İçeriğe atla

Orta ve Güney Asya Futbol Federasyonu

Orta ve Güney Asya Futbol Federasyonu
Central and South Asian Football Federation
TürSpor organizasyonu
Üyeler12 ulusal futbol federasyonu
ÜyelikAFC

Orta ve Güney Asya Futbol Federasyonu (İngilizce: Central and South Asian Football Federation, CESAFA), 8 Güney Asya ve 4 Orta Asya ulusal federasyonunun üye olarak bulunduğu bir futbol yönetim organıdır. AFC'ye bağlı olan bu organın ayrıca SAFF ve CAFF olmak üzere iki alt federasyonu vardır.

Bu federasyonlar Afganistan, Bangladeş, Butan, Hindistan, Maldivler, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'nın ulusal federasyonlarıdır.

Üye ülkeler

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">FIFA</span> Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği

FIFA ya da açılımıyla Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği, futbol ve futsalın dünya çapındaki en üst düzey yönetim organıdır. 21 Mayıs 1904 yılında Paris'te kurulan organizasyonun merkezi İsviçre'nin Zürih kentindedir ve başkanlığını İsviçreli Gianni Infantino yürütmektedir. 211 ulusal futbol federasyonunun üyesi olduğu FIFA, çeşitli futbol turnuvalarını düzenlemesinin yanı sıra dünya futbolunu yöneten, kuralları uygulayan, değiştiren kuruluştur. Düzenlemekte olduğu en önemli turnuva ise 1930'dan bu yana gerçekleştirilen FIFA Dünya Kupası'dır. Bu kupa 2022'deki turnuva da dahil olmak üzere şimdiye dek yirmi iki kez düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan Futbol Federasyonu</span>

Kazakistan Futbol Federasyonu, Kazakistan'da futbol faaliyetlerini yürütmek, futbolun gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak, bu konularda her türlü düzenlemeyi yapmak, kararlar almak ve uygulamakla yetkili kurumdur. Futbol ligi, Premyer-Liga ve Kazakistan millî futbol takımını organize eden kurumun merkezi Almatı'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Asya Futbol Konfederasyonu</span>

Asya Futbol Konfederasyonu kısa adıyla AFC Asya'da futbolu organize eden ve yöneten kuruluştur. 1954'te Filipinler'in Manila kentinde kurulan kuruluşun bugünkü genel merkezi Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dadır. Kulüpler düzeyinde AFC Şampiyonlar Ligi'ni düzenler.

Dünya Atletizm Birliği, eski adıyla Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği [International Association of Athletics Federations (IAAF)] atletizmin uluslararası yönetim birimi. 1912 yılında Stokholm'de 17 ülke tarafından Uluslararası Amatör Atletizm Federasyon adıyla kurulmuştur. Ekim 1993'ten beri federasyonun merkezi Monako'dur.

Futbol federasyonları listesi, uluslararası futbol yönetim organlarının bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Futbol Federasyonları Konseyi</span>

Güney Afrika Futbol Federasyonları Konseyi, Güney Afrika futbol federasyonlarının üye olduğu bir konseydir. CAF'a bağlı olduğundan dolayı alt-federasyon olarak tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Asya Futbol Federasyonu</span>

Batı Asya Futbol Federasyonu, 15 Mayıs 2001'de kurulan ve Batı Asya ülkelerinin ulusal futbol federasyonlarını tek çatı altında toplamayı amaçlayan bir organizasyondur. Kurucu üyeleri İran, Irak, Ürdün, Lübnan, Filistin ve Suriye'dir. 2009 yılında Katar, BAE ve Yemen olmak üzere üç yeni ulusal federasyon daha katılım sağladı. 2010 yılında Bahreyn, Kuveyt, Umman ve Suudi Arabistan'ın katılımları ile birlikte üye sayısı 13'e çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Asya Futbol Federasyonu</span>

Doğu Asya Futbol Federasyonu, 28 Mayıs 2002 tarihinde kurulan, Doğu Asya'daki ulusal futbol federasyonlarının yönetim organıdır. 10 ulusal futbol federasyonunun üyeliği vardır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Asya Futbol Federasyonu</span>

Güney Asya Futbol Federasyonu, Güney Asya'da bulunan ülkelerin ulusal futbol federasyonlarını tek bir çatı altında birleştirmeyi amaç edinen organizasyondur. Kurucu üyeleri Bangladeş, Hindistan, Maldivler, Nepal, Pakistan ve Sri Lanka ulusal federasyonlarıdır. Ayrıca Bhutan 2005 yılında ve Afganistan da 2000 yılında federasyona katıldı.

