İçeriğe atla

Orkestrasyon

Orkestrasyon, bir orkestra (veya daha genel olarak, herhangi bir müzik topluluğu) için müzik eseri yazma veya bestelenmiş bir müziğin orkestraya uyarlanmasıdır.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ "Orchestration". Encyclopædia Britannica (İngilizce). 27 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2021. 
  2. ^ Díaz, Anita; Nussbaum, Miguel; Ñopo, Hugo; Maldonado-Carreño, Carolina; Corredor, Javier (2015). "Orchestration: Providing Teachers with Scaffolding to Address Curriculum Standards and Students' Pace of Learning". Journal of Educational Technology & Society. 18 (3): 226-239. ISSN 1176-3647. 11 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Say</span> Türk piyanist ve besteci

Fazıl Say, Türk klasik batı müziği piyanisti ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Gürer Aykal</span> Türk orkestra şefi

Gürer Aykal Türk orkestra şefi. 1988'den beri Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın şefliğini, ayrıca Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın genel müzik direktörlüğünü ve daimi şefliğini yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası</span>

Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO), Bursa'da yerleşik, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı senfoni orkestrasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası</span> T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı orkestra

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası veya kısa adıyla CSO, Türkiye'de çok sesli müziği yayma, tanıtma, sevdirme, Türk bestecilerin eserlerini yurt dışında seslendirme amaçlarına hizmet eden Ankara'da yerleşik senfoni orkestrasıdır. Dünyada, kuruluşundan itibaren varlığını kesintisiz sürdüren en eski orkestralardan biridir.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ya da kısaca BİFO, 1999 yılında Gürer Aykal yönetiminde Borusan Holding desteğiyle kurulan ve İstanbul’da faaliyet gösteren senfonik orkestradır.

<span class="mw-page-title-main">Göksel</span> Türk şarkıcı

Göksel Demirpençe, Türk şarkıcı-şarkı yazarı.

Rengim Gökmen, Türk orkestra şefidir.

Yalçın Tura,, Türk besteci.

<span class="mw-page-title-main">Ulvi Cemal Erkin</span> Türk klasik müzik bestecisi, piyanist

Ulvi Cemal Erkin, Türk besteci ve eğitimcidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">John Williams</span>

John Towner Williams, Amerikalı besteci, orkestra şefi ve piyanisttir. Modern çağın en önemli ve popüler senfonik film müziği bestecilerinden biridir. Beş Akademi Ödülü, 17 Grammy, 3 Altın Küre, 2 Emmy Ödülü ve İngiltere Film ve Televizyon Sanatları Akademisi’nden beş BAFTA Ödülü sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Erkoç</span>

Mehmet Fatih Erkoç, Türk müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Ferdi Özbeğen</span> Türk piyanist ve şarkıcı

Ferdi Özbeğen, Türk piyanist ve şarkıcı. Diskografisinin çoğunda, daha önce başka sanatçıların seslendirdiği şarkıları ve popüler yabancı şarkıların çoğunlukla Ülkü Aker'in yazdığı Türkçe aranjmanlarını seslendirdi. Kariyerine orkestra müzisyenliği ile başladı. 70'li yılların ikinci yarısından itibaren tanındığı müzik tarzı ile, sonraki yıllarda "piyanist şantörlük" olarak anılacak Türk müzik akımının öncüsü olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kanye West</span> Amerikalı müzik yapımcısı

Kanye Omari West veya kısaca Ye, Amerikalı rapçi, şarkıcı, söz yazarı, plak yapımcısı ve moda tasarımcısı. Hip hop'ın en önde gelen isimlerinden biri olan West, farklı müzik tarzı ve kutuplaştırıcı kültürel ve siyasi yorumlarıyla tanınmaktadır. Müzik alanında kariyer yapmak için üniversiteyi bıraktıktan sonra West, Chicago bölgesindeki bölgesel sanatçılar için prodüktörlük yapmaya başladı. Roc-A-Fella Records'un şirket içi yapımcısı olarak Jay-Z'nin The Blueprint (2001) albümünün de aralarında bulunduğu albümlerin ortak yapımcılığını üstlendi. West'in ilk stüdyo albümü The College Dropout (2004) eleştirmenlerce beğenildi ve Billboard Hot 100 listesinde bir numara olan “Slow Jamz” single'ını çıkardı. “Gold Digger” (2005), “Stronger“ (2007), “E.T.“ ve "Carnival" single'larıyla listede dört kez daha zirveye ulaştı.

Dmitri Şostakoviç genellikle bestelerini ve ara sıra diğer bestecilerin müziklerini opus numaralarıyla kataloglamıştır. Bu uygulamaya erken eserlerinden fa♯ minör Scherzo ile başlamış ve hayatının sonuna kadar devam etmiştir. Bununla birlikte, gençlik eserlerinin çoğu, sanatsal olgunluğundan bitmemiş eserleri ve çok sayıda tamamlanmış eseri opus numarasız kalmıştır. Şostakoviç'in bir esere atanan eser numarasını aldığı, sonra başka birine verdiği veya bitmiş bir kompozisyonun numaralandırılması konusunda kararsız olduğu durumlar da vardır. Konuyu daha da karmaşık hale getiren şey, 1930'larda kendi müziğini derlerken yaptığı bir hatadır. Bu karmaşaya 'The Youth of Maxim' ve 'Girl Friends' film müziklerine aynı opus numarası vermiş olması yol açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şanar Yurdatapan</span> Türk şarkı yazarı

Şanar Yurdatapan, Türk besteci, söz yazarı, insan hakları savunucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Hector Berlioz</span> Fransız besteci ve orkestra şefi (1803 – 1869)

Louis Hector Berlioz. Fransız besteci, yazar ve müzik eleştirmeni.

<span class="mw-page-title-main">James Horner</span>

James Roy Horner Amerikalı orkestra yazarı, orkestra şefi ve besteci. Titanik filmi ile beste ve müzik dalında iki adet Akademi Ödülü kazanmıştır. Bunun dışında 32 ödülü ve 33 ödül adaylığı vardır.

<span class="mw-page-title-main">İskender Paydaş</span> Türk müzisyen ve aranjör

İskender Paydaş, Türk müzisyen, aranjör, yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Göransson</span> İsveçli film bestecisi

Ludwig Göransson İsveçli besteci, orkestra şefi ve plak yapımcısı. Oppenheimer için bestelediği müzikler ile 2024'te Altın Küre, BAFTA ve Akademi Ödülü kazandı.

<i>The Garden of the Finzi-Continis</i> (film)

The Garden of the Finzi-Continis Vittorio De Sica tarafından yönetilen 1970 yapımı İtalyan filmidir. Filmde Lino Capolicchio, Dominique Sanda ve Helmut Berger yer almaktadır. Film, Giorgio Bassani'nin 1962 tarihli aynı adlı romanına dayanmaktadır.