İçeriğe atla

Orhan Aytür

Orhan Aytür
Doğum1965
Ankara, Türkiye
MilliyetTürk
EğitimOrta Doğu Teknik Üniversitesi
Northwestern Üniversitesi
MeslekÜniversite profesörü

Orhan Aytür (d. 1965 İzmir, Türkiye), Türk optoelektronik profesörü ve su altı fotoğrafçısı.

Akademik kariyeri

Orhan Aytür, 1965 yılında Ankara'da doğdu. Orta öğrenimini Tarsus Amerikan Koleji[1] ve TED Ankara Koleji'nde tamamladı ve 1986 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) elektrik mühendisliği alanında lisans derecesiyle mezun oldu. Daha sonra 1988'de yüksek lisans ve doktora derecesini almak üzere Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. 1991 yılında Northwestern Üniversitesi'nden mezun oldu.[2][3]

Aytür, sektörde kısa bir süre lazer bilimcisi olarak çalıştı ve daha sonra 1993 yılında yurda dönmeden önce New Mexico Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Ankara'da Bilkent Üniversitesi'ne yardımcı doçentlik (1993-1997) ve doçentlik (1997-2002) görevlerinin ardından 2002 yılında Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde profesör oldu.[2][3]

Araştırma ilgi alanları optoelektronik ve lazerdir. Aytür, 2010 yılından bu yana Bilkent Üniversitesi'nde rektör yardımcısı olarak idari görevlerini yürütmektedir.[2]

Su altı fotoğrafçılığı

Aytür'ün su altı dalışına olan ilgisi çocukluğunda da vardı. Ancak o dönemde yüksek miyopisi ve lensli dalış maskelerinin bulunmaması nedeniyle su altında net göremiyordu ve bu nedenle su altı dalışından uzak durdu. 1998 yılında bir arkadaşının girişimiyle lensli dalış maskelerinin ortaya çıkmasıyla tüplü dalışa başladı.[1][3]

1979 yılında Tarsus Amerikan Koleji'nde ortaokul yıllarında anne ve babasının hediyesi olan Rus yapımı bir fotoğraf makinesi ile siyah-beyaz amatör fotoğrafçılığa başladı.[1] 1978 yılında Ankara'da Fotoğraf Sanatçıları Derneği AFSAD'ı ziyaret ederek karanlık oda çalışmalarında yer almaya başladı. 1984 yılında mimar Jale Erzen'den fotoğrafçılık dersleri aldı ve ilk fotoğrafları Boyut dergisinde yayımlandı.[4] Aytür, ilk su altı fotoğraflarını 1999 yılında bir arkadaşının kamerasına ödünç verdiği su altı muhafazasıyla çekti. 2000 yılında uzun süredir devam eden fotoğrafçılık hobisini su altı dalışıyla birleştirmeye karar verdi ve bir su altı kamerası satın aldı. Kısa süre sonra fotoğraf yarışmalarına katılmaya başladı ve başarısı karşısında şaşırdı. 2000 Türkiye Şampiyonası'ndaki ilk yarışmasında iki şampiyonluk ve bir ikincilik kazandı. Başarısını daha sonraki yıllarda da sürdürdü.[1][3][4]

Aytür, 2005 yılında Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu'nun (TSSF) oluşturduğu millî takıma katıldı ve Dünya Sualtı Faaliyetleri Konfederasyonu (CMAS) tarafından İspanya'nın L'Estartit kentinde düzenlenen 10. Dünya Sualtı Fotoğraf Şampiyonası'nda ülkesini temsil etti.[1] O zamandan bu yana uluslararası sualtı fotoğrafçılığı etkinliklerine katılmaktadır. 9-14 Mayıs 2007 tarihlerinde Mauritius'ta düzenlenen 11. CMAS Sualtı Fotoğrafçılığı Dünya Şampiyonası'na katılarak Makro kategorisinde bronz madalya kazandı.[3][5] 2007 yılında Fransa'da düzenlenen 34. Antibes Sualtı Fotoğraf Festivali'nde Jorge de Albuquerque Ödülü'nün (Konkoloji) kategorisinde birincilik ödülünü aldı. 2008 yılında tekrar Türkiye millî takımına seçilerek, 31 Mayıs-5 Haziran 2009 tarihleri arasında Güney Kore'nin Jeju Adası'nda düzenlenen 12. CMAS Sualtı Fotoğrafçılığı Dünya Şampiyonası'na katıldı.[4][5]

