İçeriğe atla

Orhan Bursalı

Kontrol Edilmiş

Orhan Bursalı (d. 1947, Rize), Türk gazeteci, köşe yazarı. Bilim ve teknoloji politikaları, bilgi toplumu, dış politika, siyaset ve toplum konularında yazılar yazar. Berlin Özgür Üniversitesi'nde siyaset bilimi okudu. Cumhuriyet gazetesinin 21 Şubat 1987 - Aralık 2015 tarihine kadar Cuma günleri yayınlanan Bilim ve Teknoloji ekini (CBT) kurdu ve yönetti. CBT kapanınca 2016 Nisanından itibaren haftalık bilim dergisi Herkese Bilim Teknoloji'yi kurdu ve yayınladı. Halen bu derginin ve portalın yayın danışmanlığını sürdürüyor. Aynı zamanda Pazar, Pazartesi, Salı ve Perşembe günleri Cumhuriyet gazetesindeki Bilim ve Siyaset başlıklı köşesinde yazmaktadır.

Televizyonda Bilim Dünyası, Bilim Gündemi ve Bilim Dosyası adlı 100'e yakın program hazırladı ve sundu.[1][2] Çeşitli Üniversitelerde ve kurumlarda konferanslar verdi, bildiriler sundu. İstanbul Üniversitesi'nde 2000'li yılların başında 3 sezon Bilim ve Teknoloji dersleri verdi.

Kitapları

  • Yarınına Koşan Bilim: Bir XX. Yüzyıl Takvimi, editör, Yapı Kredi Y., 1993
  • "Türban: Kadın Sorunu mu, Erkek Sorunu mu?"2008 Cumhuriyet Kitapları
  • "Bilgi Toplumu Sınıfı, Dünya ve İktidar Sorunu", Türkiye Bilimler Akademisi yayını, Mayıs 2009
  • "Bilim, Toplum ve Insana Bakış", Cumhuriyet Kitapları, Eylül 2009
  • Ulus Yıkıcılığı Zamanları, Cumhuriyet Kitapları, Eylül 2010
  • Uluslararası Göstergelerle Türkiye Röntgeni: 10 Yıldır AKP, Cumhuriyet Kitapları, Kasım 2011
  • "Ulus Yıkıcılığı Zamanları, genişletilmiş ikinci baskı, güncel inceleme, Cumhuriyet Kitapları, Kasım 2012
  • Hey Türkiye Nasılsın? Sayılar, rakamlar, olgular, yorumlar ve uluslararası göstergelerle bir ülke fotoğrafı, 1. Baskı Kasım 2013, kısmen yenilenmiş 2. Baskı Aralık 2013, Cumhuriyet Kitapları
  • “Çatışmanın Anatomisi” RTE-Gülen çatışmasının 5 yıl önce saptanan ve adım adım izlenen serüveni ve Cemaat üzerine değerlendirmeler,  337 sayfa, Kırmızı Kedi yayını, Kasım 2014
  • Aziz Sancar ve Nobel'in Öyküsü, mayıs 2016, Kırmızı Kedi yayını, Bu kitabın İngilizce ve Yunanca baskıları.

Kaynakça

Kaynakça

  1. ^ CUMOK 17 Ekim 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. URL son erişim tarihi: 25 Ocak 2008
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Ahmet Enis Batur, Türk şair, yazar ve yayımcıdır.

Tahsin Yücel,, Türk akademisyen, öykü ve roman yazarı, denemeci, eleştirmen ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Avcıoğlu</span> Türk gazeteci, yazar, düşünür ve siyaset adamı

Doğan Avcıoğlu Türk gazeteci, yazar, düşünür, siyasetçi, ekonomist ve Kurucu Meclis üyesi.:15

Oya Baydar, Türk yazar, gazeteci ve sosyolog.

Siyaset veya politika, gruplar arasında kararların alındığı veya bireyler arasındaki güç ilişkilerinin, kaynakların dağıtımı veya statü gibi diğer etkileşim biçimlerinin ilişkilendirildiği bir dizi faaliyeti ifade eder. Siyaset ve hükümeti inceleyen sosyal bilim dalı ise siyaset bilimi olarak adlandırılır.

İbrahim Ömer Madra, Türk uluslararası ilişkiler uzmanı, siyâset bilimci, radyo programcısı ve yazar. Ortak kurucularından olduğu Açık Radyo’nun genel yayın yönetmenidir. Küresel ısınma ve iklim değişikliği konusuna dikkat çekmek için çalışan bir iklim aktivistidir.

