İçeriğe atla

Orta Öğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı

Orta Öğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı
OKS
Yapan kurumMillî Eğitim Bakanlığı
Geçişİlköğretimden ortaöğretime
İlk uygulama dönemi2003-2004
Son uygulama dönemi2006-2007
Yerine geldiğiLGS (2004 öncesi)
Yerine gelenSBS

Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı, çoğu zaman okulların kapandığı hafta pazar günü yapılan, ilköğretim okullarını bitiren öğrencilerin girdiği bir sınavdır. Bu sınavın sonucuna göre öğrenciler liselere yerleştirilmektedir. 2005 yılına kadar LGS adıyla anılan sınav daha sonra bu ismi almıştır. Resmi ve özel fen liselerine, Anadolu liselerine, Sosyal bilimler liselerine, Anadolu öğretmen liselerine, Anadolu Sağlık Meslek Liselerine, Anadolu Teknik Liselerine, Anadolu İmam Hatip Liselerine, İmam hatip liselerine, Turizim ve Otelcilik Meslek Liselerine, Ticaret Meslek Liselerine, Kız Meslek Liselerine ve Endüstri Meslek Liselerine kayıt öncesi yapılan genel sınavdır. 2006 yılından itibaren Polis Kolejinin de bu sınav ile öğrenci alımı yapması hususunda karar alınmıştır.[1] 2008 yılında ise bu sınavın yerini Seviye Belirleme Sınavı (SBS) almıştır.[2]

Sınav sonuçlarının değerlendirilmesi

Sınav sonuçları iki ayrı puan olarak incelenir. Bunlardan birisi TM (Türkçe-matematik) diğeri ise MF (matematik-fen bilgisi) puanıdır. Fen liselerine girişte MF diğerlerinde ise TM puanı dikkate alınır. Sonuçlar sınavdan en fazla 45 gün sonra açıklanır. Daha sonra yapılacak tercihlere göre uygun liselere yerleştirilir. İBP Özel Okullar puanına etki etmezken TM etki etmektedir.

Yenilikler

2007 yılında değişen OKS sisteminde yenilikler şunlardır:

  • Daha önce Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı, Polis Kolejleri ve OKS için ayrı ayrı yatırılan sınav ücretleri 2007 yılında tek ücret olmuştur.
  • İlköğretim başarı puanı (İBP) diploma notundan belirlenerek standart puana %15 oranında etki edecektir.
  • Tercih hakkı 12'den 20 tercihe yükselmiştir.
  • Daha önce sınavsız da girilebilen akademik liseler (düz liseler) sınavla öğrenci almaya başlamıştır.
  • Puanlar bir nevi yükselmiş olup bunun yanında kontenjanlar azaltılmıştır.
  • Buna göre öğrenciler DPY, polis koleji ve özel okullar sınavı için tek ücret 20 YTL ödeyecektir.

Kaldırılması

Bu sınav 2007 yılında Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından kaldırıldığı açıklanmış ve yerine 6,7 ve 8. sınıflarda yapılacak 3 yeni sınav getirilmiştir. Daha önce 4 dersten sınav yapılırken bu uygulamayla bu derslere İngilizcede eklenmiş ve beşe çıkmıştır.

Seviye Belirleme Sınavı (SBS), Yılsonu Başarı Puanı (YBP), Davranış Puanı (DP) olmak üzere üç ana unsura dayanan öğrenci odaklı yeni bir sistemle oks kaldırılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Polis Kolejleri artık OKS ile öğrenci alacak". 2006. 1 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Liseye Girişin Evrimi". 1 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lise</span> ortaöğretim kurumu

Lise, başta Avrupa olmak üzere birçok ülkenin eğitim sistemi içinde tanımlanan bir eğitim kurumu kategorisidir. Genellikle bir tür orta dereceli okul olarak kabul edilir. Türk eğitim sistemine göre, sekiz yıllık ilkokul ve ortaokulu bitirmiş olan 14-18 yaşlarındaki öğrencileri, en az dört yıllık bir eğitimle yükseköğretime hazırlayan ortaöğretim kurumudur. Türkiye'de lise eğitimi, 2012-2013 eğitim öğretim döneminden beri zorunludur.

Anadolu lisesi, Türkiye'de eğitim veren bir lise türü. Bu liselerin kuruluş amacı üstün nitelikli öğrenci yetiştirilmesi ve üniversite giriş sınavlarında yüksek başarı gösterilmesi olarak belirlenmiştir. Anadolu liselerinin bazıları 4 yıl, bazıları da hazırlık+4 yıl sistemiyle öğrenci yetiştirmektedirler. Eskiden Anadolu liselerinin hepsinde öğrenciler ilk yıl İngilizce hazırlık sınıfı okurlardı ancak günümüzde çoğunda hazırlık sınıfları kaldırılmıştır, sadece başvuru yapan bazı okullarda hazırlık eğitimi verilmesine Millî Eğitim Bakanlığı tarafından izin verilmiştir. Sınıflar 34 kişiden fazla olamaz.

