İçeriğe atla

Orlau-Frankenau Muharebesi

Orlau-Frankenau Muharebesi
Tannenberg Muharebesi, Doğu Prusya İşgali, Doğu Cephesi ve I. Dünya Savaşı'nın parçası

Alman savaş esirlerinin kaydı.
Tarih23-24 Ağustos 1914
Bölge
Olsztyn yakınları, Polonya
Sonuç Rus zaferi [1]
Coğrafi
Değişiklikler
Almanlar daha sonra Tannenberg Muharebesi'nde çekildiği toprakları geri aldı.
Taraflar
Alman İmparatorluğu Alman İmparatorluğu Rus İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Alman İmparatorluğu Friedrich von Scholtz Aleksandr Samsonov
Çatışan birlikler
Alman İmparatorluğu XX. Kolordu II. Ordu

Orlau-Frankenau Muharebesi, Doğu Prusya'nın güney sınırını savunmak için görevlendirilen General Friedrich von Scholtz'un Alman birlikleri ile ormanlık ve bataklık Prusya topraklarında zorlu bir kıskaç manevrası yapan Rus 2. Ordusunun önde gelen birimleri arasındaki ilk çatışmaydı. Rusya'nın doğu Prusya'ya yönelik işgali Gumbinnen'den sonra kuzeyde duraklarken, güneyde Orlau-Frankenau'da (Polonya, Olsztyn yakınlarında) General Aleksandr Samsonov komutasındaki Rus İkinci Ordusu, keşif kolu olmadan ilerlerken, yerleşik bir Alman mevzisiyle karşılaştı. Friedrich von Scholtz'un Alman XX. Kolordusu'na karşı ilerledi.

General Aleksandr Samsonov'un II. Ordusu, Alman savunma mevzilerine saldırdı ve açıkta önden saldırılarda ağır kayıplar vermelerine rağmen galip gelmeyi başardılar. Muharebe, ilerlemeye devam eden General Samsonov komutasındaki Ruslar tarafından kazanıldı ve General Friedrich Scholtz kuzeybatıya doğru geri çekilmek zorunda kaldı, ancak birliklerinin uyumunu korumayı başardı.

Sonrası

Scholtz, birliklerin uyumunu korumasıyla 8. Ordunun güçlerini toplaması için zaman kazandı ve Paul von Hindenburg'la, Erich Ludendorff'a fırsat verdi. Scholtz'un bu hareketi, Tannenberg'de ki parlak bir Alman zaferini garantiledi.[2][3]

Kaynakça

Notlar

  1. ^ Олейников А. Россия-щит Антанты. С предисловием Николая Старикова.-СПб.:Питер, 2016.-336 с.-( серия «Николай Стариков рекомендует прочитать») ISBN 978-5-496-01795-4
  2. ^ Rickard, J. (16 Mart 2001), Battle of Orlau-Frankenau, 24 August 1914, http://www.historyofwar.org/articles/battles_orlau_frankenau.html
  3. ^ Battle of Orlau-Frankenau http://www.10000battles.com/battles2.php?bat=7264 6 Eylül 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erich von Manstein</span> Nazi Almanyası Silahlı Kuvvetlerinin en şöhretli generallerinden biri

Fritz Erich Georg Eduard von Manstein, Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın Generalfeldmarschall'ı.

<span class="mw-page-title-main">Gazala Muharebesi</span>

Gazala Muharebesi, Erwin Rommel'in komutasındaki Alman – İtalyan kuvvetlerinin, 26 Mayıs - 21 Haziran 1942 tarihleri arasında, Birleşik Krallık 8. Ordu'sunun savunduğu Gazala Hattı'na, ardından Tobruk'taki garnizonlarına yönelik saldırısı sırasında gerçekleşen muharebedir. Birleşik Krallık 8. Ordu komutanı General Neil Ritchie, Harekât Saha Komutanı ise General Claude Auchinleck'tir.

<span class="mw-page-title-main">Fransa-Prusya Savaşı</span> Avrupa merkezli savaş

Fransa Prusya Savaşı, 19 Temmuz 1870 - 10 Mayıs 1871 tarihleri arasında Fransız İkinci İmparatorluğu ile Prusya Krallığı arasında yapılan savaş. Fransa'da genellikle 1870 Savaşı olarak adlandırılır.

