İçeriğe atla

Orient Expressions

Orient Expressions, etnik - elektronik müzik icra eden İstanbul merkezli bir müzik topluluğu.

DJ Yakuza (Can Utkan), Cem Yıldız, Richard Hamer ve Murat Uncuoğlu'ndan oluşan topluluk, Türk halk müziğini caz ve elektronik müzikle birleştiren çalışmalar yapar.

Türkiye'de Divan (2004), Külliyat (2006, Sabahat Akkiraz ile birlikte), Kırık Kalpler (2008) adlı albümleri çıkarmış; İstanbul, Almanya, İspanya'da festivallerde konserler vermiş; Türkiye'de ve yurtdışında satışa çıkan çeşitli karma albümlere parça vermiştir.

Grup, İstanbul Hatırası” albümündeki “İstanbul 1.26” parçasıyla tanınmış ve dizi müzikleri ile geniş kitlelere ulaşmıştır.

Geçmiş

Elektronik müzik (DJ Yakuza ve Cem Uncuoğlu), caz (Rihard Hammer) ve Türk halk müziği (Cem Yıldız) ile uğraşan dört sanatçının Radio Oxigen stüdyosunda tanışması ile kurulan topluluk, ilk albümü Divan'ı 2004 yılında çıkardı.[1][2] Türkçe, Kürtçe ve İngilizce parçaların yer aldığı bu albüme Sabahat Akkiraz, Aynur Doğan, Adile Yadırgı konuk oldu.

Topluluk bu albümdeki parçaları ile Türk müziğinin temsilcisi sanatçı ve gruplardan biri olarak 2005'te Türkiye'ye ithaf edilen, İspanya'daki La mar de Musica Festivali'nde ve Almanya'da Stuttgart Kültürler Yaz Festivali'nin 'Caz a la Turca' bölümünde sahne aldı.[3][4] Aynı yıl İstanbul'da, Britanya'nın punk-caz grubu Pest ile aynı sahneyi paylaştı.[5]

Orient Express, Fatih Akın’ın Türkiye’nin müziğini anlattığı İstanbul Hatırası adlı belgeselde İstanbul 1:26 A:M adlı parça ile yer aldı.[6] Kanal D'de yayımlananan Hırsız Polis dizisinin müziklerini yaptı ve bu dizi için yaptıkları müzikleri içeren Hırsız Polis: Aşkın Kanun Olmaz (2006) adlı albümü çıkardı. Bu albümdeki İmkansız Aşk adlı parça ile geniş kitlelere ulaştı.[7]

Türkücü Sabahat Akkiraz’ın derlediği türküleri Orient Expressions'ın tekno düzenlemeleri ile birleştiren Külliyat albümü 2006 yılında çıktı. Albümde, Bektaşi ozan Kul Nesimi’ye ait "Haydar Haydar"ın da aralarında bulunduğu 9 türkü ile grubun kendi bestesi olan iki parça ("Kök ve Dal", Nokta") yer aldı.

Topluluk, 2008 yılında Kırık Kalpler adlı albümü çıkardı. 1960'lı yılların Türk sinemasında film müziklerinde kullanılan melodilere yer verdikleri bu albümde, gruba vokalde Berin Koç ve Jhelisa eşlik etti.[8]

Albümleri

Divan (Double Moon Records)

  1. İntro
  2. Ehmedo
  3. İstanbul
  4. Duaz İmam
  5. Dera Sor
  6. Kerkük Divanı
  7. İnetrlude
  8. Dünya
  9. Beats of Opera
  10. Lodos
  11. S.O.S
  12. Taken Live
  13. Outro

Kırık Kalpler Albümü (Double Moon Records)

  1. Intro
  2. Su Gibi
  3. Poyraz
  4. Faniler
  5. Tutsak
  6. Angels
  7. Ne Olur Geri Dönme
  8. Başa Sar Beni
  9. Şehristan
  10. Derde Düştüm
  11. Başka Bir Aşk
  12. Boş Pavyon
  13. Aşık Olma
  14. Outro
  15. Rewind Me
  16. Su Gibi (enstrümantal)

Kaynakça

  1. ^ "Orient Expressions, yeni albümleri `Divan`ı anlatıyor... - Söyleşi Röportajlar - Söyleşi Röportajlar istanbul.net.tr İstanbul Şehir Rehberi". istanbul.net.tr. 15 Ocak 2014. 16 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  2. ^ "Elektronik müziği nasıl bilirsiniz?!". Habertürk Gazetesi. haberturk.com. 23 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2016. 
  3. ^ "SABAH - 03/06/2005 - İspanyollar Türkleri dinleyecek". arsiv.sabah.com.tr. 3 Haziran 2005. 16 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  4. ^ "DTF - Deutsch Türkisches Forum". www.dtf-stuttgart.de. 22 Temmuz 2005. 7 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  5. ^ "Orient Babylon'da". Gazete Vatan. 24 Şubat 2005. 16 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  6. ^ "Siz ekmek gibi bir ihtiyaç olarak görüyorsunuz müziği". Hürriyet. 4 Haziran 2005. 16 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  7. ^ Sözbilir, Aslı (27 Mayıs 2006). "Bu yaz club'larda Haydar Haydar çalacak". Hurriyet.com.tr. 29 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  8. ^ "Aşk kalp kırıklığıdır". Cumhuriyet. 21 Aralık 2008. 16 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Arif Sağ, Türk halk müziği sanatçısı, bağlama virtiözü, söz yazarı, besteci, yapımcı, aranjör, sunucu, akademisyen ve eski milletvekilidir.