<span class="mw-page-title-main">ASEAN Futbol Federasyonu</span> Organizasyon

ASEAN Futbol Federasyonu, AFC'ye bağlı Güneydoğu Asya ulusal futbol federasyonlarını tek çatı altında toplamayı amaçlayan bir organizasyondur. ASEAN'ın açılımı Güneydoğu Asya Uluslar Birliğidir. AFF; Endonezya, Malezya, Filipinler, Singapur ve Tayland ulusal futbol federasyonları tarafından 1984 yılında kurulmuştur. Brunei de aynı yıl katılım sağlamıştır. Kamboçya, Laos, Myanmar ve Vietnam ise 1996 yılında federasyona katılmıştır. En son katılan ulusal federasyonlar ise 2004'te üyeliğini gerçekleştiren Doğu Timor ve 2006'da üye olan Avustralya'dır.

<span class="mw-page-title-main">İspanya Kraliyet Futbol Federasyonu</span>

İspanya Kraliyet Futbol Federasyonu, İspanya futbolunun yönetim organıdır. Merkezi Las Rozas de Madrid'de bulunur.

Bu liste dünyadaki erkek millî futsal takımlarını göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Futbol Federasyonu</span> Sırbistanda futbolun yönetim organı

Sırbistan Futbol Federasyonu, Sırbistan futbolunun yönetim organı. Görevleri, en üst düzeyden en alt düzeye kadar olan futbol liglerini organize etmek ve aynı zamanda erkek ve kadın ulusal futbol takımlarını yönetmek. Merkezi başkent Belgrad'da bulunmaktadır.

Filistin Futbol Federasyonu, Filistin Ulusal Yönetimi'nin futboldan sorumlu organıdır. Filistin millî futbol takımının ve Filistin kadın millî futbol takımının yönetimini de elinde bulunduran federasyon, bugünkü İsrail Futbol Federasyonu'nun eski adıdır. İsrail Futbol Federasyonu ve sonraki Filistin Futbol Federasyonu kayıtlarında 1934-1940 yılları arasında Filistin / Eretz İsrail Futbol Federasyonu tarafından oynanan 5 uluslararası maçı vardır. 1962 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Futbol Federasyonu</span>

Yunanistan Futbol Federasyonu, Yunanistan futbolunun yönetim organı. Görevleri, ülkede var olan tüm futbol liglerini organize etmek, Yunanistan Futbol Kupası'nı organize etmek, aynı zamanda erkek ve kadın ulusal futbol takımlarını yönetmek. Merkezi başkent Atina'dadır.

Irak Futbol Federasyonu Irak millî futbol takımını ve Irak Premier Ligini kontrol eden Irak'taki futbol yönetim organıdır. Irak Futbol Federasyonu 1948 yılında kurulmuş ve 1950 yılından bu yana FIFA üyesi olmuştur. Asya Futbol Konfederasyonuna 1970 yılından bu yana üye olmakla beraber 2000 yılından bu yana ve bölgesel Alt konfederasyon olan Batı Asya Futbol Federasyonuna da üyedir. Irak, Arap Futbol Federasyonları Birliği'ne ise 1974 yılından bu yana bir üyesidir. Irak millî takımı yaygın olarak Mezopotamya Aslanları lakabını taşır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey İrlanda Futbol Federasyonu</span> Kuzey İrlandada futbolun yönetim organı

Kuzey İrlanda Futbol Federasyonu (IFA); Kuzey İrlanda'nın merkezi Belfast'ta bulunan futbol yönetim organıdır. 1880 yılında tüm İrlanda'yı temsil eden federasyon olarak kurulmuştur. 1921 yılında ülkenin Kuzey İrlanda ve Güney İrlanda olarak ayrılmasından sonra İrlanda'yı temsil eden İrlanda Futbol Federasyonu (İng.: Football Association of Ireland) (FAI) kurulmuştur.

Güney Kore Futbol Federasyonu ya da (KFA) Güney Kore futbolunun yönetim organı. Güney Kore millî futbol takımı ve diğer ulusal organizasyonlardan sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Futbol Federasyonu</span> Güney Afrika Cumhuriyeti futbolunun yönetim organı

Güney Afrika Futbol Federasyonu, Güney Afrika Cumhuriyeti futbolunun yönetim organı. Güney Afrika Cumhuriyeti millî futbol takımı ve diğer ulusal organizasyonlardan sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Halter Federasyonu</span>

Uluslararası Halter Federasyonu, halterin uluslararası alandaki en üst düzey yönetim organıdır. 1905'te Budapeşte, Macaristan'da kurulan federasyonunun merkezi Lozan şehrinde yer alır. Günümüzde başkanlık görevini Muhammed Hassan Jalood yürütmektedir.