İçeriğe atla

Orhan Camii

Koordinatlar: 40°46′07″K 29°55′11″D / 40.76861°K 29.91972°D / 40.76861; 29.91972
Orhan Camii
Harita
Temel bilgiler
Konumİzmit, Türkiye
Koordinatlar40°46′07″K 29°55′11″D / 40.76861°K 29.91972°D / 40.76861; 29.91972
İnançİslam
Özellikler
Minare sayısı1
MalzemelerTaş ve tuğla

Orhan Camii (Gazi Süleyman Paşa Camii), İzmit'te, Orhan Mahallesi bulunan 14. yüzyıl Osmanlı camisi.

Medrese Sokak ile Camialtı Sokağı'nın bitiştiği yerde bulunur. Osmanlı Sultanı Orhan Gazi adına, şehrin ilk sancak beyi olan oğlu Süleyman Paşa tarafından yaptırılmıştır. O devirdeki adı Nicomedia olan günümüzdeki İzmit şehrinin 1332'de Osmanlılar'ın yönetimine girmesinden sonra bölgeye inşa edilen ve günümüze kadar gelebilmiş olan ilk camidir.

Yanında hamam ve medrese ile birlikte Süleyman Paşa külliyesi adlı yapılar topluluğunun bir parçası olarak inşa edilen cami, dörtgen planlı, taş ve tuğla duvarlı, dıştan ahşap çatılı, içten asma kubbeli bir yapıdır. 1843 yılında Sultan Abdülmecid'in emriyle ve 1999 Gölcük depremi sonrasında çeşitli onarımlar geçirerek günümüze geldi. Kitabesi günümüze ulaşmamıştır.

Cami, Türkiye'de kılıçla hutbe verme geleneğinin yaşatıldığı birkaç camiden birisidir.[1] İmam cuma günleri ve bayram namazlarında hutbeye kılıçla çıkar, hutbe okunduktan sonra yine kılıçla aşağı iner. Bu uygulama, Osmanlılarda kılıçla fethedilen şehirlerin merkez camiinde var olan kılıçla hutbe verme geleneğini yaşatır. İzmit, fetih yoluyla değil, kuşatma sürerken yapılan antlaşma sonucu teslim olarak Türk hâkimiyetine girdiği için geçmişte camisinde kılıçla hutbe okunmazdı. Bu uygulama, İttihat ve Terakki döneminde başlatılmıştır. O devirde Osmanlı Devleti'nde ayrılıkçı baskılara bir tepki olarak başlayan kılıçla hutbe geleneği Cumhuriyet devrinde de sürdürülmüştür.[2]

Haziresi

Caminin güneydoğusunda bulunan hazirede, caminin imamları ve yakınları, eskiden bulunan Medresenin müderrisleri ve bazı şeyhlerin mezarları bulunmaktadır.[3]

Külliye yapıları

Cami, yanındaki medrese ve hamam ile birlikte Süleyman Paşa külliyesi adlı yapılar topluluğunun bir parçası idi. Bölgeyi Osmanlı idaresi altına aldıktan sonra sancakbeyi olarak görevlendirilen Süleyman Paşa, medreseyi cami ile birlikte yaptırmıştı.[4] Caminin doğusunda ve kuzeyinde uzanan medresenin faal bir şekilde kullanıldığı 16. ve 19. yüzyıl kaynaklarından anlaşılır. Caminin aşağı kısmında Akçakoca Mahallesi Çukurçeşme Sokak'ta yer alan çifte hamam, caminin ve medresenin gelir kaynaklarından birisi idi. Hamam, Bizans döneminden kalmış veya Orhan Bey döneminde yapılmış olabilir.[4]

Medrese 2000'li yıllara kadar gece kondu olarak kullanıldıktan sonra yol genişletmesinde yok edilmiştir.[4] Hamam ise Osmanlı dönemi sonrasında uzun zaman harabe halinde kalmış, 1999 Gölcük depreminde büyük hasar görmüş; 2013 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafında onarılmış ve faaliyete sokulmuştur.[4]

