İçeriğe atla

Ordu Etnografya Müzesi

Koordinatlar: 40°58′58″K 37°52′31″D / 40.98278°K 37.87528°D / 40.98278; 37.87528
Ordu Etnografya Müzesi
Harita
Açılış18 Kasım 1987
Koordinatlar40°58′58″K 37°52′31″D / 40.98278°K 37.87528°D / 40.98278; 37.87528
Resmî sitekvmgm.ktb.gov.tr

Ordu Etnografya Müzesi ya da Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi, Ordu kentinde, Selimiye mahallesinde bulunan etnografya müzesidir. Gürcü bir aileden gelen Paşaoğlu Hüseyin Efendi'ye ait ve Paşaoğlu Konağı olarak bilinen yapıda 1987 yılında açılmıştır.[1]

Etnografya müzesinin bulunduğu konak, 93 Harbi'nde Batum'dan göç etmiş Katamidze ailesiden Hüseyin Efendi tarafından 1896 yılında yaptırıldı. Türkiye'de 19. yüzyıl sivil mimarimizin nadide örneklerinden sayılan konağın inşasında kullanılan taşlar Ünye'den, ahşap ve çini malzemeleri Romanya'dan sağlandı. Üç katlı konağın yapımında İstanbullu ustalar çalıştırıldı. Paşaoğlu Konağı'nda yaşayan Gürcü aile, 1915 yılında Osmanlı yönetimi tarafından ülkeden zorunlu göçe tabi tutulan Ermeni toplumundan 40 kadın ve çocuğu iki buçuk yıl boyunca, kapatılan mutfak bölümü ile kiler odalarında gizli biçimde korudu. Konakta gizlenen Ermeniler daha sonra Arjantin'e göç etmiştir.[2][3]

Paşaoğlu Konağı, Konağı Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 1982 yılında kamulaştırılıp ertesi yıldan itibaren onarılmaya başladı. Onarımın tamamlanmasının ardından 18 Kasım 1987'de "Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi" adıyla hizmete açıldı. Üç katlı yapının alt katı idari işler için kullanılmaktadır. Birinci katı etnografik eserler seksiyonu haline getirildi. Yapının üst katı ise, sofa, paşa nine odası, günlük oda, misafir odası, yatak odası, yüklük gibi kısımlarla konağın özelliklerini yansıtacak biçimde düzenlenmiştir. Etnografik eserler seksiyonu olan katta silahlar, takılar, kadın ve erkek giysileri gibi eşyalar sergilenmektedir. Ayrıca İÖ I. yüzyıla tarihlenen sırtında sadağıyla Apollon heykelciği, bileşik Rython kült kabı, Onyx taşından yapılmış kadın başı, çocuk Dionysos heykelciği, Dionysos Mithraphoros büstü gibi önemli eserler de bu bölümde bulunmaktadır.[4][5]

Kaynakça

  1. ^ "- Ordu Müze Müdürlüğü". 18 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2021. 
  2. ^ ""Ordu Müzesi" - Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü". 30 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2021. 
  3. ^ "Güven Bayar, "Ordu'da Paşaoğlu Ailesi ve konağının bilinmeyen hikâyesi" - Agos gazetesi, 17 Ekim 2021". 22 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2021. 
  4. ^ ""Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi - Ordu" - Türkiye Kültür Portalı". 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2021. 
  5. ^ "Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi" - Ordu Büyükşehir Belediyesi

İlgili Araştırma Makaleleri

Kars Müzesi 1959 yılında kurulmuştur ancak bugünkü hizmet binasına 1980 yılında taşınmıştır. Bu müze Kars'ın en büyük müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon Müzesi</span>

Trabzon Müzesi olarak düzenlenen konak, Zeytinlik Caddesi'nde 1900'lü yılların başlarında (1898-1913) Banker Kostaki Teophylaktos tarafından konut olarak yaptırılmıştır. Konağın mimarlarının ismi tespit edilememiştir. Ancak mimarlarının İtalyan olduğu belirlenen yapıda kullanılan birçok malzemenin İtalya'dan getirildiği bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kossuth Evi Müzesi</span> Kütahyada müze

Kossuth Evi Müzesi, Kütahya'da 1982'den beri ziyarete açık olan bir 18. yy Türk evidir. Evin sahibi Şeyh Bedreddin Efendi'dir. Bu evde 1850-1851 yıllarında yaşamış olan Macar Devrimi önderlerinden avukat Lajos Kossuth'a ait özel eşyalar ve Macar kültürü ile ilgili objeler sergilenir. Kossuth, Macaristan için hazırladığı anayasa taslağı metnini bu evde kaleme almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Konuralp Müzesi</span> Konuralp Müzesi Düzcede bulunan Türk tarihini anlatan müze

Konuralp Müzesi, Düzce'de bir müzedir. Müzenin birinci katında bölgede bulunmuş olan toprak ve metalden yapılmış heykelcikler bulunur. İkinci katta ise silahlar, yöresel kıyafetler, gelin odası ve geleneksel ev, cansız mankenler eşliğinde yer alır. Müzede 1789'u arkeolojik, 456'sı etnografik ve 3837'si sikke olmak üzere toplam 6082 eser yer almaktadır.

Konya Etnografya Müzesi ilkin eğitim amaçlı olarak inşa edilen bina 1975 yılında Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Arkeoloji Müzesi</span> İzmir, Türkiyede bir müze

İzmir Arkeoloji Müzesi, İzmir ili ve çevresinde bulunan arkeolojik eserlerin sergilendiği müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Amasya Arkeoloji ve Mumya Müzesi</span>

Amasya Arkeoloji ve Mumya Müzesi veya Amasya Müzesi, 1958 yılında Amasya'da kurulmuş etnografya, arkeoloji ve mumya müzesi.

