İçeriğe atla

Orda Mağarası

Orda Mağarası
Orda Mağarası'nın girişi
Rusya üzerinde {{{raptiye}}}
{{{raptiye}}}
{{{raptiye}}}
Russia Perm Krai#Russia haritasındaki konumu.
KonumPerm Krai, Russia
BölgeOrda, Perm Krai
Uzunluk4.600 m (15.092 ft)
Buluntu(lar)1969
Mağara dalışı

Orda Mağarası (Ординская, Ordinskaya ), Batı Ural Dağları'nın altında bulunan bir alçı kristali mağarasıdır.

Ağız, Rusya'nın Perm Krayı'ndaki Orda'nın hemen dışında, Kungur Nehri'nin kıyısında bulunmaktadır. Mağara sistemi 51 kilometre (32 mi)'dir ve bunun yaklaşık 48 kilometre (30 mi) kadarı su altındadır.[1] Bu, onu dünyadaki en uzun su altı mağaralarından biri ve en büyük su altı alçı mağarası yapmaktadır.[2][3] Eski Sovyetler Birliği'ndeki en uzun sifonu (935 metre) içerir.[4]

Mağarayı çevreleyen mineral bakımından zengin alan, suyu filtreleyerek oldukça berrak hale getirmektedir. Dalgıçların görüş mesafesi 50 yard (46 m) burayı fotoğraf gezileri için ideal bir yer haline getirir.[3] Gazeteci ve su altı fotoğrafçısı Victor Lyagushkin, 2011 yılında altı aylık bir süre içinde mağaralara yaklaşık 150 keşif gezisi düzenlemiş[2][5] ve ekibinin çektiği fotoğraflar, mağara sistemini ziyaret eden diğer dalgıçların hikayeleriyle birlikte Orda Mağara Farkındalık Projesi'nde yayınlanmıştır.[6] Dalış ekibi aynı zamanda bir su altı mağarasının küresel panoramasını üreten ilk kişilerdir.[1]

Yerel bir efsanede, mağaralarda yaşadığı söylenen "Orda Mağarası Hanımı"ndan bahsedilmektedir.[]

Mağara aynı zamanda Martyn Farr, Lamar Hires, Pascal Bernabé ve Reggie Ross tarafından yapılan dalışlar sırasında da ziyaret edilmiştir.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b "World's First Underwater Cave Spherical Photo Panorama". Caving News. 26 Şubat 2013. 21 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2013. 
  2. ^ a b Sinha, Sanskrity (28 Haziran 2011). "World's longest underwater 'crystal' cave in deep Russian waters revealed (PHOTOS)". International Business Times. 4 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2013. 
  3. ^ a b "Orda Cave, Russia". Diving-Industry.com. International Diving Industry Directory. 17 Ağustos 2011. 21 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2013. 
  4. ^ Владимирович, Т.В. (2013). Россия глазами блогера. Издательство "Вече". s. 193. ISBN 978-5-4444-7007-7. 9 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2015. 
  5. ^ a b "Orda Cave Awareness Project". OrdaCave.ru. 28 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2013. 
  6. ^ "Interview with NGC Photographer and Cave Diver Viktor Lyagushkin (+BreathTaking Underwater Photos)". pxleyes. 12 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Suluin Mağarası, Antalya'nın Finike ilçesinde bulunan bir dikey sualtı mağarası. MTA'ya göre derinliği 128 metredir fakat derinliği hakkında kesin bir bilgi mevcut değildir. Finike-Kaş yolu üzerinde, Finike limanından 1 km ilerisinde, yoldan 18 metre yukarıda, dağ yamacındadır. Halk arasında İncirli Mağarası veya Gök Mağara olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Düdensuyu Mağarası</span> İbradıda bulunan bir mağara

Düdensuyu Mağarası Antalya ilinin İbradı ilçesinde bulunan mağara.

<span class="mw-page-title-main">Deniz mağarası</span>

Deniz mağarası, kıyı mağarası veya diğer adıyla dalga oyukluğu, deniz ya da göllerdeki dalga hareketleri sonucunda sarp kayalıklarda oluşan mağaralar. Deniz mağaraları, dalgaların doğrudan kayalara çarparak kırıldığı kayalık uçlarında ya da kıyılarda görülürler. Yeraltı suyu, akışı sırasında daha az dirençle karşılaşacağı rotaları, kırık ve çatlaklı bölümleri tercih eder. Karbonik asit içeren yeraltı suyunun bu rotalardaki akışı sırasında devam eden çözünme, milimetre boyutunda başlayıp, zamanla kilometrelerce uzunluğa sahip yeraltı akım kanallarının ve mağaraların oluşmasına neden olur.