İsmail Kara,, Türk ilahiyatçı.

Emin Fuat Keyman, uluslararası ilişkiler uzmanı Türk akademisyen ve siyaset bilimcisi.

İhsan Sezal,, Türk sosyolog, bilim insanı.

Elif Çepni ,Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Mihrdad İzedi</span> Kürt tarihçi

Mehrdad R. Izady, İranlı-Kürt tarihçi, coğrafyacı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Batı Hazar Üniversitesi</span>

Batı Üniversitesi, Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu tarafından 4 Mart 1995 tarihli 44 sayılı kararı ile özel eğitim kurumu gibi devlet tesciline alındı. Batı Üniversitesi Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan resmi kayıtlı özel üniversitedir. 1991 yılında kurulan üniversite Azerbaycan'ın önde gelen yükseköğretim kurumlarından birine dönüşmüştür. Eğitim sektörünün kendisi hakkında olumlu görüş kazanmış Batı Üniversitesi öğrencilere geniş çeşitteki mesleklerde eğitim veriyor. Üniversitenin kabul koşulları özel yükseköğretim müessiseleri arasında en yüksek olanlardan biridir. Batı Üniversitesi Azerbaycan'ın ekonomik, sosyal ve politik gelişimi sürecine ekonomik geçiş ve ondan sonraki dönemde cumhuriyetin ihtiyaçlarını bilen uzmanlar hazırlamakla yardım edecek bir yükseköğretim kurumu yaratmak amacıyla kurulmuştur. Batı Üniversitesi 1996 yılından beri yönetimin Kalkınma Avrupa Vakfı üyesidir. Ayrıca o, 1992 yılında UNESCO nezdindeki Uluslararası Üniversiteler Birliği'nin, 1999 yılından Karadeniz Ülkeleri Üniversiteler ağı ve 2001 yılından Uluslararası İdari Bilimler Enstitüsü üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mim Kemal Öke (akademisyen)</span>

Mim Kemal Bülent Öke, siyaset bilimi profesörü, roman yazarı.

Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji, Türkiye'de haftalık yayımlanmış bir bilim haberleri ve kültür dergisidir. 1987 yılında, Cumhuriyet gazetesinin köşe yazarı Orhan Bursalı’nın yayın yönetmenliğinde Cumhuriyet Bilim Teknik adı altında, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Benim manevi mirasım ilim ve akıldır” sözünün ışığında gazetenin ücretsiz eki olarak Cumartesi günleri yayınlanmaya başlamış, 2006 yılında Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji adını almıştır. Yaklaşık 29 yıl kesintisiz hayatını sürdüren derginin, 1501. sayısının yayınlandığı gün gazete yönetimi tarafından yayını durdurulmuştur.

Sevgi Özel,, Türk yazar, Dil bilimci ve Dil Derneği Başkanı.

Herkese Bilim ve Teknoloji, Türkiye'de haftalık yayımlanan bir bilim haberleri ve eleştirel düşünce dergisidir. Cumhuriyet gazetesi yönetiminin 26 Aralık 2015 tarihinde Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji (CBT) dergisini kapatmasının ardından, derginin aynı içerik ve yazar kadrosu ile birlikte Orhan Bursalı'nın danışmanlığı ve Özlem Yüzak'ın genel yayın yönetmenliğinde “Herkese Bilim Teknoloji” ismiyle hem portal üzerinden hem de basılı olarak tekrar yayınlanacağı duyurulmuştu. Bunun üzerine, özü CBT ile aynı kalan HBT, genişleyen kadrosu ve içeriği ile 1 Nisan 2016 tarihinde yayına başladı. HBT düzenli olarak her cuma yayınlanmakta ve tüm hafta bayide kalmaktadır.

Sezer Ateş Ayvaz, Türk yazar, sosyolog.

Hüseyin Yayman, Türk akademisyen, gazeteci, yazar ve siyasetçidir.

Orhan Eşref Koloğlu, Türk tarihçi, gazeteci, akademisyen ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Kurumlar sosyolojisi</span>

Toplum, ortak bir coğrafi mekandan, kurumsallaşma davranış biçimleri sergileyen ve bir arada yaşayan bireylerden oluşmuş bir bütündür. Toplumu oluşturan bireyler arasında düzenli ilişkiler ve davranış kalıpları vardır. Davranış kalıpları, dil ve kültür sayesinde oluşur. Toplumun sahip olduğu bu davranış kalıpları zamanla değişebilir.