İçeriğe atla

Orca (yardımcı teknoloji)

Orca
İlk yayınlanma3 Eylül 2006 (18 yıl önce) (2006-09-03)
Güncel sürüm44.1[1] Bunu Vikiveri'de düzenleyin / 25 Mayıs 2023 (16 ay önce) (25 Mayıs 2023)
Programlama diliPython
İşletim sistemiUnix benzeri
TürEkran okuyucusu, Erişilebilirlik
LisansGNU LGPL (versiyon 2.1)
Resmî sitesiprojects.gnome.org/orca/
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Orca, kör veya görme engelli bireyler için GNOME projesinden özgür ve açık kaynaklı, esnek, genişletilebilir bir ekran okuyucusudur. Çeşitli konuşma sentezi ve braille kombinasyonlarını kullanan Orca, AT-SPI'yi destekleyen uygulamalara ve araç setlerine erişim sağlamaya yardımcı olur (örn. GNOME masaüstü, Mozilla Firefox/Thunderbird, OpenOffice.org / LibreOffice ve GTK, Qt ve Java Swing/SWT uygulamaları).

Katil balina için başka bir terim olan Orca adı, Windows'ta JAWS (Job Access With Speech/Konuşmayla İş Erişimi anlamına gelir) adlı Yardımcı Teknoloji ürünü ve Flipper adlı erken DOS ekran okuyucusu[2] ve Birleşik Krallık görme bozukluğu şirketi Dolphin Computer Access de dahil olmak üzere ekran okuyucularına suda yaşayan canlıların adlarını veren uzun süredir devam eden geleneğe bir selam niteliğindedir.[3]

GNOME 2.16'dan itibaren Orca, GNOME platformunun Gnopernicus'un yerini alan varsayılan ekran okuyucusudur.[4] Sonuç olarak Orca, yaklaşık altı aylık GNOME kararlı sürüm döngülerini takip eder.[5] Orca, Solaris,[6] Fedora,[7] openSUSE[8] ve Ubuntu dahil olmak üzere bir dizi işletim sistemi dağıtımında varsayılan olarak sağlanır.[9]

Linux Screen Reader (LSR), IBM liderliğindeki Orca'ya alternatif bir ekran okuyucuydu ve 2006'da başladı. Ancak, IBM kaynaklarını başka projelere odakladığı için geliştirme ertesi yıl durduruldu.[10]

Tarih

Orca'nın geliştirilmesi, birçok topluluk üyesinin katkılarıyla Sun Microsystems, Inc.'in (şimdi Oracle ) Erişilebilirlik Program Ofisi (APO) tarafından başlatıldı. Orca için orijinal fikir ve ilk çalışan prototip, Mayıs 2004'te Sun Microsystems için çalışan kör bir programcı olan Mark Mulcahy tarafından başlatıldı. Mark, Sun Microsystems'tan ayrılıp kendi şirketini kurma girişiminde bulunduğunda, Erişilebilirlik Programı Ofisi Mark'ın işini aldı, devam etti ve 3 Eylül 2006'da ilk resmi sürümü yayınladı.[11][12][13] Oracle, 2010 yılında Sun Microsystems'i satın aldığında, Orca'nın ana bakım sorumlusu Willie Walker da dahil olmak üzere, GNOME erişilebilirlik bileşenleri üzerinde çalışan tam zamanlı geliştiricilerin işlerini kestiler. O zamandan beri Orca, Joanmarie Diggs liderliğindeki gönüllüler tarafından yönetiliyor.[14][15] 7 Eylül 2011'de Özgür Yazılım konusunda uzmanlaşmış bir şirket olan Igalia, Joanmarie Diggs'i işe aldı ve onun Orca'daki çalışmalarını destekliyor.[16]

Özellikler

Orca'nın profilleri, kullanıcıların birden çok yapılandırmayı kaydetmesine ve yüklemesine izin verir ve kullanıcılar farklı profillere hızlı bir şekilde erişebilir, bu da çok dilli metin ve ortamlara erişimi çok daha kolaylaştırır.

