İçeriğe atla

Orhan Atasoy

Orhan Atasoy
Genel bilgiler
Doğum1949
İstanbul, Türkiye
Ölüm18 Eylül 2009 (60 yaşında)
Baltimore, ABD
Başladığı yerTürkiye
MesleklerMüzisyen, besteci, heykeltıraş
ÇalgılarGitar
Etkin yıllar1972-1994

Orhan Atasoy (d. 1949, İstanbul, Türkiye - ö. 16 Eylül 2009, Baltimore, ABD), Türk müzisyen. 1993 yılında yayınladığı Gemiler şarkısı ile tanınmaktadır.

Hayatı

İlk yıllar

1949'da İstanbul'da doğdu. Özel bir kolejde okuduktan sonra İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ne girip heykel bölümünden mezun oldu. Daha sonra çeşitli Avrupa ülkelerini dolaşıp, müzikle ilgilenmeye başladı. 1974 yazında Orhan Önemli adıyla Moğollar grubuna gitarist olarak girdi. O sırada Cem Karaca ile çalışan Moğollar'da geçirdiği kısa süre içinde Almanya'da yayınlanmak üzere çekilen bir klipte flütüyle yer aldı.[1] Ancak üç ay sonra Cem Karaca ve Cahit Berkay'ı farklı yaşam tarzıyla rahatsız eden Atasoy, gruptan ayrıldı. Gruptan ayrılırken, grubun geri kalanı olan Taner Öngür ve Ayzer Danga ile İsveç'e gidip grup kurma kararı aldı. Ancak bu plan işlemedi ve Atasoy, iki gün kalıp iltica talebinde bulunduğu İsveç'ten geri gönderildi.[2] Moğollar ise yeni elemanlarla müzik kariyerlerine devam etti. Uzun süre müzikten ayrı kalan Atasoy, 1989'da Seyyal Taner'in Nanay albümü ile müziğe geri döndü. Fahir Atakoğlu, Zeynep Talu ve Istvan Leel-Össy ile Taner için şarkı yazan Atasoy, albümde gitar da çaldı. Aynı yıl Sezen Aksu'nun Sezen Aksu Söylüyor albümünde Gamsız adlı bestesi yer aldı. Motosiklet ve otomobil tutkunu Atasoy bu dönemde ralli yarışlarına da katıldı.

1990'lar

1990'lar Atasoy için sıkıntılı başladı. 1991 yılının sonlarında daha çok ralliyle uğraşan Atasoy, kokainle yakalandı ve dört ay hapiste kaldı.[3][4] Daha sonra Harun Kolçak da o dönemde Atasoy'un kokain kullandığını polise verdiği bir ifadede belirtti.[5] Kötü günleri kısa sürede geride bırakan Atasoy, müzik kariyerine geri döndü. 1992 yılında Zerrin Özer ve Melis Sökmen kendi albümlerinde Atasoy'un sözlerini yazdığı ve Ercüment Vural'ın bestelediği Gemiler adlı şarkıyı okudu.

1993'te Atasoy'un ilk solo albümü Yanmışız'ı çıktı. Albümde Fuat Güner, Kerim Çaplı, Fahir Atakoğlu, Demir Demirkan, Özkan Uğur, Taner Öngür gibi ünlü müzisyenlerle çalıştı. Bu albümde yorumladığı Gemiler şarkısı büyük ün kazandı. Umur Turagay'ın tek planla çektiği, Cem Özer, Seyyal Taner, Fatih Erkoç, Zeynep Tunuslu ve Uzay Heparı'nın da gözüktüğü Gemiler klibi MTV'de gösterilen ilk Türk klibi oldu.[6][7] Beş sene sonra Teoman bu şarkıyı kendi albümünde yorumlayıp kliple destekleyince, şarkı tekrar gündeme geldi. Gemiler dışında Satırlara Sığmadın, Motor Aşkı ve Sokakların Yıldızı şarkılarına da klip çekildi. Ancak albüm genel olarak büyük satış rakamlarına ulaşmadı. Albüm sonrası Lost Ghost adlı bir grup projesini yürüten sanatçı, 1994'te Tarkan'ın Biz Nereye? şarkısına yaptığı geri vokal performansından ve Atakoğlu'nun Notalar Savaşınca şarkısında çaldığı gitardan sonra müzik piyasasından çekildi ve ABD'ye yerleşti.