Niaux Mağarası Fransa'nın güneybatısındaki Niaux komününde, Cap de la Lesse de Bialac tepesindeki Sabart Mağarası ve Lombrives Mağarası'nı içeren daha geniş bir jeolojik sistemin parçası olarak Ariège département'ta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pınargözü Mağarası</span>

Pınargözü Mağarası, Isparta ilinin Yenişarbademli ilçesinin 18 kilometre batısında yer alan bir mağaradır. Türkiye'nin en uzun mağarası olarak kabul edilir, ancak henüz tamamen keşfedilmemiş olup, keşfedilen kısmın kesin uzunluğu tartışmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Baradla Mağarası</span> Macaristanda bir mağara sistemi

Baradla Domica mağara sistemi, Macaristan'da yer alır ve mağara çökelleri nedeniyle ziyaret edilmiş en uzun mağaradır. Aggtelek Karstik Bölgesi'nin bir parçası olarak, mağara sistemi 25.5 km uzunluğundadır ve 5.3 km'lik Domica Mağarası'nı içerir. Mağara, köyün kenarına bakan yüksek beyaz bir uçurumun eteğindeki Aggtelek'de doğal bir girişe sahiptir. Mağaranın önemli bir bölümünde, sarkıtların eşsiz manzarasını sunan çeşitli renk ve şekiller bulunmaktadır. Yeraltı nehri suları, sel olduğunda mağaranın ana kolundan geçer. Mağaraya doğal girişler antik zamanlardan beri açıktır ve mağara içinde Neolitik yerleşim izleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Cosquer Mağarası</span>

Cosquer Mağarası, Fransa'nın Marsilya şehri yakınlarındaki Calanque de Morgiou mevkiinde bulunan bir mağaradır. Mağaranın girişi günümüzde su seviyesinin 37 metre altındadır. Mağara içerisinde çeşitli çizimler ve resimler bulunmakta ve bu resimler tarih öncesi sanatı kabul edilmektedir. Muhtemelen holosen dönemde buzulların erimesi ile birlikte mağara sular altında kalmıştır. Mağara 1985 yılında dalgıç Henri Cosquer tarafından keşfedilmiş ve kaşifine ithafen Cosquer mağarası adını almıştır.

Abrakurrie Mağarası, Batı Avustralya'daki Nullarbor Düzlüğü'nde bulunan bir mağaradır. Eucla'nın yaklaşık 48 kilometre (30 mi) kuzey batısında yer alır ve Güney Yarımküre'deki en büyük tek mağara odasına sahip olduğu ve mağaradaki modellerin Avustralya'daki herhangi bir mağara sistemi içindeki Aborijin sanatının en derin etkiye sahip olduğu bildirilmektedir.

Bu liste, önce kıtalara daha sonra ülkelere göre sıralanmış, dünyanın mağaralarının bir listesidir. Bir ülkenin kendisinin bulunduğu kıtadan farklı bir kıtada yer alan mağaralar, bölgenin kıtası ve adına göre sıralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Quadiriki Mağaraları</span>

Quadiriki Mağaraları ya da Guadirikiri Mağaraları ya da Quadirikiri Mağarası, Aruba adasındaki Arikok Millî Parkı'nda yer alan mağaralardır. Turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği üç mağara bulunur. Mağaralar bir kireç taşı uçurumun tabanında yer almaktadır. Amerindian petroglifler içermektedirler. Mağaraların adı Arawak kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Postojna Mağarası</span>

Postojna Mağarası, Slovenya'nın güneydoğusundaki Postojna kasabası yakınlarında yer alan 24.340 m uzunluğundaki karst mağara sistemidir. Ülkedeki ikinci en uzun mağara sistemi olan Postojna, aynı zamanda Slovenya'nın en önemli turistik mekanlarındandır. Mağaralar Pivka Nehri tarafından oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Veryovkina Mağarası</span> Gürcistandaki mağara

