İçeriğe atla

Orhan Doğan

Orhan Doğan
Türkiye Büyük Millet Meclisi
19. Dönem Milletvekili
Görev süresi
14 Kasım 1991 - 4 Aralık 1995
Seçim bölgesi1991Şırnak
Kişisel bilgiler
Doğum 25 Temmuz 1955(1955-07-25)
Şırnak, Türkiye
Ölüm 29 Haziran 2007 (51 yaşında)
Doğubeyazıt, Ağrı, Türkiye
Partisi HEP
DEP
Bitirdiği okul Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Orhan Doğan (25 Temmuz 1955 - 29 Haziran 2007), eski avukat ve milletvekilidir.

Özgeçmişi

Şırnak'ta doğmuştur. İlkokula Mardin'in Kızıltepe ilçesinde başladı, babası Yusuf Doğan memur olduğundan eğitimini değişik illerde sürdürdü. 1974 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girerek buradan mezun oldu. Eğitimi esnasında 1975-1981 yılları arasında Ankara Altındağ İlköğretim Müdürlüğü'nde muhasebe memuru görevinde bulundu. 1983 yılından itibaren Cizre'de avukat olarak görev yapmaya başladı. 1989 yılında İnsan Hakları Derneği (İHD) kurucusuydu. 1991 yılında İHD il başkanlığı yaptı.

HEP'in kurucu üyeliğinin ardından 1991 seçimlerinde SHP listelerinden Şırnak milletvekili olarak TBMM'ye girdi (SHP o dönem HEP ile seçim ittifakı yapmıştı). Leyla Zana'nın 6 Kasım 1991'de, TBMM 19. Yasama Dönemi için yapılan yemin töreninde, Türkçe başladığı yemini Kürtçe “Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği adına ediyorum” cümlesiyle tamamlaması, meclis salonunda tepkiyle karşılanmıştı. Bu yeminin ardından onun da hakkında soruşturma başlatılmış, ardından Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından 15 yıl mahkûm edilmiştir. Bu karar üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuş ve yapılan yargılama sonucu Türkiye 25 bin dolara mahkûm edilmişti []. Daha sonra yapılan duruşmalar, 2004 yılında Yargıtay'ın beraat kararı ile sonuçlandı. HEP kapatıldıktan sonra DEP'e geçti.

Doğan, DEP'in Anayasa Mahkemesi'nce kapatılmasının ardından da Demokratik Toplum Hareketi Kurucu Üyeliği ve Demokratik Toplum Partisi'nde Merkez Yürütme Kurulu üyeliği yürütüyordu. 2007 genel seçimlerinde Şırnak'tan bağımsız milletvekili adayı olmak isteyen Orhan Doğan'ın adaylık talebi YSK tarafından veto edildi. Orhan Doğan 2007 yılında Doğubeyazıt'ta düzenlenen Doğubeyazıt Festivali'ne katıldığı sırada geçirdiği kalp krizi sonucunda öldü. Orhan Doğan evli ve beş çocuk babasıydı.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erdal İnönü</span> Türk fizikçi ve siyasetçi (1926–2007)

Erdal İnönü, Türk fizikçi, akademisyen ve siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün küçük oğludur.

Demokratik Toplum Hareketi, kısaca DTH, HEP, ÖZEP, ÖZDEP, DEP, HADEP, DEHAP, ÖTP çizgisinin DTP adıyla partileşmesine giden süreçteki oluşumdur. DTH partileşerek Demokratik Toplum Partisi (DTP) ismini almıştır. 11 Aralık 2009'da Demokratik Toplum Partisi kapatıldıktan sonra DTP'li milletvekilleri ve DTP İl ve İlçe Örgütleri Barış ve Demokrasi Partisi'ne (BDP) katılmıştır. Milletvekillikleri düşürülüp siyasi yasak getirilen Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un meclisten ayrılmasıyla meclis grubu düşmüş daha sonra İstanbul bağımsız milletvekili Ufuk Uras'ın katılımıyla BDP meclis grubunu kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Halkın Emek Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1990–1993)

Halkın Emek Partisi (HEP), 1990-93 arasında Türkiye'de faaliyet göstermiş siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Çiçek</span> 25. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Cemil Çiçek ; Türk avukat, siyasetçi ve eski TBMM başkanı. 2011-2015 yılları arasında TBMM Başkanlığı görevini sürdürmüştür. 2007-2011 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 60. Türkiye Hükûmetinde başbakan yardımcısı olarak yer aldı. Bu görevinden önce 2002-2007 yılları arasında Abdullah Gül tarafından kurulan 58. Türkiye Hükûmetinde ve Erdoğan tarafından kurulan 59. Türkiye Hükûmetinde Adalet Bakanı olarak yer aldı.