26-31 Mayıs 2011 tarihlerinde Türkiye'nin Bodrum kentinde düzenlenen 13. CMAS Sualtı Fotoğrafçılığı Dünya Şampiyonası'nda[6] 23 ülkeden yarışmacılar arasında, kategoride bir altın (Modelli Geniş Açı) ve iki bronz madalya (Balık) ve (Temayla Yakın Çekim) kazanarak dünya şampiyonu oldu. Aytür, Dünyanın En İyi Sualtı Fotoğrafçısı seçildi.[7][8][9][10]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Çizmeci, Şule (4 Kasım 2006). "Sualtının en ilginç simaları bu objektife gülümsüyor". Radikal. Erişim tarihi: 28 Haziran 2024. 
  2. ^ a b c "Orhan Aytür's Biography". Bilkent Üniversitesi. 21 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2024. 
  3. ^ a b c d e Pınar, Olcay (1 Mayıs 2007). "Ankara'da deniz yok ama dalgıç çok". Hürriyet. 24 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2024. 
  4. ^ a b c "Orhan Aytür Fotoğraf Gösterisi - Denizin Yaratıkları 12.05.2009 Salı - Saat : 19:00". Afsad. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2024. 
  5. ^ a b "Sualtı fotoğrafçıları Jeju'da buluşuyor". Sabah. 23 Mayıs 2009. 1 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2024. 
  6. ^ "13th CMAS World Underwater Photography Championship". X-Ray Mag. 15 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2024. 
  7. ^ "13th Underwater Photo World Championship Ends in Bodrum-Turkey with a Fair Distribution of Medals Amongst the Participating Countries and with Turkey Taking the Title. The World Champion is Mr. Orhan Aytür". Dünya Sualtı Faaliyetleri Konfederasyonu. 7 Ağustos 2011. 26 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2024. 
  8. ^ "Sualtı Fotoğraf Şampiyonası'nda 4 madalya". Hürriyet. 31 Mayıs 2011. 22 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2024. 
  9. ^ "Dünyanın en iyi sualtı fotoğrafçısı Prof. Aytür". Hürriyet. 1 Haziran 2011. Erişim tarihi: 28 Haziran 2024. 
  10. ^ "'Derin' değerler ödül getirdi". Radikal Hayat. 1 Haziran 2012. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Bilkent Üniversitesi ya da resmî adıyla İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan vakıf üniversitesi. İhsan Doğramacı tarafından, İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı, İhsan Doğramacı Sağlık Vakfı ve İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı kararlarıyla 20 Ekim 1984'te, Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi olarak kurulmuştur. Bilkent Üniversitesi, kuruluş amacını "eğitim kalitesi, bilimsel araştırma ve yayınları ile kültür ve sanat faaliyetleri açısından dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer almak" olarak açıklamıştır. Bu amaç doğrultusunda üniversiteye "Bilim Kenti"nin kısaltılmışı olan Bilkent adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fotoğrafçılık</span> sanat, bilim ve ışık ya da diğer elektromanyetik radyasyonu kaydederek dayanıklı görüntüler yaratma pratiği

Fotoğrafçılık, Kullanılacak düzene göre farklı sistemleri içermekle beraber, görüntü sensörü, film, karanlık oda, lens ve ışık kullanarak, gözle görebildiğimiz cisim ve şekilleri, film ya da dijital ortam üzerine kaydederek görüntü oluşturma işidir. İşlevsel uygulamaları nedeniyle bir zanaat olduğu gibi, estetik yönüyle bir sanat olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Dalgıçlık</span>

Dalgıçlık veya dalıcılık, su altında kalmak üzere suya dalma sporu. Bu sporda nefes alma aygıtları kullanıldığı gibi, bu aygıtlar olmadan da bu spor yapılabilmektedir.

Yasemin Dalkılıç, dünya sualtı dalış rekortmeni Türk dalgıç.

FINA, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından su sporları alanında uluslararası rekabeti yönettiği için tanınan uluslararası federasyondur. IOC ve uluslararası toplum için belirli bir spor veya disiplini yöneten birkaç uluslararası federasyondan biridir. Merkezi Lozan, İsviçre'de bulunmaktadır.