Veryovkina Mağarası 2.223 metrelik derinliğiyle dünyanın bilinen en derin mağarasıdır. Abhazya'da yer alan mağaranın girişinin deniz seviyesinden yüksekliği 2.285 metredir. Mağaranın girişi 3x4 metre genişliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Hranice Uçurumu</span>

Yerel turistik otoriteleri tarafından kabul edilen İngilizce adı ile Hranice Uçurumu, dünyanın en derin sular altındaki çukur mağarasıdır. Hranice kasabası yakınlarında bulunan bir karstik düdendir. Doğrulanan en yüksek derinliği 473 m'dir, bu da onu dünyadaki bilinen en derin su altı mağarası haline getirmektedir. Ayrıca, tahmini derinliği 800–1200 m'dir. Ağustos 2020'de mağaraya yapılan bilimsel bir araştırma, mağaranın 1 kilometre derinliğinde olduğunu ortaya çıkardı.

<span class="mw-page-title-main">Devetaşka mağarası</span>

Devetaşka mağarası, Bulgaristan'da, Letniça'nın yaklaşık 7 km doğusunda ve Lofça'nın 15 km kuzeydoğusunda, Osam Nehri'nin doğu kıyısındaki Devetaki köyü yakınlarında yer alan büyük bir karstik mağaradır. Bölge, on binlerce yıldır Paleo-insanlar tarafından sürekli olarak yerleşim görmüş, uzun dönemler boyunca çeşitli fauna türleri için bir barınak görevi görmüştür ve günümüzde yaklaşık 30.000 yarasaya ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Magura Mağarası</span>

Magura Mağarası, Bulgaristan'ın Vidin ilinde yer alan bir mağaradır. Magura'nın tarih öncesi duvar resimleri, olağanüstü ifade ve sanatsal derinliğe sahip olan ve Avrupa Post-Paleolitik dönemin en önemli sanat eserleri olarak kabul edilen İtalya'daki Grotta dei Cervi resimleriyle büyük benzerlik göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Utroba Mağarası</span>

Rahim Mağarası olarak da bilinen Utroba Mağarası, Bulgaristan'un Kırcaali ilinde yer alan bir tarih öncesi mağara tapınağıdır. İnsan vulvasını andıran mağara, Trak dönemine tarihlenmektedir. Tarihçiler, mağaranın bir dönem doğurganlık tapınağı olarak kullanıldığına inanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İgnatyevka Mağarası</span>

İgnatyevka Mağarası, Rusya'nın güneyinde, Ural Dağları'ndaki Belaya nehrinin bir kolu olan Sim Nehri kıyısındaki büyük bir kireçtaşı mağarasıdır. Mağarada 1980 yılında bir kadın figürünün parietal duvar resmi keşfedildi. Mağara resmindeki kadının bacakları arasındaki yirmi sekiz kırmızı noktanın kadın adet döngüsünü temsil ettiğine inanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Risovača Mağarası</span>

Risovača Mağarası, Sırbistan'ın merkezindeki Aranđelovac kasabasının tam girişinde, Kubršnica nehri vadisinin 17 metre (56 ft) yukarısında yer alan bir mağaradır. Kragujevac yakınlarındaki Gradac Mağarası'nın yanı sıra Sırbistan'daki Paleolitik döneme tarihlenen en önemli arkeolojik alanlarından biridir. Keşfi, Sava - Tuna hattının güneyindeki Paleolitik kültürün varlığını doğruladı ve Avrupa'daki tarih öncesi insanların yaşamı hakkında yeni bilgiler sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Cuevas del Drach</span> İspanyada turistik mağara

Cuevas del Drach, İspanya'nın Balear Adaları özerk bölgesinin Mallorca adasında bulunan dört büyük mağaradır. Manacor belediyesi sınırlarındadır. 25 metre derinliğe ve 4 kilometre uzunluğa sahiptir. İlk kez 1338 tarihli bir mektupta bahsedilmiştir. Siyah Mağara, Beyaz Mağara, Luis Salvador Mağarası ve Fransız Mağarası olarak adlandırılan dört mağara bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Satürn Mağarası</span> Varadero, Küba yakınındaki mağara

Satürn Mağarası, Varadero, Matanzas, Küba yakınlarında bulunan bir cenote mağarasıdır. Mağara, büyük bir açıklık, gösterge ve bazı yan mağaralardan oluşur. Mağarada Sarkıt ve kör mağara balığı ve mağara karidesi bulunur. Cenote'de tüplü dalış popülerdir.