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Kılıçla hutbe geleneği Tarihi Orhan Camii'nde devam ediyor". Astakoshaber.com, 13 Temmuz 2019. 16 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2021. 
  2. ^ Sevinç, Akın Ülkü. "Tarihi Fevziye ve Orhan Camileri". Timekocaeli.com sitesi, 7 Ekim 2020. 26 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2021. 
  3. ^ "Orhan Camii (Gazi Süleyman Paşa Camii) - Kocaeli". Türkiye Kültür Portalı. 14 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2021. 
  4. ^ a b c d Çakmak, Abdullah. "Vakıf-Şehir İlişkisi Bağlamında İzmit Gazi Süleyman Paşa Evkafı (XVI. Yüzyıl)" (PDF). Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu, 2017. 14 Ekim 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cerrah Mehmed Paşa</span> 48. Osmanlı sadrazamı

Cerrah Mehmed Paşa III. Murad ve III. Mehmed saltanatları döneminde sadrazamlığa kadar yükselmiş tarihleri arasında yaklaşık on bir ay sadrazamlık görevi yapmış bir Osmanlı tabibi ve paşasıdır.

Çandarlı Kara Halil Hayreddin Paşa. Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminde büyük katkıları olmuş bir Osmanlı devlet adamıdır. Tarihe Çandarlılar Ailesi olarak geçmiş olan ailenin üst düzey bir mevkiye gelmiş ilk bireyidir. İlmiye sınıfından yetişmiş; kadılık ve kazaskerlik görevlerinde bulunmuş; Eylül 1364 ile 22 Ocak 1387 tarihleri arasında 22 yıl 4 ay vezirlik yapmış ve vezirliği döneminde de Çandarlı Kara Halil Hayrettin Paşa ismiyle anılan devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rüstem Paşa</span> 33. Osmanlı sadrazamı

Rüstem Paşa, Kanuni Sultan Süleyman saltanatı döneminde 28 Kasım 1544 - 6 Ekim 1553 ve 29 Eylül 1555 - 10 Temmuz 1561 tarihleri arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Külliye</span>

Külliye, cami ile birlikte hamam, medrese, mektep, imaret, türbe, kütüphane, aşevi, darüşşifa, çarşı, tekke, zaviye binalarından oluşan yapılar topluluğu.

<span class="mw-page-title-main">İskenderpaşa Camii (Beykoz)</span>

İskender Paşa Camii, İstanbul'un Beykoz ilçesinde yer alan bir külliyedir. Kanlıca İskelesi'nin önündeki küçük meydanda bulunmaktadır. I. Süleyman (Kanuni) ve II. Selim dönemlerinin devletin ileri gelenlerinden "Mağusa Fatihi" olarak tanınan Gazi İskender Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kanlıca Camii olarak da bilinir. İskender Paşa'nın 967/ 1559 tarihli vakfiyesi ile belirtilen bu mescidi, Mimar Sinan'ın tezkirelerinde "Kanlıca'da merhum İskender Paşa" ve "Camii İskender Paşa der Kanlıca" şeklinde kayıtlıdır. Caminin harim kapısı üzerindeki kitabede görülen 967/ 1559-60 tarihi külliyenin tamamlanma tarihi olarak kabul edilebilir. Yapıların tasarımı Mimar Sinan'a aittir.

<span class="mw-page-title-main">Süleymaniye Camii</span> İstanbulda bulunan bir cami

Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında İstanbul'da Mimar Sinan tarafından inşa edilen camidir.

Ömer Paşa Camii, Osmanlı döneminde Elmalı merkezinde yapılmış cami.

<span class="mw-page-title-main">Zağnos Paşa Camii</span> Balıkesirde bir cami

Zağnos Paşa Camii veya Balıkesir Ulu Camii, Türkiye'nin Balıkesir şehir merkezinde bulunan15. yüzyıl yapısı cami.

<span class="mw-page-title-main">Nüzhetiye, Gölcük</span> Gölcük, Kocaeli, Türkiyede mahalle

Nüzhetiye, Kocaeli ilinin Gölcük ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallede üretilen ve yöresel Artvin kıyafetlerin giydirildiği Nüzhetiye bebeği, 2021 yılında mahreç işareti belgesini almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eski Valide Camii</span> İstanbulda tarihi bir cami

Eski Valide Camii ve Külliyesi İstanbul'un Üsküdar ilçesinin hakim konumu Toptaşı sırtına II. Selim'in eşi, III. Murat'ın ise annesi Afife Nur-Bânû Valide Sultan tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Camii, medrese, tekke, dârüşşifa, dârulhadis, dârulkurrâ, sıbyan mektebi ve imaretten oluşan tesis, Mimar Sinan'ın inşa ettiği tam teşekküllü ve tek parça kalabilmiş son külliye olarak kabul edilmektedir. Mimar Sinan'ın inşa ettiği cami vefatından sonra talebesi Davud Ağa tarafından genişletilmiştir. Son olarak da II. Mahmud döneminde eski İstanbul evlerini andıran ve müstakil bir girişi bulunan hünkâr kasrı ve mahfili eklenmiştir. Yapılış tarihi 1570-1579 tarihleri arasını kapsamakla 1583 yılında Mimar Sinan'ın talebesi Davud Ağa tarafından genişletilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kılıç Ali Paşa Camii</span> İstanbulun Tophane semtinde bulunan cami