Ebru Ceylan, Türk fotoğrafçı, senarist ve oyuncu. Eşi Nuri Bilge Ceylan'ın İklimler filmindeki oyunculuğu ile ünü artmıştır.

En popüler üç sualtı takım oyunu ragbi, futbol ve hokeydir. Karadaki örneklerinden farklı olarak daha az oyuncuyla oynanırlar; neredeyse bütün olay su altında geçtiği için bu sporların çok fazla seyirci çektiğini söylemek zordur. Yine de bu sporların, Avustralya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da gittikçe genişleyen bir kitlesi vardır. Özellikle dalgıçlar, bu sporları bir tür antrenman olarak kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Serbest dalış</span>

Serbest dalış, havuzda ve açık suda tek nefeste en büyük derinlik, en uzun mesafe ve süreye ulaşmanın hedeflenildiği bir su altı aktivitesidir. Serbest dalış tarihi, insanların su altı avcılığı yaparak geçimlerini sürdürmek için nefes tutmalarına başlamalarından 21. yüzyılda serbest dalgıçların hobi amaçlı veya rekabete dayalı olarak insan vücudunun sınırlarını test etmelerine kadar uzanmaktadır. Günümüzde dünya rekortmeni serbest dalgıçlar tek nefeste 200 metreden daha derine tek nefesle inip, 300 metre üzeri mesafeyi su altından yatay yüzüp, 10 dakika üzerinde nefeslerini tutarak bu sınırları test etmeye ve geliştirmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şahika Ercümen</span> Türk serbest dalışçı ve su altı hokeyi oyuncusu

Şahika Ercümen, Türk serbest dalışçı ve sualtı hokeyi oyuncusu, millî sporcu.

<span class="mw-page-title-main">Şinasi Sahnesi</span> Ankarada bulunan bir tiyatro sahnesi

Şinasi Sahnesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir tiyatro sahnesidir. Akün Sahnesi ile aynı binada yer alan salon, 1988 yılından beri Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen temsillere ev sahipliği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Birgül Erken</span> Türk derin dalıcı

Birgül Erken, Türk serbest dalıcı, milli sporcu ve sualtı modeli. Serbest dalışta değişik dallarında rekorları bulunur. Evli ve bir çocuk annesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Moran</span> Türk mütercim ve fotoğraf sanatçısı

Yıldız Moran, Türk fotoğrafçı, sözlük yazarı ve çevirmen.

Avrupa Yüzme Birliği ya da kısaca LEN, Uluslararası Yüzme Federasyonuna bağlı olarak Avrupa’da uluslararası düzeyde düzenlenen dalış, yüzme, açık su yüzme, senkronize yüzme ve sutopu organizasyonlarını yürüten yönetim bütünüdür. 1927 yılında İtalya’nın Bologna şehrinde kurulan LEN’in genel merkezi 2015 yılından beri İsviçre’nin Nyon kentindedir.

Derin Toparlak Paletli yüzme ve Serbest dalış sporcusu.

<span class="mw-page-title-main">Derya Akkaynak</span>

Derya Akkaynak, Harbor Branch Oşinografi Enstitüsü'nde görev yapan Türk mühendis ve oşinograftır.

<span class="mw-page-title-main">Rüstem Derin</span>

Rüstem Derin, Türk milli serbest dalış sporcusu. Sabit ağırlık çift palet branşında 85 metre ve sabit ağırlık paletsiz ip destekli (FIM) branşta 91 metre dalarak Türkiye rekorlarını elinde bulundurmaktadır.

Ateş Evirgen, Türk sualtı fotoğraf sanatçısı, yazar.

Etem Hamdi Tem, Türk fotoğrafçı.

Yaren Türk, Türk serbest dalışçı ve milli sporcudur. 16 yaşında İtalya’da katıldığı dünya şampiyonasında dünyanın en genç serbest dalış sporcusu seçilmiştir. 18 yaşında 53m ile paletsiz branşında dünya birincisi olmuştur. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Spor Bilimleri Fakültesi’nden Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunudur. Antrenörlüğünü, serbest dalış dünya ve Avrupa şampiyonu ve rekortmeni Cenk Devrim Ulusoy üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Orda Mağarası</span>

Orda Mağarası, Batı Ural Dağları'nın altında bulunan bir alçı kristali mağarasıdır.