İçeriğe atla

Orenburg Kervansarayı

Koordinatlar: 51°46′17″K 55°05′36″D / 51.77139°K 55.09333°D / 51.77139; 55.09333
Orenburg Kervansarayı
Kervansaray: ana bina, cami, minare
Harita
Genel bilgiler
TürKervansaray, cami
Mimari tarzMüslüman mimarisinin stilize unsurlarını kullanarak erken eklektizm
KonumOrenburg, Rusya
Koordinatlar51°46′17″K 55°05′36″D / 51.77139°K 55.09333°D / 51.77139; 55.09333
Başlama1837
Tamamlanma1844
Açılış30 Ağustos 1846
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Aleksandr Pavlovich Bryullov

Orenburg Kervansarayı, Başkurt halkının tarih ve kültür anıtı olan Orenburg'da mimari bir yapı.[1] 1837-1846'da Başkurt-Mişer ordusunun komutanlığı ve Orenburg'a “ihtiyaçlarına ve işine göre” gelen Başkurtlar için bir atölye ve bir okula ev sahipliği yapmak üzere inşa edildi. Tarihi ve mimari kompleks Başkurt Ulusal Evi ve camiden oluştu. Mimar Alexander Bryullov'un orijinal projesi geleneksel Başkurt köyü stilizasyonu olarak tasarlandı: topluluğun merkezi baskın - sekizgen bir cami Başkurt göçebe yurt biçimlerini üretti.[2]

Kervansaray, Orenburg.
Mimar Alexander Bryullov
Cami
Orenburg Kervansarayı içinde

Kaynakça

  1. ^ Валеева М. Г., Кутушев Р. Н. (2007). Караван-сарай // Башкирская энциклопедия. 3. Уфа: Башкирская энциклопедия. ss. 320-321, 672. ISBN 978-5-88185-064-7. 
  2. ^ "Перечень объектов культурного наследия (памятников истории и культуры), расположенных на территории Оренбургской области (за исключением объектов археологического наследия) по состоянию на 24.07.2017 г" (PDF). 18 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Şubat 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ufa</span> Rusyada şehir

Ufa (Rusça: Уфа, romanize: Ufa, Rusça telaffuz: [ʊˈfa]; Başkurtça: Өфө, romanize: Öfö,

<span class="mw-page-title-main">Salavat Yulayev</span>

Salavat Yulayev ya da Salavat Yulayoğlu, ünlü Başkurtistan istiklal savaşcısı ve şairidir. Başkurtistan'ın halk kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Başkurtlar</span> Türk halkı

Başkurtlar Rusya'ya özgü bir Kıpçak Türk etnik grubudur. Rusya Federasyonu Cumhuriyeti Başkurdistan'da ve Doğu Avrupa'nın Kuzey Asya ile buluştuğu Ural Dağları'nın her iki tarafını da kapsayan daha geniş tarihi Badzgard bölgesinde yoğunlaşmışlardır. Başkurtların daha küçük toplulukları da Tataristan Cumhuriyeti'nde, Perm Bölgesi, Çelyabinsk, Orenburg, Tümen, Yekaterinburg ve Kurgan bölgelerinde ve Rusya'nın diğer bölgelerinde yaşamaktadır; Kazakistan ve Özbekistan'da oldukça büyük azınlıkları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı mimarisi</span> Osmanlı mimarisine genel bakış

Osmanlı mimarisi, Osmanlı İmparatorluğu'nun beylik olarak kurulup, imparatorluk olarak yayıldığı ve hüküm sürdüğü dönemlerde inşa ettiği veya fikir öncülüğü yaptığı mimari üslupları ve eserleri kapsar. Osmanlı mimarisi kendinden önce gelen Erken dönem Anadolu Türk mimarisi, Selçuklu mimarisi, Bizans mimarisi, İran mimarisi ve Memlük mimarisi'nden etkilenmiştir. Osmanlı mimarisinin, Akdeniz ile Ortadoğu mimari geleneklerinin sentezi olduğunu düşünen mimarlık eleştirmenleri de vardır. Her ne kadar farklı dönemlerdeki ihtiyaca ve teknolojiye göre farklı yapı türleri inşa edildiyse de, genelde Osmanlı'nın hakim olduğu bölgelerde camiler ve çevresinde yapıların inşa edilmesi sıklıkla rastlanan bir olguydu. Camiler, çevrelerine yapılan sosyal yapılarla birlikte bir külliye teşkil ediyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Mahaçkale</span> Rusyada şehir

Mahaçkale veya Mahaçkala, Dağıstan'ın başkenti.

<span class="mw-page-title-main">Başkurdistan</span> Rusyaya bağlı federal bir bölge

Başkurdistan Cumhuriyeti, Rusya'ya bağlı federal bir cumhuriyettir. İdil Nehri ile Ural Dağları arasında yer alır. Başkenti Ufa şehridir. 2010 nüfus sayımı itibarıyla 4.072.292 nüfusa sahip Başkurdistan, Rusya'nın en kalabalık cumhuriyetlerinden biridir. Başkurdistan'da 2010'da yapılan nüfus sayımına göre 1.584.554 Başkurt yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sterlitamak</span>

Sterlitamak, Rusya'nın batısındaki Başkurdistan Cumhuriyeti'nde bir şehir.

Orsk, Rusya'nın batı kesimindeki Orenburg Oblastı'nda bulunan bir şehir.

