İçeriğe atla

Orhan Şerafettin İçen

Orhan Şerafettin İçen
Doğum5 Ekim 1920
Kaş, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm13 Haziran 1995 (74 yaşında)
MilliyetTürk
Vatandaşlık Türkiye
Eğitimİzmir Lisesi
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi
Göttingen Üniversitesi
ÖdüllerTÜBİTAK Bilim Ödülleri
Kariyeri
DalıMatematik
Çalıştığı kurumlarİstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi

Orhan Şerafettin İçen (5 Ekim 1920, Antalya - 13 Haziran 1995, İstanbul), Türk matematikçidir.

Fonksiyonlar Teorisi ile Sayılar Teorisinin birleştiği bir alan olan Transandantlık problemleri ile ilgili bilimsel araştırmalar yapmıştır. Türkiye'deki Transandant Sayılar Teorisi ekolünün kurucusudur.[1] TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibidir.

Yaşamı

1920 yılında Antalya'nın Kaş ilçesinde doğdu. Babası çocuk hastalıkları uzmanı Ali Sami İçen, annesi Emine Nesime Hanım'dır.[1] İlköğrenimine Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde başladı. Eğitim hayatına İzmir'de devam etti. 1938'de İzmir Erkek Lisesi'nden mezun oldu.

Yüksek öğrenimi için 1938 yılında Fransa'ya gitti. Paris'te Louis le Grand Lisesi'nin özel matematik sınıflarında başladığı yüksek öğrenimini, II. Dünya Savaşı'nın çıkması üzerine Türkiye'de sürdürdü. İstanbul Üniversitesi'de matematik-astronomi alanında eğitim gördü. 1942 yılında mezun olup Matematik Enstitüsü'ne asistan olarak atandı. 1943 yılında aldığı bir bursla yüksek öğrenim için İngiltere'ye Cambridge Üniversitesi'ne gitti ancak hastalanarak 1946 yazında yurda dönmek zorunda kaldı.[1]

Sağlığına kavuşup askerlik görevini yaptıktan sonra yüksek öğrenimine devam etmek için Almanya'ya Göttingen Üniversitesi'ne gitti. Mayıs 1955'te "Transandant Sayılar Teorisi" konusunda hazırladığı doktora tezini tamamlayarak doktor unvanını aldı.

Yurda dönüp İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Enstitüsü'nde asistan olarak göreve başlayan İçen, 1956'da bilgi ve görgüsünü artırmak üzere izinli olarak Hamburg Üniversitesi'ne gitti. 1958'de doçentlik tezini tamamlayarak doçent olarak atandı. 1969 yılında profesör unvanını aldı. 1970-1982 yılları arasında Matematik Enstitüsü'nde görev yaptı. 1974 yılında Cahit Arf'la beraber TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü paylaştı.

1982 yılında emekli olan İçen, kısa süren bir hastalık sonucu 13 Haziran 1995'te öldü.

2008 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü Kütüphanesi’ne Orhan Şerafettin İçen'in adı verilmiştir.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c Şenkon, Hülya. "Prof. Dr. Orhan İçen, Hayatı ve Eserleri" (PDF). 9 Şubat 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2021. 
  2. ^ "Orhan İçen". Cumhuriyet gazetesi , 4 Nisan 2008. 30 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cahit Arf</span> Türk matematikçi (1910–1997)

Cahit Arf, Türk matematikçi ve bilim insanı, eski TÜBİTAK Bilim Kolu başkanıdır. 1948'de İnönü Ödülü'nü, 1974'te TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazanmıştır. 1980 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Onur Doktorası, 1981'de de ODTÜ Onur Doktorası'nı almıştır. 1990 yılında Cahit Arf'ın onuruna Sayılar Teorisi üzerine uluslararası bir sempozyum düzenlenmiştir. İleri düzeyde araştırmalar yaptığı Halkalar ve Geometri üzerine ilk konferanslar da 1984'te İstanbul'da yapılmıştır. 2009 yılından itibaren 10 Türk lirası üzerinde Arf'ın sureti yer almaktadır.

