İçeriğe atla

Orhan Ocakoğlu

Orhan Ocakoğlu
Türkiye Büyük Millet Meclisi
11. Dönem Milletvekili
Görev süresi
1 Kasım 1957 - 25 Mayıs 1960
Seçim bölgesi1957Manisa
Kişisel bilgiler
Doğum 1921
Turgutlu, Manisa
Ölüm 27 Ekim 2009 (88 yaşında)
İstanbul
Defin yeri İzmir
Partisi Demokrat Parti

Orhan Ocakoğlu, (1921, Turgutlu, Manisa- 27 Ekim 2009, İstanbul), Türk tüccar, siyasetçi.

Turgutlu'da 1956-1957 yılları arasında belediye başkanlığı yaptı. XI. dönem Demokrat Parti Manisa milletvekili olarak TBMM'de görev yaptı.[1] 27 Mayıs Darbesi'nden sonra Yassıada mahkemesi'nden 1,5 yıl yargılandı ve beraat etti.[2]

Yaşamı

1921 yılında Turgutlu'da doğdu. Babası Mehmet Kamil Bey, annesi Saadet Hanım'dır.[1] Babası Mehmet Kamil Bey, 93 Harbi'nde Rumeli'den göç edip Saruhan ili'ne (Manisa) yerleşmiş bir aileye mensuptu. İşgal yıllarında Ziraat Bankası Alaşehir şubesi yöneticisi olan Mehmet Kamil Bey, Milli Mücadele'ye katılıp Alaşehir Kuva-i Milliye grubunda ve Alaşehir Kongresi'nin düzenlenmesinde yararlıklar göstermiş,İstiklal madalyası ile ödüllendirilmiştir.

Orhan Ocakoğlu ilköğrenimini Alaşehir'de, ortaöğrenimini Robert Kolej'de tamamladı. Manisa'nın Turgutlu ilçesine yerleşerek ziraat ve ticaret ile uğraştı. Demokrat Parti'nin Manisa ve Turgutlu'da teşkilatlanmasında aktif rol aldı; Turgutlu'da kurucu ilçe başkanı oldu. Turgutlu ilçesinde ve Manisa'da, Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisinde görev yaptı. 1956-57 yıllarında Turgutlu'da Belediye Başkanlığı yaptı.[3]

1957 Türkiye genel seçimlerinde Manisa milletvekili seçilerek XI. dönem TBMM'de yer aldı. TBMM Ziraat ve İçişleri komisyonlarında görev yaptı. TBMM'nin Uzakdoğu ülkelerini ziyaret eden heyetinde ve TBMM adına Güney Kore'yi ziyaret eden ilk parlamento heyetinde yer aldı.[4]

Milletvekilliği 27 Mayıs 1960 askeri darbesi ile sona erdi. Darbe organı olan Yüksek Adalet Divanı isimli Mahkemenin yargılama yaptığı Yassıada'da 1,5 yıl kalmıştır. Kararlar sonrası ne tahliye edilen ne de Kayseri'ye gönderilen Ocakoğlu, yargılaması yapılacağı açıklanan Uşak olayları davası sanığı olarak İstanbul'da Balmumcu Askeri Cezaevinde tutuldu ve Yüksek Soruşturma Kurulu kararı ile hayali bir kast ile Yüce Divan'da yargılanarak beraat etti. Tahliyseinden sonra Alaşehir'e yerleşti.

İki evlilik yapan Ocakoğlu, 6 çocuk sahibidir.[1]

Kalp rahatsızlığı nedeniyle 27 Ekim 2009'da İstanbul'da, öldü.[5] İzmir'de defnedildi.

Adı, Turgutlu'da Ergenekon mahallesinde bir sokağa verilmiştir.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b c "TBMM Albümü 2. Cilt 1950-1980" (PDF). Tbmm.go.vtr (TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü) Sayfa 740. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 
  2. ^ "15 Eylül 1961 Yassıada Kararları". Adfed.org.tr sitesi. 20 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Eski Başkanlarımız". Turgutlu Belediyesi web sitesi. 27 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 
  4. ^ "Aramızdan Ayrılanlar" (PDF). TBMM 23. dönem meclis bülteni, Sayı 156, Ekim 2009. 25 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 
  5. ^ "Eski milletvekili Orhan Ocakoğlu vefat etti". Tgrthaber.com.tr 27 Ekim 2009. 25 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 
  6. ^ "Orhan Ocakoğlu Sokak'ta Yol Çalışması Tamamlandı". Haberler.com 26 Ağustos 20215. 15 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fatin Rüştü Zorlu</span> Türk diplomat ve siyasetçi