2000'ler

Atasoy, ölümüne dek Washington'da artistik möble ve heykeltıraşlıkla uğraştı. Son yıllarında müziğe dönüş yaptı. 2008'de Zafer Cınbıl'ın Organic Şarkılar albümündeki Kara Sevdalı şarkısına geri vokal yaptı.[8] Aynı yıl Kalan Müzik, Yanmışız albümünü iki yeni şarkıyla birlikte 1980 & 2001 adıyla yayınladı. Albümde yer alan Yorgunum isimli parçası ilk kez Türk dinleyicisiyle buluştu. Şarkının müzik videosu yönetmen Cenk Özakıncı tarafından çekildi. Albümde, daha önce Sezen Aksu'nun söylediği Gamsız'ın da daha önce yayınlanmamış bir versiyonu bulunmaktaydı. Aynı yıl, iki senedir savaştığı karaciğer kanseri ve Siroz hastalığına yenik düştü. İki kez evlenen Atasoy'un Cengiz ve Melodi isimlerinde iki çocuğu vardı.

Diskografi

Solo albümleri

  • Yanmışız (1993)

Diğer albümleri

  • 1980 & 2001 (2008) - Toplama albümü

Müzik videoları

Kaynakça

  1. ^ Tarkan Teymen [@TarkanTeymen] (28 Haziran 2015). "Atasoy\ AlmanTV'sinin C. Karaca'nın teknesinde çektiği C. Karaca-Moğollar klibinde de flüt çalmış! t.co/Qn3e9giTwL" (X gönderisi). Erişim tarihi: 22 Temmuz 2020X vasıtasıyla. 
  2. ^ Plak Dolabı "Cem Karaca" Özel Bölümü - Murat Meriç & Taner Öngür, 8 Şubat 2016.
  3. ^ 24 Kasım 1991. Milliyet Gazetesi. Sayfa 12.
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2016. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2016. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2016. 
  7. ^ 18 Kasım 1995. Milliyet Gazetesi. Sayfa 31.
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fahir Atakoğlu</span> Türk besteci ve enstrümantalist

Mustafa Fahir Atakoğlu, Türk besteci ve piyanisttir. Senfonik eserler, film müziği ve caz alanlarında tanınır. Eserleri Avrupa ve ABD'de çeşitli müzik festivallerinde yer almış ve uluslararası ödüller kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sezen Aksu</span> Türk müzik sanatçısı

Sezen Aksu, doğum adıyla Fatma Sezen Yıldırım,, Türk şarkıcı-şarkı yazarı ve yapımcı. Çıkış yaptığı 1970'lerin ortalarından itibaren şarkılarıyla etkili bir figür hâline gelerek Türk pop müziğine yön verdi. Şarkıcılığının yanı sıra yazıp bestelediği şarkıları başkalarına vermesi sayesinde söz yazarı ve besteci kimliğiyle de sık sık ön plana çıktı. Kendisine geri vokallik yapan birçok kişiyi destekleyerek bu kişilerin albümlerinin yapımcılığını üstlendi. Bu sayede 1990'lar boyunca ve 2000'lerin başında çeşitli isimlerin tanınmasına yardımcı oldu ve bu isimleri etkiledi.

<i>Yaz Bitmeden</i>

Yaz Bitmeden, Sezen Aksu'nun 6 Ağustos 2003 çıkışlı on sekizinci stüdyo albümüdür.

