İçeriğe atla

Orkestrasyon (bilgisayar)

Sistem yönetiminde Orkestrasyon, bilgisayar sistemleri ve yazılımlarının otomasyon yapılandırması, koordinasyonu ve yönetimidir.[1]

Ansible, Kukla, Salt, Terraform[2] ve AWS CloudFormation[3] dahil olmak üzere sunucu yapılandırması ve yönetiminin otomasyonu için bir dizi araç bulunmaktadır.

Kullanımı

Orkestrasyon; genellikle hizmet odaklı mimari, sanallaştırma, provizyon, birleşik altyapı ve dinamik kaynak oluşturan veri merkezi konuları bağlamında tartışılır. Bu anlamda orkestrasyon, iş talebini uygulamalarla, verilerle ve altyapıyla uyumlu hale getirmekle ilgilidir.[4]

Bulut bilişim bağlamında, iş akışı otomasyonu ve orkestrasyon arasındaki temel fark, iş akışlarının otomasyon amaçları için tek bir etki alanında süreçler olarak işlenmesi ve tamamlanmasıdır. Oysa orkestrasyon; bir iş akışı ve daha büyük hedefleri içerir, hedeflere yönelik yönlendirilmiş bir eylem sağlar.

Bu bağlamda ve genel amaç ile (hizmet kalitesi parametreleriyle tanımlanan) belirli amaçlara ve hedeflere ulaşmak için, örneğin; bütçe kısıtlamaları dahilinde minimum maliyet kullanarak, maksimum uygulama performans hedeflerini karşılamak ve uygulama performansını en üst düzeye çıkarmak için kullanılır.[5]

Kaynakça

  1. ^ Erl, Thomas. (2005). Service-oriented architecture : concepts, technology, and design. Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall Professional Technical Reference. ISBN 0-13-185858-0. OCLC 61331689. 12 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2020. 
  2. ^ Brikman, Yevgeniy (11 Temmuz 2019). "Why we use Terraform and not Chef, Puppet, Ansible, SaltStack, or CloudFormation". Medium (İngilizce). 5 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2020. 
  3. ^ "What is AWS CloudFormation? - AWS CloudFormation". docs.aws.amazon.com. 3 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2020. 
  4. ^ 2011 3rd IEEE International Conference on Cloud Computing Technology and Science : 29 November - 1 December 2011, Athens, Greece. Institute of Electrical and Electronics Engineers. Piscataway, N.J.: IEEE. 2011. ISBN 9781467300902. OCLC 812657897. 
  5. ^ Proceedings, IEEE 27th International Parallel and Distributed Processing Symposium : 20-24 May 2013, Boston, Massachusetts. Institute of Electrical and Electronics Engineers, IEEE Computer Society,. Los Alamitos, California. ISBN 978-1-4673-6066-1. OCLC 875904202. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mühendislik</span> tasarımdan ekipman imalatına kadar ilerleyişi sağlayan işlevler kümesi, uygulamalı bilim

Mühendislik, köprüler, tüneller, yollar, araçlar ve binalar dahil olmak üzere makineler, yapılar ve diğer öğeleri tasarlamak ve inşa etmek için bilimsel ilkelerin kullanılmasıdır. Mühendislik disiplini, her biri uygulamalı matematik, uygulamalı bilim ve uygulama türlerinin belirli alanlarına özel vurgu yapan, geniş bir yelpazede uzmanlaşmış mühendislik alanları’nı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar ağı</span> kaynaklarını paylaşmak üzere birbirine bağlanmış iki veya daha fazla bilgisayarın oluşturduğu yapı

Bilgisayar ağı, küçük bir alan içerisindeki veya uzak mesafelerdeki bilgisayarların ve/veya iletişim cihazını iletişim hatları aracılığıyla birbirine bağlandığı, dolayısıyla bilgi ve sistem kaynaklarının farklı kullanıcılar tarafından paylaşıldığı, bir yerden başka bir yere veri aktarımının mümkün olduğu iletişim sistemidir. En az iki bilgisayarı birbirine bağlayarak bir ağ oluşturulur. 1980'li yıllarla birlikte, Ethernet ve LAN teknolojisinin gelişmesiyle, kişisel bilgisayarlar ve ofisler bilgisayar ağlarına kavuşmuştur. En bilinen ve en büyük bilgisayar ağı, İnternettir.

