İçeriğe atla

Orfeon Oda Korosu

Orfeon Oda Korosu, 1994 yılında, daha önce çeşitli çok sesli korolarda yer almış, birçok ulusal ve uluslararası festival ve yarışmalara katılmış, çok sesli koro müziği ile amatör olarak ilgilenen, değişik meslek gruplarındaki kişilerce oluşturulmuştur.

Orfeon, erken dönem koral eserlerden çağdaş yapıtlara, türkülerden caza çeşitli dillerden ve coğrafyalardan geniş bir repertuvara sahiptir. Koro, yurt dışında Türk koral müziğini tanıtmanın yanı sıra, yurt içinde de düzenlediği çeşitli dinletilerle çok sesli koro müziğinin daha geniş kitlelere sunulmasını amaçlamaktadır.

Orfeon, Haziran 1994'te çalışmalarına şef İbrahim Yazıcı ile başlamış ve faaliyetlerini Mayıs 1995-1999 tarihleri arasında şef Yiğit Aydın ile sürdürmüştür. Koro, Mayıs 1999'dan bu yana şef Elnara Kerimova[1] ile çalışmaktadır.[2]

Türkiye, Macaristan, Romanya, İngiltere, Belçika, Avusturya, Kanada, Pakistan ve İsrail'de konserler vermiş olan Orfeon, katıldığı festival ve yarışmalarda birçok ödül kazanmıştır. Orfeon'un özellikle 2002'de Kanada'da[3] ve 1999'da İngiltere'de kazandığı birincilik ödülleri ile 2000 yılında Avusturya'daki Koro Olimpiyatları'nda elde ettiği dört gümüş madalya, uluslararası platformda Türk Koro Müziği'nin de sesinin duyurulmasında etken olmuştur.

Kuruluşundan itibaren değişik projelerde yer alan koro, çeşitli illerde düzenlenen sanat etkinliklerine katılmanın yanı sıra, birçok yardım kuruluşu ve dernek için konserler vermiştir. 20. Uluslararası Hitit Festivali, 9. Kalite Kongresi, İş Sanat'ın Can Yücel anısına düzenlediği özel gece, Dışişleri Bakanlığı daveti ile Blackseafor anlaşması imza töreni, Belçika'da depremzedelere yardım amacı ile vermiş olduðu konserler, Orfeon'un aktivitelerinden bazılarıdır. 2002 yılında özel projeler içinde yer alan Orfeon şubat ayında The Swingle Singers ile beraber bir konser vermiş, Ward Swingle ile bir atölye çalışması yapmış ve "Swingle Singing" tekniklerini öğrenmiştir, Mayıs ayında ise 19. Uluslararası Ankara Müzik Festivali'nde sahne almış ve konser gelirini MEB Şura Salonu Yenileme Projesi'ne bağışlamıştır.

Ankara Radyosu'nda çeşitli programlara konuk olmuş, kayıtlar yapmış ve 1998 yılında Nâzım Hikmet'in Yusuf ile Menofis adlı oyununun müziklerini de seslendirmiş olan koro, başarıları ve aktiviteleri ile görsel ve yazılı basında da yer almaktadır.

Koro faaliyetlerini hiçbir kuruma bağlı olmaksızın gerçekleştirmektedir.

Diskografi

Stüdyo albümleri

  • 2005: 10
  • 2001: Orfeon

Kaynaklar

  1. ^ "ORFEON :: Şef : Elnara Kerimova". www.orfeon.com.tr. 12 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2022. 
  2. ^ "ORFEON :: Kısaca Orfeon". www.orfeon.com.tr. 30 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2022. 
  3. ^ "Orfeon Oda Korosu'nun Kanada başarısı". arsiv.ntv.com.tr. 12 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2022. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Akman, Vedat (2003). Türkiye'den Başarı Öyküleri. Hayat Yayınları. ISBN 9789756700556. 

Dış Bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Şimşek</span>

Hikmet Şimşek, Türk müzisyen, orkestra şefi.

Arife Gülşen Tatu, Türk flüt sanatçısı.

Muammer Sun, Türk besteci ve eğitimcidir.

Emin İgüs Türk müzisyendir. Ezginin Günlüğü grubunun kurucularındandır.

