İçeriğe atla

Orta Rus lehçeleri

Birincil oluşumun Rus lehçelerinin haritası (Orta Rusça açık yeşildir)

Orta veya Orta Rus lehçeleri, Rus lehçelerinin ana gruplarından biridir. Kuzey Rusya kökenli olmasına rağmen, pek çok Güney Rusya özelliğine sahiptir. Resmi lehçe (Standart Rusça) bu gruptaki bir lehçeden kaynaklanmaktadır.

Bölge

Özellikleri

Orta Rusça, Kuzey ve Güney arasında bir geçiş aşamasıdır, bu nedenle kuzeye daha yakın olan bazı lehçeleri kuzey özelliklerine sahiptir ve Güney'e yakın olanlar güneye sahiptir.

Sınıflandırma

Orta Rus lehçelerinin iki tür iç farklılaşması vardır, birincisi dil coğrafyası yöntemlerine (bölgesel sınıflandırma), ikincisi tipolojik modellere (yapısal-tipolojik sınıflandırma) dayanmaktadır.[1][2]

En iyi bilinen ve yaygın olanı alansal sınıflandırmadır.

Orta Rus lehçelerindeki ana gruplar:

  • Pskov lehçeleri grubu
  • Batı lehçeleri grubu
  • Doğu lehçeleri grubu

Pskov grubu, Belarus'un lehçelerine geçiştir.[3]

Kaynakça

  1. ^ Zakharova, Kapitolina Fedorovna.; Захарова, Капитолина Федоровна. (2004). Dialektnoe chlenenie russkogo i︠a︡zyka. Orlova, V. G. (Varvara Georgievna), Орлова, В. Г. (Варвара Георгиевна) (2. izd., stereotipnoe bas.). Moskva: Editorial URSS. ISBN 5354009170. OCLC 56977847. 
  2. ^ Dialectologia slavica : sbornik k 85-letii︠u︡ Samuila Borisovicha Bernshteĭna. Klepikova, G. P. (Galina Petrovna), Kalnynʹ, L. Ė. (Li︠u︡dmila Ėduardovna), Ovchinnikova, E. N., Клепикова, Г. П. (Галина Петровна), Калнынь, Л. Э. (Людмила Эдуардовна), Овчинникова, Е. Н. Moskva: Izd-vo "Indrik". 1995. ISBN 5857590280. OCLC 35519940. 
  3. ^ "Русские (5)". www.booksite.ru. 28 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mari El</span> Rusyaya bağlı özerk cumhuriyet

Mari El Cumhuriyeti, Rusya'ya bağlı özerk bir cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Rusça</span> Doğu Slav dili

Rusça, Hint-Avrupa dil ailesinin Slav dilleri koluna bağlı bir dil. Rusça, Belarus ve Ukrayna dilleri ile yaşayan üç Doğu Slav dilinden biridir. Yaklaşık 260 milyon konuşanı olan Rusça dünyanın en çok konuşulan dillerinden biri olup Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova (Gagavuzya) ile kısmî olarak tanınan Abhazya, Güney Osetya, Transdinyester'de resmî dil statüsündedir. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in altı resmî dilinden biri ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nun İngilizce ile birlikte kullanılan iki dilinden biridir. Orta Asya, Kafkasya, Ukrayna ve kısmen Baltık devletlerinde lingua franca olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sibirya</span> Rusyanın, Ural Dağlarından Büyük Okyanusa kadar uzanan toprakları

Sibirya, Rusya'nın, Ural Dağları'ndan Büyük Okyanus'a kadar uzanan topraklarına verilen ad. Sibirya, Kazakistan ve Orta Asya'yı meydana getiren diğer cumhuriyetleri de ihtiva eder. Yaklaşık olarak 13 milyon km²'lik bir yüzölçümüne sahiptir. Sibirya bölgesinde 30 milyon civarında insan yaşar. Kuzeyinde Arktik Okyanusu, doğusunda Pasifik Okyanusu, güneyinde Kazakistan, Moğolistan ve Mançurya ülkeleri bulunur. Batısında ise Ural Dağları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Ruslar</span> Doğu Slav halkı

Ruslar, genellikle Rusya'da yaşayan Doğu Slav halkı veya bu halkın soyundan olan kimselere denir. Dünya çapında yaklaşık 132 milyon kişi civarında bir nüfusa sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Veliki Novgorod</span> Rusyada şehir

Veliki Novgorod, Rusya içerisinde yer alan önemli şehirlerden biridir. Rusça büyük yeni şehir demektir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Asya</span> Asyanın okyanuslardan uzak iç kesimi

Orta Asya, dar anlamıyla geçmişte Sovyetler Birliği'nin parçası olan beş ülkeyi tanımlar. Geniş anlamda ise Afganistan, Pakistan'ın kuzeyi, Çin'in batısı, Moğolistan ve Rusya'nın bir kısmı ile kuzeydoğu İran'ı içeren bölge ve bölgeyi tanımlamak için kullanılan coğrafi terim. Asya'nın dünya okyanuslarından uzak iç kesimini belirtmek için kullanılır, bölgenin bu denizlere kapalı oluşu başlıca ana özelliğidir. Orta Asya, aynı zamanda Türk halklarının anayurdudur.