Kılıç Ali Paşa Camii, Kaptan-ı Derya Kılıç Ali'nin Mimar Sinan'a yaptırdığı İstanbul'un Tophane semtinde bulunan camidir. Camideki iki kitabeye göre, Hicri 988 yılında yapılmıştır. Türbe, medrese ve hamamdan oluşan bir de külliyesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu Külliyesi</span>

Kurşunlu Külliyesi, Eskişehir'de Odunpazarı semtinde bulunan külliye. Çoban, Gazi, Melek lakapları ile bilinen Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Cami kapısındaki kitabesine göre 1525 yılında yaptırılmıştır. Cami, 20 odalık zaviye, öğretim yeri, misafir yeri, misafir odaları olan imaret, halk arasında ve çeşitli yayınlarda zaviye ve medrese olarak bilinmektedir. Zaviyenin ilk açıldığı zaman hangi tarikat için olduğunu bilinmemektedir. Ancak daha sonra mevlevi dergahına çevrilmiş, tekke ve zaviyelerin kapatılmasına kadar devam etmiştir. Külliyeye ait olan kervansaray da Vakfiyede geçmemektedir. Tuhfetül Mimarin'de Mimar Sinan'ın Eskişehir'de bir kervansaray yaptığı kayıtlıdır. Cami Mimar Sinan'a mal edilmekle birlikte Mimar Sinan'ın eserlerine ait listelerde bu külliyeden sadece kervansarayın ismi geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çoban Mustafa Paşa Külliyesi</span> Acem İsa tarafından yapılmış, sonradan Mimar Sinan tarafından onarılmıştır

Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, 16. yüzyılda Kocaeli'nin Gebze ilçe merkezinde, Bağdat Caddesi, Şeftali Sokak'ta yer alan, kesin olmamakla birlikte Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş bir Osmanlı külliyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yıldırım Külliyesi</span>

Yıldırım Külliyesi, Bursa'da 14. yüzyıl sonunda Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid ve Sultan Süleyman Han tarafından yaptırılmış yapı topluluğu.

<span class="mw-page-title-main">Hüdavendigar Külliyesi</span> I. Murat tarafından Bursada yaptırılan tarihî külliye

Hüdavendigar Külliyesi, üçüncü Osmanlı padişahı I. Murad tarafından Bursa'da yaptırılan yapı topluluğu.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Gazi Külliyesi</span>

Orhan Gazi Külliyesi, Bursa'da 14. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı sultanı Orhan Gazi tarafından yaptırılan yapılar topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Fevziye Camii</span> İzmitte bir cami

Fevziye Camii, Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bulunan ilk defa 16. yüzyılda inşa edilmiş, kültür mirası değeri taşıyan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Pertev Paşa Camii</span> İzmit, Kocaelide cami

Yeni Cuma Camii olarak da bilinen Pertev Mehmet Paşa Camii, Türkiye'nin Kocaeli ilinin İzmit ilçesinde bulunan 16. yüzyıl Osmanlı camiidir. Mimarı Mimar Sinan'dır. Sultan Süleyman ve II. Selim döneminde Osmanlı veziri olarak görev yapan Pertev Mehmed Paşa için yapılmıştır. İnşaat 1579'da tamamlandı. Cami medrese, hamam, kervansaray, çeşme ve daha küçük bir eğitim okulundan oluşan büyük bir külliyenin bir parçasıdır. Caminin kendisi tek kubbeli bir yapıdır ve kubbenin 24 penceresi vardır. Caminin minaresi, 1999 İzmit depreminde hasar gördü.

<span class="mw-page-title-main">Kasım Paşa Camii</span> İstanbulda cami

Kasım Paşa Camii ya da Güzelce Kasım Paşa Camii, İstanbul ili Beyoğlu ilçesi Küçük Piyale mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi camidir. 2 kez yangın geçiren cami son haline 19. yüzyılda Abdülaziz döneminde ulaşmıştır.