<span class="mw-page-title-main">Rize Atatürk Evi Müzesi</span> Rize, Türkiyede bir müze

Rize Atatürk Evi Müzesi, Rize merkeze bağlı Müftü Mahallesi'nde yer alan, 1920 yılında yapımına başlanan ve 1921 yılında tamamlanan bir yapı üzerine kurulmuş müzedir. 20. yüzyıl Türk mimarisinin özelliklerine göre inşa edilen ve iç sofalı plan tipine sahip olan bina, üç katlı bir konaktır. Atatürk, 1924 yılında çıktığı yurt gezisinde Rize'ye geldiğinde Mehmet Mataracı'nın misafiri olarak bu evde kalmıştır. Yapı, müzeye dönüştürülmesi için, Atatürk’ün doğumunun 100. yıl dönümünde Mataracı Ailesi tarafından İl Özel İdaresi’ne bağışlanmıştır. Bina, Geçirdiği renovasyon sonrasında 27 Aralık 1985 tarihinde "Rize Atatürkevi Müzesi" adıyla hizmete açılmıştır. Müzede, Mustafa Kemal Atatürk’e ait bazı eşyalar sergilenmektedir. Ayriyeten, bölgeden çıkarılan etnografik eserler de bu müzede sergilenmektedir. Konağın kuzeyinde geniş bir bahçe vardır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Atatürk Müzesi</span> İzmir, Türkiyede bir müze

İzmir Atatürk Müzesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir müzedir. 1941'de açılan müzede Mustafa Kemal Atatürk'ün eşyaları sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Arkeoloji Müzesi</span> Arkeoloji müzesi

Mersin Arkeoloji Müzesi veya Mersin Müzesi, Mersin'in merkez ilçelerinden Yenişehir ilçesi sahilinde, Muğdat Camii hemen güneyinde ve Deniz Müzesinin yanında bulunan arkeoloji müzesidir ve ildeki en büyük müze olma özelliği taşır. Arkeoloji müzesi olarak kurulan müze etnografya bölümüne de sahiptir.

Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi, Ankara'nın Beypazarı ilçesinde bulunan müzedir. 1850 yılında inşa edilen, üç katlı bir geleneksel Beypazarı evine kurulmuş olan müze, kurucusu Mehmet Nurettin Karaoğuz tarafından Ankara Valiliği'ne devredilmiş ve 1977 yılında müze olarak hizmete açılmıştır. Müzenin denetimi, Etnografya Müzesi Müdürlüğünce yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk ve Etnografya Müzesi (Denizli)</span> Denizli, Türkiyede bir müze

Atatürk ve Etnografya Müzesi, Türkiye'nin Denizli şehrinde yer alan bir müzedir. 1984'te açılan müzede etnografik eserler ile Mustafa Kemal Atatürk'e ait eşyalar sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Müzesi</span>

Çankırı Müzesi, Türkiye'nin Çankırı ilinde yer alan bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Mardin Müzesi</span> Mardinde yer alan bir müze

Mardin Müzesi, Mardin'de yer alan arkeoloji ve etnografya müzesidir. Yörenin tarihsel ve kültürel zenginliklerini yansıtan, arkeolojik ve etnografik koleksiyonlara sahiptir. Arkeolojik koleksiyonları arasında Bronz Devri, Asurn, Urartu, Helenistik, Ahameniş İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Selçuklu Hanedanı, Artuklular ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerine ait tabletler, silindir ve damga mühürler, kült kapları, figürinler, metalden bızlar, takılar, seramikler, altın, gümüş ve bakır sikkeler, gözyaşı şişeleri ve kandiller yer alırken etnografya kısmındaysa Mardin ve çevresine ait gümüş işlemeciliğinin örnekleri olan kolyeler, küpe, bilezik, halhal, alınlık, saçlığın yanı sıra, eski giysiler, kılıçlar, kahve (mırra) takımları, hamam eşyaları, tespihler, ısınma araçları ve bakır eşyalar da sergilenmektedir.

Isparta'da ilk müzecilik çalışmaları 1933 yılında Halkevi'nin açılmasıyla başlamıştır. Çevreden toplanan arkeolojik eserler ve İslami mezar taşları müze salonu olarak düzenlenen halkevi binasının bir odasında sergilenmiştir. Halkevi'nin kapatılması ile birlikte eserler çeşitli depolara kaldırılmıştır. 1973 yılında Halil Hamit Paşa Kütüphanesi'nin bir odası müze deposu olarak kullanılmış ve ilk müze memurluğu kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kırklareli Müzesi</span> Kırklareli ilindeki bir müze

Kırklareli Müzesi, Türkiye'nin Kırklareli kentinde bulunan bir müzedir. Müze, 1993 yılında kurulmuş olup doğal tarih örnekleri, bölgenin kültürel yaşam tarihi ile ilgili etnografik öğeler, kent ve çevresinde bulunan arkeolojik eserler sergilenmektedir.

Kastamonu Etnografya Müzesi, Türkiye'nin Kastamonu kentinde bulunan bir etnografya müzesidir. Müze, 1997 yılında kurulmuş olup Hepkebirler Mahallesi'nde Çiftehamam Caddesi üzerinde tarihî Liva Paşa Konağı'nda yer almaktadır.

Kilis Müzesi, Türkiye'nin Kilis kentinde bulunan bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Müze, 2012 yılında kurulmuş olup Nemika Caddesi üzerinde yer almaktadır.

Kırşehir Müzesi, Türkiye'nin Kırşehir kentinde bulunan bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Müze, 1997 yılında kurulmuş olup Ahi Evran Caddesi üzerinde yer almaktadır.