İçeriğe atla

Orbit Express Havayolları

Orbit Express Havayolları
IATAICAOÇağrı Kodu
XW ORX FLYCARGO
Kuruluş2003
Faaliyet sonlandırma2007
Hubları
Odak şehirler
Uçak filosu2
Uçuş noktaları30
Şirket sloganıON TIME CARGO OPERATION
Ana şirketOrbit Express Hava Taşımacılığı A.Ş.
Ticari işletme merkeziİstanbul,Türkiye
Websitesihttp://www.orexaircargo.com/
Vikiveri öğesi

Orbit Express Havayolları İstanbul, Türkiye merkezli bir kargo havayolu şirketidir. Havayolu 2003 yılında kuruldu ve Nisan 2003'te seferlere başladı. Uzak Doğu ve Avrupa'ya uluslararası seferler düzenlemektedir. Merkezi Atatürk Havalimanı, İstanbul'dur. Şirket başlangıçta Airbus A300B4-200 uçakları ile operasyona başladı. (MSN 083 TC-ORG and MSN 173 TC-ORI ) 2005 yılına kadar devam eden Airbus operasyonuna daha sonra B747-200F kargo uçakları ile devam edildi. Air Atlanta'dan satın alınan bu uçaklar (MSN 22363 TF-ARM ve MSN 22382 TF-ARN ) önce Makedonya daha sonra Afrika tescilli olarak 2013 yılına kadar hizmet verdi. Şu an bu uçaklar C bakımı için Malezya Kuala Lumpur havalimanında bulunmaktadırlar.

Orex uçus operasyonuna ACMI olarak kiraladığı uçaklarla devam etmektedir.

Filo

4x Airbus A300F4

2x Airbus A310F

1x Fokker F27

1x Fokker F50

Orbit express airlines Airbus A300F4 (TC-ORH)

Kaynak

Dosya:TC-ORH A300B4-203(F) Orex Cargo Airlines MAN 04OCT03 (10590605906).jpg

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Emirates</span> Birleşik Arap Emirlikleri merkezli havayolu şirketi

Emirates, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli bir havayolu şirketidir. Dubai Hükûmeti'ne ait olan Emirates, Birleşik Arap Emirlikleri'nin uluslararası havayolu şirketidir. The Emirates Group çatısında yer almaktadır. Kurulduğu günden bu yana ikinci yılı hariç her yılını karlılıkla bitiren Emirates, ticari temellerde çalışan bir havayolu olarak Dubai Hükûmeti'nden finansal destek, garanti ve koruma almadan ticari faaliyetlerine devam ediyor. Dünyanın en genç filolarından birine sahip olan Emirates'in şu an hepsi geniş gövdeli toplam 259 adet uçağı bulunuyor. Emirates'in filosunda bulunan 259 adet uçaktan 159 tanesi Boeing ve 100 Airbus yolcu uçağı. Emirates'in 2017 itibarıyla toplam uçak siparişi tümü geniş gövdeli uçaklar olmak üzere 224'dür. Emirates, 75'in üzerinde ülkede 140'ı aşkın noktaya uçuyor.

<span class="mw-page-title-main">Pegasus Hava Yolları</span> Türk hava yolu şirketi

Pegasus Hava Yolları, İstanbul merkezli bir düşük maliyetli havayolu şirketidir. Uyguladığı “low cost” modeli ile uygun fiyatlı, seyahat etme imkânı, bunun yanı sıra da ancak ek ücretlerle elde edilebilen temel hizmetler sağlamaktadır. Kısa ve orta menzilli hatlarda, noktadan noktaya uygun ücretle ulaşım imkânı sunan havayoludur.

<span class="mw-page-title-main">Fly Air</span> Havayolu şirketi

Fly Air İstanbul, Türkiye merkezli bir havayolu şirketidir. İlk kurulduğu yıllar sadece charter seferler düzenleyen Fly Air, hâlen tarifeli seferler de düzenlemektedir.

SunExpress, Antalya, Türkiye merkezli bir havayolu şirketidir. Havayolu, Türkiye'nin popüler tatil yörelerinden Avrupa'ya tarifeli ve charter uçuşlar düzenlemektedir. SunExpress'in merkezi Antalya Havalimanı, Antalya'dır. İkinci merkezini Mart 2006'da İzmir'de açmıştır. Türkiye içindeki üçüncü merkezini ise 2008'de İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'nda açmıştır. Ama 2019 yılında Sabiha Gökçen Havaalanı'ndan uçuşlarını durdurmuştur. Havayolu şirketi dördüncü üssünü ise Ankara Esenboğa Havalimanı’nda açmıştır. İştiraki olan SunExpress Deutschland 2020 yılında faaliyetlerine son vermiş olup uçakları SunExpress'e devredilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Airbus A310</span>