<span class="mw-page-title-main">IEEE</span> Merkezi ABDde bulunan bilimsel topluluk.

IEEE, elektrik, elektronik, bilgisayar, otomasyon, telekomünikasyon ve diğer birçok alanda mühendislik teori ve uygulamalarının gelişimi için çalışan, kâr amacı olmayan, dünyanın önde gelen teknik organizasyonudur.

Ali Naci Akansu, Türk bilim insanı ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Herbert Kroemer</span>

Herbert Kroemer, Nobel ödüllü Alman kökenli Amerikalı fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Matematik ve lif zanaatları</span>

Matematiksel düşünce yorgan yapımı, örgü, Kanaviçe işi, kroşe, nakış ve dokumayı içeren lif sanatları için esin kaynağı olarak kullanıldı. Geniş serili bir matematiksel düşünce topoloji, sayılar teorisi ve cebir için esin kaynağı olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Bulut bilişim</span> internet tabanlı bilişim hizmeti

Bulut bilişim, bilgisayarlar ve diğer cihazlar için, istendiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılan bilgisayar kaynakları sağlayan, internet tabanlı bilişim hizmetlerinin genel adıdır. Bulut bilişim bu yönüyle bir ürün değil, hizmettir; temel kaynaktaki yazılım ve bilgilerin paylaşımı sağlanarak, mevcut bilişim hizmetinin; bilgisayarlar ve diğer aygıtlardan elektrik dağıtıcılarına benzer bir biçimde bilişim ağı üzerinden kullanılmasıdır.

Güvenilirlik mühendisliği, güvenilirlik öğrenimi, gelişimi ve Ömür Devri Yönetimi ile ilgilenen bir mühendislik dalıdır. Güvenilirlik, bir sistem veya parçanın, belirlenen süre ve şartlar altında, istenen fonksiyonları gerçekleştirebilme yeteneği olarak tanımlanır. Kavram çoğu zaman, sistemin hata verme olasılığı şeklinde algılanır. Güvenilirlik, ayrıca belirli bir zaman aralığında işlevsellik yeteneğini tanımlama için de kullanılabilir. Güvenilirlik mühendisliği Sistem Mühendisliği alt-disiplini olarak kabul edilir ve Entegre Lojistik Destek disiplinine sürekli girdi teşkil eder. Güvenilirlik mühendisliği, hatalar arasındaki ortalama sürenin hesaplanması ile sistem güvenilirliğini ve sürekliliğini sağlar.

<span class="mw-page-title-main">ZigBee</span>

ZigBee, kişisel alan ağları için kullanılan bir IEEE 802 standardına göre küçük, düşük güçlü dijital radyolar kullanılarak oluşturulan yüksek düzeyde iletişim protokollerinin özelleştirilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Otonom araba</span> Çevresini algılayabilen ve çok az insan girdisi veya hiç girdi olmadan hareket edebilen otomobiller

Otonom araba bilinen diğer adlarıyla robot araba, sürücüsüz araba, çevresini algılayabilen ve çok az insan girdisi veya hiç girdi olmadan hareket edebilen bir otomobil türüdür. Otomotiv ve bilgi teknolojisi şirketlerinin birge çabaları ve ortak girişimleri ile geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Ansible</span>

Ansible bilgisayarları yapılandırmak ve yönetmek için kullanılan bir özgür yazılım platformu. Çok uçlu yazılım dağıtımını, özel amaçlı görev yürütmeyi ve yapılandırma yönetimini birleştirir. Uçları SSH veya PowerShell üzerinden yönetir ve üzerlerinde Python kurulmuş olmasına ihtiyaç duyar. Modüller JSON ve standart çıktı üzerinde çalışır ve herhangi bir programlama dilinde yazılabilir. Sistemlerin yeniden kullanılabilir kaynaklarını ifade etmek için YAML kullanılır.

