İçeriğe atla

Orhan Bayramoğlu

Orhan Bayramoğlu (d. Orhan Güldoğan) veya kullandığı mahlasıyla Kaleli Orhan (1936, Pazar, Rize - 11 Ocak 2013), Türk şair ve araştırmacı yazar.[1] Hemşin kültürünün yaşatılması için yaptığı çalışmaları ile tanınmaktadır.[2]

Aslen Varoş köylü olan Bayramoğlu, 1936 yılının Ekim ayında Yusuf ve Fevziye çiftinin çocuğu olarak Rize'nin Pazar ilçesinde doğdu. İlkokulu Yücehisar (Lamğo) köyünde, ortaokulu Pazar'da okuduktan sonra 1951'de Rize Lisesi'ne başladı. Yatılı okul sınavını kazanarak İzmir Atatürk Lisesi'ne geçtiyse de, sağlık sorunları nedeniyle buradaki eğitimine devam edemedi ve İstanbul'daki Haydarpaşa Lisesi'ne nakil oldu. Sağlık sorunları nedeniyle yeniden eğitimine ara veren Bayramoğlu, 1955-56 yılında Pazar'ın Yemişlik (İlastas) köyünde öğretmenlik yaptı. Sonrasında liseye dönüp mezun oldu. Sonrasında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi ve 1965 yılında avukat olarak çalışmaya başladı. Eş zamanlı olarak Hemşin Yüksek Tahsil Talebe Cemiyeti'ni (Hemşin Dayanışma ve Yardımlaşma Cemiyeti, Hemşinliler Eğitim ve Kültür Derneği) kurdu. Rize hakkında yazdığı şiirlerini 1965 yılında Sen ve Tulum adıyla kitaplaştırdı. Hemşin'in Akyamaç (Tecina) köyünden, 2002 yılında tanıştığı halk şairi Ziya Küçük'ün şiirlerini topladığı Güz Yeşili isimli kitap 2008'de yayımlandı.[3] 2012'de aynı şairin diğer şiirlerini Sessizliğin Sesi adlı kitabında toplayarak kitaplaştırdı.[4] Mayıs 2012'de pankreas kanseri teşhisi alan Bayramoğlu, 11 Ocak 2013 tarihinde hayatını kaybetti.[5]

Kişisel hayatı

Fatma Nezahat Aksoy ile evli olan Bayramoğlu, 4 çocuk babasıydı.

Eserleri

  • Sen ve Tulum (1965)
  • Güz Yeşili (2008)
  • Sessizliğin Sesi (2012)

Kaynakça

  1. ^ Fatih Sultan Kar (28 Eylül 2019). "Gerçek Bir Memleket Sevdalısı Kaleli Orhan Bayramoğlu". pazar53.com. 13 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2024. 
  2. ^ "Çamlıhemşin Yazlık Köyü (Varoş)". kackar53.com. 9 Nisan 2022. 13 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2024. 
  3. ^ Fatih Sultan Kar (4 Ocak 2024). "Seni Unutmak Mümkün Mü? Kaleli Orhan". tekbayrak.com.tr. 13 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2024. 
  4. ^ "Kaleli Orhan". atinali.com. 13 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2024. 
  5. ^ Özcan Bayramoğlu (22 Nisan 2020). "Ağabeyim Orhan Bayramoğlu Yazan.Özcan Bayramoğlu". hemsinlilerplatformu.com. 4 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tulum (çalgı)</span> Karadeniz bölgesine özgü üflemeli çalgı

Tulum, Anadolu'nun kuzeydoğusunda Rize, Artvin, Ardahan, Erzurum ve Gümüşhane'de kullanılan nefesli bir halk çalgısı. Balkan yarımadası ve İskoçya'da kullanılan gaydadan en önemli farklı pes sesleri kontrol edebilen boruya sahip olmamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Behçet Necatigil</span> Türk şair, öğretmen ve çevirmen

Behçet Necatigil ; Türk şair, öğretmen ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Hemşin</span> Rizenin ilçesi

Hemşin, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde Rize iline bağlı ilçesi. Nüfusu 2.499 kişi olup bu bakımdan 922 ilçe arasında sondan dokuzuncudur. Denizden 19 km içeride, Rize'ye 57 km mesafededir. Yüzölçümü yaklaşık olarak 120 km²'dir. İlçenin kuzeyinde Pazar ilçesi, batısında Çayeli ve Kaptanpaşa, güneyinde Çamlıhemşin yaylaları ile komşudur.

