İçeriğe atla

Oron Gölü

Koordinatlar: 57°6′9″K 116°31′53″D / 57.10250°K 116.53139°D / 57.10250; 116.53139
Oron Gölü
Harita
Havza
KonumSibirya, Rusya
SWR18030200311117100002032
[1][2]

Oron Gölü (Rusça: озеро Орон) Rusya'nın doğu Irkutsk Oblastında (Bodaybinsky Bölgesi) Kodar Dağları'nda bulunan bir göldür.[1] Göl, kısa bir su yolu ile Vitim Nehri'ne bağlanmaktadır.[3]

Hidrografi

Oron Gölü, deniz seviyesinden 353 metre (1.158 ft) yüksekliktedir. 51,3 kilometrekare (19,8 sq mi) yüzey alanı ve 184 metre (604 ft) maksimum derinliği ile 24 kilometre (15 mi) uzunluğunda ve 6,5 kilometre (4,0 mi) genişliğindedir. Gölün batı ve doğu yamaçları pratik olarak dikeydir ve gölün yüzde 85'i 100 metreden (330 ft) daha büyük bir derinliğe sahipken, gölün Vitim Nehri'ne bağlanan kuzey kısmı daha sığ ve derinliklidir. Oron Gölü'nün altındaki derin fayların varlığı, gölün tektonik bir kökene sahip olduğunu ve hidrolojik rejimin buzul eriyik suyundan çok yağıştaki değişikliklerle belirlendiğini güçlü bir şekilde göstermektedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c Fedotov, A.P.; Chensky, D.A.; Grigorev, K.A.; Stepanova, O.G.; Chensky, A.G.; Chechetkina, L.G. (August 2015). "Reconstruction of the Late-glacial and Holocene history of Lake Oron (Eastern Siberia, Russia) based on high-resolution reflection seismic data". Environmental Earth Sciences. 74 (3): 2083-2091. doi:10.1007/s12665-015-4642-x. 
  2. ^ "Ozero Oron". Mbendi Information Services. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2015. []
  3. ^ Reclus, Elisée; Ravenstein, Ernest George; Keane, Augustus Henry (1891). The Earth and Its Inhabitants ...: Asiatic Russia: Caucasia, Aralo-Caspian basin, Siberia. D. Appleton. s. 385. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fırat</span> Türkiyeden başlayıp Basra Körfezine uzanan ırmak

Fırat, Güneybatı Asya'nın en uzun ırmağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lena (nehir)</span> Baykal Dağlarında 1640 m yüksekte doğan nehir

Lena, Baykal Gölü'nün 20 km batısında, Orta Sibirya Platosunun güneyindeki Baykal Dağları'nda 1640 m yüksekte doğan nehir. Lena, Kirenga ve Vitim ırmakları ile birleşerek kuzeye doğru akar. Yakutsk'tan içeri girerek Olyokma Irmağı ile birleşir ve oradan da Aldan Nehri ile birleşerek akmaya devam eder. Verkhoyansk sırası ırmağı kuzeybatıya doğru saptırır, Lena en önemli sol kolu Viljuj Nehri ile birleştikten sonra yolunu doğruca Kuzey Buz Denizi'nin bir parçası olan Laptek Denizi'ne doğrultur.

<span class="mw-page-title-main">Sarıdeniz</span> Kuzeydoğu Asyada bir deniz

Sarı Deniz, Büyük Okyanus'a açılan Doğu Çin Denizi'nin Çin ve Kore yarımadasının içlerine sokulmuş bir uzantısıdır. Denizin adı, içine dökülen Sarı Nehir'in getirdiği alüvyonlarda bulunan sarı kum partiküllerinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kazan arazi şekli</span>

Kazan, ana buzul kütlesinden koparak ölü buzul haline gelen buz kütlelerinin zamanla sedimanla kapanması ve daha sonra da eriyerek çapı kilometreleri, derinlikleri de onlarca metreyi bulan çöküntü alanlarının su ile dolması sonucunda kazan adı verilen göller oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Kuremaa Gölü</span>

Kuremaa Gölü, Estonya'nın Jõgeva ilinin Palamuse belediyesinde yer alan göl. Palamuse kasabasının yaklaşık 2 kilometre (1,2 mi) bulunmakta olup yüzölçümü 397 hektar (1,53 sq mi)'dir. Ortalama 59 metre (194 ft) derinliğe sahip olan gölün en derin yeri 133 metre (436 ft) olup deniz seviyesinden 83 metre (272 ft) yüksektedir.

