İçeriğe atla

Oromia Bölgesi

Oromia Bölgesi, Etiyopya'nın Amhara bölgesinde, çoğunlukla Oromo halkının yaşadığı bir idari bölgedir. Başkenti Kemise'dir.

Zaviye

Oromia içerisindeki rakımı 3000 metreye ulaşan Teru Sina adındaki bölgede 1885-1972 yıllarında yaşamış Serag Muhammad tarafından kurulmuş bir zaviye bulunmaktadır. Serag'ın burada şeytan çıkarma, vaaz verme gibi etkinlikleri olmuştur. İslami bir merkez haline gelen bu zaviye sadece müslümanlar tarafından değil, ortodoks hristiyanlar tarafından da ziyaret edilmektedir. Burada alışılagelmedik bir dini çoğulculuk sergilenmekte, katı bir biçimde konulmayan dinin sınırları zaman zaman aşılmaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ Meron Zeleke Eresso, Faith at the Crossroads: Religious Syncretism and dispute settlement in Northern Ethiopia. A study of Sufi Shrine in North Eastern Ethiopia (Wiesbaden 2015)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya</span> Afrikanın doğusunda, Afrika Boynuzunda, bir devlet

Etiyopya veya Etyopya, resmî adıyla Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Afrika Boynuzu'nda yer alan büyük bir Doğu Afrika ülkesi. Ülkenin başkenti yerel dilde "yeni çiçek" anlamına gelen Addis Ababa'dır. Sudan, Güney Sudan, Eritre, Cibuti, Somali ve Kenya, Etiyopya'nın komşularıdır. Afrika kıtasının en kalabalık ikinci ülkesidir.

Kalenderîlik ya da Kalender'îyye 10. yüzyılda İran'da, Horasan Melametiliği'nden kaynaklanan bir sufilik akımı olarak ortaya çıkan 12. yüzyılın sonunda Cemaleddin-i Savi adlı Safevi Devletinden bir sufinin gayretiyle teşkilatlanarak Orta Doğu'da ve Orta Asya'da geniş taraftarlar toplayan bir tasavvuf akımıdır. Kalenderîler, mala, mülke ve şöhrete önem vermeyen, toplumdan önemli ölçüde kendilerini tecrid etmiş, kanaat anlayışına sahip bir topluluktu. Kalenderilik, yaşadığı toplumun nizamına karşı çıkararak dünyayı kaale almaya değer görmeyen ve bu düşünce tarzının günlük hayat ve davranışlarıyla da açığa vuran tasavvuf akımıdır. Kalenderîlik söz konusu mistik temelini ve sosyal niteliğini tarihî akış içinde İslâm dünyasının çeşitli yerlerinde ve değişik zamanlarda yeni unsurlarla zenginleştirerek geliştirmiş ve hep muhalif bir çevre olarak süregelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ahi Evran Camii ve Türbesi</span>

1482 yılında, Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahî Evran adına yaptırılan Alevi Tekkesi ve Cem Evi Türbesi, Kırşehir il merkezinde bulunmaktadır. Türbeye içinden bir merdivenle çıkılmaktadır. Kırşehir il merkezinde yer almaktadır. Zaviye; planlı mescid, Ahiliğin kurucusu Ahi Evran'ın türbesi ve zaviye- tekke olarak kullanılan mekanlardan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu Külliyesi</span>

Kurşunlu Külliyesi, Eskişehir'de Odunpazarı semtinde bulunan külliye. Çoban, Gazi, Melek lakapları ile bilinen Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Cami kapısındaki kitabesine göre 1525 yılında yaptırılmıştır. Cami, 20 odalık zaviye, öğretim yeri, misafir yeri, misafir odaları olan imaret, halk arasında ve çeşitli yayınlarda zaviye ve medrese olarak bilinmektedir. Zaviyenin ilk açıldığı zaman hangi tarikat için olduğunu bilinmemektedir. Ancak daha sonra mevlevi dergahına çevrilmiş, tekke ve zaviyelerin kapatılmasına kadar devam etmiştir. Külliyeye ait olan kervansaray da Vakfiyede geçmemektedir. Tuhfetül Mimarin'de Mimar Sinan'ın Eskişehir'de bir kervansaray yaptığı kayıtlıdır. Cami Mimar Sinan'a mal edilmekle birlikte Mimar Sinan'ın eserlerine ait listelerde bu külliyeden sadece kervansarayın ismi geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Habeş (eyalet)</span>

Habeş Eyaleti, Kızıldeniz kıyısındaki bir Osmanlı Devleti eyaleti. Eyalet, Afrika'daki Massawa, Hergigo, Sevakin ve onların iç bölgelerini kapsamıştır. Ardından Zeila ve batı Somaliland eyalete katılmıştır. Eyalet bugünkü Eritre ve Cibuti'nin tamamıyla Somali ve Etiyopya'nın kuzey bölgelerini kapsıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya'nın bölgeleri</span>

Etiyopya, etnik kökene dayalı 9 yönetim bölgesine ayrılmıştır. Bu bölgelerin yerel ismi kilildir.. Bu bölgelerden ayrı 2 özel yönetimli şehir bölgesi de yönetim bölgeleri içinde sayılır. Bu 11 bölge şunlardır:

  1. Addis Ababa*
  2. Afar
  3. Amhara
  4. Benishangul-Gumuz
  5. Dire Dawa*
  6. Gambela
  7. Harari
  8. Oromia
  9. Somali
  10. Güney Ulusları ve Halkları Bölgesi
  11. Tigray