Malatya Fen Lisesi (MFL) 1986-1987 eğitim-öğretim yılında hizmete açılarak, Malatya'daki yerleşkesinde eğitim-öğretim'e devam etmekte olan bir fen lisesidir. Türkiye genelinde yapılan Liseye geçiş sınavı (LGS) ile öğrenci alımı yapar.

Tenzile Erdoğan Anadolu Lisesi eski adıyla Isparta Anadolu Öğretmen Lisesi, Isparta'da Süleyman Demirel Eğitim Kompleksi içerisinde konumlu bir Anadolu Lisesidir.

Adnan Menderes Anadolu Lisesi, İstanbul Bahçelievler'de yer alan öğretim kurumu.

Orta öğretim, ulusal eğitim sisteminde belirlediği müfredata ve süreçlere göre 14-18 yaşları arasındaki öğrencilerin genel, mesleki ve teknik alanlarda eğitimlerini sürdürebilmesini sağlayan kurum. Temel eğitimin ikinci ve son aşaması olarak kabul edilir. İlköğretim'den sonraki, yükseköğretim, lisansüstü, meslekî eğitim'den önceki aşamadır.

<span class="mw-page-title-main">İmam hatip lisesi</span> Türkiyede bir lise türü

İmam hatip lisesi, Türkiye'de bir resmî kuruluş. Amacı hatip ve imam yetişmesini sağlamak olan ortaöğretim düzeyinde mesleki okullara verilen isimdir.

Anadolu Öğretmen Liseleri, Türkiye'de öğretmenlik mesleğini sevdirmek ve öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumları için öğrenci kaynağı oluşturmak üzere 1989-2014 arasında hizmet vermiş dört yıllık ortaöğrenim kurumlarını adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi</span>

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi, 1985'te Beykoz, İstanbul'da kurulan Anadolu imam hatip lisesidir. Kuruluştaki adı Beykoz Anadolu İmam Hatip Lisesi iken, 1990 yılında Kartal'daki yeni binasına taşınarak şu anki adını almıştır.

Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir. Amaç: Okullarda okuyan Türk vatandaşlarının sistemin ilkeleri doğrultusunda bir vatandaş olabilmesini sağlamaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nde kadın ve erkek her vatandaş için 12 yıllık eğitim mecburidir. Bu eğitim sisteminde eğitimini tamamlayan her öğrenciye "Ortaöğretim Diploması" verilir.

Yönlendirme Sınavı KKTC'de ortaokulu bitirmiş olan öğrencilerin normal lise yerine kolejlere girmesini sağlayan mecburi olmayan sınavdır. Sınav 6-13-20 Haziran tarihlerinde olup 6sında İngilizce sınavları, 13ünde Türkçe ve Matematik, 20sindeyse Fen ve Tarih sınavları vardır. Sınav sadece 2008de ve 2009'da yapılmıştır. 2010 yılında yapılacaktır, ondan sonraki senelerde ise yerini 6. sınıfta yapılacak olan Kolej sınavlarına bırakacaktır.

Yahya Kemal Koleji, Kuzey Makedonya’da faaliyet gösteren özel eğitim kurumlarıdır. Ülke içinde Üsküp, Gostivar, Struga, Ustrumca ve Kalkandelen’de şubesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yükseköğretime Geçiş Sınavı</span> Üniversiteye geçiş sınavı (2010–2017)

Yükseköğretime Geçiş Sınavı veya kısaca YGS, Türkiye'de Yükseköğretim Kurumları Sınavı sistemi öncesinde 2010-2017 yılları arasında geçerli olmuş yükseköğretime geçiş sisteminin ilk sınavı. Adaylar yükseköğretime geçişin ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavı'na girebilmek için bu sınavda herhangi bir puan türünden en az 180 ham puan almak zorundaydı. YGS’de en az bir puan türünden 150 veya üzeri puan alamayan adaylar ise YGS puanlarıyla bir yükseköğretim programını tercih etme hakkına sahip olamıyordu. Yükseköğretime Geçiş Sınavı; Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 bölümden oluşmakta ve her bir bölümde 40 soru olmak üzere toplamda 160 soru sorulmaktaydı. Testin Türkçe bölümünde paragraf ve dil bilgisi soruları ağırlıktayken sosyal bilimler kısmında sırasıyla Tarih, Coğrafya, Felsefe ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine ait sorular yer alıyordu. Yasal olarak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almayan öğrenciler için de ilave Felsefe soruları testin Sosyal Bilimler kısmında yer alıyordu. Testin Temel Matematik bölümünde: Matematik ve Geometri soruları yer alıyorken, Fen Bilimleri kısmında ise: Fizik, Kimya ve Biyoloji soruları sorulmaktaydı. Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na girmek zorunlu değildi. Giren adaylar tüm soruları cevaplamak zorunda da değildi. Sınav konuları ise dört yıllık lise eğitiminde verilen derslerden seçiliyordu. Sınav tarihi yıllara göre değişmekte olsa da genellikle mart ayı ortalarında yapılıyordu. Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na: bir liseden mezun olmuş olanlar, bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında olan öğrenciler, ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar ile yurt dışında Türkiye'deki ortaöğretim kurumlarına denk bir okuldan mezun olanlar girebilirdi. Sınava girmede sınır yoktu. İsteyenler her sene bu sınava girebilmekteydi. Sınav başvuruları, sınav tarihleri ve sınav sonuçları Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin resmi sitesinden duyurulurken, adayların sınav hakkında bilmesi gereken şeyler de her yıl "ÖSYM Aday Kılavuzu" başlığıyla yayınlanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Lisans Yerleştirme Sınavı</span> yükseköğrenime geçiş sınavı (2010–2017)