Airbus 310, Airbus tarafından geliştirilen orta - uzun menzilli, çift motorlu geniş gövdeli bir yolcu uçağıdır. 1982 yılında ilk uçuşunu yaptıktan sonra, 1983 yılında ilk ticari uçuşunu yapmıştır. Airbus firması tarafından, üretime geçirilen ikinci uçaktır. A310 uçağı, ilk çift motora sahip geniş gövdeli uçak olan Airbus A300 uçağının bir türevidir. Günümüzde çoğunlukla, yapılan modifikasyonlar ile kargo uçağı olarak kullanılmaktadırlar. Çok az sayıda havayolu A310'u yolcu taşımacılığında kullanmaktadır. 1998 yılında üretimine son verilmiştir. 1996'ya kadar Türk Hava Yolları'nda özellikle İstanbul-Atatürk - Brüksel - New York-JFK seferlerinde kullanılmıştır. Uçağın menzili o yıllarda iki şehir arasında non-stop uçuş yapmak için yetersiz olduğundan Brüksel'de duraklama yapılıp yakıt ikmali ve yolcu indirme-bindirme gerçekleştirilirdi. A340 uçaklarının filoya dahil olmasıyla beraber 1996'da İstanbul-New York non-stop seferlerin başlamasıyla Brüksel duraklamalı A310 seferleri sonlandırılmıştır. İlerleyen yıllarda filodaki A310 sayısı kademeli olarak azaltılmıştır.

Thai Airways International Public Company Limited Tayland'ın 1960'ta kurulan ulusal havayolları şirketidir. Merkezi Suvarnabhumi Airport (havaalanı) ve Star Alliance´ın kurucu üyelerindendir. Bangkok´tan New York ve Los Angeles´e non-stop uçuş bağlantısı ile, varsayılan en uzun menzil ve aktarmasız uçuşlardan birkaçını sağlar.

Kingfisher Airlines Limited 2004 senesinde Bangalore, Hindistan'da ortak kurulan yeni bir havayolu şirketidir. Mevcut 32 uçak filosuna 126 adet yeni sipariş verilmiştir. Bu teslimatlar tamamlandığı zaman, bölgede en büyük havayolu şirketlerine dahil olup Hindistan merkezli ulusal, uluslararası ve bölgesel seferler artacaktır. Kingfisher Airlines 2003 yılında kuruldu. Bengaluru merkezli United Breweries Group'a aitti. Havayolu, Mayıs 2005'te Mumbai'den Delhi'ye uçuş yapan dört yeni Airbus A320-200s filosuyla ticari operasyonlara başladı. Uluslararası faaliyetlerine Eylül 2008'de Bengaluru ile Londra'yı bağlayarak başladı. Kingfisher'in merkez ofisi Bombay, Vile Parle (Doğu) 'daki Kingfisher Evi'nde bulunuyordu ancak daha sonra Mumbai Andheri'de (Doğu) Qube'a taşındı. Kayıtlı ofisi Bengaluru, UB City'de idi. Kasım 2005'te, Dünya ekonomik forumu sırasında, havayolu CEO'su Vijay Mallya, havayolu şirketlerinin, havayolu genişlemesi ve olası devralmalar için 200 milyon dolar toplama niyetinde olduğunu açıkladı. Daha sonra, havayolu şirketlerinin zaten çok fazla borcu olduğu ve her yıl ağır kayıplar geçirdiği ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Yolları'nın kullandığı uçaklar listesi</span> THY uçakları

Türk Hava Yolları 440 Airbus ve Boeing'ten oluşan uçak filosuyla faaliyet göstermektedir. Havayolu 1933 yılında sadece beş uçakla faaliyetlerine başladı. 1945 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nden II. Dünya Savaşı'nda kullanılan 30'dan fazla ucuz Douglas DC-3 ve Douglas C-47 satın aldı. 1967'ye kadar, DC-3'ler bir dizi güvenlik sorunu yaşamalarına rağmen filoda hizmet vermeye devam ettiler. O yıl kiralanarak filoya katılan McDonnell Douglas DC-9 Türk Hava Yolları'nın ilk jet motorlu uçağı oldu. 1972'de satın alınan birkaç adet McDonnell Douglas DC-10, taşıyıcının filosuna katılan ilk geniş gövdeli uçak oldu. Aynı yıl içinde Fokker F28 Fellowship'ler filoya katıldı. Boeing 727'ler ise bu eklemeye iki yıl sonra dahil oldu. 1985'te Airbus A310'un filoya katılmasıyla birlikte, Douglas DC-10 ve Fokker F28'ler, filonun standartlaştırılması amacıyla Boğaziçi Hava Taşımacılığı'na devredildi. Boeing 747, McDonnell Douglas MD-11 ve Airbus A340 modellerini değerlendiren taşıyıcı DC-10'un yerine ikincisini tercih etti.