Somali Bölgesi (Somalice: Gobolka Soomaalida), Etiyopya'nın 11 yönetim bölgesinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Karabaş Mustafa Ağa Camii</span>

Karabaş Mustafa Ağa Camii Tophane, Beyoğlu semtinde bulunan bir Osmanlı camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Aksum Krallığı</span> Günümüzdeki Kuzey Etiyopya ve Eritrenin Tigray Bölgesinde hüküm sürmüş devlet

Aksum Krallığı, Günümüzde kuzey Etiyopya ve Eritre'de Tigray Bölgesi'nde yer alan kadim krallıktır. Aksum imparatorlar, güçlü krallıklardı ve kendilerini kralların kralı, Aksum, Himyar, Raydan, Saba, Salhen, Tsiyamo, Beca ve Kuş'un kralı haline getirdiler. Aksumitler tarafından yönetim M.S. 100 ile M.S. 940 yılları arasındaydı. Siyaset, Aksum kentinde yoğunlaşmıştı ve M.Ö. 4. yüzyılda ön-Aksumit Demir Çağı döneminden başlayarak büyüdü, M.S. 1. yüzyılda öne çıktı. Aksum, Roma İmparatorluğu ile Kadim Hindistan arasındaki ticari rotada önemli bir oyuncu oldu. Aksumit hükümdarlarının kendi Aksumit para birimlerini bastırmaları azalan Kuş Krallığı üzerindeki hegemonyalarını belirlemeleri yanında ticareti de kolaylaştırdı. Ayrıca Arap Yarımadası'ndaki krallık siyasetine düzenli olarak müdahil oldular ve nihayetinde bölge üzerindeki yönetimi Himyar Krallığı'nın fethi ile genişlettiler. Maniheizm peygamberi Mani Aksum'u Pers, Roma ve Çin yanında zamanının dört büyük gücünden biri olarak görüyordu.

2016 Etiyopya protestoları Etiyopya'nın Amhara bölgesi'nde başlayıp ülke genelinde devam etmekte olan protestolar. 5 Ağustos 2016 tarihinde ülkenin Amhara bölgesine bağlı Gonder şehrinde, Etiyopya polisi ile protestocu grup arasında başlayan çatışmalarda 2 kişi öldü. Protestolarda 3. günün sonunda, protestocu gruptan yapılan açıklamaya göre en az 90 kişi öldü.

<span class="mw-page-title-main">İnjera</span>

İnjera Afrika ülkelerinde çeşitli tahıllare hazırlanan bir mayalanmış yassı ekmek türüdür. Somali'nin kuzey bölgelerde lahooh olarak biliniyor. Etiyopya'da geleneksel olarak teff unundan, Somali de ise sorgum unundan yapılıyor ama darı, arpa ve pirinç de kullanılıyor. Tritikale tahılı Kuzey Etiyopya'a 1990'larda getirildi ve o zamandan beri bu bölgede injera yapımında kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Adama</span> Etiyopyanın Oromia bölgesinde bir şehir

Adama Etiyopya'nın Oromia Bölgesinde bulunan bir şehirdir. Şehrin nüfusu 2015 yılı itibarıyla 324.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya'da COVID-19 pandemisi</span>

Bu makale COVID-19 pandemisinin Etiyopya'daki etkilerini belgelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Merdivenköy, Aşkale</span>

Merdivenköy, Erzurum ilinin Aşkale ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Derg</span>

Etiyopya Geçici Askerî Hükûmeti veya Derg, 1974-1987 yılları arasında Etiyopya'yı yöneten askerî cunta idi.

Tigray Savaşı, 3-4 Kasım 2020 geceyarısı Etiyopya'nın Tigray bölgesinde başlayan bir iç savaştır. Tigray Savunma Kuvvetleri; Etiyopya Ulusal Savunma Kuvvetleri, Etiyopya'nın Amhara ve Afar bölgelerinin kendi orduları ve de müttefik Eritre ordusu ile çatışmaktadır. Etiyopya ağırlıklı olmak üzere iki taraf da savaş suçu işlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tigray Halk Kurtuluş Cephesi</span>

Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF), Etiyopya'da eski bir sosyalist siyasi parti idi. Parti, 18 Şubat 1975 tarihinde Tigray Bölgesi'nde kurulmuş olup Etiyopya İç Savaşı sırasında önde gelen muhalif silahlı gruplardan biriydi. Etiyopya Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin devrilmesine öncülük ettikten sonra, Etiyopya Halkın Devrimci Demokratik Cephesi'nin bir parçası olarak 1991'den 2018'e kadar Etiyopya siyasetine egemen oldu.

<span class="mw-page-title-main">Zaviye Susa</span>

Zaviye Susa, Tunus'un Susa ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, il merkezi Susa'nın hemen güneyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 15,63 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 27.666'dır.

<span class="mw-page-title-main">Zaviye Kantaş</span>

Zaviye Kantaş, Tunus'un Münestir ilinde bulunan bir belediyedir. Belediye, il merkezi Münestir'in güneybatısında yer almaktadır. Yüzölçümü 12,17 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 7.342'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kaletü's-Seragine (il)</span>

Kaletü's-Seragine ili, Fas'ın Marakeş-Asfi bölgesinde bulunan bir ildir. İl, bölgenin doğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 4.095 km² olan ilin nüfusu 1 Temmuz 2020 tarihi itibarı ile 585.961'dir. İlin merkezi Kaletü's-Seragine'dir.