İçeriğe atla

Oreaster reticulatus

Oreaster reticulatus
Oreaster reticulatus
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Echinodermata
(Derisi dikenliler)
Sınıf: Asteroidea
(Denizyıldızları)
Takım: Valvatida
Familya: Oreasteridae
Cins: Oreaster
Tür: O. reticulatus
Oreaster reticulatus
Linnaeus, 1758[1]
Sinonimler
  • Asterias gigas Linnaeus, 1753
  • Asterias pentacyphus Retzius, 1805
  • Asterias reticulata Linnaeus, 1758
  • Asterias sebae de Blainville, 1830
  • Oreaster aculeatus (Gray, 1840)
  • Oreaster bermudensis H.L. Clark, 1942
  • Oreaster gigas Lutken, 1859
  • Oreaster lapidarius Grube, 1857
  • Oreaster tuberosus Behn in Mobius, 1859
  • Pentaceros aculeatus Gray, 1840
  • Pentaceros gibbus Gray, 1840
  • Pentaceros grandis Gray, 1840
  • Pentaceros reticulatus Gray, 1840[1]

Oreaster reticulatus, Oreasteridae familyasında sınıflandırılan bir denizyıldızı türüdür. Atlantik Okyanusu'nun batısında ve Karayipler'de sığ sularda yaşar. Bulunduğu yerlerde en büyük denizyıldızlarından biridir ve boyu bazen 50 cm. çapa kadar ulaşabilir. Genellikle geniş merkezî bir diskten çıkan kalın beş kolu vardır ama bazen dört, altı ya da yedi kolu bireyler de görülür. Üst yüzü serttir ve küt dikenlerle kaplıdır. Erişkin bireyler kırmızı, turuncu, sarı ya da kahverengi renklidirler. Gençler lekeli yeşilimsi-kahverengi rengindedir.[2][3]

Notlar

  1. ^ a b "WoRMS - World Register of Marine Species - Oreaster reticulatus". Marinespecies.org. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2014. 
  2. ^ Colin, Patrick L. (1978). Marine Invertebrates and Plants of the Living Reef. T.F.H. Publications. ss. 411-414. ISBN 0-86622-875-6. 
  3. ^ Puglisi, Melany P. (1 Ekim 2008). "Oreaster reticulatus: Cushioned Star". Smithsonian Marine Station at Fort Pierce. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Denizyıldızı</span> Omurgasız ve derisi dikenli deniz canlısı

Denizyıldızı, hayvanlar âleminin derisi dikenliler şubesine bağlı Asteroidea sınıfından olan deniz omurgasızlarına verilen ortak addır. Dünya üzerinde, tropikal bölgelerden soğuk kutup denizi sularına kadar deniz tabanında 1.500 kadar denizyıldızı türü bulunur. Deniz kıyısından 6.000 m derinliğe kadar olan bölgede yaşarlar.

<i>Pisaster ochraceus</i>

Pisaster ochraceus, Asteriidae familyasından, Pasifik Okyanusu'nda yaygın olarak görülen bir denizyıldızı türüdür. Kilittaşı türlerden biri olarak görülen Pisaster gelgit bölgesinin sağlığı konusunda önemli göstergelerden biridir.

<i>Acanthaster planci</i>

Acanthaster planci, Acanthasteridae familyasında sınıflandırılan bir denizyıldızı türüdür. Büyük ve çok kollu olan bu denizyıldızı genellikle sert mercan polipleri (Scleractinia) ile beslenir. Üst ya da aboral yüzü zehirli dikenlerle kaplıdır. Dünyanın en büyük denizyıldızlarından biridir. Hint ve Pasifik Okyanuslarında Kızıldeniz ve Afrika'nın doğu kıyısında tropik ve subtropik enlemlerden Orta Amerika'nın batı kıyılarına kadar geniş bir alana dağılmıştır. Bu bölgelerde sert mercan oluşumlarının bulunduğu yerlerde yaşar.

<i>Luidia ciliaris</i>

Luidia ciliaris, Luidia cinsine bağlı bir denizyıldızı türüdür. Atlas Okyanusu'nun doğusu ile Akdeniz'de bulunur.

