İçeriğe atla

Oranjemund

Koordinatlar: 28°33′6″G 16°25′35″D / 28.55167°G 16.42639°D / -28.55167; 16.42639
Oranjemund
Orange mouth
Şehir
Oranjemund bayrağı
Bayrak
Takma ad:
O - mund
Slogan:
Excellence Integrity Teamwork Diversity
Koordinatlar: 28°33′6″G 16°25′35″D / 28.55167°G 16.42639°D / -28.55167; 16.42639
Rakım12 m
Nüfus
 (2011)
 • Toplam3.908
Zaman dilimiUTC+02.00
ClimateBWk

Oranjemund (Almanca: "Portakal Ağzı" ) Namibya'nın en güneybatısındaki ǁKaras Bölgesi'nde, Güney Afrika sınırındaki Orange River ağzının kuzey kıyısında yer alan 4.000 nüfuslu elmas madenciliği yapılan bir kasabadır.

Tarih

Atlantik Okyanusu kıyısı boyunca tüm alanın 1908 yılında alüvyal elmasların ortaya çıkması nedeniyle sınırlı (Sperrgebiet) sınırlandırılmıs alan olarak ilan edildi. O zamandan beri bu bölgeye halkın girmesi yasaktur. 1927'de Güney Afrika'da Portakal Nehri'nin güneyinde elmaslar bulundu. Hans Merensky ve diğer araştırmacılar, Güney Batı Afrika topraklarındaki kuzey kıyısında da elmas bulunabileceğini varsaydılar. Bir yıl sonra Lüderitz'ten Portakal ağzına olan 300 km (190 mi) alanda bir gezi düzenlediler. Portakal nehirin kuzey yakasında ve bitişik kuzey sahil şeridinde zengin yataklar buldular ve Oranjemund'un geliştirdiği bir çadır kampı kurdular.[1]

Büyük Buhran nedeniyle, elmas madenciliği 1935'e kadar yapılmadı fakat bir yıl sonra işçi evleri inşa edilmeye başlandı.[1] Resmi bir yerleşim yeri olarak Oranjemund 1936 yılında kuruldu.[2] Ağırlıklı olarak mücevher kalitesinde yıllık 2 milyon karat (400 kg) civarında elmas ilk üretime başlandığında beridir elmas çıkarma yöntemlerindeki gelişmeler sayesinde elde edilmektedir.

Kasaba, De Beers'ın bir yan kuruluşu olan Namdeb (eski adıyla Consolidated Diamond Mines) tarafından işletiliyordu. Oranjemund'a erişim ve yerleşim, çalışanlar ve yakınları ile sınırlıydı. Altyapısı, sakinlerinin maliyetinin geri kazanılmasına bağlı olmaması nedeniyle Namibya'nın güneyindeki diğer şehirlerden daha iyidir. 20. yüzyılın ikinci yarısında Oranjemund'da yüzme havuzu, sinema, restoran ve barların bulunduğu büyük bir eğlence kompleksi bulunmaktadır.[3] Su hala ücretsiz olarak sağlanmaktadır ve 2016 yılına kadar elektrik de ücretsiz olarak sunuldu.[4]

Taşımacılık

Oranjemund Havalimanı, Air Namibia tarafından Cape Town, Lüderitz, Walvis Bay ve Windhoek'a erişim hizmeti sunmaktadır. Ernest Oppenheimer Köprüsü'nün güney ucunda Güney Afrika ile gümrük bağlantısı vardır. Sadece 1 aylık ön başvuru yapan kişilerin sınırı geçmesine izin verilir.

Coğrafya

İklim diyagramı: Oranjemund
OŞMNMHTAEEKA
 
 
1
 
24
15
 
 
3
 
23
15
 
 
4
 
24
14
 
 
3
 
23
13
 
 
7
 
23
11
 
 
7
 
21
10
 
 
6
 
20
9
 
 
7
 
20
9
 
 
4
 
20
10
 
 
4
 
21
11
 
 
2
 
22
13
 
 
2
 
23
14
sıcaklık (°C)yağış (mm)

İklim

Oranjemund şehrinde çöl iklimi görülmektedir (BWk, Köppen iklim sınıflandırmasına göre). Yıllık ortalama yağış miktarı 50 milimetre (2 in)'dir.

Siyaset

Oranjemund (Kasım 2015 (Kasım 2015) itibarıyla) bir belediye meclisi tarafından yönetilmektedir.[5]

2010 yerel otorite seçimlerinde, 2.221 kayıtlı seçmen, 16 Mart 2012 tarihinde ilk kez yerel otorite meclis üyelerini seçti. SWAPO seçimleri kazandı ve 23 Mart 2012'den bu yana Henry Edward Coetzee kasabanın belediye başkanlığı görevini yürütmektedir.