Ahmet Oktay asıl adı ile Ahmet Aktay Börtecene Türk şair, yazar, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Halit Fahri Ozansoy</span> Türk şair, gazeteci, oyun yazarı ve öğretmen (1891-1971)

Halit Fahri Ozansoy, Türk şair, gazeteci, oyun yazarı ve öğretmendir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Veli Kanık</span> Türk şair (1914–1950)

Orhan Veli Kanık, daha çok Orhan Veli olarak tanınan Türk şairdir. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı. Şair otuz altı yıllık yaşamına şiirlerinin yanı sıra hikâye, deneme, makale ve çeviri alanında birçok eser sığdırdı.

Garip hareketi, garipçiler ya da birinci yeni; Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday'ın kurduğu ve Türk şiirinde yer etmiş anlayışları reddeden ve söyleyiş güzelliğini esas alan edebiyat akımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hemşinliler</span> etnik grup

Hemşinliler, yoğun yaşadıkları yerler Türkiye'nin Rize, Erzurum'un Tortum, İspir, Artvin'in Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri, Trabzon'un Araklı ve Sürmene ilçelerinde olan, nüfusu yaklaşık iki yüz bin kişiden oluşan ve Hemşince veya Türkçe ana dilli etnik gruptur. Hemşinli tanımı Hemşin'de yaşayanları değil kendine ait ortak bir kültürü, dili olan topluluğu ifade etmektedir. Hemşinlilerin önemli bir kısmı bugün Türkiye'nin büyük şehirlerine ve Rusya, Gürcistan, Özbekistan gibi başka ülkelere dağılmış durumdadır. Bunun siyasi, ekonomik ve dini pek çok nedeni bulunmaktadır. Hemşinlilerin çoğunluğunun mensup olduğu din İslam'dır.

<span class="mw-page-title-main">Gökhan Birben</span>

Gökhan Birben, Hemşinli ses sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Akbucak, Pazar</span> Pazarın köyü

Akbucak, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Aktaş, Pazar</span>

Aktaş, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Başköy, Pazar</span>

Başköy, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Bucak, Pazar</span>

Bucak, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.

Nihad Sâmi Banarlı,, Türk edebiyat tarihçisi, yazar, şair ve edebiyat öğretmenidir.

Remzi Bekar, Türk tulum sanatçısı. Bekar, Türkiye'de ilk defa tulumla plak ve kaset çalışmaları yapan kişidir. 6 plak ve 8 tulum kasedi çıkarmıştır.

Şükrü Parlak, Türk tulumcu ve tulum imalatçısı.

İbrahim Karaca, Türk şair ve araştırmacı.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Hulûsî Baba</span>

Hacı Hulûsî Baba veya soyadı kanunundan sonraki adıyla Mehmet Hulûsî Erer, Türk divan şairi ve Kadiri tarikatı şeyhi.

<span class="mw-page-title-main">İhsan Topaloğlu (yazar)</span>

İhsan Topaloğlu Rize temalı çalışmalarıyla tanınan Türk araştırmacı yazar.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Sırtlı</span>

Mustafa Sırtlı, yaptığı Doğu Karadeniz müziği besteleriyle Türk müzisyen ve tulumcu. Karadenizli birçok sanatçıya yaptığı besteleri verdiği için, Karadeniz müziği camiasında Bacasız Beste Fabrikası olarak bilinirdi. Peştamallı Kız adlı eseri, tulum müziğinin iyi örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Dertliyim Efkarlıyım ve Ali Dayı başlıca eserlerinden diğer ikisidir.