<i>Işık Doğudan Yükselir</i> Sezen Aksunun 28 Haziran 1995 tarihinde çıkmış, on ikinci albümü

Işık Doğudan Yükselir, Sezen Aksu'nun 28 Haziran 1995 tarihinde çıkan on ikinci albümüdür. Var Git Turnam adlı şarkının bestecisi olarak CD kapağında A.İsahakian yazılmıştır. Fakat bu şarkı iki ayrı şarkının bir araya getirilmesi ile oluşmuş bir şarkıdır. İkisinin de bestecisi A. İsahakian değildir. A. İsahakian "Bingöl" adlı şarkının Ermenice sözlerini yazmıştır. Bu iki şarkının Ermenice adları Yar ko parag boyin mernem ve Bingöl'dür.

<i>Sezen Aksu 88</i>

Sezen Aksu '88, Türk şarkıcı Sezen Aksu'nun sekizinci stüdyo albümüdür. 22 Şubat 1988'de Fono Müzik tarafından yayımlandı. 1986 yılında yayınlanan Git albümünden sonra bu şirketten çıkardığı ikinci albüm olmuştur. Sen Ağlama (1984) ve Git (1986) albümlerinin büyük başarısından sonra bu albümde de çoğunluğu Onno Tunç olmak üzere Garo Mafyan, Ara Dinkjian ve Atilla Özdemiroğlu gibi müzisyenlerle çalıştı. Metin Altıok'a ait "Kavaklar" adlı şiir ve Kayahan'a ait "Bir Kuş Uçur " adlı parçanın sözleri haricinde Sezen Aksu, albümde yer alan parçaları Aysel Gürel ile birlikte yazdı. İstanbul'da yer alan Stüdyo Gelişim İstanbul'da gerçekleşen kayıtlar yedi ay kadar sürdü. On iki parçadan oluşan albümden ilk olarak albümle aynı gün "Geçer" adlı parçanın video klibi yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Cem Karaca</span> Türk rock müziği sanatçısı (1945–2004)

Muhtar Cem Karaca, Türk rock müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, tiyatrocu ve sinema oyuncusu. Anadolu rock türünün kurucularındandır. Birçok grupla çalışmış, grupların kurucu ve yöneticisi olmuş, güçlü bir rock kültü yaratılmasının öncülerinden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Moğollar (müzik grubu)</span> Türk rock müzik grubu

Moğollar, 1967 yılında İstanbul'da kurulmuş Türk rock grubu. Murat Ses ve Aziz Azmet tarafından kurulan grup 1960'lı ve 1970'li yıllarda çıkardıkları albümlerle büyük başarı sağladı ve Anadolu rock müziğininde gelişmesinde önemli bir yer edindi.

<span class="mw-page-title-main">Uzay Heparı</span> Türk müzisyen (1969–1994)

Rony Uzay Heparı, Türk müzisyen, besteci, aranjör ve oyuncu. Heparı, çocukluğunda klasik müzik eğitimi aldı. 1980'lerin ortasında lisede yıllarında Garo Mafyan'ın şeflik yaptığı efsane İstanbul Gelişim Orkestrası'na girerek elektro klavyede kendisini geliştirdi. 1980'li yıllarda MFÖ hayranı olan Uzay Heparı'nın pop müziğe ilgisi de bu hayranlıkla başlar. Çocukluk yılları boyunca klasik müzik eğitimi alan Heparı, gençliğinin ilk yıllarında tarz değişikliğine gider. 19 yaşındayken ilk olarak Zuhal Olcay'ın Küçük Bir Öykü (1988) albümünde piyano çalarak kariyerine başladı. Aynı dönemde İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nda okumaktaydı.