Kaynakça

  1. ^ a b "Oranjemund opens its doors to the world". Gondwana Collection Namibia. 20 Ekim 2017. 10 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2020. 
  2. ^ Hartman (Mayıs 2019). "Evolution of Namibia's mining towns". Mining Journal supplement to The Namibian. ss. 26-33. 
  3. ^ "THE REC CLUB!". oranjemundonline.com. 16 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2011. 
  4. ^ "Paying for Power!". oranjemundonline.com. 16 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2011. 
  5. ^ "Know Your Local Authority". Election Watch (3). Institute for Public Policy Research. 2015. s. 4. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bartın (il)</span> Türkiyenin Karadeniz Bölgesinde bir il

Bartın, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde Batı Karadeniz Bölümü'ndeki bir ildir. 1991 yılında Zonguldak ilinden ayrılarak Türkiye'nin 74. ili olmuştur. Doğusunda Kastamonu, güneyinde Karabük, batısında Zonguldak illeri, kuzeyinde Karadeniz bulunur. Orman bakımından zengin olan ilin büyük bir kısmı Küre Dağları Millî Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır. Bartın Çayı, Türkiye'de üzerinde taşımacılık yapılan tek akarsudur.

<span class="mw-page-title-main">Botsvana</span> Güney Afrikada bulunan bir ülke

Botsvana ya da resmî adıyla Botsvana Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneyinde bulunan ve denize kıyısı bulunmayan kara ülkesidir. Ülke güney ve güneydoğu bölümünde Güney Afrika Cumhuriyeti, kuzey ve batısında Namibya, kuzeydoğu bölümünde ise Zambiya ve Zimbabve ile komşu konumundadır. Ülkenin kuzey bölümünde, Kasane şehri yakınlarında dünyanın dört ülke sınırının kesiştiği tek nokta olarak kabul edilen, ancak söz konusu Botsvana, Zambiya, Zimbabve ve Namibya ülkelerinin sınır anlaşmaları ile sınırlarına karşılıklı olarak resmiyet kazandırmadıkları için kabul görmeyen bir sınır noktası mevcuttur. Botsvana, Afrika kıtası üzerinde demokrasi alanında en gelişmiş ülke olarak kabul görmektedir. 2011 yılında açıklanan İnsani Gelişme Endeksi verilerinde, Botsvana Afrika kıtasının güneyinde bulunan ülkeler içerisinde en yüksek verilere ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Cumhuriyeti</span> Güney Afrikada bir ülke

Güney Afrika Cumhuriyeti ya da daha yaygın kullanımı ile Güney Afrika, Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Namibya, Botsvana, Zimbabve, Mozambik ve Esvatini oluştururken ülkenin güneydoğusunda Hint Okyanusu, güney ve güneybatısında Atlas Okyanusu bulunmaktadır. Bu ülkelerin haricinde Lesotho'da da tamamen Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları içinde yer alan bir ülke olarak Güney Afrika ile tüm sınırlarını paylaşmaktadır. Güney Afrika'da yürütme başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town, yargı başkenti Bloemfontein olmak üzere üç başkent bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Namibya</span> Güney Afrikada bulunan bir ülke

Namibya ya da resmî adıyla Namibya Cumhuriyeti, eski adıyla Güney Batı Afrika, batı sınırı Atlantik Okyanusu olan güney Afrika'da bir ülkedir. Kuzeyinde Zambiya ve Angola, doğusunda Botsvana, güney ve doğusunda Güney Afrika Cumhuriyeti ile sınır paylaşmaktadır. Zimbabve ile sınırı olmamasına rağmen, Zambezi Nehri'nin 200 metreden daha az bir kısmı iki ülkeyi en yakın noktalarında ayırır. Namibya Kurtuluş Savaşı sonrasında, 21 Mart 1990 tarihinde Güney Afrika Cumhuriyeti'nden bağımsızlığını kazandı. Başkenti ve en büyük şehri Windhoek'tir. Namibya Birleşmiş Milletler (BM), Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC), Afrika Birliği (AU) ve İngiliz Milletler Topluluğu'na üye bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Brazzaville</span> Kongo Cumhuriyetinin başkenti

Brazzaville, Afrika kıtasında bulunan Kongo Cumhuriyeti'nin hem başkenti hem de en büyük şehri konumunda olan on iki idari bölgesinden biridir. Şehir Kongo nehri kıyısında kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Kaju</span> bitki türü

Kaju, sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından bir tropikal iklim bitkisi. Brezilya'da yetiştirilip Portekizliler tarafından dünyaya tanıtılmıştır. En yoğun bulunduğu bölge Ekvator çevresidir.

<span class="mw-page-title-main">Windhoek</span> Namibyanın başkenti

Windhoek, Namibya'nın başkenti. Şehir ayrıca ülkenin ticari ve siyasi açıdan da merkezi konumundadır. Ülke merkezine yakın bir noktada konumlanan başkent, deniz seviyesinden 1.654 metre yükseklikte yer alır. Şehir nüfusu 2011 verilerine göre 322.500 kişidir. şehridir. Namibya'nın merkezinde, Khomas platosu üzerinde, deniz seviyesinden yaklaşık 1.700 m (5.600 ft) yükseklikte yer alır ve ülkenin coğrafi merkezine oldukça yakındır. 2023 yılı itibarıyla Windhoek'un nüfusu 486.169'dur. Şehir, diğer Namibya bölgelerinden gelen sürekli göç nedeniyle hızla büyümektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güneybatı Afrika Halk Örgütü</span> Namibyada bulunan bir siyasi parti

Güneybatı Afrika Halk Örgütü (SWAPO), Namibya'da bulunan bir siyasi partidir.