MNG Hava Yolları İstanbul,Türkiye merkezli bir kargo havayolu şirketidir. Tarifeli ve charter kargo seferleri düzenlemektedir. MNG Havayolları, 2000 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan 12 km uzaklıkta AB standartlarında tamamen donanımlı İthalat Antreposu Hizmeti veren bir operatör durumuna gelmiştir. MNG Antreposu İstanbul Havalimanı gümrüğüne bağlı 10.000 m² alan, 60.000 m³ hacim ve 7.000 Euro-palet kapasiteli bir yerde konumlanmıştır. Gümrüklü antrepo, kayıt yapma, istifleme, kargo arama ve kargo teslim işlemlerini barkodlu sistem üzerinde kurulu bilgisayar ile yapmaktadır. MNG Havayolları, 1997 yılında haftada 3 gün Almanya ve İngiltere'ye düzenli olarak tarifeli kargo uçuşları yaparak faaliyetine başlamıştır. 2021 yılı itibarıyla Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Rusya, Kazakistan, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Libya ve ABD'ye tarifeli kargo uçuşları yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Yolları</span> Türkiyenin bayrak taşıyıcı hava yolu

Türk Hava Yolları, Türkiye'nin ulusal, bayrak taşıyıcı hava yolu şirketidir. Merkezi İstanbul'da bulunan şirketin uçuş ağı Avrupa, Orta Doğu, Uzak Doğu, Kuzey Afrika, Orta Afrika, Güney Afrika, Okyanusya, Kuzey ve Güney Amerika'ya kadar uzanmaktadır. 2015 yılında 61,2 milyon, 2018 yılında 75,2 milyon, 2019 yılında 74,3 milyon, 2020 yılında 28 milyon, 2021 yılında 44,8 milyon yolcu taşımıştır.

<span class="mw-page-title-main">US Airways</span>

US Airways, US Airways Group Inc şirketinin sahibi olduğu Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük altıncı havayolu şirketidir. Şirketin merkezi Tempe, Arizona'dedir.

Akdeniz Hava Yolları, Türkiye'de 1995 yılında kısa bir süre için işletilen hava yolu şirketi.

<span class="mw-page-title-main">Wizz Air</span> Macaristan merkezli bir düşük bütçeli hava yolu şirketi

Wizz Air Holdings Ltd., Jersey'de kayıtlı bir Macar ultra düşük bütçeli (low-cost) hava yolu şirketidir. Şirket, Wizz Air Hungary, Wizz Air Malta, Wizz Air Abu Dhabi ve Wizz Air UK'yi içermektedir. Havayolları, Avrupa'daki birçok şehre hizmet vermenin yanı sıra Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Güney ile Orta Asya'daki bazı destinasyonları da kapsamaktadır. 2023 yılı itibarıyla, havayolu grubunun en büyük üsleri Budapeşte Ferenc Liszt Uluslararası Havalimanı, Bükreş Henri Coandă Uluslararası Havalimanı ve Londra Luton Havalimanı'dır ve 194 havalimanına uçuş gerçekleştirmektedir. Holding şirketi Londra Borsası'nda listelenmiş olup FTSE 250 Endeksi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Portugália Airlines</span> Portekiz merkezli havayolu şirketi

Portugália Airlines, merkez ofisi Lizbon'daki Lizbon Portela Havaalanı'nda bulunan Portekizli bölgesel bir havayolu şirketidir. TAP Air Portugal'ın bir yan kuruluşudur ve TAP Express adına Lizbon Havaalanı ve Porto Havaalanındaki üslerinden tarifeli uluslararası ve yurt içi hizmetleri yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">UPS Airlines</span>

UPS Airlines, Louisville, Kentucky merkezli bir havayolu kargo şirketidir. Uçulan yük hacmi bakımından dünya çapında dördüncü en büyük kargo havayolu olan UPS Havayolları, dünya çapında 815 noktaya uçmaktadır. 1988'deki lansmanından bu yana UPS'in yüzde yüz iştiraki olan havayolu, 2018'de 30. faaliyet yılını kutladı.

<span class="mw-page-title-main">Air Alfa</span>

AirAlfa, İstanbul Atatürk Uluslararası Havalimanı merkezli bir charter havayoluydu. Ayrıca Antalya Havalimanı'nda ek bir üssü vardı. Ayrıca tur operatörlerine charter hizmetleri verdi. Air Alfa, Aralık 2001'de faaliyetlerini durdurdu ve 17 Kasım 2002'de lisansını iptal ettirdi.

<span class="mw-page-title-main">Holiday Airlines</span>

Holiday Airlines, 1994 ve 1996 yılları arasında faaliyet gösteren bir Türk charter şirketiydi.

Armenian Airlines, Ermeni havayolu şirketi ve Ermenistan'ın devlete ait bayrak taşıyıcısıdır.

Avion Express merkezi Vilnius'ta bulunan Litvanyalı bir ACMI ve uçak kiralama sağlayıcısıdır. Şirket, küresel bir havacılık iş grubu olan Avia Solutions Group'un bir parçasıdır.