Lisans Yerleştirme Sınavı veya kısaca LYS, Türkiye'de 2010-2017 yılları arasında yükseköğretime geçiş sisteminin ikinci aşaması olan sınavdır. Yerini 2017 itibarıyla uygulanan YKS'nin AYT oturumuna bırakmıştır. Her yıl ÖSYM tarafından belirlenen tarihlerde 81 il merkezi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başkenti Lefkoşa'da yapılır. Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda herhangi bir puan türünden 180 puan alan adaylar dilerlerse Lisans Yerleştirme Sınavları'na başvurabilirler. Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda bu barajı geçen adayların Lisans Yerleştirme Sınavı'na başvurmaları zorunlu değildir fakat LYS puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen aday öğrencilerin bu sınava girmeleri gerekmektedir. Lisans Yerleştirme Sınavı toplamda 5 ayrı oturumda gerçekleştirilmektedir. Lisans Yerleştirme Sınavları genellikle haziran ayında yapılmaktadır. Fakat sınav tarihleri girilen yıllara göre değişmektedir. Aday öğrenciler istedikleri kadar oturuma girme haklarına sahiplerdir. Genellikle LYS ile alan bir bölüme yerleşmek için en az 2 LYS oturumuna girmek gerekmektedir. Aday öğrenciden her bir oturum için ayrı ayrı ücret talep edilmektedir. Bu ücret 2017 yılında 40 Türk lirası olarak açıklanmıştır. Öğrenciler ortaöğretimde eğitim gördükleri alan dışındaki bir oturuma girerlerse bu durumda adayın puanı kırılmaz. Puan kırılma olayı sadece üst üste iki yıl sınava giren adayların girdiği ikinci sınavda uygulanır ve adayın OBP'si yarı yarıya düşürülür. Aday öğrencinin puanının kırılmasının sebebi bir önceki yıl bir bölüme yerleşmesi ile alakalı olup alan dışı tercih ile bir alakası yoktur. Lisans Yerleştirme Sınavı'na dair başvurular ve sonuçlar ÖSYM AİS'ten duyurulmaktadır.

Adana Koleji, Adana'nın Seyhan ilçesinde bulunan ortaöğretim kurumu. 23.08.1960 günü, 63 öğrenciyle Adana Şakirpaşa Havaalanı civarındaki bir binada eğitim-öğretimine başlamıştır. Günümüzde Baraj Yolu'ndaki yerleşkesinde eğitim-öğretime devam etmektedir. Adana'nın eğitim-öğretimine devam eden en eski kolejidir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Özel Fatih Koleji</span>

İzmir Özel Fatih Koleji, 1965'te İzmir'de kurulan bir eğitim kurumudur. Necdet Doğanata tarafından kurulan kolejin şu anda kurucu temsilciliğini Ali Rıza Doğanata yürütmektedir. Şarkıcı Keremcem, sunucular Defne Joy Foster, Zahide Yetiş, İkbal Gürpınar ve Saba Tümer ile eski milletvekili Ufuk Özkan bu kurumdan mezundur.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), Türkiye'de ÖSYM tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sınavı sistemi.

Liselere Geçiş Sistemi, Liselere Giriş Sınavı ya da kısaca LGS, Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılı ile uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan liseye geçiş sınavı sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Prof. Dr. İlhan Kılıçözlü Fen Lisesi</span> Kırşehir, Türkiyedeki bir fen lisesi

Kırşehir Fen Lisesi (KFL) 1998-1999 eğitim-öğretim yılında hizmete açılarak, Kırşehir'deki yerleşkesinde eğitim-öğretim'e devam etmekte olan bir fen lisesidir. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarına göre Kırşehir ilinde birinci sıradadır.

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından her sene uygulanan ve sınavı kazanan öğrencilerin burs kazandığı bir sınav türüdür.