İçeriğe atla

Ordu Caddesi

Ordu Caddesi
Ordu Caddesi'nden bir görünüm
Trafik durumuAraç ve yaya
Trafik akışıSağ
KonumFatih, İstanbul, Türkiye
Caddeden bir gece görünümü (Şubat 2015)

Ordu Caddesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan bir yoldur. Tarihî yarımadadaki anayollardan biridir. Aksaray semtinde Millet ve Vatan caddelerinin kesiştiği noktadan başlayarak Beyazıt Meydanı'nda sonlanır. İstanbul'un en önemli tramvay hatlarından T1 hattı Millet Caddesi'nden sonra Ordu Caddesi'ne girer. Tramvay hattının Aksaray, Laleli ve Beyazıt durakları bu cadde üzerindedir. Tarihî yarımadayı doğu-batı doğrultusunda aşan caddenin kuzeyinde İskenderpaşa, Kemalpaşa ve Balabanağa mahalleleri; güneyinde ise Aksaray, Mesihpaşa ve Mimar Kemalettin mahalleleri vardır. Caddenin orta bölümleri Laleli semti olarak anılmaktadır ve burada İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ile Osmanlı padişahlarından III. Selim'in türbesi vardır.

Cadde ayrıca İstanbul'da toplu taşımacılığın en yoğun yürütüldüğü yerlerdendi. Ancak 26.11.2020 tarihli UKOME kararıyla 16.08.2021 tarihinde belirli saatlerde araç trafiğine kapatılmıştır.[1] Bu tarihten itibaren Beyazıt'a Ordu Caddesini kullanarak giden otobüsler Aksaray'dan ring çalışmaya başlamıştır.[2]

Ulaşım

Otobüs Hatları

Tramvay Hatları

  • Line T1 (Kabataş - Bağcılar)

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fatih</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Fatih, tarihî yarımada (Suriçi) olarak da bilinen, İstanbul şehrinin kurulup geliştiği bölgenin tamamını kaplayan ve şu anda İstanbul ilinin merkez ilçesidir. Valilik, büyükşehir belediye başkanlığı, emniyet müdürlüğü ve şehrin vergi dairesi gibi kurumların yer alıyor olması sebebiyle İstanbul'un merkezi sayılır. Güneybatıdan Zeytinburnu, kuzeybatıdan Eyüpsultan ilçeleri; kuzeyden Haliç, doğudan İstanbul Boğazı ve güneyden Marmara Denizi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Aksaray, Fatih</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Aksaray, İstanbul'da Fatih ilçesinin Vatan Caddesi ile Millet Caddesi'nin kesiştiği yerde yer alan mahalledir. Unkapanı, Fatih, Laleli, Fındıkzade ve Yenikapı semtleriyle çevrilmiştir. Burası idari teşkilatta 2009'a kadar Çakırağa Mahallesi olarak geçmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Bağdat Caddesi</span> Kadıköyden başlayıp Maltepeye kadar devam eden bir cadde

Bağdat Caddesi ya da kısaca Cadde, İstanbul'un Anadolu yakasında bulunan; Kadıköy Belediyesi sınırları içerisinde; Kızıltoprak'tan başlayarak Maltepe Belediyesi sınırlarındaki Cevizli'ye kadar uzanan ünlü bir caddedir.

<span class="mw-page-title-main">Beyazıt Meydanı</span> Istanbul, Fatihte meydan

Beyazıt Meydanı, İstanbul’da tarihî yarımadada merkezî bir konuma sahip meydandır. Konumu Bizans döneminde şehrin en önemli meydanlarından olan Theodosius Forumu’yla büyük ölçüde örtüşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Laleli</span>

Laleli, Fatih İlçesi sınırları içindeki bir semttir. Beyazıt ile Aksaray arasında, tarihi İstanbul'un (suriçi) ana aksı olan Ordu Caddesi etrafında uzanır. Günümüzde Laleli'de birçok tekstil firması bulunmaktadır. Bu firmalar Rusya ve eski Doğu Bloku ülkelerine giyim eşyası ihraç etmektedirler. İstanbul Üniversitesi'nin edebiyat fakültesi bu semtte bulunmaktadır. Ayrıca Laleli Camii bu semtte de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">M2 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M2 Metro Hattı, İstanbul'da yer alan metro hatlarından birisidir. Hattın 16 istasyonu olup, Haliç Metro Köprüsü üzerinde yer alan Haliç Metro İstasyonu haricindeki 15 istasyon yer altında yer almaktadır. Hat, yaklaşık olarak 2,5 dakikada bir sıklıkla çalışır.

<span class="mw-page-title-main">T1 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul Tramvayı hattı

T1 Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Kabataş son istasyonu ise Bağcılar olan ve 31 istasyondan oluşan 19,3 km uzunluğundaki tramvay hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">T3 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul nostaljik tramvayı hattı

T3 Nostaljik Ring Tramvay Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kadıköy İDO – Moda Caddesi – Kadıköy İDO güzergâhında ring olarak hizmet veren ve 11 istasyondan oluşan 2,6 km uzunluğundaki nostaljik tramvay hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Bulvarı, İstanbul</span>

