İçeriğe atla

Orkestriyon

1918 Seeburg Orkestriyonu, "Stil G", Lincoln, New Hampshire'daki Clark's Trading Post'ta bulunuyor. On şarkılık bir müzik rulosu kullanır ve birden fazla nefesli, yaylı ve vurmalı çalgı çalar.

Orkestriyon, müzik çalan ve bir orkestra veya müzik grubunu taklit edecek şekilde ses çıkarmak amacıyla tasarlanmış makinelerin genel adıdır. Orkestriyonlar büyük bir sabitlenmiş silindir aracılığıyla veya bir müzik rulosu aracılığıyla çalıştırılabilir ve daha az yaygın olarak kitap müziği (livre de musique) ile çalıştırılabilir. Ses genellikle borularla üretilir, ancak boru orgunda ve vurmalı çalgılarda bulunan seslerden farklı şekilde seslendirilirler. Pek çok orkestriyonda bir de piyano bulunur. Londra'nın Brentford kentindeki Müzik Müzesi'nde aşağıda açıklanan enstrüman türlerinden birkaçının örnekleri görülebilir ve duyulabilir.

Bazıları tarafından, aynı zamanda dönem atlıkarıncalarında müzik üretmek için de kullanılan buharla çalışan kaliope ile karıştırılıyor. Ana seslerini üretmek için org boruları yerine buhar düdükleri kullanılır.

Orkestriyon türleri

Resimli London News, 20 Sept. 1862: Zollverein Département'taki Vöhrenbach'tan M. Welte'nin Orkestriyonu.

"Orkestriyon" adı aynı zamanda çeşitli müzik enstrümanlarına da uygulanmıştır:

Oda organı (Chamber organ)

Georg Joseph Vogler ( Abbé Vogler ) tarafından 1790'da tasarlanan bir oda orgu, 900 boru, her biri 63 tuşlu 3 kumanda ve 9 fitküp (250 dm3) bir alanda 39 pedal içeriyordu. [1]

Organ borulu Pianoforte

Org boruları takılı bir piyano, 1791'de Praglı Tomáš Antonín Kunz (1756–1830) tarafından icat edildi. Bu orkestriyon, tamamı bağımsız veya birleşik olarak kullanılabilen, 65 tuş ve 25 pedaldan oluşan iki kumandadan oluşuyordu. 105 farklı kombinasyon üreten 21 durak, 230 tel ve 360 boru vardı. Körükler elle ya da makinelerle çalıştırılıyordu. [1]

Piyanola

Döner silindirler aracılığıyla otomatik olarak çalınan piyanola, 1851 yılında Dresden'li FT Kaufmann tarafından icat edildi. Timpani, trampet, ziller, tef ve üçgenin eklenmesiyle tam bir üflemeliler orkestrasını oluşturuyordu. [1]

Panharmonikon

Panharmonikon bilinen en eski otomatik orkestrasyondur. 1805'te Johann Nepomuk Mälzel tarafından icat edildi ve Beethoven 1813'te Wellington'un Zaferi'ni (veya Savaş Senfonisini ) özellikle panharmonikon için besteledi. Friedrich Wilhelm Kaufmann 1808 yılında bu makineyi kopyaladı ve o tarihten itibaren ailesi orkestriyon üretmeye başladı. Mälzel'in panharmonikonlarından biri 1811'de Boston, Massachusetts'e gönderildi ve orada ve ardından New York ve diğer şehirlerde sergilendi. Mälzel ayrıca 7 Şubat 1826'dan 1838'deki ölümüne kadar bu enstrümanla Amerika Birleşik Devletleri'nde (aralar vererek) turneye çıktı. 1817'de Londra'daki Flight & Robson, Apollonicon adında benzer bir otomatik alet yaptı ve 1823'te William M. Goodrich, Amerika Birleşik Devletleri'nin Boston kentinde Mälzel'in panharmonicon'unu kopyaladı.

Welte

Welte Konser Orkestriyonu, stil 6, sayı 198 (1895)

Freiburg ve New York'tan Michael Welte & Sons, 1832'den 1932'ye kadar orkestriyonlar, orglar ve piyanolalar üretti.

Welte Filarmoni Orgu

Welte Filarmoni Orgu

1911'den itibaren Welte Filarmoni-Organ markası altında organlar üretildi.

