İçeriğe atla

Ordunun Duası

Ordunun Duası, Mehmet Âkif Ersoy'un 1920'de Türk Kurtuluş Savaşı döneminde Türk ordusunu yüreklendirmek amacıyla yazdığı bir şiiridir. Safahat'ta yer almayan ve Ali Rıfat Çağatay tarafından nihavend makamında marş olarak bestelenen şiir yayımlandıktan bir süre sonra Türk askerî birliklerince kullanılmaya başlandı.[1] Şiir, şairin Cenk Şarkısı şiiriyle beraber İstiklâl Marşı'na yakın mısralar barındırmakta ve İstiklal Marşı'nın bir prototipi olarak görülmektedir.[2][3]

İstiklâl Marşı'yla benzerliği

Akif'in Balkan Savaşları sonrasında Türk ordusunun cesaretini artırmak amacıyla milliyetçilik ve bağımsızlık motifleriyle dolu şiirler yazması ve Ordunun Duası şiirinin marş olarak bestelenmesi, onun Türk Kurtuluş Savaşı sonrasında istiklal marşı yazımına zihnen uygun bir isim olduğunun işareti olarak görülmüştür. Ordunun Duası şiirinin de daha sonra yazacağı İstiklâl Marşı'na mana ve içerik olarak yakın olduğu, bu nedenle "Akif'in zihninde çok önceden benzer duyguları ve ifadeleri kanıksadığı"[4] sıkça vurgulanır.[5][6] Ayrıca, İstiklal Marşı'nın yazılış süresi tartışmalarında, Akif'in 48 saatte İstiklal Marşı'nı yazabilmesinde, daha önce Türk ve Türk ordusunun duygularına yönelik Ordunun Duası gibi benzer şiirler yazmış olmasının etkisine dikkat çekilmekedir.[7]

Her iki şiir retoriklerindeki benzerlikler:

Ordunun Duası (1920) İstiklâl Marşı (1921)[8][9]
Bir dileğim var ölürüm isterim Cânıcânanı bütün varımı alsın da Hûda
Yurduma tek düşman ayak basmasın Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma sakın
Türk eriyiz silsilemiz kahraman Kahraman ırkıma bir gül… Ne bu şiddet bu celâl?
Müslümanız Hakk’a tapan Müslüman Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin İstiklâl
Mescidimin boynuna çan asmasın Değmesin ma’bedimin göğsüne nâmahrem eli

Kaynakça

  1. ^ İstiklal Marşı’nın Yazılışı ve Kabulü 26 Eylül 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Atatürk Ansiklopedisi, t.y.
  2. ^ Sakallı, F. (2018). Mehmet Âkif Ersoy’un ‘Cenk Şarkısı’ ve ‘Ordunun Duası’ Şiirlerinde İstiklâl Marşı’nın İpuçları 26 Eylül 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, 10 (18), 267-278.
  3. ^ Çitçi, Sinan, Mehmet Âkif’in Şiirinde Kavlî Dua, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Vol. 1/4 (2008): 114-128.
  4. ^ Yüzüncü Yılında İstiklâl Marşı ve Mehmet Âkif (PDF). Samsun: Samsun Kültür Yayınları. 2021. s. 358, 208,. 14 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Ekim 2022. 
  5. ^ Mehmet Akif ve İstiklal Marşı. Nar Yayınları. 2014. 14 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2022. 
  6. ^ Yalçın Sarıkaya (ed.), "100. Yılında İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy", Düşünce Dünyasında Türkiz: Ulusal Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, Yıl/Year: 12, Sayı/No: 58, Nisan/April 2021, s. 176.
  7. ^ Safi, İ. (2021). İSTİKLÂL MARŞI’NIN YAZILIŞ AMACINA UYGUN OLARAK AÇIKLAMASI 14 Ekim 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi, 2 (1), 1-34: s. 4.
  8. ^ Çiftçi, Sinan (2008), agm., s. 123.
  9. ^ Sakallı, F. (2018), agm., s. 272-273.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstiklâl Marşı</span> Türkiye ve Kuzey Kıbrısın ulusal marşı

İstiklâl Marşı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî marşı.

<span class="mw-page-title-main">Osman Zeki Üngör</span> Türk besteci

Osman Zeki Üngör, şair, besteci, orkestra şefi, keman virtüözüdür.

Tevhit ya da Tevhid, Türk ve İslam edebiyatında Allah'ı, yaratılış ve kainatın aslı gibi unsurları bir arada yorumlayan manzum –mensur edebî tür.