Atatürk Bulvarı, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan bir yoldur. Tarihî yarımadayı Beyoğlu yakasına bağlayan anayollardan biridir. Aksaray semtinde Millet, Ordu ve Gazi Mustafa Kemal Paşa caddelerinin kesiştiği noktada bir dörtyoldan başlayarak Unkapanı-Küçükpazar bölgesinde Haliç'i aşan Atatürk Köprüsü'ne bağlanarak sonlanır. Bulvarın sağ tarafında güneyden kuzeye Kemalpaşa, Kalenderhane, Mollahüsrev, Hacıkadın, Yavuzsinan; sol tarafında ise güneyden kuzeye İskenderpaşa, Zeyrek ve Cibali mahalleleri bulunur. Caddenin kuzey ucuna yakın bir noktada Saraçhane semtinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi binası ve Bizans döneminden kalma Bozdoğan Kemeri bulunmaktadır. Unkapanı bölgesinde kentin en eski organize ticaret alanlarından İstanbul Manifaturacılar Çarşısı, tarihî Şepsefa Camii ve Zeyrek Camii bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yenikapı Aktarma Merkezi</span> Fatih, İstanbulda bir aktarma merkezi

Yenikapı Aktarma Merkezi, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Fatih ilçesindeki Yenikapı Meydanı'nda yer alan TCDD'ye ait yer altı tren istasyonu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na ait hemzemin raylı sistem istasyonu, Metro İstanbul'a ait yer altı metro istasyonları ve İETT otobüslerine hizmet veren otobüs duraklarını kapsayan ve hatlar arasında aktarma imkanı sağlayan aktarma merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Aksaray (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul metrosu istasyonu

Aksaray Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M1ᴀ & M1ʙ Metro Hattı'nda yer alan ve 3 Eylül 1989'da hizmete giren yer altı metro istasyonudur. Fatih'in İskenderpaşa Mahallesi'nde Adnan Menderes Bulvarı üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vezneciler-İstanbul Üniversitesi</span> İstanbul metrosu istasyonu

Vezneciler-İstanbul Üniversitesi Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M2 Metro Hattı'nda yer alan ve 16 Mart 2014'te hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Laleli-İstanbul Üniversitesi</span> İstanbul tramvayı istasyonu

Laleli - İstanbul Üniversitesi Tramvay İstasyonu, İstanbul Tramvayı'nın T1 Tramvay Hattı'nda yer alan ve 13 Haziran 1992'de hizmete giren hemzemin tramvay istasyonudur. Fatih'in Balabanağa Mahallesi ile Mimar Kemalettin Mahallesi arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mithatpaşa, Konak</span>

Mithatpaşa, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. İlçenin batı yönüne uzanan sahil sırasında batıda Çankaya, doğuda Akın Simav ile Kemal Reis mahalleleri arasında yer alır. Kara tarafından ise Murat Reis Mahallesi ile çevrilidir. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ile ona paralel seyreden Mithatpaşa Caddesi mahalleyi boydan boya kat etmektedir. Yine bu caddelere paralel olarak daha karadan ilerleyerek mahalleye uzanan Şehit Nihatbey ve Halil Rifatpaşa caddeleri mahalledeki 181 Sokak'a açılarak son bulur. Halil Rifatpaşa Caddesi Kemal Reis Mahallesi ile sınırını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Millet Caddesi</span>

Millet Caddesi veya resmî adıyla Turgut Özal Bulvarı, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan bir caddedir. Cadde, ilçeyi ikiye bölmektedir. Caddeden Bağcılar-Kabataş tramvayı yanı sıra birçok İETT otobüsü geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Tramvayı</span> İstanbul, Türkiyedeki tramvay ağı

İstanbul Tramvayı, İstanbul'da hizmet veren modern tramvay ağıdır. Sistem, Avrupa Yakası'nda hizmet veren T1 Tramvay Hattı, T4 Tramvay Hattı ve T5 Tramvay Hattı'ndan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul nostaljik tramvayı</span> İstanbul, Türkiyedeki nostaljik tramvay ağı

İstanbul nostaljik tramvayı, İstanbul'da hizmet veren nostaljik tramvay ağıdır. Sistem, Avrupa Yakası'nda hizmet veren T2 Nostaljik Tramvay Hattı ve Anadolu Yakası'nda hizmet veren T3 Nostaljik Ring Tramvay Hattı'ndan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Metrosu tarihi</span> İstanbul Metrosunun tarihçesi

İstanbul Metrosu, tarihi çok eskilere dayanan bir düşünce olmasına karşılık ancak 20. yüzyılın sonlarında gerçek anlamıyla hayat bulabilmiştir.

Aksaray Tramvay İstasyonu, İstanbul Tramvayı'nın T1 Tramvay Hattı'nda yer alan ve 13 Haziran 1992'de hizmete giren hemzemin tramvay istasyonudur. Fatih'in Kemalpaşa Mahallesi ile Mesihpaşa Mahallesi arasında yer almaktadır.

Fevzi Paşa Caddesi, İstanbul Fatih ilçesinde yer alan ve Saraçhane'den Edirnekapı'ya uzanan caddedir. Adını Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak'tan (1876-1950) alır. Caddenin kuzeyinde Zeyrek, Ali Kuşçu, Atikali, Derviş Ali ve güneyinde İskenderpaşa, Akşemsettin, Hırka-i Şerif, Karagümrük mahalleleri yer alır. Cumhuriyet döneminde Millet Yazma Eser Kütüphanesi'ne kadar olan tramvay hattının Edirnekapı'ya uzatılması ve Menderes dönemindeki yol genişletme çalışmaları ile cadde bugünkü haline kavuşmuştur. Günümüzde tarihî yarımadanın önemli ulaşım arterlerinden biridir.