Neriman Altındağ Tüfekçi, İlk kadın Türk halk müziği solisti ve ilk kadın orkestra şefidir. Türk sanat müziği sanatçısı Perihan Altındağ Sözeri ile kardeştir.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu Korosu</span>

AV Alexandrov Rus Ordusu Akademik Şarkı ve Dans Topluluğu, ya da yaygın adıyla bilinen Kızıl Ordu Korosu, Sovyetler Birliği Ordusu Kızıl Ordu'nun resmi korosudur. Koro erkek koro elemanları, orkestra ve dans grubundan oluşur. Rusya'nın halk şarkılarından kilise müziklerine, opera aryalarından popüler müziklere kadar uzanan geniş bir yelpazede eserler icra etmişlerdir. Bunların arasında "Katyuşa", "Kalinka", "Kernina" ve "Ave Maria" en bilinenlerindendir. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra da Rusya'da ve diğer ülkelerde konserler vermeye devam etmişlerdir.

İbrahim Yazıcı Türk piyanist ve orkestra şefidir.

Caner Beklim,, Türk radyo yapımcısı, organizatör, prodüksiyon ve sahne amiri, araştırmacı-yazar, müzik danışmanı, videoart yönetmeni, fotoğrafçı ve müzik prodüktörü.

<span class="mw-page-title-main">Sevda - Cenap And Müzik Vakfı</span>

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı ya da kısaca SCAMV, 1973 yılında Cenap And tarafından kurulmuş, Ankara'da yerleşik bir vakıftır. 1940 yılında kurulan ve 1972 yılında feshedilen Ses ve Tel Birliği Cemiyeti’nin devamı niteliğindedir. 1965 yılında kuruluşu gerçekleşen Sevda-Cenap And Müzik Tesisi ise 1973 yılında Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’na dönüştü. Düzenli olarak 1983 yılından beri Uluslararası Ankara Müzik Festivali'ni organize etmektedir. Vakfın genel amacı Türkiye'de çağdaş, evrensel ve çok sesli müziğin tanınması ve gelişimidir. Bu doğrultuda çeşitli projeler üretilirken, başarılı müzik öğrencilerine de burslar tahsis etmektedir. Bununla beraber çoksesli müzikte öne çıkmış besteci, yorumcu ve sanatçılara her yıl Onur Ödülü Altın Madalyası verilmektedir. Vakıf 2014 yılında Andante klasik müzik dergisinin verdiği Donizetti Klasik Müzik Ödülleri'nde Bilkent Senfoni Orkestrası ile beraber "Özel Başarı Ödülü"ne layık görüldü.

TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu, 1970 yılında TRT Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren çoksesli koro.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Çoksesli Korosu</span>

Devlet Çoksesli Korosu, Kültür Bakanlığı Korosu, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde 1988 yılından beri hizmet vermekte olan çoksesli bir korodur.

Serap Mutlu Akbulut, Klasik Türk müziği yorumcusu, koro şefi, eğitimci. Kanuni ve besteci Ümit Mutlu'nun kardeşi.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Uçarsu</span>

Hasan Uçarsu, Türk besteci, akademisyendir.

Erdal Tuğcular, Türk bestecisi ve müzik eğitimcisi.

Masis Aram Gözbek. Koro şefi, sanat yönetmeni, müzisyen ve bestecidir.

Ruhi Su Dostlar Korosu, çok sesli koro.

Muzaffer Arkan, Türk müzisyen, eğitimci, akademisyen.

Hasan Adıgüzel veya Hasan Adıgüzelzade, orkestra şefi, besteci.

Cemi'i Can Deliorman, Türk orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Oda Korosu</span>

Kiev Oda Korosu Kiev, Ukrayna merkezli bir oda korosudur. Şef Mykola Hobdych tarafından Aralık 1990'da kuruldu. En az 21 ülkede binlerce konser verdi. Koro ayrıca kompakt disk yayınlayarak müzik kaydeder. Kaydı yapılan bestelerin en az yarısı ilk kez kaydedilmiştir. Koro, Carnegie Hall, Ulusal Katedral ve Beyaz Saray gibi ünlü Amerikan mekanlarında sahne aldı. Koro, müziğinin çoğunu akapella olarak söyler. Koronun repertuarında tanınmış klasik bestelerin yanı sıra Mykola Lysenko, Mykola Leontovych, Kyrylo Stetsenko, Artem Vedel ve Mykola Diletsky gibi Ukraynalı bestecilerin besteleri de yer almaktadır.