Şimdiye kadar yapılmış en büyük filarmoni orgu Markerstudy Group'undur.[2] Benzer orglardan bir tanesi, müze turları sırasında düzenli olarak çalınan Ölüm Vadisi'ndeki Scotty's Castle müzesinde de görülebilmektedir. HMHS Britannic için inşa edilen bir başka org, Birinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesi nedeniyle hiçbir zaman hedefi olan Belfast'a ulaşmadı. Şu anda Seewen'deki İsviçre Ulusal Müzesi'nde çalınıyor.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b c Schlesinger 1911.
  2. ^ WELTE restored. Royal Academy of Music, 2011
  3. ^ Christoph E. Hänggi: Die Britannic-Orgel im Museum für Musikautomaten Seewen So. Festschrift zur Einweihung der Welte-Philharmonie-Orgel; Sammlung Heinrich Weiss-Stauffacher. Hrsg.: Museum für Musikautomaten Seewen SO. Seewen: Museum für Musikautomaten, 2007.
  • Herbert Jüttemann: Orchestrien aus dem Schwarzwald: Instrumente, Firmen und Fertigungsprogramme. Bergkirchen, 2004. 3-932275-84-5 (Orchestrions From The Black Forest).
  • Q. David Bowers: Encyclopedia of automatic musical instruments: Cylinder music boxes, disc music boxes, piano players and player pianos... Incl. a dictionary of automatic musical instrument terms. Vestal, N. Y., the Vestal Press, 1988.
  •  Bu madde artık kamu malı olan bir yayından alınan metni içeriyor: Schlesinger, Kathleen (1911). "Orchestrion". Chisholm, Hugh (Ed.). Encyclopædia Britannica. 20 (11. bas.). Cambridge University Press. s. 170. 
  • Q. David. Bowers: Encyclopedia of Automatic Musical Instruments. 0-911572-08-2. Lanham, Maryland, USA, Vestal Press, 1972.
  • W. J. G. Ord-Hume: The Musical Box: A Guide for Collectors. 0-88740-764-1. Atglen, Pennsylvania, USA, Schiffer Publishing, 1995.
  • W. J. G. Ord-Hume: Barrel organ, the story of the mechanical organ and its repair, South Brunswick, Barnes, 1978.
  • W. J. G. Ord-Hume: The musical box: a guide for collectors, including a guide to values, Atglen, Pennsylvania, USA, Schiffer Publishing. 978-0-88740-764-2.
  • W. J. G. Ord-Hume: Clockwork Music — An illustr. history of mechanical musical instruments from the musical box to the pianola, from automation lady virginal players to orchestrion, London, Allen and Unwin, 1973. 0-04-789004-5.
  • Arthur A. Reblitz: The Golden Age of Automatic Musical Instruments. 0-9705951-0-7. Woodsville, New Hampshire, USA, Mechanical Music Press, 2001.
  • Arthur A. Reblitz: Treasures of Mechanical Music. 0-911572-20-1. New York, the Vestal Press, 1981.
  • Stanley Sadie (Ed. []): Musical Box. The New Grove Dictionary of Music and Musicians. 1-56159-174-2. MacMillan, 1980. Vol. 12. P. 814.
  • Smithsonian Institution: History of Music Machines. 0-87749-755-9. New York, Drake Publishers, 1975.

Dış bağlantılar

Şablon:Mechanical instruments

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Flüt</span> üflemeli çalgı

Flüt nefesli grubundaki müzik aletlerindendir. Kamışlı nefesli çalgıların aksine flüt sesini bir açıklık boyunca hava akışından çıkaran bir aerofon veya kamışsız nefesli çalgıdır. Hornbostel – Sachs alet sınıflandırmasına göre oluklar kenardan üflemeli aerofonlar olarak sınıflandırılır.

<span class="mw-page-title-main">John Williams</span>

John Towner Williams, Amerikalı besteci, orkestra şefi ve piyanisttir. Modern çağın en önemli ve popüler senfonik film müziği bestecilerinden biridir. Beş Akademi Ödülü, 17 Grammy, 3 Altın Küre, 2 Emmy Ödülü ve İngiltere Film ve Televizyon Sanatları Akademisi’nden beş BAFTA Ödülü sahibidir.

New wave, müzik alanında pek çok gelişmeyi tanımlamakta kullanılsa da, en yaygın olarak 1970'lerin sonlarında ve 1980'lerin başlarında Batı popüler müziğinde punk rock hareketinden esinlenerek ortaya çıkan müzik akımının adıdır. Bu müzik türü, 1980'ler boyunca popülerliğini sürdürmüş ve 2000'lerde tekrar bunu elde etmiştir. Başlangıçta punk rock'tan esinlenen New Wave; Funk, Disco, Reggae ve Ska türlerinin de bir karışımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Michael Kamen</span> Amerikalı besteci (1948 – 2003)

Michael Arnold Kamen Amerikalı besteci, orkestra şefi, aranjör, müzik yapımcısı, şarkı sözü yazarı ve müzisyen. 1992 yılında En İyi Pop Enstrümantal Performans dalında Grammy Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Isaac Albéniz</span>

Isaac Albéniz,, İspanyol besteci ve piyanisttir.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Cosma</span>

Vladimir Cosma, Rumen besteci, orkestra şefi ve kemancı. Genellikle Avanak Apti filminde de çalınan "Sirba" isimli şarkısıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Krenek</span> Avusturyalı-Amerikalı besteci (1900 – 1991)

Ernst Krenek Çek kökenli ve Avusturyalı besteci.