Ayşe Soysal Türk matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Masatoşi Gündüz İkeda</span> Japon asıllı Türk matematikçi

Masatoşi Gündüz İkeda, cebirsel sayılara katkılarıyla tanınan Japon asıllı Türk matematik bilginidir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Fen Lisesi</span> İzmir, Türkiyede bir lise

İzmir Fen Lisesi (İFL), 1983 yılında Türkiye'nin 3. olarak açılan fen lisesidir. Ankara ve İstanbul Atatürk Fen Liseleriyle birlikte Türkiye'nin en başarılı 3 fen lisesinden biridir.[kime göre?] Ortaöğretime geçiş sınavlarında ilk 1000 sıralamasından öğrenci alır.

Hatice Nüzhet Gökdoğan, Türk gökbilimci ve akademisyen.

Ratip Berker, akışkanlar mekaniği alanındaki çalışmalarıyla tanınan uygulamalı mekanik ve matematikçi, Türk bilgini Ordinaryüs Profesör.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi</span> Türkiyenin ilk Fen Fakültesi.

1933 Üniversite reformu ile birlikte kurulan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, yurt dışından davet edilen öğretim üyelerinin de katkıları ile Zeynep Hanım Konağı'nda eğitim öğretime başlamış, 1935 yılında Rasathane, 1936 yılında Botanik Enstitüsü binaları tamamlanmış, ancak 28 Şubat 1942 tarihinde çıkan yangın ile Zeynep Hanım Konağı tamamen yanmıştır. Yeni binanın yapımına başlanmış ve 1952 yılında tamamlanmıştır.

Adnan Ataman,, Türk akademisyen.

Ahmet Malik Sayar, Türk jeolog ve akademisyendir.

Kemâl Kutgün Eyüpgiller, Türk bir mimardır.

Prof. Dr. Tekin Dereli,, Türk teorik fizikçi, uygulamalı matematikçi ve akademisyen. Halen Koç Üniversitesi Fizik Bŏlũmünde Profesör ve Bilimsel Diploma Üstü Eğitim başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Zeki Aslan</span>

Zeki Aslan, Türk gökbilimci ve akademisyendir. Akdeniz Üniversitesi Fizik bölümü kurucusu ve TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin ilk müdürüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gediz Akdeniz</span>

Kamil Gediz Akdeniz, Türk fizikçi ve felsefeci.

Marie Paris Pişmiş de Recillas asıl adıyla Mari Sukiasyan, Türkiye Ermenisi Meksikalı gök bilimci.

Selma Soysal, Türkiye'nin ilk kadın matematikçilerinden.

Sait Akpınar, Türk fizikçi.

Hülya Şenkon, Türk matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Nazım Terzioğlu</span> Türk matematikçi

Nazım Terzioğlu, Türk matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Fahir Yeniçay</span> Türk nükleer fizikçi ve futbolcu

Mustafa Fahir Yeniçay İlk Türk atom fiziği profesörü, Fenerbahçe SK eski futbolcusu ve İstanbul Üniversitesi eski rektörü. Fahir Bey, “Su ve Cıva Üzerinde Tek Moleküllü Filmler” adlı teziyle, bir Türk bilim insanı tarafından tarihteki ilk fizik doktorasını hazırlayan kişi unvanına sahip olmuştur. Ayrıca, 60 yıllık bilim-eğitim hayatı boyunca Türkiye'de Çağdaş Atom Fiziği dalının kurulması için birçok hamleler yapmış, Türk Fizik Derneği, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi gibi Türkiye atom fiziği birimi için önemli kurumların kurucu başkanı olmuş bir bilim insanıdır. Ayrıca Fahir Bey, Türk edebiyatının önemli simalarından Abdülhak Hamit Tarhan'ın torunudur.

Tevfik Okyay Kabakçıoğlu, Türk astronom, matematikçi.