Afrika kıtasının güneyinde bulunan Namibya devleti kendi içerisinde 14 idarî bölgeye ayrılmış durumdadır. Her bölgenin kısıtlı yetkilere sahip olsa da bölgesel yönetimleri mevcuttur. Ülkenin bağımsızlığını kazanmasından sonra 3 Mart 1992 tarihinde bölgeler yasal olarak belirlenerek sistem hayata geçirilmiştir. Bölgelerin sayısı, büyüklüğü ya da bölünümü konusunda ülkede tek yetkili olan kurum Delimitation Commission of Namibia dır. Kasım 2012'de Oshikoto ve Kavango bölgelerinin bölünerek iki yeni bölgenin oluşturulmasının planlandığı açıklanmış, bu açıklanan plan dahilinde de 8 Ağustos 2013 tarihinde gerçekleştirilen yeni düzenleme ile Kavango bölgesi ortadan kaldırılıp ikiye bölünerek Kavango Doğu ve Kavango Batı bölgeleri oluşturulmuş, bunun haricinde Karas bölgesinin adı ǁKaras, Caprivi bölgesinin de adı Zambezi olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">ǁKaras Bölgesi</span> Namibyanın on dört bölgesinden bir tanesi

ǁKaras, Afrika ülkesi Namibya'nın toplamda var olan on dört bölgesinden bir tanesidir. 2013 yılında yapılan düzenleme ile bölgenin Karas olan ismi ǁKaras olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Omusati Bölgesi</span> Namibya bölgesi

Omusati, Afrika ülkesi Namibya'nın toplamda var olan on dört bölgesinden bir tanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kimberlit</span>

Adını 1870 yılında ilk defa bulunduğu Güney Afrika'nın Kimberley şehrinden alan kimberlit, elmas oluşumuna sahiplik yapan volkanik bir kayaçtır.

<span class="mw-page-title-main">Sam Nujoma</span>

Samuel Daniel Shafiishuna Nujoma ya da çoğu zaman sadece Sam Nujoma, Namibyalı siyasetçidir. Nujoma, Afrika ülkesi Namibya'nın bağımsızlığını kazanması sonrasında ülkenin ilk devlet başkanı olarak 1990 ile 2005 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Nujoma Namibya ulusunun atası olarak görüldüğünden kendisine resmi olarak Founding Father of the Namibian Nation unvanı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Benguela Akıntısı</span>

Benguela Akıntısı, Afrika kıtasının Güney Afrika Cumhuriyeti ve Namibya'nın yer aldığı güneybatı kıyılarında Ümit Burnu'ndan kuzeye Ekvator'a doğru uzanan soğuk su akıntısıdır.

Namibya başbakanı, Afrika ülkesi Namibya'nın bağımsızlığını kazandığı 1990 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Ülkenin başbakanı seçimlerden galibiyetle ayrılan siyasi partinin üyesi olarak görevdeki devlet başkanı tarafından atanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Twyfelfontein</span>

Twyfelfontein,, resmi adı ile | /Ui-//Ais, kuzey-batı Namibya'da yer alan Kuene Bölgesi'nde bulunan antik kaya gravürleri sit alanıdır.

Alrosa, Rusya merkezli bir elmas madenciliği şirketidir. Şirket, 19 Şubat 1992 tarihinde kurulmuş olup elmas araştırmaları, madenciliği, üretimi ve satışı ile ilgilenir. Şirket, hacimce elmas madenciliğinde dünyaya öncülük eder. Madencilik Yakutistan, Arkhangelsk bölgesi ve Afrika 'da gerçekleştirilmektedir. Alrosa, Rusya'nın elmas üretiminin % 95'ini ve küresel elmas çıkarma işleminin % 27'sini oluşturan lider elmas şirketidir.

Dirk Frederik Mudge Namibyalı politikacı. Güney Batı Afrika'nın Güney Afrika yönetiminde çeşitli üst düzey pozisyonlarda görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Namibya-Türkiye ilişkileri</span>

Namibya-Türkiye ilişkileri, Namibya ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Namibya-Türkiye ilişkileri 12 Kasım 1997'de diplomatik olarak başlamıştır. Türkiye, 4 Ocak 2012 tarihinde Namibya Büyükelçiliğini faaliyete geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Windhoek Tren İstasyonu</span>

Windhoek Tren İstasyonu, Namibya'nın başkenti Windhoek'te bulunan bir tren istasyonu. Bu istasyon, Namibya demiryolu ağı içinde önemli bir konuma sahiptir ve TransNamib tarafından işletilmektedir.