<i>Sezen Aksu 88</i>

Sezen Aksu '88, Türk şarkıcı Sezen Aksu'nun sekizinci stüdyo albümüdür. 22 Şubat 1988'de Fono Müzik tarafından yayımlandı. 1986 yılında yayınlanan Git albümünden sonra bu şirketten çıkardığı ikinci albüm olmuştur. Sen Ağlama (1984) ve Git (1986) albümlerinin büyük başarısından sonra bu albümde de çoğunluğu Onno Tunç olmak üzere Garo Mafyan, Ara Dinkjian ve Atilla Özdemiroğlu gibi müzisyenlerle çalıştı. Metin Altıok'a ait "Kavaklar" adlı şiir ve Kayahan'a ait "Bir Kuş Uçur " adlı parçanın sözleri haricinde Sezen Aksu, albümde yer alan parçaları Aysel Gürel ile birlikte yazdı. İstanbul'da yer alan Stüdyo Gelişim İstanbul'da gerçekleşen kayıtlar yedi ay kadar sürdü. On iki parçadan oluşan albümden ilk olarak albümle aynı gün "Geçer" adlı parçanın video klibi yayınlandı.

Gökhan Kırdar, Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci, yapımcı ve aranjördür. Farklı tarzlarda yazdığı ve bestelediği şarkılar, film ve dizi müzikleriyle kariyeri boyunca birçok ödül kazandı.

Oya-Bora, 1987 yılında Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması'nda seslendirdikleri "Tasvir-i Şikayet" adlı parça ile tanınmışlardır. Aynı yılın sonlarında Grup Denk adıyla Akvaryum adını verdikleri ilk albümlerini yayınlayarak profesyonel kariyerlerine başladılar. İlk çalışmalarında disko ve pop tarzında müzikler yapan grup ilerleyen dönemlerde dans, house müzik ve R&B gibi farklı tarzlara da yöneldiler.

Cem Yıldız, Türk müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Sabahat Akkiraz</span> Türk halk müziği sanatçısı

Sabahat Akkiraz, Türk halk müziği sanatçısı, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Uzay Heparı</span> Türk müzisyen (1969–1994)

Rony Uzay Heparı, Türk müzisyen, besteci, aranjör ve oyuncu. Heparı, çocukluğunda klasik müzik eğitimi aldı. 1980'lerin ortasında lisede yıllarında Garo Mafyan'ın şeflik yaptığı efsane İstanbul Gelişim Orkestrası'na girerek elektro klavyede kendisini geliştirdi. 1980'li yıllarda MFÖ hayranı olan Uzay Heparı'nın pop müziğe ilgisi de bu hayranlıkla başlar. Çocukluk yılları boyunca klasik müzik eğitimi alan Heparı, gençliğinin ilk yıllarında tarz değişikliğine gider. 19 yaşındayken ilk olarak Zuhal Olcay'ın Küçük Bir Öykü (1988) albümünde piyano çalarak kariyerine başladı. Aynı dönemde İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nda okumaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Seki</span> Türk şarkıcı

Deniz Seki, Türk şarkıcı-şarkı sözü yazarı, oyuncu ve sunucu.

Mustafa Özarslan, Türk müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Mercan Dede</span> Türk neyzen, besteci, yapımcı ve DJ

Mercan Dede, dünyaca ünlü Türk neyzen, besteci, yapımcı ve DJ. Sufi müziğini etnik enstrüman ve sanatçılarla zenginleştirip, elektronik müzikle harmanlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hüsnü Şenlendirici</span> Türk müzisyen

Hüsnü Şenlendirici, Roman asıllı Türk klarnet virtüözüdür.

<span class="mw-page-title-main">Güler Duman</span> Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik hocası

Güler Duman, Türk halk müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik öğretmeni. 1980'li yılların başından itibaren sık sık çıkardığı albümlerle Türk halk müziği'nin başarılı sanatçılarından biri oldu. Aslen Erzurum, Aşkale'lidir. İlkokul eğitimi döneminde Ruhi Su dostlar korosuna katıldı. Koroda bulunan sanatçının sesini keşfeden Mustafa Budan, Erden Kıral'ın yönettiği ve başrolünde Genco Erkal'ın yer aldığı Hakkâri'de Bir Mevsim filminde seslendirdiği uzun hava ile sanat dünyasında ismini duyurmuştur. İlk albümünü 1980 yılında 13 yaşında Dost Garip ile yapmıştır. Bu albüm 3 milyon 800 bin satış rakamına ulaşarak büyük bir satış yaptı.