Doğu Prusya Taarruzu, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde, Kızıl Ordu'nun Alman kuvvetlerine karşı yürüttüğü bir stratejik taarruzdur. Sovyet genel taarruzu 13 Ocak 1945 tarihinde başlamış, bazı Alman birlikleri 9 Mayıs 1945'e kadar çatışmaya devam ettiyse de 25 Nisan 1945 tarihinde hedeflerine ulaşmıştı. Kızıl Ordu'nun parlak bir zaferiyle sonuçlanan Köninsberg Kuşatması, genel taarruzun önemli bir bölümüdür. Alman tarihçiler, Doğu Prusya Taarruzunu 2. Doğu Prusya Taarruzu olarak adlandırırlar. Gumbinnen Harekâtı olarak da bilinen 1.Doğu Prusya Taarruzu, esasen 1. Baltık Cephesi'nin Memel Taarruzu'nun bir bölümü olarak General Çernyahovski komutasındaki 3. Belarus Cephesi kuvvetlerince 16 - 27 Ekim 1944 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş bir harekâttır. Bu harekâtta Sovyet birlikleri Doğu Prusya ve Polonya'da 30 – 60 km derinlikte bir girme sağladılar ama ağır da kayıplara uğradılar. Bu durumda taarruz, daha geniş ihtiyatlar cephe hattında toplanıncaya kadar ertelendi.

<span class="mw-page-title-main">Kamenets-Podolski kuşatma halkası</span>

Kamenets-Podolski kuşatma halkası veya Hube Halkası, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ndeki bir dizi muharebedir. Sovyet 1. Ukrayna Cephesi ve 2. Ukrayna Cephesi kuvvetleri, 1944 yılının Mart ve Nisan aylarında giriştikleri Proskurov-Çernovtsi ve Uman-Botoşani Taarruzları sırasında Hans-Valentin Hube komutasındaki 1. Panzer Ordusu'nu Dinyester nehrinin kuzey kesiminde kuşatma altına almışlardı. 1. Panzer Ordusu personelinin büyük kısmı, Nisan ayında kuşatmadan kurtulmayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tannenberg Muharebesi (1914)</span> Birinci Dünya Savaşı muharebelerinden biri

Tannenberg Muharebesi, Almanya'nın I. Dünya Savaşı'ndaki en kesin zaferidir. 23–30 Ağustos 1914 tarihindeki muharebe Rus istilasını daha başında durdurmuştur ve Alman ordusunun doğu cephesindeki askerlerini muzaffer bir şekilde batı cephesine kaydırabilmesine imkân sağladı. Geç kalan "Schlieffen Planı"nın başarılı olan bir kısmı olarak neredeyse Almanya'ya zafer getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Yüz Gün</span> Napolyonun Yüz Günü

Yüz Gün Savaşı veya Yedinci Koalisyon Savaşı, Birinci Fransa İmparatorluğu imparatoru Napolyon Bonapart’ın 1814 Fontainebleau Antlaşması gereğince sürgün edildiği Elba Adasındaki sürgünden kaçarak Paris’e döndüğü 20 Mart 1815 tarihiyle, kral XVIII. Louis’nin Fransa tahtına döndüğü 8 Temmuz 1815 tarihleri arasındaki 111 günlük dönemi anlatır. Bu dönemde Napolyon Savaşları yeniden başlamış ve Waterloo Muharebesi yaşanmıştır. Yüz Gün deyimi ilk kez kralın dönüşünü kutlayan Paris valisi Gaspard de Chabrol tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Prag Taarruzu</span> Kızıl Ordunun II. Dünya Savaşındaki son stratejik taarruz harekâtı

Prag Taarruzu, Kızıl Ordu'nun II. Dünya Savaşı'ndaki son stratejik taarruz harekâtıdır. Prag'a yönelen Kızıl Ordu taarruzu ve Prag Muharebesi, 5 - 11 Mayıs 1945 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Ayrıca muharebe, Prag Ayaklanması ile birlikte sürmesi dolayısıyla da önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Kraliyet Ordusu</span>

Prusya Kraliyet Ordusu, Prusya Krallığı'nın ordusu olarak hizmet etti. Brandenburg-Prusya'nın bir Avrupa gücü olarak gelişmesinde önemli bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Niemen Ordusu</span>

Niemen Ordusu Birinci Dünya Savaşı'nda Alman Ordusunun ordu düzeyinde bir komutanlığıydı.

<span class="mw-page-title-main">Brusilov Taarruzu</span>

Brusilov Taarruzu I. Dünya Savaşı sırasında Çarlık Rusyası Ordusu tarafından 4 Haziran - 20 Eylül 1916 tarihleri arasında Doğu Cephesinde gerçekleştirilen saldırıdır. Dünya askerî tarihindeki en kanlı çarpışmalardan olan taarruz Avusturya-Macaristan İmparatorluğu birliklerini çöküşün eşiğine getirmiştir. Güneybatı Cephesi komutanı Orgeneral Aleksey Brusilov tarafından planlanan ve komuta edilen saldırı başarılı olsa da tüm cephe genelinde diğer komutanlardan beklenen koordineli saldırılar gerçekleşmeyince Çarlık Ordularında da oldukça yüksek asker kayıpları yaşanmıştır. Taarruzun başlamasıyla birlikte Romanya Krallığı, İtilaf Devletleri saflarında savaşa katılma kararı almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Königgrätz Muharebesi</span>