Bakıcı listesi

Orca gelişimi, topluluğunun yardımıyla bakıcıları tarafından yönetildi. Şimdiye kadarki bakımı sağlayanlar:[17]

Akvcutım:

  • Joanmarie Diggs

Öncesi:

  • Alejandro Leiva
  • Willie Walker
  • mike pedersen
  • Eitan Isaacson
  • Mesar Hameed

Projeye büyük katkı sağlayan diğer geliştiriciler ise Krishnakant Mane, Marc Mulcahy, Rich Burridge ve Scott Haeger'dir.[18]

Ayrıca bakınız

  • Festival Speech Synthesis System
  • Speech-generating device

Kaynakça

  1. ^ "orca-44.1.tar.xz". 25 Mayıs 2023. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2023. 
  2. ^ "Assistive Computer Technology For MS-DOS Training Guide" (PDF). s. 33. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2013. 
  3. ^ "Dolphin Computer Access website". 20 Haziran 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2013. 
  4. ^ "GNOME 2.16 Release Notes". Erişim tarihi: 16 Ağustos 2013. 
  5. ^ "GNOME's Time-Based Release Schedule". Erişim tarihi: 16 Ağustos 2013. 
  6. ^ "Oracle Solaris 11 Desktop Accessibility Guide". 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2013. 
  7. ^ "Fedora 16 Accessibility Guide". Erişim tarihi: 16 Ağustos 2013. []
  8. ^ "openSUSE 12.3". Erişim tarihi: 16 Ağustos 2013. 
  9. ^ "Ubuntu Accessibility". Erişim tarihi: 16 Ağustos 2013. 
  10. ^ "Status of IBM a11y". Erişim tarihi: 16 Ağustos 2013.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  11. ^ "My First Blind Email". 16 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2013.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  12. ^ "Announcing Orca v1.0.0". 6 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2013.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  13. ^ "Changelog". 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2013. 
  14. ^ "Post about 2010 GNOME Accessibility Hackfest and Transfer of Leadership". 3 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2013.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  15. ^ "GNOME plans an accessibility push for 2012". Linux Weekly News. 21 Aralık 2011. 2 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2013.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  16. ^ "New Igalia hiring: Joanmarie Diggs". 13 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2013.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  17. ^ "Doap file log". 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2013. 
  18. ^ "AUTHORS file". 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oracle Solaris</span>

Solaris, ilk olarak Sun Microsystems tarafından geliştirilmiş, UNIX tabanlı bir işletim sistemidir. 1993 yılında halefi olan SunOS işletim sisteminin yerini almıştır. Ocak 2010'da Oracle firmasının Sun firmasını satın almasıyla Oracle Solaris olarak anılmaya başlanmıştır.

Cinsiyetçilik, kişinin cinsiyetine veya toplumsal cinsiyetine dayalı önyargı veya ayrımcılıktır. Cinsiyetçilik herkesi etkiler. Basmakalıplarla ve toplumsal cinsiyet rolleriyle bağlantılıdır, ve bir cinsiyetin veya toplumsal cinsiyetin doğası gereği diğerinden üstün olduğu inancını içerebilir. Aşırı cinsiyetçilik kadın düşmanlığını, cinsel tacizi, tecavüzü ve diğer cinsel şiddet biçimlerini teşvik edebilir. Cinsiyet ayrımcılığı cinsiyetçiliği kapsayabilir. Bu terim, insanlara cinsiyet kimlikleri veya toplumsal cinsiyet veya cinsiyet farklılıklarına dayalı ayrımcılık olarak tanımlanmaktadır. Cinsiyet ayrımcılığı özellikle işyeri eşitsizliği açısından tanımlanmaktadır. Sosyal veya kültürel gelenek ve normlardan ortaya çıkabilir.

<span class="mw-page-title-main">Germanyum</span> sembolü GE, atom numarası 32 olan kimyasal element

Germanyum; sembolü Ge, atom numarası 32 olan kimyasal elementtir. Parlak, sert-kırılgan, grimsi-beyaz ve silikona benzer bir görünümdedir. Silisyum ve kalay komşu grubuna kimyasal olarak benzeyen karbon grubundaki bir metaloiddir. Silikon gibi, germanyum da doğal olarak reaksiyona girer ve doğadaki oksijenle kompleksler oluşturur.

Shelly-Ann Fraser-Pryce OD, OJ, 60 metre 10 metre 200 metre'de yarışan Jamaikalı atletizm sprinter. Tüm zamanların en büyük sprinterlerinden biri olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel taciz</span>

Cinsel taciz, cinsel iyilik karşılığında istenmeyen ve uygunsuz ödül vaatleri dahil olmak üzere, açık veya örtülü cinsel imaların kullanılmasını içeren bir taciz türüdür. Cinsel taciz, sözlü ihlallerden cinsel istismara veya saldırıya kadar bir dizi eylemi içerir. Taciz işyeri, ev, okul veya dini kurumlar gibi birçok farklı sosyal ortamda meydana gelebilir. Tacizciler veya kurbanlar herhangi bir cinsiyetten olabilir.

