arasında bulunan mezarlık.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Gaga</span> Türk pop şarkıcısı ve menajer (1966 - 2018)

Yaşar Gaga, Türk pop şarkıcısı ve menajer.

Arnavutköy Sefarad Mezarlığı veya Ulus Sefarad Musevi Mezarlığı, İstanbul'da bulunan bir mezarlıktır. Beşiktaş ilçesinin Ulus mahallesi sınırları içinde yer almaktadır. Arnavutköy'e yakınlığı ve bulunduğu konumun günlük hayatta Arnavutköy olarak anılması nedeniyle Arnavutköy Musevi Mezarlığı adıyla bilinmektedir. Türkiye'deki Musevilerin ölülerinin gömülmesi için kullanılmaktadır. Mezarlığa hâlen gömü kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kamures Hanım</span>

Kamures Hanım, anlamı "Zevk veren", Sultan V. Mehmed'in ilk eşi ve Osmanlı İmparatorluğu'nun konsort sultanıdır.