İçeriğe atla

Oralhan Bökey

Oralhan Bökey
Оралхан Бөкей
Doğum28 Eylül 1943(1943-09-28)
Şınğıstay, Katonkarağay, Doğu Kazakistan Eyaleti, Kazakistan SSC
Ölüm17 Mayıs 1993
Delhi, Hindistan
Defin yeriAlmatı
MilliyetKazak
MeslekGazeteci, romancı, oyun ve hikâye yazarı

Oralhan Bökey (Kazakça: Оралхан Бөкей, 28 Eylül 1943, Şınğıstay, Katonkarağay, Doğu Kazakistan Eyaleti - 17 Mayıs 1993, Delhi, Hindistan), Kazak Türk'ü romancı, gazeteci, hikâye ve tiyatro yazarı.

Hayatı

Oralhan Bökey, 28 Eylül 1943'te Doğu Kazakistan Eyaleti’nde Katonkarağay ilçesine bağlı Şınğıstay köyünde doğdu. Nayman boyuna mensup bir aileden gelmektedir.Oralhan; Şolpan, Äymen, Läzzat, Mänşuq ve Ğaliya olmak üzere beş kızı olan anne babasının tek oğluydu. Doğumu, babasının Ural’a işçi cephesine gittiği şiddetli savaş yıllarına rastlamıştı. Annesi Kuliya, babasının işçi cephesinden sağ salim döneceğini umarak ona Oralhan adını verdi (“Oral” Kazakçada “geri dönmek” anlamına gelir).

1961'de Sultanmahmut Torayğırov'un adını taşıyan Şınğıstay Ortaokulundan mezun olduktan sonra, yerel bir örgütlenmede öncü grup liderliğini üstlendi ve ardından Altay Devlet Çiftliğinde traktör sürücüsü olarak çalıştı. Oralhan Bökey, 1963-1969 yılları arasında, S. M. Kirov'un adını taşıyan Kazakistan Devlet Üniversitesi Gazetecilik Fakültesini dışarıdan bitirdi. 1965'ten 1968'e kadar Bolşenarum yerel gazetesi Emek Bayrağı'nda (Eñbek Tuwı) redaktörlük, çevirmenlik ve editör yardımcılığı yaptı; Doğu Kazakistan yerel gazetesi Komünizm Bayrağı'nın edebiyat departmanında çalıştı. Oralhan Bökey, cumhuriyetçi Leninci Gençler (Leninşıl Jas) gazetesinin daveti üzerine 1968'de Almatı'ya geldi. Ondaki yeteneği fark edip Almatı’ya çağıran Şerhan Murtaza’nın onu, burada yeni oluşan edebî toplulukla tanıştırması, Bökey’in gazetecilik ve yazarlık serüveni açısından önemli bir dönüm noktasıdır. Daha sonra 1974'ten 1983'e kadar Yıldız (Juldız) dergisinde şube müdürlüğü görevini üstlenen Bökey, 1983'ten 1991'e kadar Kazak Edebiyatı gazetesinde yazı işleri müdür yardımcılığı yaptı; 1991 yılında ise aynı gazetede başyazarlık görevine getirildi. Aynı yıl, Kazak Edebiyat Birliği "Ak Kuş"u (Aq Qus) kurdu ve başkanlığını yaptı.

Oralhan Bökey, 17 Mayıs 1993'te bir yazar grubuyla gittiği Hindistan'ın Delhi kentinde vefat etti.

Eserleri

Novellalarım ve kısa hikâyelerim, konularının ilhamını memleket hatıralarımdan ve gençliğimde cereyan eden olaylardan alır. Ülkemin insanları Kazaklar; güçlü, dürüst ve cömert insanlardır. Adeta büyülenmişcesine, atalarının benimseyip yurt edindiği topraklarda yaşarlar. Vatanlarına içten bağlı, gururlu, çalışkan ve cesurdurlar.

—Oralhan Bökey

Yazarın eserleri Almanca, Slovence, Bulgarca, İngilizce, Macarca, Arapça, Çince ve Japoncaya çevrilmiştir.

