İçeriğe atla

Orta Amerika İşçileri Devrimci Partisi

Orta Amerika İşçileri Devrimci Partisi
İdeolojiDevrimci Sosyalizm

Antiemperyalizm

Orta Amerika Birliği
Siyasi pozisyonsol
Resmî renklerkırmızı

Orta Amerika İşçileri Devrimci Partisi (İspanyolca: Partido Revolucionario de los Trajabadores Centroamericanos, PRTC) Orta Amerika'da bir siyasi partidir .

İdeoloji

PRTC'yi kuran grup, Marksizm-Leninizm, Che Guevara ve Vietnam ulusal kurtuluş mücadelesinin deneyimlerinden ilham aldı. Parti,diğer devrimci gruplar tarafından Troçkizmle suçlandı, parti bu suçlamayı reddetti.[1]

Tarih

PRTC, 1972 seçimlerinden sonra ERP-RN'den ayrılan bir grup tarafından 1975'te kuruldu. 1975'te Kosta Rika, Honduras ve El Salvador'da PRTC'nin kuruluşu için kongre öncesi gizli toplantılar yapıldı Bu ülkelerde geçici 'Bölgesel Liderlikler' oluşturuldu. Parti ayrıca Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri'nde hücreler oluşturdu. Belize, Guatemala, Nikaragua ve Panama'daki aktivistlerle temaslar kuruldu. Nisan 1975'te Kurtuluş Birliği, parti için bir cephe örgütü haline gelecek olan çok sektörlü bir kitle cephesi olarak kuruldu. Aralık 1975'te parti kongresinin genel oturumu, Orta Amerika'nın dört bir yanından gelen delegelerle açıldı. PRTC, 25 Ocak 1976'da San José'de resmen kuruldu. Fabio Castillo Figueroa partinin ilk Genel Sekreteri oldu. Parti, örgütsel ilke olarak demokratik merkeziyetçiliği benimsemiştir.[1]

1976-1978 döneminde parti, Nikaragua hariç tüm Orta Amerika'da örgütsel yapılar inşa etti. Liderlik Kosta Rika'da bulunuyordu. Guatemala'da parti liderlerinin birçoğu daha sonra ORPA'ya katıldı. El Salvador'da Bölgesel Liderlik Mario López (diğer adıyla Comandante Venancio, Bölge Sekreteri), Manuel Federico Castillo, Luis Díaz, Humberto Mendoza, Nidia Díaz ve Joaquín Morales Chavez'den oluşmaktaydı.[1]

PRTC'nin ikinci parti kongresi Nisan 1979'da Tegucigalpa'da yapıldı. Kongre, Dr. José María Reyes Mata'yı partinin yeni Genel Sekreteri olarak seçti. Kongre ayrıca yeni bir parti liderliği olarak bir Orta Amerika Siyasi Komisyonu kurdu. Komisyonun her Orta Amerika ülkesinden bir üyesi vardı.[1]

1979'da parti, El Salvador'da bir dizi yeni kitle örgütü kurdu. Kurtuluş Birliği'nin köylü kesimi ayrı bir örgüt olan Brigadas de Trabajadores del Campo'ya (BTC) dönüştürüldü. Diğer yeni kitle örgütleri Brigadas Revolucionarias de Estudiantes de Secundaria ve Comités de Base Obrera idi. Halk Kurtuluş Hareketi (MLP), partinin kitle örgütlerinin şemsiye organı olarak kuruldu. Ocak 1980'de MLP, daha sonra Nisan 1980'de Coordinadora Revolucionaria de Masas'ı kuran organizasyonlardan biriydi.[1] Coordinadora Revolucionaria de Masas sonradan Devrimci Demokratik Cephe'yi kuracak olan organizasyondur. 1979'da parti ayrıca Fuerzas Armadas de Liberación Popular adlı silahlı bir kanat başlattı.[2]

Ağustos 1980'de El Salvador'daki PRTC'nin ana lideri Luis Díaz 'kayboldu'.[1]

Ekim 1980'de Managua'da bir PRTC Merkez Komitesi toplantısı yapıldı. Toplantı, partinin Orta Amerika yapılarını feshetti ve ulusal parti şubelerini ayrı partilere dönüştürdü. Birleşik PRTC'nin bir devamı olarak, toplantı, bireysel PRTC'nin koordinasyon organı olarak Orta Amerika'da bir Devrimci Partiler Konferansı kurdu. Bu değişim, PRTC'nin Salvador şubesinin FMLN'ye katılabilmesi için gerekliydi. Salvador PRTC, 5 Aralık 1980'de FMLN gerilla hareketinin üyelerinden biri oldu.[1] Honduras PRTC kendi silahlı mücadelesini sürdürdü.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g "Arşivlenmiş kopya". 11 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2021.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "prtc" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dominik Cumhuriyeti</span> Karayiplerde bir ülke

