İçeriğe atla

Ordre des Palmes Académiques

Ordre des Palmes académiques
Officer madalyası
 Fransa tarafından verilir
Tür3 dereceli madalya :
Commandeur
Officier
Chevalier
GerekçeEğitim veya kültüre önemli katkı
DurumKullanımda
Öncelik
ÜstMédaille de la Résistance
AstOrdre du Mérite Agricole

Commandeur


Officier


Chevalier

Ordre des Palmes académiques (Akademik Palmiye Nişanı) Fransa'da akademik, kültürel çevreler ve eğitim alanında çalışanlara verilen bir nişan. Başlangıçta Napolyon tarafından Paris Üniversitesi'nin kadrosundaki seçkin isimlere verilen bir madalya iken, 4 Ekim 1955 tarihinde Cumhurbaşkanı René Coty tarafından nişan olarak kabul edildi.

İlk ödüller sadece profesörlere ve öğretim görevlilerine verilmekteydi. 1866'da bu kapsam genişletilerek, yabancılar da dahil olmak üzere Fransız ulusal eğitim ve kültürüne önemli katkı yapan herkesi içine aldı. Dünyanın değişik noktalarında Fransız kültürünün yayılmasını sağlayan Fransız göçmenler de madalyayı kazanabilmekteydi.

Ordre des Palmes académiques üç ayrı dereceye sahiptir:

  • Commandeur (Komutan)
  • Officier (Subay)
  • Chevalier (Şövalye)

Tüm adaylıklar ve ödüllendirmeler Fransa Ulusal Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenir.

Dış bağlantılar

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Profesör</span> pek çok ülkede orta dereceli eğitimin ardından gelen eğitim ve araştırma kuruluşlarında ve üniversitelerde akademik aşama, üniversite öğretmeni

Profesör, en yüksek düzeydeki akademik rütbe ve akademik ünvana sahip kişilere verilen ünvandır. Bilimler akademisi, üniversite, okul ve diğer yükseköğretim kurumlarında çalışır. Profesörler üniversite dersi ve seminerler, bilimsel araştırmalarlar yapabilir. Bazı ülke ve kurumlarda "profesör" kelimesi üye profesör, yardımcı doçent ve doktora gibi ünvanlarda da kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Légion d'honneur</span> Fransanın en yüksek dereceli sivil nişanı

Légion d'honneur ya da tam adı ile Fransızca: Ordre national de la Légion d'honneur, Napolyon Bonapart'ın 19 Mayıs 1802 tarihinde imzaladığı bir kanun ile oluşturulmuş Fransız nişanı. Légion d'honneur Fransa'nın en yüksek dereceli sivil nişanıdır.

Erol Erdinç, piyanist, orkestra şefi, öğretim görevlisi.

Irène Mélikoff Azeri ve Rus asıllı Fransız Türkolog.

<span class="mw-page-title-main">Donald Adamson</span>

Donald Adamson, İngiliz yazar ve tarihçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı, Dışişleri Bakanlığı ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yüksek Danışma Kurulunun görüşleri alınarak ilgili bakanın teklifi ve Cumhurbaşkanının tevcihi ile verilen Türkiye'nin en yüksek üçüncü dereceli devlet nişanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Mantran</span> Fransız tarihçi (1917 – 1999)

Robert Mantran, Fransız tarihçi, Türkolog, İslam ve Osmanlı tarihi uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">Cevad Tebatebayi</span> Tahran Üniversitesi Hukuk ve Siyasal Bilgiler Fakültesinden emekli İranlı akademisyen

Cevad Tebatebayi, İranlı akademisyen. Tahran Üniversitesi Hukuk ve Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden emeklidir. Teoloji, hukuk ve felsefe çalışmalarından sonra Hegel'in siyaset felsefesi üzerine bir tez ile, Paris 1 Pantheon-Sorbonne Üniversitesi'nde siyaset felsefesi doktorasını kazandı. Wissenschaftskolleg zu Berlin ve Syracuse Üniversitesi Küresel İşler Moynihan Enstitüsü'nde konuk öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Dr. Tabatabayi Avrupa ve İran'da siyasi düşünce tarihi üzerinde bir düzine kitap yayınladı. Temmuz 1995'te Ordre des Palmes Académiques unvanıyla onurlandırılmıştır.

Claire Bazy-Malaurie Fransız bürokrat.

Georges Vedel Fransız kamu hukuku profesörü

<span class="mw-page-title-main">Sanat ve Edebiyat Nişanı</span>

Sanat ve Edebiyat Nişanı, Fransa Kültür Bakanlığı tarafından 2 Mayıs 1957'de hayata geçirilen bir nişan. Commandeur, officier ve chevalier olmak üzere üç seviyesi vardır.

Zeynep Birsel Oral,, Türk yazar, gazeteci, tiyatro eleştirmeni.

Véronique Brouquier-Reddé, Fransız eskrimci, arkeolog.

<span class="mw-page-title-main">Sadi Carnot (cumhurbaşkanı)</span> 5. Fransa cumhurbaşkanı (1837-1894; hd. 1887-1894)

Marie François Sadi Carnot, Fransız siyasetçi, Fransa'da Üçüncü Cumhuriyet döneminin beşinci cumhurbaşkanıdır. 1887'den 1894'te uğradığı suikaste kadar Fransa Devlet Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Henri Paul</span> Fransız hukukçu ve diplomat.

Henri Paul Fransız hukukçu ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Deladonchamps</span>

Pierre Deladonchamps, Fransız oyuncu. En Çok Umut Vadeden Erkek Oyuncu dalında César Ödülünü kazandığı ve başrolünü oynadığı Stranger by the Lake adlı gerilim filmi ile bilinmektedir. A Kid (2016) adlı filmdeki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu dalında César Ödülü'ne aday gösterilmiştir. 2015 yılında Fransa Hükûmeti tarafından Sanat ve Edebiyat Nişanı aldı.

<span class="mw-page-title-main">Lucien Braun</span>

Lucien Braun, Fransız felsefe tarihçisi, filozof ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Davit Lortkipanidze</span>

Davit Otaris dze Lortkipanidze, Gürcü antropolog, arkeolog ve 2009 itibarıyla Gürcistan Ulusal Bilimler Akademisi'nin muhabir üyesi. 2004'ten beri Gürcistan Ulusal Müzesi (GNM) genel müdürlüğünü yapmaktadır. Arkeolog Otar Lortkipanidze'nin oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Cynthia Turner</span>

Cynthia Turner Maltalı bir piyanistti. Malta'nın en tanınmış piyanisti ve en ünlü müzisyenlerinden biriydi. 15 Kasım 1967'de Manoel Tiyatrosu'nda bir kraliyet performansı sırasında Kraliçe Elizabeth için çaldı. Malta, İtalya, Fransa, Almanya ve Mısır'da sahnelere çıktı.

<span class="mw-page-title-main">İlias Lalaunis</span>

İlias Lalaounis Yunanistan'da modern mücevher tasarımının öncüsü, Yunan tarihinden ilham alan koleksiyonlarıyla tanınan Yunan kuyumcu. 1990 yılında Fransa Güzel Sanatlar Akademisi Académie des Beaux-Arts'a kabul edilen tek kuyumcu.