<i>Luidia maculata</i>

Luidia maculata, Luidia cinsine bağlı bir denizyıldızı türüdür. Pasifik Okyanusu'nun batısı ile Hint Okyanusu'nda bulunur.

<i>Pycnopodia helianthoides</i>

Pycnopodia helianthoides, Pycnopodiidae familyasında monotipik Pycnopodia cinsinin tek üyesi olan bir denizyıldızı türüdür. Pasifik Okyanusu'nun kuzeydoğusunda bulunan bu denizyıldızı 1 m'ye varan kol uzunluğuyla dünyanın en büyük denizyıldızlarından biridir. Genellikle 16 ila 24 arasında kolu olan bu türün renkleri oldukça değişkenlik gösterir. Denizkestaneleri, midyeler, deniz salyangozları ve diğer küçük omurgasızlarla beslenir.

<i>Luidia foliolata</i>

Luidia foliolata, Luidia cinsine bağlı bir denizyıldızı türüdür. Pasifik Okyanusu'nun kuzeydoğusunda 600 m. kadar derinliğe kadar olan sularda kumluk deniz tabanında bulunur.

<i>Protoreaster nodosus</i> Deniz Yıldızı Türü

Protoreaster nodosus, Oreasteridae familyasında sınıflandırılan bir denizyıldızı türüdür. Hint ve Pasifik Okyanusu'nu kıyılarında sığ ve ılık sularda yaşar. Kollarının üst kısımlarında boynuz şeklinde koyu renkli ve tek sıra dizilmiş dikenleri bulunur. Dikenlerin ucu küttür. Kolların altında bulunan tüp ayaklar mor ya da soluk pembe renklidir. Genellikle beş kolludurlar ancak nadiren dört ya da altı kolları bireylere de rastlanabilir ve çapları 30 cm. civarındadır. Renkleri genellikle kırmızı ve kahverengi tonlarındadır ama açık toprak rengi de olabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Oreasteridae</span>

Oreasteridae Valvatida takımına bağlı bir hayvan familyasıdır. Genellikle beş kollu olan bu familyanın üyeleri sağlam vücutlu ve oldukça canlı renklere sahiptir. Kıyılarda, sığ sularda yaşarlar.

<i>Oreaster</i>

Oreaster, Oreasteridae familyasında sınıflandırılan bir denizyıldızı cinsidir. Tropik bölgelerde, sığ sularda yaşar.

<i>Protoreaster</i>

Protoreaster, Oreasteridae familyasında sınıflandırılan bir denizyıldızı cinsidir. Tropik bölgelerde, sığ sularda yaşar.

<i>Protoreaster linckii</i>

Protoreaster linckii, Oreasteridae familyasında sınıflandırılan bir denizyıldızı türüdür. Hint Okyanusu'nun batısında Afrika'nın tropikal doğu kıyısında sığ sular ile 100 m. derinlik arasında kalan yerde yaşar. Beş kollu olan bu denizyıldızı 30 cm. çapa kadar büyür. Kollarında parlak kırmızı renkli çok sayıda tüp şeklinde küt dikenler bulunur. Gövde ve kol rengi gridir.

<i>Luidia magnifica</i>

Luidia magnifica, Luidia cinsine bağlı bir denizyıldızı türüdür. Pasifik Okyanusu'nda yaşar.

<i>Pteraster tesselatus</i> Derisidikenlilerden bir tür

Pteraster tesselatus, Pterasteridae familyasından bir denizyıldızı türüdür. Pasifik Okyanusu'nun kuzeyinde yaşar 950 m. derinlikte yaşar. Büyük bir merkezî diski, uçları dönük beş kısa ve şişkin kolları bulunur. Yaklaşık 15 cm çapa kadar büyür ve kalın bir membranla örtülü olan üst yüzeyi şişkindir. Düzgün ve yumuşak bir görünüşe sahip olan denizyıldızı soluk kahverengi, gri, kızıl ya da turuncu renklidir ve üzerinde simetrik olarak daha koyu renkli bir desen bulunur.