Onuncu Yıl Marşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 10. yılı kutlamaları için 1933 yılında yazılmış bir marştır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Âkif Ersoy</span> Türk şair, veteriner hekim, öğretmen ve siyasetçi

Mehmed Ragîf, daha sonra Mehmet Âkif Ersoy, Türk şair, veteriner hekim, öğretmen ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Rıfat Çağatay</span> Türk müzisyen

Ali Rıfat Çağatay, Türk udî, çellist, kemençezen ve bestekâr. İstiklâl Marşı'nın ilk bestecisidir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Akif Ersoy Müze Evi</span> Mehmet Âkif Ersoyun Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankarada oturduğu, günümüzde müzeleştirilmiş ev

Mehmet Âkif Ersoy Müze Evi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Mehmet Âkif Ersoy'un Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara'da ikamet ettiği ve İstiklâl Marşı başta olmak üzere çok sayıda şiirini yazdığı müzeye dönüştürülmüş Ankara evidir. Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsü'nün sınırları içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Açıksöz</span>

Açıksöz, 15 Haziran 1919 – 14 Aralık 1931 tarihleri arasında Kastamonu'da yayımlanmış, başından sonuna kadar Millî Mücadele'ye destek vermiş yerel gazete.

Safahat , Mehmet Âkif Ersoy'un 1911-1933 yılları arasında yayımladığı yedi şiir kitabındaki şiirleri bir araya getiren eserdir.

Ankara Marşı, Ankara'yı konu alan marş. Güftesi Mehmet Ali Ertekin'e, bestesi Halil Bediî Yönetken'e aittir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Basri Çantay</span>

Hasan Basri Çantay, TBMM 1. Dönem Balıkesir Milletvekili, öğretmen, gazeteci, politikacı, fikir ve din adamı, Kur'an müfessiri.

Safahat, milli şair Mehmet Akif Ersoy’un ilk şiir kitabının adıdır.

İzmir Marşı veya İzmir'in dağlarında çiçekler açar, Gazi Mustafa Kemal Paşa Marşı Türk ordusunun Kurtuluş Savaşı sırasında İzmir'e girişini konu alan nihavend makamında bir marş.. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı Millet Marşı olarak İzzettin Hümayi Elçioğlu (Muallim) bestesi olan bir çeşitlemesi bulunmaktadır.

Çanakkale Şehitlerine, Mehmet Âkif Ersoy'un Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden askerlere seslenme şeklinde yazdığı şiiri.

Nogay Marşı ya da Cengiz Han Marşı olarak da bilinen Göktürk'lerin savaş marşı olarak kullandığı düşünülen Nogay lehçesi'nde söylenmiş Orta Asya temalı 1992 yılında Sankt-Peterburg'da Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Orkestra Sanatçısı Arslanbek Sultanbekov tarafından bestelenip seslendirilmiş Kazaklar ve Nogayların millî çalgısı dombra üzerine bestelenmiş Nogay Marşı.

Düşten Güzel, Cahit Sıtkı Tarancı'nın yayımlanan üçüncü, şairin ölümünden önce yayımlanan son şiir kitabıdır. İlk baskısı Varlık Yayınları tarafında Aralık 1952'de yapılmıştır. Kitapta şairin 1947-1952 yıllar arasında yazdığı şiirlerden otuz beşi yer almaktadır. Önceki kitapta yer alan ölüm, ölüm korkusu, yaşama sevinci; artık bu kitapta yerini sevgi ve evlilikten kaynaklanan mutluluk duygusuna bırakmıştır. Tarancı bu kitabında ayrıca Atatürk ve Kurtuluş Savaşı ile ilgili bazı konulara, ülke ve ülke insanlarına değinen bazı deyişlere yer vermiştir.

Türkiye'nin ulusal sembolleri, Türkiye ve dünyadaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını temsil etmek için kullanılan sembollerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bülbül (şiir)</span>

Bülbül, Mehmet Âkif Ersoy'un Bursa'nın 1920 yılı Temmuz ayında işgal edilmesi üzerine yazdığı mesnevi düzenindeki şiir.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Zühtü (Kuşçuoğlu)</span>

İsmail Zühtü Bey ya da İsmail Zühtü Kuşçuoğlu, Türk bestekâr, piyanist, müzik eğitimcisi, bando-orkestra şefidir.

Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan bir edebiyat ve biyografi müzesidir. Müze, 12 Mart 2011 tarihinde kurulmuş olup Altındağ ilçesinde Hamamönü semtinde yer almaktadır ve İstiklâl Marşı'nın yazarı Mehmet Âkif Ersoy'a adanmıştır.