<i>Aacayipsin</i>

Aacayipsin, Türk şarkıcı Tarkan'ın 17 Mayıs 1994 tarihinde yayınlanan ikinci albümüdür. Albüm İstanbul Plak etiketiyle yayınlandı. Ağustos 1993'ten Şubat 1994 tarihine kadar altı aylık bir sürede Erekli Tunç Studio'da kaydedildi. Yapımcılığını Mehmet Söğütoğlu'nun üstlendiği albümdeki tüm parçaların düzenlemelerini Rıza Erekli yaptı. 1992 yılının sonunda yayınladığı Yine Sensiz adlı ilk albümüyle büyük başarı sağlayan Tarkan, ikinci albümü için daha kalabalık bir ekiple çalıştı. Albüm yayınlandıktan kısa bir süre sonra söz ve müziği Sezen Aksu'ya ait olan "Hepsi Senin mi?" adlı parçayla büyük bir çıkış yakaladı. Tarzını ve imajını albümle birlikte yenileyen Tarkan albümün yayınlanmasıyla birlikte olumlu tepkiler aldı.

<span class="mw-page-title-main">Seyyal Taner</span> Türk ses sanatçısı

Seyyal Taner, Türk şarkıcı ve oyuncudur. Türk pop müziği ve Türk rock müziğine getirdiği renkli yelpazesi ile sahnelere farklılık getirmiş, sadece şarkı söyleyen vokalistlerin aksine, dönemin koşullarında bir ilki gerçekleştirerek dansçılarıyla çıkıp hem dans edip hem şarkı söyleyebilmiş, alaturka gazino kültürüne rock müziğini getirmiş, sesiyle ve ilginç kıyafetleriyle de dikkat çekmiştir. Türk pop-rock müziğinin yerinde duramayan, asi, sıra dışı ve cesur şarkıcısı olarak bilinir ve dönemin basını kendisine yerli Tina Turner lakabını takmıştır. Babası Farsçada "akıcı olan" anlamına gelen Seyyal ismini vermiştir.

Taner Öngür, Türk müzisyen.

<i>Lâl</i>

Lâ'l, Türk şarkıcı Sertab Erener'in ikinci stüdyo albümü. 14 Ekim 1994'te Tempa Tüm Elektrikli tarafından yayımlandı.

<i>Sakin Ol!</i>

Sakin Ol, Türk şarkıcı Sertab Erener'in çıkış albümü. 10 Temmuz 1992'de Tempa & Foneks tarafından yayımlandı.

"Yetinmeyi Bilir misin?", Sezen Aksu'nun 17 Ocak 2020 tarihinde Demo 2 albümü için çıkardığı ilk şarkıdır.

Garo Mafyan, Türkiye Ermenisi besteci ve aranjördür.

<i>Yürüyorum Düş Bahçelerinde...</i> Albüm

Yürüyorum Düş Bahçeleri'nde..., Sezen Aksu'nun 5 Haziran 2009 tarihli albümüdür. Bu albümünde, başka sanatçılara verdiği 26 şarkı ile 3 yeni şarkısı bulunmaktadır. Albümün basılan ilk 100.000 adeti 3 gün içinde tükenmiştir.. 2 CD'den oluşan albümde bir de hediye olarak Cevdet Erek'in "Katkısız" adlı DVD'si bulunmaktadır.

<i>Hesap Ver</i> Aşkın Nur Yenginin 1991 çıkışlı albümü

Hesap Ver, Aşkın Nur Yengi'nin 1991'de yayınladığı ikinci stüdyo albümü. Aşkın Nur Yengi II adıyla da geçer. Albüm yine Sezen Aksu prodüktörlüğünde yapılmıştır. Uzay Heparı'nın ilk besteleri de bu albümde görülmektedir.

<i>Sıramı Bekliyorum</i>

Sıramı Bekliyorum, Aşkın Nur Yengi'nin 1993 çıkışlı üçüncü stüdyo albümüdür. Albümde dört adet cover şarkı bulunuyor.

Yoksulluk Kader Olamaz, 1977 tarihli Cem Karaca ve Dervişan albümüdür.

<i>Ayselin</i>

Aysel'in, Türk söz yazarı Aysel Gürel anısına yapılan bir saygı albümü. 25 Haziran 2013'te Doğan Music Company tarafından satışa sunuldu ve Gülşen'in Beni Durdursan mı? albümüyle birlikte Türkiye'de yılın en çok satan albümü oldu.