<i>Leptasterias polaris</i>

Leptasterias polaris, Asteriidae familyasından bir denizyıldızı türüdür. Atlantik Okyanusu'nun kuzeybatısındaki soğuk sularda ve kutup bölgesinde yaşar. Altı kollu bir denizyıldızıdır. Üst yüzeyi küçük ve küt plakçıklarla kaplıdır. Genellikle kahverengi ya da gri tonlarındadır. Çapı 15 ila 30 cm arasındadır. Genç bireyler genellikle 10 m. derinlikte kayalar üzerinde bulunur ve Mytilus edulis ile Hiatella arctica gibi midye türleri ile beslenir. Erişkin bireyler daha derinsulara doğru ve kumluk tabanlara giderek burada tüp ayakları yardımıyla kazıp çıkartıkları Serripes groenlandicus, Spisula polynyma, Mya truncata ve Ensis directus gibi midyelerle beslenirler. Bulundukları suların önemli bir avcısıdırlar.

<i>Leptasterias hexactis</i>

Leptasterias hexactis, Asteriidae familyasından bir denizyıldızı türüdür. ABD'nin batı kıyılarında gelgit bölgesinde bulunur. Altı kollu olan bu tür az sayıda yumurtasının üzerine kuluçkaya yatmasıyla denizyıldızları arasında değişik bir üreme yöntemine sahip olma özelliği ile ayrılmaktadır. Büyüklüğü 5 cm çapındadır. Kolları kısa ve kalındır. Koyu gri, kahverengi, zeytin yeşili ve ara sıra da tuğla kırmızısı rengindedir.

<i>Nepanthia belcheri</i>

Nepanthia belcheri, Asterinidae familyasından bir denizyıldızı türüdür. Güneydoğu Asya ve Avustralya'nın kuzeydoğusunda sığ sularda yaşar. Eşeyli olarak üreyebilmesinin yanı sıra ikiye bölünerek de çoğalabilir. Bu özelliği nedeniyle de kol sayısı çeşitlilik gösterir. Uçları yuvarlak kalın kolları olan küçük bir denizyıldızıdır. Küçük bireylerin beş kolu vardır ancak kol sayısı bir iki ila on arasında değişiklik gösterir. Çamur rengindedir.

<i>Asterina gibbosa</i>

Asterina gibbosa, Asterinidae familyasından bir denizyıldızı türüdür. Atlantik Okyanusu'nun kuzeydoğusu ile Akdeniz'de yaşar. Kısa ve küt kolları ve şişirilmiş görünüşü vardır. Yaklaşık 5 cm çapa kadar büyür ve kahverengi, yeşil ya da turuncu renklerde olabilir. Üst yüzü kısa ve küt dikenlerle kaplıdır. Yakın akrabası Asterina phylactica türünden ağzını çevreleyen plakçıkların her birinde bulunan iki küçük dikenle ayrılır. A. phylactica'da bu dikenler yoktur ve üst yüzü zeytin yeşili renkte ve merkezî diski kahverengidir. A. gibbosa 5 cm'lik çapıyla nadiren 15 mm çapı geçen A. phylactica'dan oldukça büyüktür.

<i>Pteraster militaris</i>

Pteraster militaris, Pterasteridae familyasından bir denizyıldızı türüdür. Büyük Okyanus'un kuzeyinde, Arktik Okyanusu, Barents Denizi ve Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde yaşar. Geniş merkezî diski ve beş kısa kıvrık kolu olan sağlam yapılı bir denizyıldızıdır. Üst yüzü her birinde dört kısa diken bulunan papulalarla kaplıdır. Yaklaşık 85 mm çapa kadar büyür ve genellikle turuncu, soluk sarı ya da beyaz renklidir ve bazen kollarının ucu kırmızıdır.

<i>Archaster typicus</i> Bir denizyıldızı türü

Archaster typicus, Archasteridae familyasından bir denizyıldızı türüdür. Hint ve Pasifik Okyanusu'nda sığ sularda yaşar. Uçlara doğru hafifçe sivrilen beş kolu vardır ancak üç, dört ve altı kollu bireyler de görülür. Erişkinler 12 ila 15 cm. arasında çapa kadar büyürler. Kumluk bölgelerde yaşarlar. Asıl olarak gri ve kahverengi renklidir ancak koyu ve açık birbirini takip eden çizgiler şeklinde desenleri olabilir.