Gökhan Tepe, Türk şarkıcı, şarkı yazarı ve oyuncu.

<i>Buldular Beni</i>

Buldular Beni, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 29 Ocak 1990 tarihinde çıkardığı sekizinci stüdyo albümüdür. Albüm Duygu Müzik etiketiyle yayınlandı. Albümün 1989 yılının Eylül ve Aralık ayları arasında üç aylık bir sürede yapıldı. Albümde Devran Baba, Dertli Divani, Mahsuni Şerif, Sümmani, Seyfi Doğanay, Seyfettin Sucu ve Aşık Emrah gibi sanatçıların eserlerine yer verildi.

<i>Duygu Pınarı</i> (Vezrana)

Duygu Pınarı (Vezrana), Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 3 Eylül 1991 tarihinde çıkardığı dokuzuncu stüdyo albümüdür. Albüm Duygu Müzik etiketiyle yayınlandı. Mayıs 1991 tarihinde başlayan albümün kayıtları Ağustos ayına kadar sürdü. Üç ay kadar süren kayıtlar sonrasında albüm için on dört parça kaydedildi. Yapımcılığını ve müzik yönetmenliğini Sinan Çelik'in üstlendiği albümde "Mahsus Mahal", "Sürüne Sürüne", "Darıldım", "Gelme Ecel" ve "Gurbet Eller" gibi parçalar ön plana çıktı.

Anadolu blues ya da Türk blues müziği, Türk halk müziği (türkü) ile blues müziğin birleşimi olan müzik türüdür. Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki yöresel, kültürel müzikler ile kökeni Batı Afrika'ya dayanan bir müzik türü olan blues müziğinin harmanlanmasından ortaya çıkmış bu müzik türünün önemli temsilcileri arasında Yavuz Çetin, Can Gox gibi isimler yer almaktadır.

<i>Muhlis Akarsu 2</i> Türk halk müziği sanatçısı Muhlis Akarsunun 20 Ağustos 1974 tarihinde çıkardığı üçüncü albümüdür

Muhlis Akarsu 2, Türk halk müziği sanatçısı Muhlis Akarsu'nun 20 Ağustos 1974 tarihinde çıkardığı üçüncü albümüdür. Albüm Türküola Müzik etiketiyle yayınlanmıştır. Albümde 16 parça bulunmaktadır. Albümden "Zam Üstüne Zam Geliyor", "Bu Yarayı Dosttan Aldım", "Yarama Baksana Tabip" ve "Yükledim Göçümü" gibi parçalar albümün ön plana çıkan eserleri olmuştur. Albümde sözleri Pir Sultan Abdal'a ait olan "Açılın Kapılar" adlı parça hariç diğer tüm eserlerin söz ve müziği Muhlis Akarsu'ya aittir. Önceki albümlerinde yer alan parçalara bu albümünde de yer vermiştir. Albümde yer alan parçaları birçok sanatçı seslendirmiştir. Muhlis Akarsu, bu albümle birlikte dönemin politik olaylarına da gönderme yapmıştır. Albümde ön plana çıkan "Bu Yarayı Dosttan Aldım" adlı parçayı Sabahat Akkiraz, 2004 yılında yayınlanan Muhabbet Türküleri 1 adlı proje albümünde seslendirmiştir.

René Macaroğlu,, Türkiye Ermenisi caz gitaristi ve müzik eğitmeni.

<i>Sularice / Davut Sulari Türküleri</i>

Sulari'ce / Davut Sulari Türküleri, Türk halk müziği sanatçısı Davut Sulari'nin için hazırlanan saygı albümü. Arda Müzik etiketiyle yayınlanan albümde 17 parça yer aldı. İlk parça Davut Sulari'nin seslendirdiği "Gittim" adlı parça oldu.

<i>Bir Gerçeğe Bel Bağladım</i>

Bir Gerçeğe Bel Bağladım, Türk halk müziği sanatçısı Sabahat Akkiraz'ın 18 Ekim 1985 tarihinde çıkardığı dördüncü stüdyo albümüdür. Albüm Zirve Plak etiketiyle yayınlandı. Albümün kayıtları 1995 yılında Mart - Ağustos tarihleri arasında beş ayda yapıldı. Albümde Davut Sulari, Aşık Daimi, Nesimi Çimen, Âşık Veli ve Pir Sultan Abdal gibi sanatçıların eserlerine yer verildi. Albümün yapımcılığını Ahmet Daymaz üstlenirken, prodüktörlüğünü ise Arif Sağ üstlendi.