<span class="mw-page-title-main">Rus hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Rus hükümdarları listesi; Kiev Knezliği, Vladimir-Suzdal Knezliği, Moskova Knezliği, Rusya Çarlığı ve Rus İmparatorluğu'nun hükümdarlarını içeren bir liste maddesidir. Bu listedeki hükümdarlar değişik dönemlerde Knez, Veliki Knez, Çar sonra da İmparator unvanıyla anılmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Çarlığı</span> 1547de Korkunç İvanın Çar unvanı almasıyla başlayan ve 1721 de I. Petronun Rusyayı imparatorluğa çevirmesiyle son bulan Rus devleti

Rusya Çarlığı, 1547 yılında Korkunç İvan'ın Çar unvanı almasıyla başlayan ve 1721'de Çar I. Petro'nun Rus İmparatorluğu'nu kurmasıyla son bulan Rus devletinin resmî adıdır. Çarlıktan önce bu topraklarda Moskova Knezliği egemen olduğu için çarlık Batı Avrupa dillerinde Moskova olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca Rusça ve Türkçe kaynaklarda da Moskova Çarlığı olarak bilinir.

Altayca veya Altay Türkçesi, Türk dillerinin Sibirya grubunda yer alan bir dildir. Rusya içindeki Altay Cumhuriyeti'nin resmî dilidir. Altayca, 1948 yılına kadar Oyrot dili (ойрот) olarak adlandırılmıştır. Rusya'nın 2010 nüfus sayımı verilerine göre dil yaklaşık 55.000 kişi tarafından konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Knezliği</span>

Moskova Knezliği ya da Moskova Dukalığı, Rusya toprakları içerisinde kurulmuş Moskova merkezli devlettir. Başlangıçta Altın Orda Devleti'ne bağlı olan Moskova Prensliği Vladimir-Suzdal Knezliği'nin halefi olup 1340-1547 yılları arasında hüküm sürmüştür. Çar III. İvan'ın reformları ile knezlik gelişmiş ve Rusya Çarlığı adını almıştır. Çar olarak bilinen ilk hükümdar IV. İvan olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Karelya</span> Kuzey Avrupada tarihi bölge

Karelya, Karelyalılar ile Finler'in yaşadığı Finlandiya, Rusya ve İsveç sınırlarında kalan bir bölgedir. Bugün bölge, Rusya'nın Karelya Cumhuriyeti ile Leningrad eyaleti ve Finlandiya'nın Kuzey Karelya ile Güney Karelya bölgelerine bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Nijni Novgorod</span>

Nijni Novgorod (Rusça: Ни́жний Но́вгород;

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın ekonomik bölgeleri</span>

Rusya on iki tane "ekonomik bölge" 'ye bölünmektedir. Bu ekonomik bölgeler, ekonomik ve istatistiksel gereksinmeler için Rusya'nın federal yapılarının yeniden bir araya getirilmeleridir. Bu ekonomik bölgelere bölünme, ülkenin federal bölgelere bölünmesinden değişiktir, çünkü federal bölgelerinin tek amacı idareciliktir.

<span class="mw-page-title-main">Bryansk Oblastı</span> Rusyada bir idarî birim

Bryansk Oblastı, Rusya'ya bağlı oblasttır. Merkez Federal Bölgesi'nde yer almakta ve Ukrayna ile Belarus'a sınırı bulunmaktadır. Oblastın idarî merkezi Bryansk şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Saati</span>

Moskova Saati (UTC+3), Moskova Coğrafik konumuyla 4 saat diliminde bulunur, yani 37,5 meridyenin doğusunda. Halk Komiserleri Kurulu kararıyla 16 Haziran 1930 yılından itibarıyla Rusya toprakların üzerinde kararlaştırılmış zaman uygulaması uygulanarak saat ibreleri 1 saat ileri alındı. Moskova zamanı Rusya için standart, bütün yerel Rusya'nın zaman dilimleri Moskova Saat Diliminden sayılır. Moskova Zamanı ayrıca bütün ülkenin tren tarifesi saatinde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'da turizm</span>

Rusya'da turizm, Sovyet döneminden bu yana hızlı bir büyüme, önce iç turizm, sonra da uluslararası turizmi görmüştür. Zengin kültürel mirası ve büyük doğal çeşitliliği Rusya'yı dünyanın en popüler turistik yerleri arasında yer almaktadır. Kırım hariç, ülkede 23 UNESCO Dünya Mirası Listesi bulunurken, birçoğu UNESCO'nun geçici listelerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Perm Knezliği</span>

Büyük Perm Knezliği veya kısaca Perm ya da Latince: Permia günümüz Rusya Federasyonu'nun Perm Bölgesi'nde varlığını sürdüren bir Orta Çağ Komi devletiydi.

<span class="mw-page-title-main">Volga Finleri</span>

Volga Finleri, Rusya'nın Volga Nehri yakınlarında yaşayan ve Ural dilleri konuşan yerli halklardan oluşan tarihi bir gruptur. Modern temsilcileri Çirmişler, Erzyanlar ve Mokşa Mordvinleridir. Günümüzde konuşulmayan Merya, Muroya ve Meşçerya dillerini konuşan halklar da bu gruba mensuptur. Permililer de bazen Volga Finleri olarak gruplandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Veche</span>

Veche, eski ve Orta Çağ Rusya'sında ve erken bir feodal toplumda yani devlet iktidarının oluşumundan önce Slav kökenli tüm halklar arasında sosyal, politik ve kültürel yaşamla ilgili kararların alındığı, ortak meseleleri tartışıldığı ve doğrudan acil sorunları ele alındığı bir meclistir.

Zhichi Lyudi, 14. ve 15. yüzyıllarda, Orta Çağ Rus demokratik Novgorod Cumhuriyeti'nde soylu boyarlar ve tüccarlar arasında duran bir sosyal sınıftır. Bu sınıf aktif olarak ticaretle uğraşan, sokakları yöneten ve elçiliklere ve sulh yargısına katılan toprak sahipleriydi. 12. ve 13. yüzyıllarda, terimin yaygın olarak kullanıldığı görülmemektedir, çünkü terim sadece ilk kez 1135 civarında Novgorod prensi Vsevolod Mstislavich tarafından Vaftizci Yahya Kilisesi üzerindeki bir belgede görülmektedir.