Muhteşem Yüzyıl, Osmanlı İmparatorluğu Padişahı I. Süleyman'ın ve Hürrem Sultan'ın hayatı, Hürrem Sultan'ın evlatları için giriştiği taht mücadelesi ve saray hayatı üzerine kurgulanmış Türk yapımı tarihi ve kurgu türündeki televizyon dizisi. Senaristliğini, 10 Nisan 2012'deki ölümüne dek Meral Okay, sonrasında ise Yılmaz Şahin yazmış, yönetmenliğini ise Taylan Biraderler üstlenmiştir.

Eşzamanlılık, ilk olarak analitik psikolog Carl G. Jung tarafından "anlamlı bir şekilde ilişkili görünen ancak nedensel bir bağlantıdan yoksun durumları tanımlamak için" ortaya atılan bir kavramdır. Çağdaş araştırmalarda, eşzamanlılık deneyimleri, kişinin zihnindeki olaylar ile dış dünya arasındaki tesadüflerin nedensel olarak birbiriyle ilgisiz olabileceği, ancak başka bilinmeyen bir bağlantısı olabileceğine dair kişinin öznel deneyimine atıfta bulunur. Jung, bunun insan zihninin sağlıklı, hatta gerekli bir işlevi olduğunu ve psikozda zararlı hale gelebileceğini savunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Rus kültürü</span>

Rus kültürü milletin tarihi, coğrafi konumu ve engin genişliği, dini ve sosyal gelenekleri ve Batı etkisi ile oluşturulmuştur. Rus yazarlar ve filozoflar Avrupa düşüncesinin gelişmesinde önemli bir rol oynamışlardır. Ruslar ayrıca klasik müziği, baleyi, sporu, resmi, ve sinemayı da büyük ölçüde etkilemişlerdir. Rus ulusu ayrıca bilim ve teknolojiye ve uzay araştırmalarına öncü katkılarda bulunmuştur.

Little Baby's Ice Cream, Philadelphia merkezli bir dondurma şirketiydi.

Gish gallop, herhangi bir tartışmada tartışmayı yürüten kişinin argümanların tutarlılığına ve gücüne aldırış etmeksizin, birçok argüman sunarak rakibini retorik olarak alt etme girişimidir. Esas itibarıyla, kişinin argümanlarında nitelikten ziyade niceliğe bakılır. Bu terim 1994 yılında antropolog Eugenie Scott tarafından ortaya atılmıştır. Scott ortaya attığı bu terimin adını yaratılışçı Duane Gish''den esinlenerek koymuştur. Duane Gish evrimin bilimsel gerçekliği karşısında bu tekniği kullanmıştır. Bir kişinin, rakibinin ortaya atılan tüm argümanlara yanıt verememesini sağlamak amacıyla son derece hızlı konuştuğu yayılma adı verilen başka bir münazara yöntemine benzer.

<span class="mw-page-title-main">XPeng</span>

Guangzhou Xiaopeng Motors Technology Co Ltd veya yaygın olarak bilinen adıyla XPeng, Çin merkezli bir otomotiv şirketidir. Şirket 2014 yılında kurulmuştur. Şirketin merkezi Guangzhou'da yer almaktadır.

BugGuide, böcekler, örümcekler ve eklem bacaklılarla ilgili gözlemlerini paylaşan hem amatör hem de profesyonel doğa bilimcilerinden oluşan bir web sitesi ve çevrimiçi topluluktur. Web sitesi, bilgilendirici kılavuz sayfalarından ve Amerika Birleşik Devletleri ile Kanada'dan tanımlama ve araştırma için kullanılan binlerce eklem bacaklı fotoğrafından oluşmaktadır. Ticari olmayan site, Iowa Eyalet Üniversitesi Entomoloji Bölümü tarafından barındırılmaktadır. BugGuide, 2003 yılında fotoğrafçı Troy Bartlett tarafından tasarlandı ve 2006'dan beri Iowa Eyalet Üniversitesi'nde entomoloji yardımcı doçenti ve kıdemli sistem analisti John VanDyk tarafından yönetilmektedir. Web sitesi, halkın böceklere yönelik algısını değiştirmeye yardımcı olduğu için tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Drag king</span>