<span class="mw-page-title-main">Olivier Messiaen</span> Fransız besteci (1908-1992)

Olivier Messiaen, Fransız besteci, org çalıcısı ve ornitolojisttir. 20. yüzyılın en önemli klasik müzik bestecilerinden birisi olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tautirut</span> Çalgı

Tautirut ya da Eskimo kemanı, Kanada'da İnuit Eskimolarınca kullanılan eğri kanun benzeri bir müzik aleti. Çoğu tek tellidir. Kanadalı antropolog Ernest William Hawkes tarafından 1916 yılında tanımlanmıştır

<span class="mw-page-title-main">Adult contemporary müzik</span>

Kuzey Amerika müziğinde adult contemporary müzik (AC), radyoda çalınan bir pop müzik türü olup 1960'ların vokal ve 1970'lerin soft rock türlerinden günümüzün duygusal balad ağırlıklı müziklerine kadar birçok türü içine alır. Çeşitli ölçülerde easy listening, pop, soul, rhythm and blues, quiet storm ve rock etkileri barındırır. 1960'lar ve 1970'lerdeki easy listening soft rock tarzının birtakım değişiklikler geçirmiş devamı olarak kabul edilir.

Ctesibius, Ktesibios veya Tesibius, antik İskenderiye'deki Yunan mühendisliği ekolünün ilk ve önemli temsilcilerindendir. Aristotales'ten sonra Arşimed'den önce yaşamıştır. Ktesibios tarafından İskenderiye'de yazılmış olan eserlerin tümü kaybolmuştur. Ktesibios'u kaynak olarak gösteren diğer eserler ve yazarlar sayesinde kendisi hakkındaki mevcut bilgiye ulaşılmıştır.

Contemporary hit radio, şimdiki popüler müzikleri çalan,Brezilya, ABD, Birleşik Krallık, Kanada ve Avustralya'da yaygın olan bir radyo formatı.

Kabare, Christopher Isherwood tarafından yazılan bir kitaptan uyarlanan, müzikleri John Kander ve sözleri Fred Ebb tarafından hazırlanan müzikal. 1966'da Broadway yapımı müzikal bir hit oldu ve pek çok yapıma ilham verdi. Bu yapımlar arasında 1972 yapımı film Kabare de bulunmaktadır.

Deep house, house müziğin bir alt tarzıdır. Başlangıçta Şikago house ile 1980'lerin caz funk'ının karışımıydı ve soul müzik dokunuşları içeriyordu. Bu tarzdaki şarkıların uzunluğu genellikle 7 ve 10 dakika arasındadır, tempoları ise 110 ve 125 BPM arasında değişebilir. Bu tarz çoğu kez house müziğin akustiği gibi hissedilebilir ancak bu daima geçerli değildir.

<span class="mw-page-title-main">Düğün marşı (Mendelssohn)</span>

Düğün Marşı, Felix Mendelssohn tarafından orkestra için Do-Major bestelenmiş ünlü müzik parçasıdır. Hazırlayıcısı Alman bestecisi Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)'dir. Bu kompozisyon 1842 yılında William Shakespeare'in Bir Yaz Gecesi Rüyası ton eseri içinde bestelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Müzik kutusu</span>

Müzik kutusu, çelik bir tarakla ayarlanmış dişleri çeken döner bir silindir veya disk üzerine yerleştirilmiş bir dizi iğne kullanarak notası üreten otomatik bir müzik aletidir. 18. yüzyılın müzikal enfiye kutularından geliştirildiler. Daha karmaşık kutulardan bazıları, metal taraklara ek olarak küçük bir tambur veya çan da içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dimitri Mitropoulos</span> Yunan-Amerikalı orkestra şefi (1896 – 1960)

Dimitri Mitropoulos Yunan orkestra şefi, piyanist ve besteciydi.

Müzik ve siyaset arasındaki bağlantı, özellikle şarkılardaki politik ifadeler, birçok kültürde görülmektedir. Müziğin, protesto veya karşıtlık ifadeleri başta

F# minör Pavane, Op. 50, Fransız besteci Gabriel Fauré tarafından 1887'de yazılmış kısa bir eserdir. Aslen bir piyano parçasıydı, ancak Fauré'nin orkestra ve isteğe bağlı koro versiyonunda daha iyi biliniyor. İlk kez 1888'de Paris'te seslendirildi ve bestecinin en popüler eserlerinden biri oldu.

Alexander Borisovich Goldenweiser Rus ve Sovyet piyanist, öğretmen ve besteciydi.