Dominik Cumhuriyeti, Karayiplerdeki Hispanyola adasında yer alan bir ülkedir. Hispanyola, Porto Riko'nun batısında, Küba ve Jamaika'nın doğusunda yer alır. Venezuela ile deniz sınırı vardır. Adanın batı kısmında ülkenin tek kara komşusu olan Haiti bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Nikaragua</span> Orta Amerikada bir ülke

Nikaragua, resmî adıyla Nikaragua Cumhuriyeti, 129.495 km²'lik yüz ölçümüyle Orta Amerika kıstağının en büyük ülkesidir. Ülke, kuzeyde Honduras, güneyde Kosta Rika ile komşudur. Ülkenin batısı Büyük Okyanus, doğusu ise Karayip Denizi ile çevrilidir. 11 ile 14 derece kuzey enlemleri arasında bulunan Nikaragua'nın başkenti Managua'dır. Nüfusun yaklaşık beşte biri bu kentte yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Komünist Partisi (1920)</span> Türkiyede bir siyasi parti (1920–1987)

Türkiye Komünist Partisi, 1920 yılında kurulan, Türkiye'de faaliyet göstermiş komünist siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu</span> 1960ların ikinci yarısında kurulmuş silahlı sosyalist örgüt

Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu ya da THKO, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Sinan Cemgil, Alparslan Özdoğan, Kadir Manga, Taylan Özgür, Cihan Alptekin ve Mustafa Yalçıner tarafından kurulan silahlı Marksist-Leninist örgüt. Örgüt, kuruluşunu, gerçekleştirdiği bir dizi eylemden sonra 4 Mart 1971 tarihinde yayımladığı bir bildiri ile kamuoyuna duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Devrimci Komünist Partisi</span> Yasa dışı sol görüşlü siyasi parti

Türkiye Devrimci Komünist Partisi, Türkiye'de faaliyet gösteren yasa dışı siyasi partidir. Parti 2 Şubat 1980'de İzmir'de toplanan I. (Kuruluş) Kongresi'yle Halkın Kurtuluşu hareketinin partileşmesi sonucu kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Demokrasi Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (2002–2015)

Sosyalist Demokrasi Partisi 2002 yılında çoğunluğunu ÖDP'den ayrılanların kurduğu bir partidir.

<span class="mw-page-title-main">Küba Komünist Partisi</span>

Küba Komünist Partisi, Küba'da işçi sınıfının öncüsü Marksist-Leninist siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Devletleri Örgütü</span> Amerika kıtasındaki devletlerin uluslararası örgütü

Amerikan Devletleri Örgütü genel merkezi Washington, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan bölgesel bir uluslararası kuruluştur. Üyeleri Amerika kıtasında toprağı bulunan 35 bağımsız ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Óscar Arias</span> Kosta Rikalı siyaset adamı (1986–1990, 2006–2010)

Óscar Arias Sánchez, Kosta Rikalı siyaset adamı. 2006 ve 2010 yılları arasında Kosta Rika'nın devlet başkanlığını yapmıştır. Daha önceki yıllarda 1986 ve 1990 arası Cumhurbaşkanlığı görevini üstlendi. Orta Amerika ülkeleri arasındaki iç savaşları engellemek için gösterdiği çabaları için 1987 yılında Nobel Barış Ödülü almaya hak kazandı. Ayrıca Arias Sánchez Albert Schweitzer İnsanlık için çalışan kişiler ve Barış ve Güvenliği Sağlayan Ekonomistler ödüllerinin de sahibidir.

Kurtuluş Hareketi, 1971'deki örgütsel yenilgiden sonra hapisten çıkan bir kısım Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi kadrolarının, THKP-C'nin aynı isimli haftalık yayın organı Kurtuluş dergisinin ismini alarak 1976'da aylık olarak yayımlamaya başladıkları Kurtuluş Sosyalist Dergi çevresinde oluşturdukları Marksist-Leninist siyasi harekettir.

TKP/ML-Hareketi , 1976-1994 arasında faaliyet gösteren yasa dışı devrimci örgüt. 1972’de İbrahim Kaypakkaya tarafından kurulan TKP/ML’nin dışarıda faaliyeti devam ettiren Koordinasyon Komitesi tarafından; eski TKP/ML tezlerinin bir kısmının özeleştirisi yapılarak kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Maoist Komünist Partisi</span> Yasa dışı komünist terör örgütü

Maoist Komünist Partisi ya da kısaca MKP veya MKP/HKO-PHG; Türkiye'de faaliyet gösteren Maoist ideolojiye sahip, yasa dışı, silahlı komünist parti. Örgütün amacı Türkiye'de Maoist ilkelere bağlı sosyalist bir devrim yapmaktır. Bu amaçla başta Tunceli (Dersim) olmak üzere çeşitli bölgelerde silahlı faaliyetler yürütmektedir. Partinin silahlı kanadı, Halk Kurtuluş Ordusudur (HKO). MKP, TKP(ML)-TİKKO'nun 2002 yılında yaptığı ilk kongresinde isim değiştirmesiyle ortaya çıkmıştır. Örgüt, silahlı faaliyetlerini Tunceli, Tokat, Kastamonu, Giresun, Ordu ve metropollerde yürütmektedir.