Şerafettin Elçi, Kürt avukat ve siyasetçi. Katılımcı Demokrasi Partisi kurucu genel başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Leyla Zana</span> Kürt siyasetçi

Leyla Zana, Kürt asıllı Türk siyasetçi. Zana 1991-94 yılları arasında Diyarbakır ve 2011-18 yılları arasında ise Ağrı milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Sosyaldemokrat Halkçı Parti</span> Türkiyede bir siyasi parti (1985–1995)

Sosyaldemokrat Halkçı Parti, 12 Eylül Darbesi'nden sonra Türkiye Cumhuriyeti'nde, kapatılan Cumhuriyet Halk Partisi'nin oylarını bünyesinde toparlamak maksadıyla kurulmuş olan siyasi partidir. Kısaltması "SHP" şeklindedir. Aynı kulvarda kurulmuş olan Halkçı Parti ve Sosyal Demokrasi Partisi'nin arasında yaptığı protokol ile kurulmuştur. Halkçı Parti, 2 Kasım 1985 tarihli kurultayında adını ve logosunu Sosyaldemokrat Halkçı Parti olarak değiştirmiş, 3 Kasım 1985 tarihinde Sosyal Demokrasi Partisi'nin kendini feshedip SHP'ye katılmasıyla parti son halini almıştır. Partinin amblemi zeytin dallarıyla çevrelenmiş Altı Ok olarak benimsenmişti. Sosyaldemokrat Halkçı Parti 18 Şubat 1995'te Cumhuriyet Halk Partisi ile birleşmiş, böylece hukuki varlığı sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Toplum Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (2005–2009)

Demokratik Toplum Partisi (DTP), 9 Kasım 2005 tarihinde kurulmuş ve 11 Aralık 2009 tarihinde Anayasa Mahkemesi kararı ile kapatılmış olan siyasi parti. Genel merkezi Ankara'nın Çankaya ilçesinin Balgat semtinde olan partinin amblemi sarı zemin üzerine, yeşil yapraklı kırmızı güldür. Demokratik Toplum Partisi, Demokratik Toplum Hareketi'nin partileşmesi sonucunda kurulmuştur. Partinin kurucuları arasında Demokrasi Partisi eski milletvekillerinden Leyla Zana ve Orhan Doğan ile Cumhuriyet Halk Partisi eski milletvekillerinden Ahmet Türk bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Köksal Toptan</span> 23. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Köksal Toptan, Türk avukat, siyasetçi ve devlet adamı.

Akın Birdal Türk siyasetçi. Bir dönem İnsan Hakları Derneği'nin başkanlığını yaptı. 2007 genel seçimlerinde Diyarbakır'dan bağımsız aday oldu ve seçilerek TBMM'ye girdi. Demokratik Toplum Partisi'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının ardından kurulan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır 23. dönem milletvekilliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Osman Baydemir</span> Kürt siyasetçi , avukat

Osman Baydemir, Kürt asıllı Türk siyasetçi ve avukat. 2004-2014 yılları arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış olan Halkların Demokratik Partisi üyesi.

TBMM 19. dönem milletvekilleri listesi, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 19. döneminde görev yapan, 1991'de seçilen, milletvekillerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hatip Dicle</span> Kürt asıllı türk politikacı ve siyasetçi

Hatip Dicle, Kürt asıllı Türk siyasetçi. 1991 yılında Diyarbakır milletvekili seçildi fakat 2 Mart 1994 tarihinde TBMM tarafından Leyla Zana, Selim Sadak ve Orhan Doğan ile Dicle'nin milletvekili dokunulmazlığı kaldırıldı. Yargılandıktan sonra on yıl cezaevinde kaldı. 2004'te tahliye edilen Dicle 12 Haziran genel seçimlerinde Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu Diyarbakır bağımsız adayı olarak vekil seçildi fakat vekilliği Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edildi.

Ali Ayağ, Türk siyasetçidir. 22. Dönem Edirne'den bağımsız milletvekili seçilmiştir.

Mahmut Alınak, yazar, avukat ve Kürt asıllı Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Selim Sadak</span>

Selim Sadak, Kürt asıllı Türk politikacı. Kürt milliyetçi önderlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Demokrasi Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1991–1994)

Demokrasi Partisi veya kısaca DEP, Türkiye'de Demokratik Toplum Hareketi sürecinde 1991 yılında kurulmuş siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Murat Bozlak</span>

Murat Bozlak, avukat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Veli Ağbaba</span> Türk politikacı

Veli Ağbaba, Türk siyasetçi ve Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili. 24, 25 ve 26. Dönemde CHP Malatya Milletvekili seçildi, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyeliği yaptı. Genel Başkan Yardımcılığı görevini 8 Mayıs 2014 tarihinden beri sürdüren Ağbaba, ilk defa 2011 Türkiye genel seçimleri'nde CHP Malatya milletvekili olarak meclise girmiştir. Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde tekrar CHP Malatya milletvekili olarak meclise girmiştir.

Sevahir Bayındır, Kürt asıllı Türk siyasetçidir.