Türkiye'de siyaset, Türkiye'nin kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı bir yapısı vardır. Yasama, Yürütme ve Yargı erklerinden oluşan üçlü kuvvet ayrılığı ilkesi temel alınmıştır. Buradaki üç erk; Yasama (TBMM), Yürütme (Cumhurbaşkanı) ve Yargı (Mahkemeler) tarafından oluşmaktadır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Türkiye Cumhuriyeti'nin yasama organıdır. 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgaline direniş göstermek üzere kurulmuştur. Asli görevi yürütmeyi denetlemektir ve yasama erkini kullanır. "Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir" ilkesi, TBMM'nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.
Bekir Refik Koraltan, Türk bürokrat ve siyasetçi. Demokrat Parti döneminde, 1950 ile 1960 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı görevinde bulunmuştur.
Cemil Çiçek ; Türk avukat, siyasetçi ve eski TBMM başkanı. 2011-2015 yılları arasında TBMM Başkanlığı görevini sürdürmüştür. 2007-2011 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 60. Türkiye Hükûmetinde başbakan yardımcısı olarak yer aldı. Bu görevinden önce 2002-2007 yılları arasında Abdullah Gül tarafından kurulan 58. Türkiye Hükûmetinde ve Erdoğan tarafından kurulan 59. Türkiye Hükûmetinde Adalet Bakanı olarak yer aldı.
Murat Başesgioğlu, Türk siyasetçi. Türkiye Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini 2007–2009 yılları arasında sürdürmüştür. Bu görevinden önce 2002–2007 yılları arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 1997–1998 yılları arasında ise İçişleri Bakanlığı görevini yürütmüştür.
Musa Kazım Onar, Türk siyasetçidir.
Gürcan Dağdaş, Türk siyasetçidir.
Reşat Şemsettin Sirer ya da Ömer Reşat Sirer, Türk siyasetçi ve bürokrat. 1941 yılından, 1953 yılındaki ölümüne kadar Cumhuriyet Halk Partisi üyesi olarak kaldı. İsmet İnönü tarafından Milli Eğitim Bakanı olarak 1946 yılında atandı. Köy enstitülerinin kapatılmasında önemli bir role sahiptir.
Mehmet Hilmi İncesulu, bürokrat, siyasetçi. XII. ve XIII. dönem TBMM'de Çorum milletvekilidir. 26. hükûmette Mili Eğitim Bakanı olarak görev yapmıştır.
Mehmet Faruk Sükan, Türk siyasetçi, eski Türkiye İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı. Rafet Üçelli'nin bacanağıdır.
Ali Naili Erdem, Türk siyasetçidir.
İsmail Kahraman, Türk avukat ve siyasetçi, 27. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanları listesi, 23 Nisan 1920'de açılan TBMM başkanlarını içermektedir.
Hakkı Suha Okay, Türk hukukçu, avukat ve siyasetçidir.
Harun Tüfekci, Türk siyasetçidir.
Atilla Kart, Kürt asıllı Türk hukukçu ve siyasetçidir.
Av. Gülay Samancı, Türk avukat ve Türkiye Büyük Millet Meclisi 24. 27. dönem Konya milletvekili seçilmiştir. TBMM Adalet Komisyonu Sözcüsü olarak görevini sürdürmektedir.
Murat Bakan, Türk siyasetçi ve avukat. 2015 Seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nden İzmir Milletvekilliği'ne adaylığını koyarak milletvekili olmuştur. 26., 27. ve 28. Dönem CHP İzmir Milletvekili olarak TBMM'de görevine devam etmektedir.
Av. İsmail Atakan Ünver, Türk avukat, siyasetçi. 24 Haziran 2018 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi 27. dönem Karaman milletvekili seçilmiştir. 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan milletvekili seçimlerinde 28. dönem Karaman milletvekili seçilmiştir.
Hüsnü Tuna Türk siyasetçidir. Adalet ve Kalkınma Partisi Konya 22. dönem ve 23. dönem milletvekilidir.