"Drag king"ler çoğunlukla erkeksi drag giysileri giyen ve bireysel veya grup rutininin bir parçası olarak erkek cinsiyet klişelerini kişileştiren kadın performans sanatçılarıdır. Tipik bir drag gösterisi, dans, oyunculuk, stand-up komedi ve şarkı söylemeyi, canlı veya önceden kaydedilmiş parçalarla dudak senkronizasyonunu içerebilir. Drag kralları genellikle abartılı bir şekilde maço erkek karakterler olarak oynarlar, inşaat işçileri ve rapçiler gibi marjinalleştirilmiş erkeklikleri tasvir ederler ya da Elvis Presley, Michael Jackson ve Tim McGraw gibi erkek ünlüleri taklit ederler.

<span class="mw-page-title-main">Olivia Cooke</span> İngiliz oyuncu

Olivia Kate Cooke İngiliz aktris. Televizyonda, gerilim filmi Bates Motel'de (2013-2017) Emma Decody, dönem draması Vanity Fair'de (2018) Becky Sharp ve fantastik drama House of the Dragon'da Alicent Hightower olarak rol aldı.

The Watcher, Ryan Murphy ve Ian Brennan tarafından Netflix için yaratılan bir Amerikan gizem gerilim televizyon dizisidir. 13 Ekim 2022'de gösterime girdi. Reeves Wiedeman tarafından New York dergisinde yayınlanan "The Cut" için 2018 yılında kaleme alınan bir makaleye dayanmaktadır. Başlangıçta bir mini dizi olarak tasarlanmasına rağmen, Kasım 2022'de dizi ikinci sezon için yenilendi.

John Emery Murdoch, Amerikalı bir akademisyendir. Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde felsefe eğitimi alan Murdoch, kariyerinin çoğunu Harvard Üniversitesinde geçirdi. Harvard'da 1966'dan 1971'e ve 1974'ten 1975'e kadar Bilim Tarihi Profesörü ve Bölüm Başkanıydı. Antik ve Orta Çağ tıbbı ve felsefesinde uzmanlaştı ve konuyla ilgili çok sayıda materyal yayımladı. Murdoch, akademik çalışmalarından dolayı 2009 yılında George Sarton Madalyası ile ödüllendirildi.

Thomas Holland, Klasik Antik Çağ, Orta Çağ ve İslam'ın kökenleri gibi konularda en çok satan kitaplar yayınlayan bir İngiliz yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Scanner Access Now Easy</span>

Scanner Access Now Easy (SANE), herhangi bir raster görüntü tarayıcı donanımına standartlaştırılmış erişim sağlayan açık kaynaklı bir uygulama programlama arayüzüdür (API). SANE API kamu malıdır. Genellikle Linux'ta kullanılır.

Cloudera, Inc., kurumsal veri yönetimi ve analitik platformu hizmeti sunan bir Amerikan yazılım şirketidir. Platform; AWS, Azure ve GCP'nin yanı sıra özel bir bulutta da çalışabilir. Kullanıcıların; bulut tabanlı yazılım veya donanım kullanarak data depolamasını ve analiz etmesini sağlar. Cloudera; veri dağıtımı, veri mühendisliği, veri ambarı, işlem verileri, veri akışı, veri bilimi ve makine öğrenimi için bulut tabanlı analitik araçları sunar.

<span class="mw-page-title-main">Afrofütürizm</span>

Afrofütürizm, Afrika diasporası kültürünün bilim ve teknoloji ile kesişimini araştıran bir kültürel bir estetik ve bilim ve tarih felsefesidir. Afrika diasporasının temalarını ve endişelerini teknokültür ve spekülatif kurgu yoluyla ele alır ve Afro-diasporik deneyimlerden kaynaklanan siyah gelecekleri tasavvur etme konusunda ortak bir ilgiye sahip bir dizi medya ve sanatçıyı kapsar. Afrofütürizm en çok bilimkurgu ile ilişkilendirilirken, fantezi, alternatif tarih ve büyülü gerçekçilik gibi diğer spekülatif türleri de kapsayabilir. Terim, 1993 yılında bir Amerikan Kültür eleştirmeni olan Mark Dery tarafından icat edildi ve 1990'ların sonlarında Alondra Nelson liderliğindeki konuşmalar aracılığıyla keşfedildi.