Hikâye

  • Qamşıger (1970)
  • Ülker (1971)
  • Qaydasın Qasqa Qulınım (1973)
  • Muztaw (1975)
  • En Saladı Sağıldar (1978)
  • Ürker Auwıp Baradı (1981)
  • Bizdiñ Yasta Qıs Uzaq (1984)

Roman

  • Öz Otındı Öşirme

Tiyatro

  • Qulınım Meniñ (1986)

Deneme

  • Uyqım Kelmeydi (1990)

Karakterler

Eserlerinin kahramanları genellikle çobanlar, at ve geyik yetiştiricileri, çiftçiler, orman bekçileri gibi köy halkından kimselerdir. Bunlar, güçlü ruhlara sahip vicdanlı insanlardır. Kadın erkek, genç yaşlı, eğitimli eğitimsiz, hepsi de insan varoluşunun sırları ve muammaları ile boğuşurlar; insan ruhunun ebedî ve kaçınılmaz sorunlarıyla da mücadele ederler.

Ödüller

  • 1976’da Qulınım Meniñ adlı eseriyle Kazakistan Cumhuriyeti Gençlik Ödülü’nün sahibi oldu.
  • 1978’de Nayzağay İzi adlı hikâyesiyle N. Ostrosvkiy Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.
  • 1986’da Bizdin Jaqta Qıs Uzaq adlı hikâyesiyle Abay adındaki Kazak Cumhuriyeti Memleket Ödülü’nü kazandı.

Kaynakça

Bu makalenin çoğu Vikipedi'nin aynı başlıklı Kazakça makalesinden (2 Ocak 2022) alınmadır. Kazakça makalenin gösterdiği kaynaklar aşağıdadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan</span> Doğu Avrupa ve Orta Asyada yer alan egemen devlet

Kazakistan, resmî adıyla Kazakistan Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Orta Asya'da, küçük bir bölümü Doğu Avrupa'da yer alan bir ülkedir. Kazakistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. 2.724.900 km² yüzölçümü ile dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesidir. Müslüman çoğunluklu ülkelerin ve Türk devletlerinin yüzölçümü bakımından en büyüğü, doğal kaynaklar bakımından da en zenginidir. Kazakistan Türk tarihinin önemli devletlerinden olan Saka, Hun, Göktürk, Kıpçak, Karahanlı, Altın Ordu gibi devletlerin merkez üssü; Kıpçak, Oğuz, Karluk gibi Türk boylarının beşiği olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Muhtar Avezov</span>

Muhtar Omarhan oğlu Avezov, Kazak eğitimci, yazar, çevirmen, eleştirmen, siyasetçi ve düşünürdür.

Altay Sersenulı Amanjolov Kazak Türkolog. Babası Sarsen Amanzholov'a benzer alanlarda araştırmalar yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Burabay Gölü</span>

Burabay Gölü – Kazakistan'ın Akmola bölgesinde Burabay avdanında bulunan bir göldür. Kökşe dağının doğu eteğinde, deniz dengesinden 320,6 m yükseklikte yerleşmiştir. Uzunluğu 4.5 km olup eni 3.9 km, ortalama derinliği 4.5 m, en derin yeri 7 m, kıyı uzunluğu 13,6 km, su alanı 164 km². Başkent Astana'a yaklaşık 250 km uzaklıkta bulunan, ormanlarla kaplı yeşil bitki örtüsüyle kaplı bir bölgedir. İçerisinde birçok göl bulunmaktadır. Kazak halkı deniz özlemini bu bölgede gidermektedir. Kazakistan'ın turistik bölgesidir. Birçok kaliteli otel bu bölgede bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şakerim Kudayberdiyev</span>

Şakerim Kudayberdioğlu ya da Şahkerim Kudayberdioğlu, – şair, yazar, filozof, tarihçi ve bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Darhan Kuandıkoğlu Kıdırali</span> Darkhan Kydyrali