Ahmet Fatin Zorlu, Türk siyasetçi ve diplomattır. 1957-1960 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı olarak görev aldı. Bundan önce ise 1954-55 yılları arasında Başbakan Yardımcılığı yaptı. 27 Mayıs Darbesi sonrası başlatılan Yassıada Yargılamaları sonrası Başbakan Adnan Menderes ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan ile birlikte İmralı adasında idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Refik Koraltan</span> 8. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Bekir Refik Koraltan, Türk bürokrat ve siyasetçi. Demokrat Parti döneminde, 1950 ile 1960 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Lütfi Kırdar</span> Türk siyaset adamı

Mehmet Lütfi Kirdar, Türk hekim, devlet adamı, asker, Manisa ve İstanbul valisi, milletvekili ve sağlık bakanı.

Abdülmelik Fırat, Kürt asıllı Türk siyasetçi.

İshak Altabev, Yahudi kökenli Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Polatkan</span> Türk siyasetçi ve maliyeci

Hasan Polatkan, Kırım Tatarı kökenli Türk siyasetçi ve maliyeci. Mayıs ile Aralık 1950 arasında kısa bir dönem Çalışma Bakanlığı görevine getirildi. 1950-60 yılları arasında ise Maliye Bakanlığı görevinde bulundu. 27 Mayıs Darbesi sonrası başlatılan Yassıada Yargılamaları sonrası Başbakan Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile birlikte İmralı adasında idam edildi.

Muammer Çavuşoğlu, Türk mimar ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Yassıada Yargılamaları</span> 1960 darbesinden sonraki mahkeme süreci

Yassıada Yargılamaları, 27 Mayıs 1960 Darbesi'nden sonra iktidardan uzaklaştırılan Demokrat Parti yönetiminin, darbeyi gerçekleştiren cunta tarafından kurulan özel bir mahkemede yargılandığı davalar dizisi. Yargılamalar Demokrasi ve Özgürlük Adası 'nda yapıldığı için bu isimle anılırlar. İki eski bakan ve bir başbakanın idam edilmesiyle sonuçlanan yargılamalar, Türk siyasi hayatında çok önemli bir yere sahiptir ve bu konudaki tartışmalar günümüzde de sürmektedir.

Nafiz Körez, Türk siyasetçi ve doktor.

Nihat Şevket İyriboz, Türk siyasetçi, bilim insanı ve ziraat mühendisi. 1950-1960 dönemi Demokrat Parti Çanakkale ve Aydın milletvekili ve dönemin ilk Tarım Bakanı idi. Bitki Hastalıkları uzmanıydı. Ankara Ziraat Okulu ve İstanbul Ziraat Müzesi Müdürlüğü, İzmir Bornova Zirai Mücadele Enstitüsü Müdürlüğü, IX. Dönem Çanakkale, X. ve XI. Dönem Aydın milletvekilliği ile tarım bakanlığı yaptı. Evli ve 3 Çocuk babasıydı.

Hâdi Hüsman ya da Abdulhadi Hüsman Türk siyasetçidir.

Orhan Adli Apaydın, Türk hukukçu, yazar.

Agah Erozan, Türk siyasetçidir.

(Mehmet Kudret) Bahadır Dülger, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Halis Öztürk</span> Kürt siyasetçi

Halis Öztürk, , Kürt asıllı Türk siyasetçi.

Selim Ragıp Emeç ya da Mehmet Selim Emeç, Türk gazeteci ve siyasetçi.

Saadettin Yalım, İzmit eski belediye başkanı ve Kocaeli eski milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Özçoban</span>

Kemal Özçoban, Türk siyasetçi.

Hakkı Kurmel, Türk siyasetçidir.

26 Mayıs 1946 Yerel Seçimleri'nde Manisa Belediyesi ile 10 ilçenin ve 3 beldenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Manisa il genelindeki 76.241 seçmenin 36.749'u seçimlere katılmış ve seçime katılım oranı %48 olarak gerçekleşmiştir. Demokrat Partililer, Manisa'nın genelinde seçime girmemiş ama sandık başlarında görevlilerini bulundurmuştur. MKP ise Akhisar ve Turgutlu'da seçimlere katılmasına karşın, seçim sırasında ve sonrasındaki tasnif sürecinde yolsuzluk olduğu iddiası ile seçimden çekildiğini ilan etmiştir.