<span class="mw-page-title-main">Rostov-na-Donu</span> Rusyanın Rostov Oblastında Don Nehrinin sağ sahlinde bulunan bir kenti

Rostov-na-Donu, bir liman kenti ve Rostov Oblastı ve Rusya'nın Güney Federal Bölgesi'nin idari merkezidir. Doğu Avrupa Platosu'nun güneydoğu kesiminde, Don Nehri üzerinde, Kuzey Kafkasya'nın kuzeyindeki Azak Denizi'nden 32 kilometre (20 mi) uzakta yer alır. Şehrin güneybatı banliyöleri Don Nehri deltasına bitişiktir. Nüfusu bir milyonun üzerindedir (1.125.000). Rostov, 2018 FIFA Dünya Kupası'nın ev sahibi şehirlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Enver Asfandiyarov</span>

Enver Zakiroviç Asfandiyarov, d. 15 Mayıs 1934; Baymak - ö. 4 Şubat 2014; Ufa), Sovyet Rus/Başkurt bilim insanı, tarihçi, profesör.

Sovyetler Birliği Komünist Partisi Başkurdistan Bölge Komitesi, Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti içindeki en yüksek yönetim pozisyonudur. Komite 18 Kasım 1919 - Ağustos 1991 arasında faaliyet sürdürdü. Birinci sekreter, genellikle Politbüro veya parti genel sekreteri tarafından fiilen atanırdı.

<span class="mw-page-title-main">Kuvandık Koridoru</span>

Kuvandık koridoru veya Orenburg koridoru – Orenburg Oblastı’nın Kuvandık bölgesini tanımlamak için şu iki anlamda kullanılan jeopolitik terim:

  1. Rusya’nın Avrupa ve Asya bölgelerini, bölgeyi nüfusun Rus etnik çoğunluğu ile bağlayan toprak parçası;
  2. Orenburg bölgesinin orta ve doğu bölgelerini birbirine bağlayan toprak parçası;
<span class="mw-page-title-main">Dirgen Ayaklanması</span>

Dirgen ayaklanması veya Kara Kartal İsyanı, günümüzde Tataristan'ın doğusu ve Başkurdistan'ın batısında kalan bölgede savaş komünizmi politikasına karşı Yeşil Ordu grupları tarafından gerçekleşen ayaklanma.

<span class="mw-page-title-main">Asılıkul Gölü</span>

Aslıkul Başkurdistan Cumhuriyeti'nin en büyük gölüdür. Devleken'in 27 km kuzeybatısında yer almaktadır. Göl, Belebeev platosu ile Tabulak, Ulutau, Belekey-Kagach, Bolşoy Nor, Maliy Nor ve Zaytulyaktau dağları arasında yer almaktadır. Karst oluşumludur. Kaynakları çeşitlilik gösterir. Yağmur suyu, yeraltı suyu ve kar suları gölü eşit olarak beslemektedir. Su tuzluluğa eğilimlidir, yüksek oranda mineralleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tarihi Başkurdistan</span>

Başkurdistan, Ufa ilçesinin Başkurt Ufa bölgesine dönüşümü sonucunda oluşan tarihi ve coğrafi bir bölgedir. Şu anda Başkurdistan Cumhuriyeti, Orenburg ve Çelyabinsk bölgeleri, Tataristan Cumhuriyeti'nin doğu kısmı, Udmurtya'nın güneydoğu kısmı, Perm bölgesinin güney kısmı, Sverdlovsk'un güneybatı kısmı, Kurgan'ın batı kısmı, Samara'nın kuzeydoğu kısmı ve Saratov'un doğu kısmı bu bölgede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kurşun Cami</span>

Kurşun Cami, 14. yüzyılda yapılmış bir Kırım Tatar camisidir. Eski Kırım şehrinde bulunan caminin kalıntıları, Rusya Kültürel Mirası statüsündedir.

<span class="mw-page-title-main">Osetçe Vikipedi</span> Vikipedinin Osetçe sürümü

Osetçe Vikipedi, Vikipedi'nin 28 Şubat 2005'te başlatılan Osetçe sürümüdür. Yaklaşık 12.000 makale ile makale sayısı ölçüldüğünde şu anda 141'inci en büyük Vikipedi'dir. Kuruluşundan bu yana, Osetçe Vikipedi "belki de tamamen Osetçe yazılmış tek web sitesi" olarak anılıyor.

1735-1740 Başkurt İsyanı, Başkurtlar tarafından Rus İmparatorluğu'na karşı başlatılan bir isyandır. 1735'te başlayan isyan bir dizi ağır çatışmanın ardından 1740'ta Rus birlikleri tarafından bastırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Başkurt ayaklanmaları (VII-VIII. yüzyıllar)</span>

Başkurt ayaklanmaları, 17-18. yüzyıllarındaki bir dizi ayaklanmadır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Şah Bey Ben Yude Sultan türbesi</span>

Muhammed Şah Bey Ben Yude Sultan türbesi Muhamed Şah Bey'in annesi Acağan Bey'in kızı Bivede Sultan'ın muhtemelen XIV. yüzyılın sonları - XV. yüzyılın başlarında arasında inşa edilmiş türbesidir. Mezarlık toprakları Eski-Yurt'ta Çuruk-Su Nehri'nin alt kısmında yer alıyor. Şu anda, alan özel haneler arasında yer almaktadır.