Salep, Orchidaceae (orkideler) ailesinin birçok türünün toprak altı yumrularından elde edilen toz ve bundan üretilen içecek. Ayrıca orkide türlerine Anadolu'da verilen genel ad. Salepgiller familyasından; tel köklü otsu bir bitkidir. Kökünde 2 tane yumru vardır. Bu yumrular nişasta benzeri polisakkarit glucomannan ismi verilen bileşikler içerir. Gövdesi, dik ve silindirimsidir. Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir.
Orkideler, Asparagales takımına bağlı Orchidaceae familyasına ait bitkilerdir. Orkideler, çiçekleri genellikle renkli ve hoş kokulu olan çeşitli ve yaygın çiçekli bir bitki grubudur. Orkideler, buzullar hariç Dünya'daki hemen hemen her yaşam alanında bulunan kozmopolit bitkilerdir. Dünyanın en zengin orkide cinsleri ve türleri tropiklerdedir.
Civanperçemi, Papatyagiller familyasının üyesi olan çiçekli bir bitkidir. Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika gibi kuzey yarımkürenin ılıman bölgelerine özgüdür. Yol kenarları, çayırlar, tarlalar ve kıyı kesimleri gibi hem nemli hem de kuru bölgeler için ortak olan civanperçemi, hayvancılıkta yem olarak kullanılması amacıyla Yeni Zelanda ve Avustralya gibi yerlere de götürülmüştür.
Anacamptis laxiflora, Salepgiller ailesine bağlı, salep sümbülü olarak bilinen, bir orkide türüdür.
Orchis, orkide ailesindeki (Orchidaceae) cinslerden bir tanesidir ve genel olarak Avrupa ve Kuzeybatı Afrika'da bulunur ve Tibet, Moğolistan ve Sincan'a kadar yayılış alanı uzar. Orchis'in adı, orkidelerin bir çoğunda görülen çifte tuberoid yumrularının görünümünden dolayı "testis" anlamına gelen Grekçe ὄρχις orchis kelimesinden gelir.
Orchis purpurea, Salepgiller ailesine bağlı, hasancık olarak bilinen, bir orkide türüdür.
Orchis anatolica, Salepgiller ailesine bağlı, dildamak olarak bilinen, bir orkide türüdür. Ege Adalarından İran'a kadar olan coğrafyada doğal olarak yayılış gösterir.
Orchis mascula, Salepgiller ailesine bağlı, er salebi ve Türk salebi olarak bilinen, bir orkide türüdür. Avrupa'da yaygın bir tür olup, Portekiz'den Kafkasya'ya kadar olan bölgede; 'da, ayrıca Afrika kıtasında ve Orta Doğu'da ve İran'ın kuzey bölümünde doğal olarak yayılış gösterir.
Orchis pallens, Salepgiller ailesine bağlı, solgun salep olarak bilinen, bir orkide türüdür.
Orchis provincialis, Salepgiller ailesine bağlı, katrancık olarak bilinen, bir orkide türüdür. Akdeniz Havzası, kuzeybatı Afrika ve güney Avrupa ile Kafkasya arasındaki bölgede doğal olarak yayılış gösterir.
Neotinea tridentata, Salepgiller ailesine bağlı, katranalacası olarak bilinen, bir orkide türüdür. Güney Avrupa'dan İspanya ve Türkiye arasında; kuzeyde Kırım, Polonya ve Almanya'da doğal olarak yayılış gösterir.
Dactylorhiza orkide ailesinden balkaymaksalebi olarak bilinen bir çiçekli bitki cinsidir. Yumruları düz, el parmakları biçimli bölünmüş ve kısaca lobludur. Bu özelliği nedeniyle Orchis cinsinden ayrılmıştır. Gövde sert ya da neredeyse boş ve yapraksıdır. Yapraklar mor benekli ya da beneksiz olabilir.
Himantoglossum caprinum, Salepgiller ailesine bağlı, kayışlı keşkeş olarak bilinen, bir orkide türüdür. Doğal yayılış alanı Avrupa ve Ortadoğu'dur.
Platanthera orkide ailesinden sümbülsalebi olarak bilinen bir çiçekli bitki cinsidir. Yumrular bölünmemiş, fusiform ve gittikçe incelme eğilimindedir. Gövdenin tabanında 2 ya da nadiren 3 adet iri yaprak bulunur. Çiçek kurulu silindirik, genellikle gevşektir ve çiçekler beyaz ya da soluk yeşil renklidir. Karasal orkidelerdir ve Kuzey Yarımkürenin ılıman bölgelerinde doğal olarak yayılış gösterirler.
Platanthera chlorantha, Salepgiller ailesine bağlı, çarpık salep olarak bilinen, bir orkide türüdür. Genel itibarla Avrupa endemiğidir ancak Türkiye ve Kuzey Afrika'da da dağınık olarak bulunur.
Steveniella satyrioides, Salepgiller ailesine bağlı, takkeli salep olarak bilinen, bir orkide türüdür. Doğal olarak Türkiye, Kırım, İran ve Kafkasya'da görülür. Ermenistan popülasyonunun yüksek tehdit altında olduğu rapor edilmektedir.
Spiranthes spiralis, Salepgiller ailesine bağlı, inci salebi olarak bilinen, bir orkide türüdür. Doğal olarak Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'da yayılış gösterir. Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme'ye göre yakın gelecekte tehdit altında olabilecek tür statüsündedir. Belçika ve Hollanda'da yasal olarak korunma altındadır.
Phlomis russeliana, Türkiye'ye özgü, Lamiaceae familyasından çiçekli bitki türüdür. Genellikle P. samia ve Phlomis viscosa ile karıştırılır. 1 metreye kadar uzayabilen, çok yıllık, dik gövdeli ve tüylü bir bitkidir. Gri-yeşil renkli yapraklar ok şeklindedir ve aşağıya bakar. Phlomis russeliana, güneş alan nemli toprakta süs çiçeği olarak yetiştirilir. - 20 santigrat derecedeki sıcaklıklara kadar hayatta kalabilir. İngiltere Kraliyet Bahçıvanlık Cemiyeti'nin Bahçe Ödülünü kazanmıştır.
Hârıbülbül veya Ophrys caucasica, Kafkasya'ya endemik çiçekli bir bitkidir. Kimi insanlar tarafından Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinin "resmi çiçeği" olarak görülmektedir. Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve Rusya'da pek çok bölgede görülmektedir.
Çayır salebi veya bilimsel adıyla Anacamptis palustris, salepgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'da bulunur. Batı ve Orta Avrupa, Akdeniz Havzası, Balear Adaları, Türkiye, Kafkasya, Cezayir, Tunus ve Suudi Arabistan'a endemiktir.