Königgrätz Muharebesi ya da Sadowa Muharebesi, Prusya Krallığı'nın Avusturya İmparatorluğu'nu yenilgiye uğrattığı ve Prusya-Avusturya Savaşı'nın sonucunu belirleyen muharebe. Muharebe, 3 Temmuz 1866 tarihinde Bohemya kasabaları Königgrätz ve Sadowa'nın yakınlarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hotin Kuşatması (1769)</span>

Hotin Kuşatması, 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Haynau Muharebesi</span>

Haynau Muharebesi, 26 Mayıs 1813'te General Gebhard Leberecht von Blücher komutasındaki Prusya süvarileri ile General Nicolas Joseph Maison komutasındaki bir Fransız piyade tümeni arasında Aşağı Silezya'daki Haynau'da gerçekleşen savaştır. Çatışma, Fransız piyadelerine sürpriz bir şekilde saldıran ve onları dağıtan Prusyalılar için zaferle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Trachenberg Planı</span>

Trachenberg Planı, Altıncı Koalisyon Savaşı sırasında Alman Harekatı'nda Müttefikler tarafından oluşturulan ve adını Trachenberg Sarayında düzenlenen ve ismini konferanstan alan bir stratejidir. Plan, Fransız imparatoru I. Napolyon ile, imparatorun savaştaki artık efsanevi kahramanlığından duyulan korkudan kaynaklanan doğrudan çatışmadan kaçınmayı savundu. Sonuç olarak Müttefikler, Napolyon'un mareşalleri ve generalleriyle ayrı ayrı çatışmaya girmeyi ve onları yenmeyi planladılar. Böylece Napolyon'un ezici bir güç oluşturma fırsatı vermeden ordusunu zayıflatmayı planladılar. Karar; Lützen Muharebesi, Bautzen Muharebesi ve Dresden Muharebesi'nde Napolyon'un Müttefikleri bir dizi yenilgiye uğratmasından sonra verildi. Plan başarılı oldu ve Müttefiklerin önemli bir sayısal avantaja sahip olduğu Leipzig Muharebesi'nde Napolyon ağır bir şekilde mağlup edildi ve Fransa Almanya'dan Ren'e geri sürüldü.

Silezya Ordusu, Bohemya Ordusu gibi 1813'ten 1815'e kadar Napolyon'a karşı Alman Harekatında Müttefik birliklerinin büyük bir birliğiydi.

<span class="mw-page-title-main">Masurya Gölleri Muharebesi</span>

Masurya Gölleri Muharebesi, I. Dünya Savaşı'nın ikinci ayında, 2-16 Eylül 1914 tarihleri arasında Doğu Cephesi'nde gerçekleşen bir Alman taarruzudur. Alman 8. Ordusu'nun Rus İkinci Ordusu'nu kuşatıp imha ettiği Tannenberg Muharebesi'nden sadece birkaç gün sonra gerçekleşmiştir. Doğu Prusya demiryolu ağının sağladığı hızlı hareket kabiliyetini kullanan 8. Ordu, dağılmış olan Rus 1. Ordusu'nun önünde yeniden toparlandı ve onları tüm cephe boyunca geri iterek sonunda Almanya'dan çıkardı. Rus 10. Ordusu'nun Almanların sağ kanadına ulaşması daha fazla ilerlemeyi engelledi.

<span class="mw-page-title-main">Stallupönen Muharebesi</span>

Stallupönen Muharebesi, Rus ve Alman orduları arasında 17 Ağustos 1914 tarihinde I. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ndeki ilk muharebedir. Hermann von François komutasındaki Almanlar, kendilerinden sayıca üstün olan ancak birbirlerinden ayrılmış olan, 27. Piyade Tümeni ile 40. Piyade Tümeni arasında bir boşluk yaratan ve birbirleriyle çok az koordinasyona sahip olan farklı piyade kolordularından dört Rus piyade tümenine karşı başarılı bir karşı saldırı gerçekleştirdi. Bu küçük bir Alman başarısıydı ama Rusların harekât planını bozacak pek bir şey yapmadı.

<span class="mw-page-title-main">Gumbinnen Muharebesi</span>

Gumbinnen Muharebesi, Alman İmparatorluğu'na bağlı kuvvetler tarafından 20 Ağustos 1914'te başlatılan I. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde gerçekleştirilen bir Alman taarruzudur. Alman saldırısının aceleciliği nedeniyle Rus Ordusu galip gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Samsonov</span> Rus general

Aleksandr Vasilyeviç Samsonov, Rus İmparatorluk Ordusu'nun süvari birliğinde kariyer subayıydı ve Rus-Japon Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı sırasında generaldi. Birinci Dünya Savaşı'nın ilk muharebelerinden biri olan Tannenberg Muharebesi'nde Alman Sekizinci Ordusu tarafından kuşatılıp mağlup edilen Rus İkinci Ordusunun komutanıydı. Orduyu kaybetmenin utancıyla Samsonov, savaş alanından çekilirken intihar etti.