IEEE Denetim Sistemleri Ödülü, Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) tarafından Denetim Sistemleri ile ilgili mühendislik, bilim veya teknoloji alanlarında üstün başarı gösterenlere verilen bir teknik ödül.

Kriptografide, ileri güvenlik, uzun dönem anahtarlar istismar edilse bile geçmişte kullanılmış olan oturum anahtarlarının istismar edilemediği güvenli haberleşme protokollerinin bir özelliğidir. İleri güvenlik, geçmiş oturumları gelecekte gerçekleştirilmesi muhtemel gizli anahtar ya da şifre istismarlarına karşı korumaktadır. İleri güvenlik kullanılan durumlarda, geçmişte kaydedilmiş şifrelenmiş haberleşme ve oturumlar, uzun dönem anahtarlar ve şifreler elde edilse bile kırılamaz.

<span class="mw-page-title-main">İşlev modeli</span>

Sistem ve yazılım mühendisliğindeki işlev modeli modellenen sistem veya konu alanının işlevlerinin yapısal temsilidir.

<span class="mw-page-title-main">Şahin Albayrak</span> araştırmacı

Şahin Albayrak, Türk-Alman bilgisayar bilimcisi ve Berlin Teknik Üniversitesi bilgisayar bilimleri profesör.

<span class="mw-page-title-main">Tarım robotu</span>

Tarım robotları, tarımsal amaçlı kullanılan robotlardır. Günümüzde robotların tarımda ana uygulama alanı hasat aşamasındadır. Tarımda robotların veya drone'ların başlamakta olan uygulamaları arasında yabancı ot kontrolü, bulut tohumlama, tohum ekimi, hasat, çevresel izleme ve toprak analizi bulunmaktadır. Doğrulanmış Pazar Araştırmasına göre, tarım robotları pazarının 2025 yılına kadar 11.58 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Peter John Lawrenson, FIEE, FIEEE, FRS, FREng, anahtarlamalı relüktans tahrik teknolojisinin ilerlemesine öncülük eden ve koruyan Leeds Üniversitesi'nde Elektrik Mühendisliği eski Fahri Profesörü. Ayrıca, meslektaşları Kenneth Binns, Martyn Harris ve J. Michael Stephenson ve son olarak CW Araba köprüsü.

RIOT, düşük güçlü kablosuz nesnelerin interneti (IoT) cihazlarına odaklanan, ağa bağlı, belleği kısıtlı sistemler için tasarlanmış küçük bir işletim sistemidir. GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı (LGPL) altında yayınlanan açık kaynaklı bir yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Metcalfe</span> Amerikalı elektrik mühendisi

Robert Melancton Metcalfe 1970'lerde internetin gelişimine katkıda bulunan Amerikalı bir mühendis ve girişimcidir. Ethernet'i icat etti, 3Com'u kurdu ve bir telekomünikasyon ağının etkisini açıklayan Metcalfe yasasını formüle etti. Metcalfe ayrıca, 1990'larda internetin sona ereceğini tahmin etmek de dahil olmak üzere, gerçekleşemeyen birkaç tahminde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Ödül listeleri</span> Vikimedya liste maddesi

Ödül listeleri, sanat ve eğlence, spor ve hobiler, beşeri bilimler, bilim ve teknoloji, iş ve topluma hizmet dahil olmak üzere çeşitli alanlarda verilen ödülleri kapsar. Belirli bir ödül birden fazla listede bulunabilir. Ödüller bir devlet kurumu, International Cricket Council gibi bir dernek, bir şirket, Motor Trend gibi bir dergi veya etkinlikler düzenleyen Terrapinn Holdings gibi bir kuruluş tarafından verilebilir. Bazı ödüller önemli bir maddi değere sahipken, diğerleri esas olarak tanınma sağlamaktadır. Listeler artık verilmeyen ödülleri de içermektedir.