Mullutu-Suurlaht Estonya'nın dördüncü büyük gölüdür. Kuressaare kasabasının yaklaşık 2 kilometre (1,2 mi) batısındaki Saaremaa adasında bulunur. 1.440 hektar bir alana sahiptir ve maksimum derinliği 2.1 metredir (6.9 ft). Mullutu-Suurlaht iki parçadan oluşan bir acı su kütlesidir:

<span class="mw-page-title-main">Kaindy Gölü</span>

Kaindy Gölü Kazakistan'da bulunan 400 metre (1.300 ft) genişliğindeki bir göldür. Göl yaklaşık 30 metre (98 ft) derinliğe ulaşır. Almatı şehrinin 129 kilometre (80 mi) doğu-güneydoğusunda ve deniz seviyesinden 2.000 metre (6.600 ft) yükseklikte yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azas Platosu</span> Rusyada yer alan volkanik bir alan

Azas Platosu, Rusya'da yer alan volkanik bir alandır. Doğu Tuva Platosu, Khamsara-Biykhem Platosu ve Kuzeydoğu Tuva Platosu olarak da bilinir. Baykal Gölü'nün batısında 2.000 kilometrekare (770 sq mi) alan kaplamaktadır. Bölgedeki volkanik aktivite Oka Platosu ve Jom-Bolok volkanik sahasının meydana gelmesinin de nedenidir.

<span class="mw-page-title-main">Vitim Nehri</span>

Vitim Nehri, Lena'nın önemli bir koludur. Baykal Gölü 'nin doğusundaki kaynağı ile Vitim kuzeyden Transbaykal dağları ve Bodaybo kasabasından akar. Kaynak nehri Vitimkan da dahil olmak üzere, 1978 km uzunluğundadır ve 225.000 km² drenaj havzasına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Sinyaya (Lena)</span>

Sinyaya nehri, Saha Cumhuriyeti, Doğu Sibirya 'da bir nehirdir. Sinyaya nehri, Lena nehrinin sol kollarından biridir. Uzunluğu 597 kilometre (371 mi) dir ve drenaj havzasının büyüklük miktarı 30.900 kilometrekare (11.900 sq mi) dir.

<span class="mw-page-title-main">Olyokma Irmağı</span>

Olyokma, Doğu Sibirya'daki Lena'nın koludur.

<span class="mw-page-title-main">Mingeçevir Baraj Gölü</span> Azerbaycanda bir baraj gölü

Mingeçevir Baraj Gölü, Azerbaycan'ın kuzeybatısında yer alan bir baraj gölüdür. Kura Nehri üzerinde Mingeçevir Barajı'nın inşa edilmesiyle oluşmuştur. Kafkasya'daki en büyük baraj gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Güney Sibirya Dağları</span>

Güney Sibirya Dağları, Rusya Federasyonu'nun en büyük dağ sistemlerinden biridir. Dağ silsilesi sisteminin toplam alanı 1,5 milyon km²'den fazladır. Güney Sibirya Dağları, Rusya'nın Sibirya ve Uzak Doğu Federal Bölgelerinde ve kısmen Moğolistan'da yer almaktadır. Dağ sistemi bölgesi, Büyük Rus Bölgeleri'nden biridir.

Yana-İndigirka Ovası, Rusya'da, kuzey Sibirya'daki Uzak Doğu Federal Bölgesi'nde bulunan, bulunan büyük, alçak rakımlı bir alüvyon ovasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kisilyah-Tas</span>

Kisilyah-Tas, Yakutistan, Uzak Doğu Federal Bölgesi, Rusya'da bir yer alan bir dağdır. İdari olarak Aşağı Kolyma İlçesine aittir.

<span class="mw-page-title-main">Suor Uyata</span>

Suor Uyata, Saha Cumhuriyeti, Uzak Doğu Federal Bölgesi, Rusya'da bir yer alan dağ silsilesidir. Aşağı Kolima Bölgesi'nin küçük bir yerleşim yeri olan Andryushkino'nun 70 kilometre (43 mi) güney güneydoğusunda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">İgnatyevka Mağarası</span>

İgnatyevka Mağarası, Rusya'nın güneyinde, Ural Dağları'ndaki Belaya nehrinin bir kolu olan Sim Nehri kıyısındaki büyük bir kireçtaşı mağarasıdır. Mağarada 1980 yılında bir kadın figürünün parietal duvar resmi keşfedildi. Mağara resmindeki kadının bacakları arasındaki yirmi sekiz kırmızı noktanın kadın adet döngüsünü temsil ettiğine inanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ coğrafyası</span>

Karadağ güneybatı Balkanlar'da küçük, dağlık bir ülkedir. Karadağ, Hırvatistan, Bosna Hersek, Sırbistan, Arnavutluk, Kosova ve Adriyatik Denizi ile sınır komşusudur. 13.812 km 2 alanı ile küçük bir ülke olarak görülmesine rağmen arazi konfigürasyonu açısından çeşitlilik arz etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Narın (İrtiş)</span> Kazakistanda bir nehir, İrtişin sağ kolu

Narın, Kazakistan’ın Doğu Kazakistan Eyaleti Katonkaragay İlçesi’nde bir nehirdir ve İrtiş'in sağ koludur.

<span class="mw-page-title-main">Şalkarteniz</span> Kazakistanda bir göl

Şalkarteniz, Kazakistan’da Aktöbe Eyaleti‘nin Irgız İlçesinde bulunan bir tuz gölüdür.