Darhan Kuandıkoğlu Kıdırali, Kazak tarihçi, yazar ve Türk Akademisi başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Mukağali Makatayev</span>

Mukağali Makataev, Kazak Sovyet şair, yazar ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Ibıray Altınsarin</span>

Ibıray (İbrahim) Altınsarin, Kazak eğitimci, dilbilimci, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Baytursun</span> Kazak aydını

Ahmet Baytursun, Kazak eğitimci, dilbilimci, yazar, şair, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Alihan Bökeyhan</span>

Alihan Nurmuhammedoğlu Bökeyhan, Kazak siyasetçi ve yayıncıdır. 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyıl başında Kazak aydınlarının milliyetçi önderi.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan cumhurbaşkanı</span> Kazakistanın devlet başkanı

Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı, Kazakistan Cumhuriyeti'nin devlet başkanı ve Kazakistan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri başkomutanıdır. Devlet Başkanı, Kazakistan Cumhuriyeti içindeki en yüksek makamın sahibidir. Bu pozisyonun yetkileri Kazakistan Anayasası'nın özel bir bölümünde açıklanmıştır.

Medine Saduakasova, Kazak şarkıcı, söz yazarı ve televizyon sunucusu. Махаббат Жалыны şarkısıyla popülerlik yakalamıştır. Ulusal Zhas Kanat şarkı yarışmasının Grand Prix kazananı olarak 1999 yılında Kazakistan'da ülke çapında tanındı. 2011 yılında "Kazakistan'ın Onurlu İşçisi", 2017 yılında ise Onur Nişanı'nı aldı.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan kültürü</span> Kazakistan ve halkıyla ilişkilendirilen insan faaliyeti ve sembolizm modeli.

Kazakistan, göçebe pastoral ekonomisine dayanan ve iyi ifade edilmiş bir kültüre sahiptir. Kazakistan'da İslam, 7-12. yüzyıllarda tanındı. Koyun dışında birçok geleneksel yemek Kazak kültüründe sembolik değerini günümüzde de korumaktadır. Kazak kültürü büyük ölçüde Türklerin göçebe yaşam tarzından etkilenmiştir. Ayrıca göçebe bir halk olan İskitlerden de güçlü bir şekilde etkilenmiş gözükmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jansügirov</span> Kazakistanda bir kasaba

Jansügirov, Kazakistan'ın Jetisu eyaletinin Aksu ilçesinde bulunan bir kasaba.

Nesipbek Ayt (Kazakça: Nesipbek Aytulı Kazak şair, gazeteci, çevirmen. Kazakistan'ın Onurlu İşçisi, Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Ödülü sahibi.

Yessengaly Abdijapbarovich Raushanov bir Kazak şairidir.

Karina Abrekkızı Abdullina Kazakistanlı bir şarkıcı ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Alihan İsmailov</span> 11. Kazakistan başbakanı

Alihan Ashanoğlu İsmailov, Kazak siyasetçi ve 11 Ocak 2022 - 5 Şubat 2024 tarihleri arasında Kazakistan başbakanı. Daha önce, Askar Mamin'in hükûmetinde Kazakistan'ın birinci başbakan yardımcısı olarak görev yaptı. Aynı zamanda Eylül 2018'den Mayıs 2020'ye kadar maliye bakanı olarak görev yaptı. İsmailov, 2022 Kazakistan protestolarının ardından ülkenin cumhurbaşkanı tarafından Kazakistan'ın yeni başbakanı olarak aday gösterildi. Adaylığı ülke parlamentosu tarafından oybirliğiyle kabul edildi. Ocak 2023'ten bu yana JSC Ulusal Refah Fonu Samruk-Kazına'nın yönetim kurulu başkanlığını yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Safuan Şaymerdenov</span>

Safuan Şaymerdenov, Kazak yazar. 1992 yılında Kazakistan Cumhuriyeti Halk yazarı unvanını almıştır.

Alessio Bombacı, İtalyan Türkolog.