Türkiye Genç Komünistler Birliği (TGKB), gençlik içinde ilk olarak Halkın Kurtuluşu, ardından Türkiye Devrimci Komünist Partisi (TDKP) görüşleri doğrultusunda faaliyet yürüten gençlik örgütü. Tüzüğünde "Komünizm okulu" olarak tanımlanan TGKB, örgütsel olarak bağımsız hareket eden, ancak siyasal ve ideolojik olarak TDKP'ye bağlı bir komsomol örgütlenmesi idi.

<span class="mw-page-title-main">Farabundo Martí Ulusal Kurtuluş Cephesi</span>

Farabundo Martí Ulusal Kurtuluş Cephesi, El Salvador'da iki büyük siyasi partiden biridir. 10 Ekim 1980 tarihinde Farabundo Martí Halk Kurtuluş Kuvvetleri (FPL), Halk Devrimci Ordusu (ERP), Ulusal Direniş (RN), Salvador Komünist Partisi (PCS) ve Orta Amerika Devrimci İşçi Partisi (PRTC) olmak üzere beş solcu gerilla örgütünün birleşmesiyle kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">2017 CONCACAF Altın Kupa</span>

2017 CONCACAF Altın Kupa, 7-26 Temmuz tarihleri arasında ABD'nin ev sahipliğinde düzenlenen 24. CONCACAF Altın Kupa turnuvasıdır. 12 takımın katılımıyla gerçekleştirilen turnuvanın final maçında Jamaika'yı 2-1'lik skorla yenen Amerika Birleşik Devletleri, turnuva tarihindeki 6. şampiyonluğunu elde etti.

<span class="mw-page-title-main">2019 CONCACAF Altın Kupa</span>

2019 CONCACAF Altın Kupa, 15 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında ABD, Kosta Rika ve Jamaika'nın ev sahipliğinde düzenlenen 25. CONCACAF Altın Kupa turnuvasıdır. 12 takımla düzenlenen önceki turnuvanın genişletilmesi sonucunda 16 takımın katılımıyla gerçekleştirilen turnuvanın final maçında Amerika Birleşik Devletleri'ni 1-0'lık skorla yenen Meksika, turnuva tarihindeki 11. şampiyonluğunu elde etti.

<span class="mw-page-title-main">Askerî cunta</span> Askerî liderlerden oluşan bir komite tarafından yönetilen hükûmet

Askeri cunta askeri liderler komitesi tarafından yönetilen bir hükûmettir. Cunta terimi "toplantı" veya "komite" anlamına gelir ve köken olarak 1808'de Napolyon'un İspanya'yı işgaline karşı İspanyol direnişinin düzenlediği ulusal ve yerel cuntaya dayanır. Günümüzde bu terim oligarşik askeri diktatörlük tipine sahip otoriter hükûmetler için kullanılır. Bu hükûmetler güçlü adam, makine ve patronculuk tipinde olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Kurtuluş Cephesi</span> ABDde bir siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Kurtuluş Cephesi ilk olarak 1969 yılında Amerikan Nazi Partisi'nin gençlik kanadı olarak kurulmuştur. 1974 yılında, Joseph Tommasi'nin Amerikan Nazi Partisi lideri Matt Koehl tarafından kovulmasından sonra ayrı bir Neo-Nazi örgütü olarak yeniden kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Orta Amerika'nın yeniden birleşmesi</span> Orta Amerikada siyasî birlik önerisi

Orta Amerika'nın yeniden birleşmesi, Orta Amerika Federal Cumhuriyeti'nin varlığı sırasında tarihsel olarak meydana gelen Orta Amerika ülkelerinin önerilen siyasî birliğidir. Avrupa Birliği'ne benzer bir diplomatik girişim olan Orta Amerika entegrasyon sürecinden farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Amerika Federal Cumhuriyeti</span> Orta Amerikada eski bir ülke (1823-1839/1841)

Orta Amerika Federal Cumhuriyeti, başlangıçta Orta Amerika Birleşik Eyaletleri olarak bilinen, 1823'ten 1839/1841'e kadar Orta Amerika'da varlığını sürdüren egemen bir devletti. Orta Amerika Federal Cumhuriyeti beş eyaletten oluşuyordu: Kosta Rika, El Salvador, Guatemala, Honduras ve Nikaragua, ayrıca 1835'ten 1839'a kadar bir Federal Bölge vardı. Guatemala şehri, 1834'e kadar federal cumhuriyetin başkentiydi ve o yıl federal hükûmetin merkezi San Salvador'a taşındı. Orta Amerika Federal Cumhuriyeti'nin kuzeyinde Meksika, güneyinde Büyük Kolombiya, doğusunda ise Miskito Sahili ve Britanya Hondurası bulunuyordu.